Εύα, Ανθή, Ιουλίτα, Μυρτώ, Άντεια

Εύα, Ανθή, Ιουλίτα, Μυρτώ, Άντεια Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO
0

1.

«Εργόχειρο. Όταν ήρθε ο εραστής, αντί για ρώγες, βρήκε κουμπιά δεμένα με κλωστή. Τότε σκέφτηκε να τη ράψει ολόκληρη. Πήρε κλωστή και βελόνα και έφτιαξε ένα σώμα κεντητό για να το έχει κοντά του τις κρύες νύχτες του χειμώνα». (Εύα Στεφανή, Τα μαλλιά του Φιν, εκδ. Πόλις)

2.

«Γυναίκα. Νέα γυναίκα σχεδόν όμορφη / Περπατάει αβέβαιη / Ο έρωτας πάνω στα χείλη της / Τα μάτια οι φυλακές των άλλων / Καίει δυνάμεις άγνωστες / Ναυτίας βιαιότητας / Θέλοντας να πετάξει / Βάρος παρόν την προσγειώνει / Να εκδικηθεί τις πίσω μέρες:/ νωθρές σκέψεις σαν χιόνι / Το σώμα προηγείται / Κυματίζουν τα μέλη». (Ανθή Μαρωνίτη, Η μόνη της περιουσία, εκδ. Άγρα)

3.

Ποίηση. Η ποίηση, με την πολύτροπη δυναμική της, κάνει εφικτή δυνατότητα την ευχή, πολιτογραφεί το ανεκπλήρωτο, ορίζει διαφορετικές προοπτικές, μόνο γιατί τις σκέφτηκε. «Ο ιδανικός ποιητής», γράφει ο Ελύτης, «ξεκινά από την πεποίθηση ότι μπορεί και πρέπει να προξενεί μέσα στο πνεύμα φυσικά φαινόμενα». Γράφοντας, δεν περιγράφει μόνον την προσδοκία του αλλά την «επισημοποιεί», γνωστοποιώντας την, ή απλώς σχεδιάζει τη βεβαιότητά του, υποδεικνύοντας την άλλη κατεύθυνση, επεκτείνει τα όρια του οικείου, του αποδεκτού από το άτομο. Έχει τον καιρό να ακολουθήσει η κοινότητα. «Έχει τον καιρό να ακολουθήσει η πραγματικότητα» γράφει ο Ελύτης. (Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Αναζητώντας τη Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά, εκδ. ύψιλον/βιβλία)

4.

Blade Runners. «Είμαστε ελάχιστοι σ' όλο τον κόσμο / που μοιάζουμε./ Έχουμε λέπια / έχουμε ημερομηνία λήξης / είμαστε φτιαγμένοι για να πολεμήσουμε / τους ανθρώπους-νυχτερίδες./ Εμείς παίρνουμε εντολές / από τον Μεγάλο Δράκο./ Σκοτώνουν πριν σκοτωθούν./ Ζούμε νύχτα / τη μέρα πέφτουμε σε λήθαργο./ Είμαστε προγραμματισμένοι να αγωνιστούμε / για τους συντρόφους μας./ Γινόμαστε ένα και πετάμε σε σκούρο ουρανό / χίλια και ένα αστεράκια / λαμποκοπάνε./ Η ζωή αρχίζει τώρα / η αγάπη δεν έχει ώρα / είναι παντού μέρα νύχτα./ Μάνα, πατέρα, συγχωρήστε με / μα είμαι ταγμένη να θυσιαστώ / για να σώσω τη ράτσα μου». (Μυρτώ Τάσιου, Η Αλίκη δε μένει πια εδώ, εκδ. Καστανιώτη)

5.

Ποιητής και τζίτζικας. «Με την επιμονή σου τζίτζικα / Εξάντλησες την ανοχή και το αυτί μου./ Σίγουρος πάνω στο κλαδί / Οι εκκλήσεις μου για λίγη ησυχία / Δεν αποδίδουν το θαύμα / Της ποιητικής δημιουργίας./ Είναι νύχτα κι οι ώρες θα περάσουν / Με λίγη υπομονή θα με αντέξεις / Το σώμα μου το παραδίδω / Το ξημέρωμα — σωπαίνω./ Η λιγοστή ζωή μου / Το ίσο θα κρατάει στη φωνή σου». (Άντεια Φραντζή, Στιχάρι, εκδ. Γαβριηλίδης)

6.

