Τα ευκολάκια της μαγειρικής και η ζημιά που κάνουν

Τα ευκολάκια της μαγειρικής και η ζημιά που κάνουν Facebook Twitter
5
Τα ευκολάκια της μαγειρικής και η ζημιά που κάνουν Facebook Twitter
Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι επιστρέφουν στα μποστάνια και στη σωστή διατροφή, αλλά εμείς επιμένουμε να θεωρούμε πράγματα φρικτά υλικά νοστιμιάς έτσι, επειδή μαγειρεύονται πολύ γρήγορα «και δεν θα μας φάνε από τον πολύτιμο χρόνο μας»... Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ/ LIFO

29.5 Παρασκευή. Βάζω να δω ελληνική τηλεόραση μετά από καιρό. Πέφτω σε εκπομπή μαγειρικής. Η μαγείρισσα προτείνει εύκολες λύσεις στις τηλεθεάτριες. Στην ουσία τις προτρέπει να πάρουν ένα υλικό χαμηλής και αμφίβολης ποιότητας από τα ράφια ενός σούπερ μάρκετ και να το καμουφλάρουν με διάφορα άλλα υλικά ώστε να μετατραπεί σε κάτι νόστιμο, που μαγειρεύεται γρήγορα και δεν κοστίζει πολύ. Γνωστή πρακτική, ανήκει στο κεφάλαιο «όλα γρήγορα». Αν σας πω ότι δεν κατανοώ όλες τις γυναίκες που ανάμεσα σε χίλια άλλα πρέπει και να ταΐσουν τις οικογένειές τους ή τους τηλεοπτικούς σεφ που τρώνε πίεση από τα κανάλια για φαγάκια «εύκολα και γρήγορα και fun», θα είμαι ψεύτης. Αυτό είναι το κοινό, αυτή είναι η δουλειά και στο κάτω-κάτω ας μη βλέπω τηλεόραση, αφού αυτές οι εκπομπές απευθύνονται σε άλλους. Όμως ας το σκεφτούμε λίγο όλο αυτό που περνάει όλη μέρα μπροστά από τα μάτια μας. Τι συγκρατεί ο τηλεθεατής από μια τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής; Τι του μένει; Τρέχει να φτιάξει τη συνταγή, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αν του αρέσει το φαγητό. Σίγουρα ευγνωμονεί τον μάγειρα που του «έλυσε τα χέρια» με το ευκολάκι. Ως εκεί. Σε όλο τον κόσμο έχει ξεκινήσει να διαφαίνεται έντονα ένα τεράστιο κίνημα που μας θέλει πιο συνειδητοποιημένους ως προς την τροφή που καταναλώνουμε. Όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για το μέλλον του πλανήτη αυτού. Ακούσαμε όλοι τι είπε ο Χόκινγκ – είναι μετρημένα τα ψωμιά της Γης. Η αλόγιστη χρήση υλικών, όμως, τι νόημα έχει; Τι νόημα έχει να λες σε κάποιον πως μπορεί να συνεχίσει να συνηγορεί υπέρ των μεγαλοπαραγωγών που δεν παράγουν πλέον τρόφιμα αλλά δηλητήρια; Γιατί να στερείς από τον μέσο τηλεθεατή που σε κοιτάει με το στόμα ανοιχτό την πληροφορία πως η εκτροφή του μεγαλύτερου ποσοστού των ζώων που καταναλώνει γίνεται με σχεδόν απαγορευμένους τρόπους και πως η χρήση φυτοφαρμάκων έχει φτάσει σε έναν πολύ επικίνδυνο βαθμό; Έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε το ζαμπόν ή το σουβλάκι κάτι που φυτρώνει στο χώμα. Αναρωτιέμαι αν τα μικρά παιδιά της πόλης γνωρίζουν περισσότερα από πέντε λαχανικά ή έχουν δει πώς μοιάζει μια ζωντανή γαλοπούλα. Πόσο ακόμα θα μιλάμε για το junk food σαν να είναι κάτι οk; Δεν είναι οk. Το τρώμε. Είναι μια ένοχη απόλαυση ή μια οικονομική λύση, αλλά οk δεν είναι, όπως και να το δούμε. Aν έχεις δημόσιο βήμα και δεν τολμάς να μιλήσεις σωστά για τη διατροφή, είσαι λάθος.


