Ελ Σαλβαδόρ

Ελ Σαλβαδόρ Facebook Twitter
0

«Αλήθεια, πώς και ταξίδεψες στο Ελ Σαλβαδόρ για ένα μήνα;» με ρώτησε μια φίλη. «Μια επαγγελματική ευκαιρία παρουσιάστηκε στο φίλο μου» της απάντησα. Με αυτή την αφορμή έκανα ένα ασυνήθιστο ταξίδι στη μικρότερη χώρα του ισθμού της Κεντρικής Αμερικής, την οποία μπορεί να διασχίσει κανείς με το αμάξι μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Το Ελ Σαλβαδόρ είναι χώρα γνωστή παγκοσμίως για τα τελευταία μνημεία της διαδρομής «Ruta Maya», της διαδρομής των μνημείων του πολιτισμού των Μάγια που εκτείνεται στη Κεντρική Αμερική. Επίσης, είναι γνωστή για τους τροπικούς της παραδείσους και για την εγκληματικότητά της. Και τα τρία αποτελούν πραγματικότητα, με τη διαφορά ότι για την εγκληματικότητα, ο σκληρός πυρήνας της βίας περιορίζεται σε μερικές μόνο γειτονιές ανατολικά της πρωτεύουσας, το Σαν Σαλβαδόρ, οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τουρίστες.

Είναι η πιο βιομηχανοποιημένη χώρα της Κεντρικής Αμερικής και έχει πληθυσμό μόλις 6.4 εκατομμύρια. Συνορεύει με τη Γουατεμάλα βόρεια, με την Ονδούρα και τη Νικαράγουα ανατολικά και βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό νότια. Είναι η μόνη χώρα της Κεντρικής Αμερικής που δεν έχει διέξοδο στη Καραϊβική θάλασσα. Παρόλα αυτά, η ακτή της στον Ειρηνικό ωκεανό έχει να προσφέρει στους επισκέπτες της κύματα παγκόσμιας κλάσης που έλκουν πλήθος surfers από όλο τον κόσμο, συγκεκριμένα στις περιοχές La Libertad, Punta Roca, Sunzal και Punta Mango. Στο θέαμα των surfers να διασχίζουν τα ριψοκίνδυνα κύματα ξόδεψα ατελείωτες ώρες. Οι Αμερικάνοι είναι οι κύριοι περιπλανώμενοι στις παραπάνω ακτές, καθώς και πρωταθλητές surf από όλο τον κόσμο που θέλουν να εξασκηθούν στα καλύτερα κύματα που έχει να προσφέρει ο Ειρηνικός, τα οποία είναι σταθερά και φτάνουν μέχρι και τριάμισι μέτρα. Η καλύτερη περίοδος για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει surf είναι από το Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο. Ο Ειρηνικός επιβεβαιώνει τη δύναμη και την άγρια ομορφιά του, και συγχρόνως εκπλήσσει με τα ζεστά νερά του.  Είναι ανήσυχη θάλασσα και σου μεταφέρει την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας, ενώ το βράδυ, ο δυνατός ήχος της σου θυμίζει τη παρουσία της σε κάθε κύμα που σκάει την ώρα που κοιμάσαι σε κάποιο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο. Μια σειρά από παραδοσιακά σπίτια που καλύπτονται από φοινικόφυλλα, βρίσκονται διασκορπισμένα κατά μήκος των ακτών σε απόλυτη αρμονία με τη τροπική φύση. Μη σας ξεγελάσουν, μπορεί να έχετε μπροστά σας κάποια από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία της χώρας. Πανέμορφες ακτές που αξίζει να δείτε είναι Costa del Sol, La Barra de la Santiago και El Tunco, ενώ στο νησί Meanguera θα βρείτε ένα ασυνήθιστο τροπικό παράδεισο.