«Ψάρι. Μέσα και έξω απ' αυτήν νερό. Ανοίγει τα χέρια και τα λέπια της λαμπυρίζουν. Από το στόμα της βγαίνουν κοχύλια που σκεπάζουν το βουνό». (Εύα Στεφανή, Τα μαλλιά του Φιν, εκδ. Πόλις)

7.

«Τόπος. Τα νταμάρια γεράσανε / λάμπουν όμως τα μάρμαρα / περιμένοντας τον καιρό / Στα υπέρθυρα των σπιτιών / στις εκκλησιές στις σκάλες / πώς σκοτεινές ανεβαίνουν / χρωματιστές οι ρωγμές / Αστράφτει η νύχτα / με νερά από μάρμαρο». (Ανθή Μαρωνίτη, Η μόνη της περιουσία, εκδ. Άγρα)

8.

«Ποιητική λειτουργία. Ιχνηλατούμε και επιστρέφουμε για να ακινητήσουμε τη στιγμή. Η ποιητική λειτουργία, άλλωστε, ένα μέγιστο στόχο ζητά να επιτελέσει, να διευρύνει το ελάχιστο στη μέγιστη έντασή του, να καταστήσει το φευγαλέο ισόβιο, να απομονώσει την αίσθηση και να προβάλλει την αυταξία της μέσα σε μιαν ισόβια στιγμή». (Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Αναζητώντας τη Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά, εκδ. ύψιλον/βιβλία)

9.

«Μέρες. Είναι μέρες που είμαι / ένα λιοντάρι, δε με σταματά / τίποτα και κανείς / πάω συνέχεια μπροστά και πίσω δεν κοιτάω./ Είμαι ο αρχηγός του κοπαδιού». (Μυρτώ Τάσιου, Η Αλίκη δε μένει πια εδώ, εκδ. Καστανιώτης)

10.

Σπίτι. Σύρθηκε ως τη πόρτα./ Είπε αυτή/ Τελευταία μέρα/ (η βρύση να βρέχει/ τα πόδια — adieu)/ Το σπίτι δεν ξέρει από τέτοια/ Φεύγει μόνο του (Άντεια Φραντζή, Στιχάρι, εκδ. Γαβριηλίδης)

Τα βιβλία της εικόνας:

1. Εύα Στεφανή, Τα μαλλιά του Φιν, Εκδόσεις Πόλις, Σελίδες: 38

2. Ανθή Μαρωνίτη, Η μόνη της περιουσία, Εκδόσεις Άγρα, Σελίδες: 44

3.Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Αναζητώντας τη Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά, Σελίδες: 226, Εκδόσεις ύψιλον/βιβλία

4.Άντεια Φραντζή, Στιχάρι, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Σελίδες: 37

 

radiobookspotting.blogspot.gr

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρολίνα Μέρμηγκα: «Συγγενής»

Το Πίσω Ράφι / «Συγγενής»: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με μια μεγάλη ανατροπή

Εκείνο που προσεγγίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα στο βιβλίο της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται από τα δεσμά της οικογένειας, τις υπαρξιακές μας ανάγκες, τις κοινωνικές συμβάσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Βιβλίο / Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Σε ποια εποχή γράφτηκε η φημισμένη τριλογία; Πώς διαβάζουμε σήμερα αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα; Ποιοι είναι οι ήρωές του; Αυτά και πολλά ακόμα αναλύει με εξαιρετικό τρόπο η Κωνσταντίνα Βούλγαρη σε τρία ηχητικά ντοκιμαντέρ. 
THE LIFO TEAM
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μέριλιν Γιάλομ: «H ιστορία της συζύγου»

Το Πίσω Ράφι / H ιστορία της συζύγου από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

Η φεμινίστρια συγγραφέας και ιστορικός Μέριλιν Γιάλομ εξερευνά τη διαδρομή της συζυγικής ταυτότητας, αποκαλύπτοντας πώς η έννοια του γάμου μεταλλάχθηκε από θρησκευτικό καθήκον σε πεδίο συναισθηματικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Βιβλίο / Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες και ντοκουμέντα μιας νέας έκδοσης ζωντανεύει το βιβλιοπωλείο που συνδέθηκε με τις μνήμες χιλιάδων Αθηναίων και έπαιξε ρόλο στην πολιτιστική διαμόρφωση και καλλιέργεια πολλών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