H Γκαλερί Citronne βρίσκεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα, στον παραλιακό δρόμο του Πόρου. Το όνομα της γκαλερί αναφέρεται στο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη «Λεμονοδάσος». Λειτουργεί μόνο τους μήνες του καλοκαιριού και φέτος κλείνει δέκα χρόνια.
Για να σηματοδοτήσει την δεκαετή πορεία της, η γκαλερί οργανώνει μια επετειακή έκθεση: παρουσιάζει έργα όλων των καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάζεται από το καλοκαίρι του 2006.Η αναδρομή αυτή επισημαίνει τις επιλογές και τους θεματικούς άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκαν οι προγενέστερες εκθέσεις.
Ένας πρώτος άξονας γύρω από τον οποίο κινείται η γκαλερί είναι ελληνική ταυτότητα. Η συλλογική μνήμη, ιστορική, πολιτισμική, πολιτική αναπτύσσεται με εικαστικές συνομιλίες ανάμεσα σε καλλιτέχνες από την Ελλάδα, εντός και εκτός των τειχών. Ένας δεύτερος άξονας σχετίζεται με το τοπίο και την αντοχή του στον χρόνο, με το περιβάλλον αέναο στοιχείο της θάλασσας. Οι καλλιτέχνες το περιγράφουν, το ψηλαφούν, το αναμοχλεύουν, το ανάγουν στην αρχέγονη συμβολική του. Ένας τρίτος άξονας επεξεργάζεται συνθετικά τον χρόνο, ως παράγοντα συνέχειας, αλλά και ως αποκρυσταλλωμένες φάσεις στην ιστορία.
Οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με την γκαλερί και των οποίων εκτίθενται έργα είναι (με αλφαβητική σειρά):
Γιάννης Αδαμάκος, Στήβεν Aντωνάκος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Βαρώτσος, Νανά Βέττα , Κρις Γιανάκος, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Βασίλης Θεοχαράκης, Κατερίνα Καλούδη, Mιχάλης Κατζουράκης , Δημοσθένης Κοκκινίδης, Δημήτρης Κούκος, Αλέκος Κυραρίνης, Aφροδίτη Λίτη, Robert McCabe, Τάσος Μαντζαβίνος, Χρόνης Μπότσογλου, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Κώστας Παπανικολάου, Peter Seibt, Σωτήρης Σόρογκας, Παναγιώτης Τέτσης, Μαρία Φιλοπούλου, Μαρκ Χατζηπατέρας και Γιάννης Ψυχοπαίδης.
σχόλια