Ελ Σαλβαδόρ Facebook Twitter

Πάρκο El Boqueron

Tο πάρκο του ηφαιστειακού κρατήρα El Boquerοn απέχει 40 λεπτά με το αμάξι από το κέντρο της πρωτεύουσας. Στους πρόποδες αυτού του βουνού είναι χτισμένα συγκροτήματα κατοικιών με θέα στη πόλη. Ο κώνος του ηφαιστείου φαίνεται από όλα τα σημεία του Σαν Σαλβαδόρ. Στο πάρκο περπατάει κανείς μέσα από μονοπάτια με πυκνή βλάστηση έως ότου φτάσει στην κορυφή και αντικρύσει τον κρατήρα που κόβει την ανάσα. Η τελευταία έκρηξη αυτού του ηφαιστείου έγινε το 1917 και ο σεισμός που προηγήθηκε κατέστρεψε το Σαν Σαλβαδόρ και τις κοντινές πόλεις, εξατμίζοντας τη λιμνοθάλασσα που βρισκόταν ψηλά στον πυθμένα του κρατήρα.

Αντίθετα, λιμνοθάλασσες που προήλθαν από ηφαιστειακή δραστηριότητα αποτελούν φυσικές ομορφιές της χώρας. Οι πιο δημοφιλείς λίμνες είναι η Ilopango, 11 χλμ. από το Σαν Σαλβαδόρ, η Coatepeque 60 χλμ. δυτικά και η Guija, από κοινού με τη Γουατεμάλα, 130 χλμ.

Λίμνη Coatepeque

Η λίμνη Coatepeque θεωρείται μεταξύ των 10 πιο όμορφων λιμνών στον κόσμο. Δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή έκρηξη πριν από 5-6.000 χρόνια. Είναι μία εντυπωσιακή λίμνη με κρυστάλλινα νερά πάνω στο πυθμένα του κρατήρα σε υψόμετρο 745 μ. Έχει πλάτος 6 χλμ., βάθος 120 μ. και περιβάλλεται από απότομες καταπράσινες πλαγιές που υψώνονται 250-500 μέτρα. Έχει ένα μικρό νησάκι, το Teopa, στο οποίο οι Πίπιλ έχτισαν ναό προς τιμήν της θεάς Izqueye. Κατά μήκος της ακτής υπάρχουν αρκετές ιδιωτικές κατοικίες καθώς η λίμνη είναι δημοφιλής προορισμός για εξόρμηση από τη πρωτεύουσα. Παράλληλα, υπάρχουν παραθαλάσσια ξενοδοχεία  όπως το Torremolinos Hotel που διαθέτει ένα υπέροχο εστιατόριο και εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ. Επίσης, αξιοσημείωτο ξενοδοχείο είναι το Amacuilco Hotel με καλό εστιατόριο και μία γκαλερί τέχνης.   

Ελ Σαλβαδόρ Facebook Twitter

Σαν Σαλβαδόρ

Η πρωτεύουσα, το Σαν Σαλβαδόρ, γνωστή και ως “η πόλη των δύο όψεων του νομίσματος – La Ciudad de las dos Caras de la Moneta” έχει ολοφάνερα τεράστιο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Από τη μία βρίσκονται περιφρουρημένα συγκροτήματα υπερπολυτελών κατοικιών, ενώ δίπλα ξεπροβάλλουν παράγκες όπου ο πληθυσμός ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί και φιλικοί και επικοινωνούν με άνεση με τους τουρίστες. Χαιρετούν με ευγένεια στο δρόμο ο ένας τον άλλον και θεωρείται παράξενο να μην ανταποδώσεις σε ένα «Μπουένος ντίας» (καλημέρα) ή «Μπουένας τάρδες» (καλησπέρα).

Χαρακτηριστικά είναι τα λεωφορεία μαζικής μεταφοράς, τα οποία είναι παλιά σχολικά λεωφορεία της δεκαετίας του ’70 από την Βόρια Αμερική, βαμμένα σε έντονα χρώματα διαφορετικά το καθένα και διακοσμημένα με γιρλάντες από φωτάκια.

