Πόστερ, φωτογραφίες και παλιά ποδήλατα στo Athens Bike Festival

Πόστερ, φωτογραφίες και παλιά ποδήλατα στo Athens Bike Festival Facebook Twitter
Από αριστερά: Nade, Inva, Tsoda Kalaitzidis
0

Bmx, αγωνιστικά, βίνταζ, custοm made ποδήλατα κατακλύζουν τις βιτρίνες των μαγαζιών, ποδηλατόδρομοι δημιουργούνται σε κάθε γειτονιά, αγώνες, οργανωμένες ποδηλατικές βόλτες, γυμνές ποδηλατοδρομίες και πολλές παρόμοιες δράσεις διοργανώνονται διαρκώς. Η street κουλτούρα και ο εναλλακτικός τρόπος ζωής φέρνουν το ποδήλατο και πάλι στο προσκήνιο. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται το Athens Bike Festival, ένα από τα πιο μεγάλα φεστιβάλ για το ποδήλατο.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως, ό, τι έχει κερδηθεί ως τώρα σε σχέση με την παρουσία και χρήση του ποδηλάτου, οφείλεται στους ίδιους τους πολίτες και στις διεκδικήσεις ομάδων.

Φέτος, πραγματοποιείται για έκτη συνεχή χρονιά στην Τεχνόπολη, από τις 18 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, δηλαδή κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ως προς τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και να ενθαρρύνει τις Ευρωπαϊκές πόλεις να προωθήσουν τέτοιους τρόπους μετακίνησης. Στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Γερμανία τόσο οι πολίτες όσο και οι φορείς στηρίζουν και προωθούν τη δημόσια συγκοινωνία, αναβαθμίζουν και αξιοποιούν χώρους για δημόσια χρήση, δημιουργούν υποδομές και υιοθετούν προγράμματα για την διάδοση του ποδηλάτου. Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα βήματα προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορεί όμως κάποιος να κάνει ποδήλατο στο κέντρο της Αθήνας;

Πόστερ, φωτογραφίες και παλιά ποδήλατα στo Athens Bike Festival Facebook Twitter
Από αριστερά: Semiotic, Apset, Keiken

«Μπορεί. Αρκεί απλά να το δοκιμάσει και να διεκδικήσει σιγά σιγά το δικό του χώρο με αργά βήματα και με την απαιτούμενη προσοχή (κράνος, κοκ κλπ). Όσοι ξεκινάνε μπορούν να δοκιμάσουν μικρές αποστάσεις και διαδρομές. Υπάρχει επίσης το μετρό που διευκολύνει τη μεταφορά των ποδηλάτων ώστε να κάνεις στη συνέχεια την βόλτα σου σε πεζόδρομους, όπως πχ. Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως, ό, τι έχει κερδηθεί ως τώρα σε σχέση με την παρουσία και χρήση του ποδηλάτου, οφείλεται στους ίδιους τους πολίτες και στις διεκδικήσεις ομάδων. Σιγά σιγά μπορούμε να συνεχίζουμε να διεκδικούμε κομμάτι του δημόσιου χώρου που έχει καταληφθεί κυριολεκτικά από το αυτοκίνητο και να δούμε τη ζωή μας από μια άλλη οπτική γωνία που θα αποτελέσει την νέα πραγματικότητα και όχι ένα όνειρο» εξηγούν τα μέλη της ομάδας bikeart που παίρνει μέρος στο φεστιβάλ για να προωθήσει την χρήση και την κουλτούρα του ποδηλάτου μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις.