Παρακολουθώντας αυτή την εκπομπή, σκεφτόμουν: oι μάγειροι μας προτείνουν «νόστιμες συνταγές που γίνονται πολύ γρήγορα». Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι επιστρέφουν στα μποστάνια και στη σωστή διατροφή, αλλά εμείς επιμένουμε να θεωρούμε πράγματα φρικτά υλικά νοστιμιάς έτσι, επειδή μαγειρεύονται πολύ γρήγορα «και δεν θα μας φάνε από τον πολύτιμο χρόνο μας». Τα βιβλία τα θέλουμε να είναι ευκολοδιάβαστα, να έχουν αρχή, μέση και τέλος, έτσι όπως την έχουμε στο μυαλό μας την αρχή, τη μέση και το τέλος, γιατί «με τόσα που περνάμε, ε, δεν αντέχουμε να διαβάζουμε και Κάφκα». Η μουσική πρέπει να είναι εύκολη, «ένα χαλί» στα ντίνερ μας, στα μπαράκια όπου πίνουμε το τζιντόνικ μας. Μακριά από εμάς οι δύσκολες μελωδίες. Στο θέατρο πρέπει να «υπάρχει πλοκή», να «γίνονται πράγματα», απαγορεύεται ο στοχασμός, απεχθανόμαστε τον πειραματισμό. Θέλουμε έργα «στρωτά», ό,τι έχουμε ως ανάμνηση για το τι αποτελεί καλό θέατρο να ξερνάει πάνω μας ξανά και ξανά. Και στον κινηματογράφο «όχι άλλο Μπέλα Ταρ», φέρτε μας και πάλι Χόλιγουντ και το νέο Μαντ Μαξ. Ήθελα να 'ξερα τι κάνουμε με όλον αυτό τον χρόνο που εξοικονομούμε αποφεύγοντας τα πάντα. Δουλεύουμε περισσότερο; Ζούμε καλύτερα; Ή απλώς μας έχει κατακτήσει η ασχήμια;
Σας φιλώ!

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Μπράβο για το άρθρο, συμφωνώ με όλα όσα γράφετε, εκτός από τη συγκεκριμένη φράση "Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι επιστρέφουν στα μποστάνια και στη σωστή διατροφή, αλλά εμείς επιμένουμε να θεωρούμε πράγματα φρικτά υλικά νοστιμιάς έτσι, επειδή μαγειρεύονται πολύ γρήγορα «και δεν θα μας φάνε από τον πολύτιμο χρόνο Πηγή: www.lifo.gr"...Έχω γνωρίσει από ταξίδια, τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου πολλές κουζίνες.... τι να πρωτοθυμηθώ ? Καναδάς, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Αυστραλία, Αγγλία, Σκωτία...Παντού γρήγορα φαγητά, προετοιμασμένα, έτοιμα αγορασμένα από τα super markets για γρήγορο μαγείρεμα στα μικροκύματα ! Στην Αυστραλία, ο γείτονας του πατέρα μου είχε φυτέψει πράσινα φασολάκια για να πρασινίσει ο φράχτης του,δεν ήξερε καν οτι μπορείς να τα φας. Ο πατέρας μου ζήτησε την άδειά του να κόψει μερικά, τα μαγείρεψε και του πρόσφερε το γεύμα του. Ο Αυστραλός δεν το πίστευε ! Στην Σκωτία, όπου και διαμένουμε τα τελευταία χρόνια, αποφασίζουν τι θα φάνε μισή ώρα πριν το tea time και σχεδόν πάντα είναι πίτσα, hot dogs, burgers...αν θελήσουν να φτιάξουν την Κυριακή ίσως ένα ρόστο ή λαζάνια με κιμά, τα παίρνουν έτοιμα και απλώς τα ψήνουν ! Στις δυτικές χώρες βασίζουν τη διατροφή τους στα πλούσια βούτυρα, τις πατάτες, τα αλλαντικά και τα σάντουιτς, τα έτοιμα γεύματα...