Με τη πρώτη ματιά, το Σαν Σαλβαδόρ είναι μια μεσαία αμερικανική πόλη, με πλατιές λεωφόρους, αλυσίδες διεθνών καταστημάτων και ξενοδοχείων, τζιπ 4x4 με μαύρα τζάμια και ατελείωτες fast-food αλυσίδες. Όταν σηκώσεις το κεφάλι, πέρα από το καταναλωτικό τοπίο, θα βρεις ένα καταπράσινο τροπικό ορίζοντα από συνεχείς λόφους, έντονη νυχτερινή ζωή σε ρυθμούς latin, reggeaton και cumbia, καθώς και τις χαοτικές υπαίθριες αγορές στο κέντρο. Η Μερκάδο Σεντράλ είναι η μεγαλύτερη αγορά και η Μερκάδο Νασιονάλ ντε Αρτεσανίας είναι πολύ ενδιαφέρουσα και η πιο ακριβή.

Αν και η πρωτεύουσα έχει ιστορία, δεν θα βρείτε κάτι το ιδιαίτερο, εφόσον τα αρχαία μνημεία έχουν καταστραφεί από τους σεισμούς του 1854 και 1873 και από τον τελευταίο σεισμό το 1986. Αυτά που μπορείτε να θαυμάσετε είναι στην καρδιά του κέντρου, συγκεκριμένα ο Μητροπολιτικός Ναός στη πλατεία Πλάσα Μπάριος και το Παλάσιο Νασιονάλ που πριν από τον σεισμό του 1986 ήταν η έδρα της κυβέρνησης. Τέλος, αξίζει να επισκεφθείτε το Ανθρωπολογικό μουσείο που έχει προκολομβιανά ευρήματα και ξεδιπλώνει την ιστορία του Ελ Σαλβαδόρ έως και στις μέρες μας, καθώς και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με ενδιαφέρουσες εκθέσεις από τοπικούς καλλιτέχνες.

Στην Boulevard de los Heroes, από τις ασφαλέστερες και ακριβότερες περιοχές, βρίσκονται τα ακριβά ξενοδοχεία, καθώς και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα Metrocentro και Metrosur. Στην επίσης ασφαλέστατη περιοχή Antiguo Cuscatlán βρίσκονται τα εμπορικά κέντρα Multiplaza και Gran Via. Μη παραλείψετε να κάνετε ένα διάλλειμα από τα ψώνια σας σε ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας καφέ Viva Espresso που θα βρείτε μέσα στα εμπορικά κέντρα. Η χώρα παράγει παγκοσμίως από τους καλύτερους κόκκους καφέ λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους και του κλίματός της στα ορεινά. Στα καταστήματα Viva Espresso έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε πολλά είδη καφέ από διαφορετικά μέρη και υψόμετρα της χώρας. Ο καφές τροφοδοτεί την οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ σε ποσοστό πάνω από 60% επί των εσόδων του ενώ η βιομηχανία αυτή έχει παίξει ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας για περισσότερο από έναν αιώνα.

Προκολομβιανά μνημεία Tazumalκαι JoyadeCerén (Χόγια ντε Χερέν)

Στο Ελ Σαλβαδόρ ο πολιτισμός των Μάγια είναι εμφανής μέσα από μια σειρά σωζόμενα ερείπια που αποτελούν τα νοτιότερα αξιοθέατα της «Ruta Maya» που ξεκινάει από το Μεξικό. Θα σας εντυπωσιάσουν το συγκρότημα των πυραμίδων Tazumal, μία ώρα από το Σαν Σαλβαδόρ και το άθικτο αγροτικό χωριό Joya de Cerén, μισή ώρα από το Σαν Σαλβαδόρ.

Το Tazumal είναι ένα πολιτιστικό κέντρο των Μάγια, χτισμένο σε υψόμετρο 720μ., και βρίσκεται στη σημερινή πόλη Τσαλτσουάπα στο τμήμα της Santa Ana. Έχει αποδειχθεί ότι οι Μάγια κατοικούσαν στο χώρο από το 1200 π.Χ., αλλά το Tazumal χτίστηκε τη κλασσική περίοδο της πολιτιστικής ζώνης της Μεσοαμερικής (420-900 μ.Χ.). Ο χώρος λειτουργούσε ως τελετουργικό συγκρότημα έως και το 1200 μ.Χ.