Πως όμως σχετίζεται το ποδήλατο με την τέχνη και το graffiti; «Ουσιαστικά συνδυάσαμε την πρώτη μας αγάπη που είναι το σπρέι και οι παρεμβάσεις που κάνουμε στο δημόσιο χώρο με τις τοιχογραφίες, με τη δεύτερη αγάπη μας αυτή για το ποδήλατο. Κοινό στοιχείο και στα δυο είναι ο δρόμος και η διεκδίκηση του δημόσιου χώρου. Οι δράσεις μας αφορούν εκθέσεις από καλλιτέχνες -κυρίως από το χώρο του γκράφιτι και της streetart- με έργα και τοιχογραφίες με θεματική το ποδήλατο. Από το 2011 και με την στήριξη του mbike συμμετέχουμε στο Athens Bike Festival όπου «στήνουμε» το καλλιτεχνικό κομμάτι του φεστιβάλ. Συγκεκριμένα στο κτίριο Δ12 υλοποιούμε την καθιερωμένη μας έκθεση με πόστερ, την παρουσίαση του λευκώματος που έχουμε εκδώσει με τίτλο «Το ποδήλατο στην Ελλάδα, 1880-2012», (εκδόσεις Κέρκυρα Α.Ε., 2014 ), την έκθεση των παλαιών ποδηλάτων -από συλλέκτες και μη- αλλά την έκθεση παλιών φωτογραφιών, την οποία ξεκινήσαμε πέρυσι και είχε πολύ μεγάλη απήχση. Η έκθεση των παλαιών ποδηλάτων γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναβιώσουμε την σχέση μας με το ποδήλατο, να ξυπνήσουμε αναμνήσεις και να επαναφέρουμε την ομορφιά του παρελθόντος στο σήμερα. Πιστεύουμε ότι η τέχνη μπορεί να δώσει με μια απλή κίνηση την σπίθα για να θυμηθείς το ποδήλατο, να το αγαπήσεις εκ νέου και να το χρησιμοποιήσεις ξανά! Για αυτό, θα προσπαθήσουμε να βομβαρδίζουμε με εικόνες και ποδηλατικά έργα το κοινό, δίνοντας του «τροφή» και ελπίζοντας κάποια στιγμή να κάνει το επόμενο ποδηλατικό του βήμα».

Πόστερ, φωτογραφίες και παλιά ποδήλατα στo Athens Bike Festival Facebook Twitter
Φωτό από την έκθεση «Παράξενα Ποδήλατα» που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην Διπλάρειο
Πόστερ, φωτογραφίες και παλιά ποδήλατα στo Athens Bike Festival Facebook Twitter
Φωτό από την έκθεση «Παράξενα Ποδήλατα» που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην Διπλάρειο
Πόστερ, φωτογραφίες και παλιά ποδήλατα στo Athens Bike Festival Facebook Twitter
Από αριστερά: Same 84, Dolphins, Jasone
Πόστερ, φωτογραφίες και παλιά ποδήλατα στo Athens Bike Festival Facebook Twitter
Φωτό από την έκθεση «Παράξενα Ποδήλατα» που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην Διπλάρειο

Τα πόστερ της ομάδας Bikeart.gr που εκτίθενται στο Athens Bike Festival αποτελούν προσφορά των καλλιτεχνών στην ομάδα και διατίθενται προς πώληση. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε στην έκθεση της ομάδας bikeart στην Τεχνόπολη (κτίριο Δ12 Παρασκευή- Κυριακή 18- 20 Σεπτεμβρίου) και διαδικτυακά από τις σελίδες bikeart.gr και facebook.com/bikeart.gr.

6ο Athens Bike Festival
Τεχνόπολη, Κτίριο Δ12
18 έως 20 Σεπτεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: 18/9:18:00-21:00, 19/9-20/9: 10:00-21:00
Είσοδος ελεύθερη

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM
Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Living / Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Για δεκαετίες, τα διάσημα ζευγάρια έδιναν μάχη προκειμένου να προβληθεί ο γάμος τους μέσα από τις σελίδες της «Vogue». Ωστόσο, αν υπολογίσουμε πόσο σύντομα πολλοί από αυτούς τους γάμους διαλύθηκαν, ίσως να είναι κατάρα, όχι ευλογία.
THE LIFO TEAM
Από τη δίαιτα των vegans στην δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

Radio Lifo / Από τη δίαιτα των vegans στη δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

H καθηγήτρια διατροφής και διαιτητικής συμπεριφοράς του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαίρη Γιαννακούλια, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτικών σχημάτων και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα καλοκαίρι για τα πανηγύρια

Living / Τα πανηγύρια φέτος είχαν μεγάλο σουξέ, και αυτό προκάλεσε γκρίνια

Θρασύτητα και εισβολή στα χωράφια των ντόπιων ή δικαίωμα στη διασκέδαση; Μπορούμε να μιλάμε για την αποικιοποίηση των φασέων στα νησιά; Η νέα γενιά ανακαλύπτει μαζικά τα πανηγύρια, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.
M. HULOT
«Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

Living / «Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

«Βλέπω μια συμβουλή για αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Screenshot. Έναν τρόπο δεσίματος του κασκόλ. Screenshot. Συνταγή για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο. Screenshot. Έξυπνο πολιτικό σχόλιο στο Facebook. Screenshot».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