Τα wallsters είναι τεράστιες εκτυπώσεις σε τοίχους, συνήθως πάνω σε υλικό μουσαμά που χρησιμοποιούταν μέχρι τώρα μόνο για διαφημιστικούς λόγους.
O Στέφανος Γιωτάκης της πρωτοβουλίας Artifesto, που έχει σκοπό να αλλάξει την όψη της Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για μία ενέργεια εξωραϊσμού του αστικού τοπίου με μία μη μόνιμη μορφή ψηφιακής street art.
Το πρώτο wallster που αναρτήθηκε είναι το έργο της illustrator Σοφίας Πιστοφίδου "Close The Tap!" το οποίο επιλέχθηκε μέσω online ανοιχτής ψηφοφορίας ανάμεσα σε 82 συνολικά έργα που υποβλήθηκαν σε ανοιχτό διαγωνισμό με θέμα "Νερό- Πολύτιμο Αγαθό".
"Είναι σημαντικό η θεματολογία των διαγωνισμών να είναι κοινωνικού κάθε φορά περιεχομένου ώστε να καταφέρνουμε μέσα από την τέχνη να τραβήξουμε την προσοχή σε καίρια ζητήματα.
Το δεύτερο κύριο μέλημα της πρωτοβουλίας μας είναι η ενεργή συμμετοχή του κοινού, μέσω των ψηφοφοριών για την επιλογή κάθε έργου, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο βήμα της δράσης", εξηγεί ο Στέφανος.
"Το "Close The Tap" φιλοτεχνήθηκε ειδικά για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό και μου πήρε συνολικά δύο εβδομάδες για να το ολοκληρώσω", μας λέει η Σοφία που αυτό το διάστημα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.
Της ζητήσαμε να μας μιλήσει λίγο παραπάνω για το έργο και τον συμβολισμό του.
"Το θέμα της εξοικονόμησης του νερού είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο όμως ήθελα να προσεγγίσω με μια ποιο ανάλαφρη και κωμική διάθεση.
Συνδύασα λοιπόν το δραματικό ύφος των κόμικς με το δικό μου προσωπικό στυλ για να δημιουργήσω μια χαοτική, λεπτομερής σύνθεση γεμάτη χρώμα.
Επιπλέον το έργο είναι γεμάτο λεπτομέρειες στις οποίες κρύβονται διάφορα μικρά ίχνη και μυστικά, σαν ένα είδος μυστικής επικοινωνίας με τον θεατή."
Οι χαρακτήρες βρίσκονται σε έναν φανταστικό κόσμο ο οποίος γεμίζει νερό από ανοιχτές βρύσες.Μέσα στο νερό υπάρχει ένας υδρόβιος θεός των Αζτέκων που έχει εγκλωβιστεί και προσπαθεί να δραπετεύσει.
Οι υπόλοιποι χαρακτήρες προσπαθούν να κλείσουν τις βρύσες για να μην τα καταφέρει ο θεός να μπει στο κόσμο τουs και να φέρει μαζί του το υδάτινο χάος και την καταστροφή
Σύμφωνα με τη Σοφία στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες ευκαιρίες στην αναγνώριση της αστικής τέχνης.
"Ένας διαγωνισμός σαν αυτόν δίνει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να εκθέσουν σε τόσο μεγάλο μέγεθος, σε δημόσιο χώρο και νόμιμα, τη δουλειά τους", λέει.
"Με αυτή την μέθοδο της ψηφιακής εκτύπωσης μειώνεται το στίγμα του βανδαλισμού.
Σημαντικό, τέλος, είναι ότι ενώ συνήθως σε παρόμοιους διαγωνισμούς τοιχογραφιών κτλ τα έργα επιλέγονται από μία κριτική επιτροπή, τώρα ο λόγος περνάει στους κατοίκους και στο ίδιο το κοινό."
Θα υπάρξουν επόμενοι διαγωνισμοί;
"Έχει ήδη ξεκινήσει ένας δεύτερος διαγωνισμός που τρέχει ήδη στο site μας, και αυτή τη φορά το wallster θα είναι κολοσσιαίων διαστάσεων με ύψος που θα φτάνει τα 16 μέτρα και πλάτος 33 μέτρα" λέει ο Στέφανος.
Το θέμα του διαγωνισμού είναι "Ένα αισιόδοξο μήνυμα που θα ήθελες να δεις σε ένα T-shirt" και θα αφορά στον εξωραϊσμό εμπορικού κέντρου στην δυτική είσοδο της πόλης.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 102 έργα, και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του φιλτραρίσματός τους θα ξεκινήσει η ψηφοφορία από το κοινό.
σχόλια