Το Tazumal είχε σημαντικούς δεσμούς με την πόλη Kaminaljuyu των Μάγια στην κοιλάδα της Γουατεμάλας, η οποία ενήργησε για να επεκτείνει την επιρροή της ισχυρής πόλης Teotihuacan του Μεξικού στις παράκτιες περιοχές του Ειρηνικού.

Στο Tazumal οι Μάγια εκτελούσαν ανθρωποθυσίες, σαν ένδειξη εκτίμησης στους θεούς για να παραταθεί η ζωή τους μετά θάνατον.  Πίστευαν ότι οι νεκροί συνέχιζαν να υπηρετούν τους θεούς, οι οποίοι θεοί θυσιάστηκαν πρώτοι για αυτούς. Το κέντρο αυτής της αντίληψης ήταν η δυαδικότητα της ζωής και του θανάτου, αφού θεωρούσαν το θάνατο ως δημιουργό της ζωής. Πίστευαν ότι η ζωή και ο θάνατος αναπτύχθηκαν σε αρμονία για να διατηρούν την τάξη στο σύμπαν και έτσι, να επιτρέπεται η ύπαρξη των θνητών. Οι θυσίες γίνονταν κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων και τελετουργιών που σχετίζονταν με πολέμους, μάχες, εκλείψεις, ξηρασίες, πλημμύρες, την ολοκλήρωση χτισμάτων, καθώς και αφιερώσεις για να συνοδευθεί ένας νεκρός.

Από την άλλη, το αξιοθέατο του Joya de Cerén είναι μια αγροτική κοινότητα των Μάγια, που όπως η Πομπηία και η Herculaneum στην Ιταλία, θάφτηκε κάτω από ηφαιστειακή τέφρα περίπου το 590 μ.Χ. Ο αρχαιολογικός χώρος ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1993 λόγω της πληρότητας των στοιχείων που παρέχει από την καθημερινή ζωή στη Μεσοαμερικανική αγροτική κοινότητα του 6ου αι μ.Χ. Βρίσκεται στο Canton Joya de Cerén, στο Δήμο La Libertad. Η περιοχή κατοικούνταν ήδη από το 1200 π.Χ., αλλά εκκενώθηκε το 200 μ.Χ. γιατί θάφτηκε κάτω από παχιά στρώματα ηφαιστειακής στάχτης λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Ilopango. Στη συνέχεια, μετά το 400 μ.Χ. ξανακατοικήθηκε όταν το έδαφος μετατράπηκε σε γόνιμο. Όμως, γύρω στο 590 μ.Χ. ένα άλλο κοντινό ηφαίστειο, το Loma Caldera, ξέσπασε με αποτλελεσμα το χωριό να εκκενωθεί μόνιμα. Οι κάτοικοι στη βιασύνη τους να διαφύγουν από την ραγδαία πτώση της λάβας άφησαν πίσω τα προσωπικά τους αντικείμενα κι έργα τέχνης, μέχρι εργαλεία κήπου και κεραμικά σκεύη γεμάτα με φασόλια. Σήμερα, το Joya de Cerén είναι μια μοναδική μαρτυρία της καθημερινής ζωής των αγροτών του πολιτισμού των Μάγια, παγωμένη στο χρόνο από τον 6ο αι μ.Χ.