το βοδινό τους κρέας είναι "βαρύ" σε λίπος και γεύση. Όταν τα παιδιά μου καλούν στο σπίτι συμμαθητές και φίλους τρελένονται που θα φάνε ελληνικά φαγητά, το παστίτσιο είναι το αγαπημενό τους. Ειλικρινά, πιστεύω πως οι Έλληνες και γενικά οι ανατολικοί λαοί, είμαστε ίσως οι μόνοι που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά και να προετοιμάζουν και να μαγειρεύουν οι ίδιοι τα γεύματά τους. Κι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν και στο εξωτερικό... που θα βρεις φρέσκιες ντομάτες στο εξωτερικό όταν 4 ντομάτες έχουν 2 λίρες ? 1 λίρα η μια η μελιτζάνα ? 2,50 λίρες 100 γρ. φράουλες ? Είναι και οικονομικό το θέμα, τα έτοιμα προμαγειρεμένα γεύματα είναι σαφώς πιο οικονομικά. Οι ανατολικοί λαοί, είμαστε οι μόνοι που ενδιαφερόμαστε ακόμη να υπάρχει κατσαρόλα έτοιμη στο σπίτι, που θα υπάρχει φρέσκο φαγητό για τα παιδιά μας, που το έχει ετοιμάσει η μαμά με φρέσκα υλικά και αγάπη. Κι αυτό το θεωρώ μεγάλη αξία για την οικογένεια και τα παιδιά μας. Τώρα, αν κάποια φορά είμαστε τόσο κουρασμένοι, ε ας φάμε και μια έτοιμη πίτσα, δεν θα πάθουμε κάτι ...
Ναι, μας έχει κατακτήσει η "ασχήμια".Της επιτρέψαμε να παραλύσει την αισθητική μας, την άποψη μας, τη σκέψη μας...και βιώνουμε το "go with the flow" σα να 'ναι κάτι φυσιολογικό, σα να μην υπάρχει άλλο...
Το ότι η σύγχρονη κοινωνία επικροτεί το εύκολο, είναι γνωστό και συμφωνώ απολύτως με το άρθρο. Το εύκολο κέρδος, το εύκολο σεξ, η εύκολη μαγειρική, η εύκολη απόλαυση, η εύκολη μουσική, η εύκολη λογοτεχνία είναι όντως μέρος της κοινωνικής συνείδησης και πολλές φορές έχουν τραγικά αποτελέσματα. Το σημείο που θα διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου είναι στο "δύσκολο" ως λύση. Π.χ λέει το κείμενο Τα βιβλία τα θέλουμε να είναι ευκολοδιάβαστα, να έχουν αρχή, μέση και τέλος, έτσι όπως την έχουμε στο μυαλό μας την αρχή, τη μέση και το τέλος, γιατί «με τόσα που περνάμε, ε, δεν αντέχουμε να διαβάζουμε και Κάφκα». Είναι ο Κάφκα ή ακόμη χειρότερα ο Τζόυς λύση; Δεν νομίζω. Όπως ένα φαγητό δεν πρέπει να είναι μόνο θρεπτικό, αλλά και νόστιμο (να τρώγεται δηλαδή) έτσι και με την λογοτεχνία. Η ευκολία δεν είναι κάτι κακό αφ' εαυτής, απλά έχει κακά αποτελέσματα που πρέπει να επιληφθούμε. Το ηθικό κριτήριο δεν είναι ανεξάρτητο από το αισθητικό, το οποίο πρέπει να ικανοποιείται εξίσου. Μπορεί να μην άντεξα την στριφνότητα του Προυστ, αλλά τον "Φάουστ" του Γκαίτε τον ξεκοκάλισα σε ένα απόγευμα - γρήγορα, απολαυστικά και υγιεινά!
Ο Φάουστ δεν διαβάζεται σε ένα απόγευμα. Είναι κάπου χίλιες σελίδες. Και να θέλεις δηλαδή...Αν πάλι τα κατάφερες, τι να πω. Σα να λες: έφτιαξα κοκκινιστό στο μισάωρο.Φάε σουβλάκια καλύτερα.