Ελ Σαλβαδόρ Facebook Twitter

Γαστρονομία

Η κουζίνα του Ελ Σαλβαδόρ δε διαφέρει από εκείνη της υπόλοιπης Κεντρικής Αμερικής, είναι πλούσια σε ψάρια και θαλασσινά, ειδικά αστακούς, γαρίδες και στρείδια σε πραγματικά προσιτές τιμές. Το ταξίδι σας δε θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς μια δοκιμή στο εθνικό πιάτο pupusas, που είναι τορτίγια από καλαμποκάλευρο ή ρύζι με γέμιση από τυρί και φασόλια με χοιρινό ή κοτόπουλο. Σερβίρεται με σάλτσα ντομάτας και curtido που είναι μείγμα από λάχανο, καρότο, κρεμμύδι, ξίδι και μυρωδικά. Υπάρχει σε εστιατόρια και κυρίως σε πλανόδιες καντίνες. Καλό θα ήταν να δοκιμάσετε από εστιατόριο. Από τα καλύτερα pupusas της πόλης θα βρείτε στο Los planes de Renderos pupuseria και στο Lucy pupuseria στη περιοχή Antiguo Cuscatlán. Τέλος, προσωπική προτίμηση είναι το θαλασσινό πιάτο cheviche, περουβιανής καταγωγής, το οποίο είναι κοκτέιλ από μαριναρισμένες γαρίδες ή και καλαμάρι, μέσα σε sauce από ντομάτα ή ζωμό ψαριού συνοδευόμενο από αβοκάντο και αρωματικά. Μπορείτε να το βρείτε σε εστιατόρια με θαλασσινά και αξίζει να το δοκιμάσετε στα εστιατόρια Café Sunzal και La Hola Betos. Επίσης, τα τροπικά φρούτα όπως η παπάγια, το μάνγκο, τα διάφορα είδη μπανάνας, οι καρύδες, το αβοκάντο είναι όντως πραγματική απόλαυση. Ενδιαφέρουσα είναι η βιολογική αγορά «Soya Nutribar» στην ασφαλέστατη περιοχή San Benito που γίνεται κάθε Σάββατο. Είναι ένας πρωτοποριακός πολυχώρος στον οποίο οι παραγωγοί πουλάνε τα προϊόντα τους ενώ τους δίνεται και χώρος για να καλλιεργήσουν όσοι παραγωγοί θέλουν λαχανικά. Θα βρείτε από βασιλικό με άρωμα λεμονιού μέχρι βιολογικές κρέμες και προϊόντα για τα μαλλιά. Συγχρόνως προσφέρεται από το μπαρ ποικιλία smoothies από τροπικά φρούτα με maka, σπιρουλίνα ή και βιολογικούς κόκκους κακάο, καθώς και ολόφρεσκα πιάτα για πρωινό και μεσημεριανό.  

Λίγα λόγια για τη σύγχρονη Εγκληματικότητα

Οι εγκληματικές συμμορίες που κυρίως διακινούν ναρκωτικά και όπλα, γνωστές ως “Maras Salvatruchas” ή “Μάρας”, έχουν καθιερωθεί μετά το τέλος του Εμφυλίου πολέμου στο Ελ Σαλβαδόρ κατά τη δεκαετία του ’80. Η κυβέρνηση, η αστυνομία και ο στρατός δεν μπορούν να επέμβουν. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι 2 κύριες συμμορίες, ονόματι MS-13 και Barrio 18, συμφώνησαν σε ένα είδος ανακωχής τον περασμένο Μάιο επειδή στις 23 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της αγιοποίησης του Αρχιεπισκόπου Oscar Romero, εθνικού τους ήρωα, μετά από τη δολοφονία του κατά τον Εμφύλιο πόλεμο. Ο Oscar Romero δολοφονήθηκε από τους συντηριτικούς στη διάρκεια μιας λειτουργίας στην εκκλησία ενώ κήρυττε για την υπεράσπιση των φτωχών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως δώρο στο μάρτυρα, οι συμμορίες υποσχέθηκαν να αναστείλουν δολοφονίες αστυνομικών, στρατιωτικών, δικαστών, πολιτικών και φτωχών. “Αυτό είναι το δώρο που επιθυμούμε να κάνουμε στον Αρχιεπίσκοπο ως μετάνοια και αίτημα για συγχώρεση στη κοινωνία για όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν” σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνδικάτων του εγκλήματος.

RutadelasFlores

Ξεκινώντας από τη περιοχή Sonsonate, η Ruta de Las Flores είναι μια εξαιρετικά γραφική διαδρομή 36 χιλιομέτρων στη λοφώδη δυτική ζώνη του Ελ Σαλβαδόρ που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Η «Οδός των Λουλουδιών» πήρε το όνομά της από την έκρηξη των εποχικών πολύχρωμων λουλουδιών μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου, και ευθυγραμμίζει μια διαδρομή που συνδέει ορεινές κωμοπόλεις και χωριά. Όταν τα λουλούδια είναι σε πλήρη άνθηση, η διαδρομή είναι θαυμάσια. Αλλά η αληθινή ομορφιά της διαδρομής έγκειται στις αποικιακές κωμοπόλεις, στις παρθένες λιμνες και στους κρυμμένους καταρράκτες, τα οποία αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Πρώτη στάση της Ruta de las Flores είναι η γραφική πόλη Juayua, περιτριγυρισμένη από 11 ηφαίστεια του Ελ Σαλβαδόρ. Είναι γνωστή για τα φεστιβάλ φαγητού κάθε Σαββατοκύριακο και τις γκαλερί με τοπικά έργα τέχνης. Στη Juayua  θα δοκιμάσετε  αναμφισβήτητα τη καλύτερη εθνική κουζίνα συνοδευόμενη από ζωντανή τοπική μουσική στην κεντρική πλατεία.

Δεύτερη στάση είναι το ήσυχο χωριό Apaneca με τα πλακόστρωτα δρομάκια και  τις δύο γειτονικές ηφαιστειακες λίμνες, Laguna Verde (4 χλμ. μακριά) και Laguna de las Ninfas (2 χλμ. μακριά), οι οποίες αξίζουν μία ματιά για την παρθένα φύση τους.

Ακολουθεί η πόλη Nahuizalco που για τους Μάγια ήταν τόπος με μεγάλη σημασία. Σήμερα είναι ένα από τα λίγα μέρη στο Ελ Σαλβαδόρ που έχει μείνει ακόμη προσκολλημένο στην αρχαία κληρονομιά των αυτόχθονων. Εδώ θα δοκιμάσετε τα πιο νόστιμα και πιο φρέσκα pupusas της χώρας. Θα βρείτε χειροποίητα έπιπλα και δώρα για τους αγαπημένους σας.

Προτελευταία στάση είναι το μικρό χωριό Salcoatitán. Στη γλώσσα Ναουάτλ που μιλιόταν από τους Αζτέκους στο Μεξικό, Salcoatitán σημαίνει «η πόλη του θεού του ανέμου» των Μάγια. Η οικονομία του πληθυσμού του χωριού εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον κλάδο του καφέ. Εξερευνήστε τις δύο πανέμορφες εκκλησίες, και δοκιμάστε από τα φρέσκα pupusas στο δρόμο.

Η τελευταία στάση είναι η πιο φιλόξενη αποικιακή πόλη της Ruta de las Flores. Η Ataco είναι γνωστή για την μεγάλη φυτεία καφέ και τις πολύχρωμες τοιχογραφίες των κτιρίων. Οι καφετέριες προσφέρουν την ευκαιρία να δοκιμάσετε τοπικό καφέ. Μην χάσετε τις χειροτεχνίες των Diconte & Axul όπου θα βρείτε πολύχρωμα υφάσματα χειροποίητα στον αργαλειό και προϊόντα ζωγραφισμένα στο χέρι.

Ελ Σαλβαδόρ Facebook Twitter

Πρόσβαση

Το κεντρικό αεροδρόμιο Comalapa είναι περίπου 30 λεπτά από το κέντρο. Συνήθως το Ελ Σαλβαδόρ ως προορισμός συνδυάζεται με τις γύρω χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπως Γουατεμάλα, Μεξικό, Ονδούρα, Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα και Μπελίς. Στη περίπτωση που το Ελ Σαλβαδόρ είναι ο προορισμός σας, φτάνετε μέσω τριών πτήσεων με σύνδεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Μεξικό. Διαφορετικά, φτάνετε με δύο πτήσεις αν έχετε σύνδεση μέσω Νέας Υόρκης ή Μαδρίτης με την αεροπορική εταιρία Avianca ή Iberia.

Διαμονή

Η εγκληματικότητα παραμονεύει στη πρωτεύουσα, για αυτό καλό θα ήταν να μείνετε στη πλούσια περιοχή που δε διατρέχετε κίνδυνο.

Στην Μπουλβάρ ντε λος Ερόες είναι το Real InterContinental San Salvador at Metrocentro Mall, διεύθυνση Boulevard de los Heroes and Avenue Sisimiles,  AP 05 44, www.intercontinental.com/sansalvador  

Πολή καλή τοποθεσία στο San Benito, ασφαλής περιοχή με πρεσβείες και τα δύο κύρια μουσεία, έχει το Hilton Princess San Salvador, διεύθυνση Avenida las Magnolias y Boulevard del Hipodromo, http://www.hiltonhotels.com/es_XM/el-salvador/hilton-princess-san-salvador-hotel/

Το ίδιο στο San Benito έχει και το Sheraton Presidente San Salvador, διεύθυνση Avenida La Revolucion, Col., http://www.starwoodhotels.com/sheraton/property/overview/index.html?propertyID=1597

Ακόμα, το Crowne Plaza Hotel San Salvador κοντά στο San Benito, διεύθυνση 89 Avenida Norte y 11 Calle Poniente,http://www.ihg.com/crowneplaza/hotels/us/en/san-salvador/sslcp/hoteldetail

Παραθαλλάσια, στην ακτή Costa del Sol το Hotel Pacific Paradise, με τα απίθανα ροφήματα παγωμένης καρύδας και τα νοστιμα θαλασσινά πιάτα στο εστιατόριο. Διεύθυσνη 75 Boulevard Costa del Sol, http://www.hotelpacificparadise.com/

Στη περιοχή La Libertad, πάνω στον ωκεανό είναι το B Boutique Hotel θα εντυπωσιάσει κάθε επισκέπτη, διεύθυνση km 45.9 Carretera Litoral, La Libertad. Θα βρείτε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας με παραδοσιακές γεύσεις, Beto’s Restaurant  http://www.bboutiquehotel.com/   

Επίσης στο La Libertad, στην ακτή El Tunco, αξίζει το Casa de Mar Hotel & Villas at Sunzal. Θα βρείτε το εστιατόριο Café Sunzal με θέα όλη την ακτή El Tunco και απίθανα θαλασσινά πιάτα.  http://casademarhotel.com/home/   

Τέλος, στο νησί Isla Meanguera, αξίζει να μείνετε στο χαλαρωτικό Hotel La Joya del Golfo http://www.hotellajoyadelgolfo.com/      

Εστιατόρια

Για παραδοσιακή κουζίνα πολύ καλά είναι τα εξής:  

La Hola Betos, στη Zona Rosa στο Σαν Σαλβαδόρ, http://www.laholabetos.com/?cat=1039

Punto, το εστιατόριο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης MARTE Museo de Arte de El Salvador, http://marte.org.sv/?page_id=63

Delikat Resto, με μοντέρνο περιβάλλον και παραδοσιακές γεύσεις, http://www.foodspotting.com/places/223378-delikat-san-salvador

Café Sunzal του παραθαλάσσιου ξενοδοχείου Casa de Mar Hotel & Villas at Sunzal στο La Libertad, http://www.casademarhotel.com/v2/es/restaurant

Πολύ καλό κρέας και Αργεντίνικη κουζίνα θα βρείτε στο Hacienda Real στη περιοχή Antiguo Cuscatlán του Σαν Σαλβαδόρ, http://hacienda-real.com/sv/  

Χρήσιμες πληροφορίες

-       Ανθρωπολογικό Μουσείο, Museo Nacional de Antropologia Dr. David J. Guzmán, διεύθυνση Avenida De La Revolución.

-       Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, MARTE Museo de Arte de El Salvador, διεύθυνση Colonia San Benito, Final Avenida la Revolución, http://marte.org.sv/

-       Τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα, αλλά συνιστώνται του τετάνου και της ηπατίτιδας Α και Β.

-       Το νόμισμα είναι το δολάριο από το 2001.

-       Περισσότερες πληροφορίες: www.ElSalvador.travel

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Αύριο φεύγω / Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Ακούω τον χτύπο στην πόρτα. Μυρίζω το oud και το σανταλόξυλο πριν καν ανοίξω. Δεν είναι ένα νέο κορίτσι, ούτε μια κουρασμένη γυναίκα. Είναι ο Ahmed. Μοσχοβολιστός, χαμογελαστός με μια βαλίτσα λες και ήρθε να περάσουμε μαζί το διήμερο.
ΚΛΕΛΙΑ ΛΟΝΤΟΥ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