Ο κουλ μανάβης της πλατείας Μεσολογγίου ήταν πριν αθλητικογράφος

Ο κουλ μανάβης της πλατείας Μεσολογγίου ήταν πριν αθλητικογράφος Facebook Twitter
Πάω κάθε μέρα στη Λαχαναγορά. Κάθε μέρα όλο και κάτι θα μου λείπει κι εγώ θέλω να τα έχω όλα. Όταν πηγαίνεις εκεί θες να αγοράσεις οτιδήποτε καινούριο, φρέσκο και περίεργο θα δεις. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Πως αισθάνεται άραγε ένας πρώην δημοσιογράφος που η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να γίνει εντέλει μανάβης, αναρωτιέμαι όταν συναντώ τον Στέλιο Χαρχιολάκη που μέχρι πρότινος εργαζόταν ως αθλητικογράφος σε εφημερίδες.

«Πολύ καλά! Μάλλον δεν πρέπει να ήμουν και τρομερός δημοσιογράφος» μου απαντά με χιούμορ, καθώς τακτοποιεί τα ζαρζαβατικά στο συγυρισμένο του μανάβικο, το «Μποστάνι», στην πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι.

Ο Στέλιος ξεκίνησε να τρέχει το μανάβικο εδώ και μια πενταετία περίπου όταν αυτός και η γυναίκα του το «κληρονόμησαν» από τον πεθερό του. Δυσκολεύτηκε στην αρχή, όμως δεν το έβαλε κάτω και σήμερα δηλώνει πανευτυχής.

«Παρότι είναι κουραστικό, πάω κάθε μέρα στη λαχαναγορά. Κάθε μέρα όλο και κάτι θα μου λείπει κι εγώ θέλω να τα έχω όλα. Όταν πηγαίνεις εκεί θες να αγοράσεις οτιδήποτε καινούριο, φρέσκο και περίεργο θα δεις.

Στην αρχή είχα την αίσθηση ότι όλοι πάνε να με κλέψουν. Τώρα πια δεν είναι αίσθηση, είναι βεβαιότητα, με 2-3 εξαιρέσεις. Κι έτσι χαλάρωσα. Δεν είναι και καμιά επιστήμη να διαλέξεις τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά. Σε μεγάλο ποσοστό τα πράγματα φαίνονται και μιλάνε από μόνα τους.

Αυτή την περίοδο μου έχουν κάνει εντύπωση οι μαϊδανόριζες (ορισμένοι τις αποκαλούν παστινάκη ή αγγλιστί parsnips), τα passion fruits Κολομβίας και μια μυστήρια ποικιλία μανιταριών σε σκαφάκια τα οποία συμπεριλαμβάνουν και τα μυρωδικά και είναι έτοιμα για ψήσιμο. Είναι ό,τι πιο κοντινό σε υγιεινό έτοιμο γεύμα» μου λέει δείχνοντάς τα μου με καμάρι.

Για να είμαι ειλικρινής η επίσκεψη στο Μποστάνι μου είχε καρφωθεί στο μυαλό από τη στιγμή που είδα τις αναρτήσεις του Ευριπίδη Αποστολίδη, του πρώην διευθυντή τους εστιατορίου Σπονδή, στο Instagram. Κάτι θα ξέρει, είχα σκεφτεί, καθώς χάζευα τις φωτογραφίες με τα λαχταριστά πιάτα που είχε μαγειρέψει χρησιμοποιώντας για παράδειγμα φρέσκα χόρτα του βουνού –πικροράδικα, περδικονύχια και πικραλίδες– όλα από το Μποστάνι του Στέλιου.

«Ο Ευριπίδης Αποστολίδης ξεκίνησε από πελάτης, αλλά τώρα τον θεωρώ φίλο μου. Του στέλνω ασταμάτητα φωτογραφίες από τη λαχαναγορά, όταν βρω κάτι που πιστεύω ότι θα του αρέσει, και συνήθως μου απαντά με το πώς θα το μαγείρευε. Φυσικά και δεν χάνω την ευκαιρία και πάντα μεταφέρω τις συνταγές του σε πελάτισσες που κατά κανόνα ενθουσιάζονται» λέει.

Ο κουλ μανάβης της πλατείας Μεσολογγίου ήταν πριν αθλητικογράφος Facebook Twitter
Το «Μποστάνι» βρίσκεται στην πλατεία Μεσολογγίου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τον ρωτάω να μου περιγράψει την εμπειρία στη λαχαναγορά. «Η λαχαναγορά στου Ρέντη είναι ένας αρκετά άσχημος χώρος που θυμίζει βιομηχανική, μπετονένια και αχανή περιοχή. Θα δεις φορτηγά, νταλίκες, τεράστιες ράμπες και περίπου 400 μαγαζιά χονδρέμπορων με λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ζαχαρώδη. Μόλις όμως ανεβαίνεις στις ράμπες ξεχνάς μαγαζιά, φάτσες, νούμερα και τιμές και το μάτι σου πέφτει στον "ανθό"!

Την πρώτη φορά που πήγα εκεί είχα άγχος αλλά δημιουργικό, που λένε. Να βρω τα καλύτερα, στις καλύτερες τιμές και να πάρω τις σωστές ποσότητες. Τώρα αισθάνομαι καλύτερα, πιο ασφαλής αλλά και πιο αγχωμένος. Δεν γίνεται να τη φέρουνε στον παλιό. Θα γίνω ρεζίλι.

Στην αρχή είχα την αίσθηση ότι όλοι πάνε να με κλέψουν. Τώρα πια δεν είναι αίσθηση, είναι βεβαιότητα, με 2-3 εξαιρέσεις. Κι έτσι χαλάρωσα.

Δεν είναι και καμιά επιστήμη να διαλέξεις τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά. Σε μεγάλο ποσοστό τα πράγματα φαίνονται και μιλάνε από μόνα τους. Η δυσκολία είναι να μην πληρώνεις πιο ακριβά για πράγματα που μπορείς να βρεις φτηνότερα, ώστε να τα προσφέρεις και στον πελάτη σου φτηνότερα».

Οι δυσκολίες του επαγγέλματος είναι άπειρες, μου λέει. «Το ωράριο καταστήματος είναι ζόρικο άλλα το τραγικό σε εμάς είναι ότι η λαχαναγορά είναι ανοιχτή πλέον ταυτόχρονα με το μαγαζί. Άρα απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι θα αγγαρέψεις τη γυναίκα σου, την πεθερά και τον πεθερό σου για να σου κρατάνε το μαγαζί. Εγώ τους αγγαρεύω όλους και σε λίγα χρόνια και την κόρη μου.

Ο κουλ μανάβης της πλατείας Μεσολογγίου ήταν πριν αθλητικογράφος Facebook Twitter
Δεν είναι και καμιά επιστήμη να διαλέξεις τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πριν από χρόνια το ωράριο ήταν νύχτα για τη λαχαναγορά, το οποίο είχε μεν μια βαρβαρότητα, αλλά ήταν πολύ καλύτερο, καθώς είναι τραγικό να μεταφέρεις κεράσια, ροδάκινα και μαρούλια με 35 βαθμούς Κελσίου και να πήζεις στην κίνηση, το καλοκαίρι. Την νύχτα αφενός η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη κι αφετέρου οι αποστάσεις διανύονται πιο γρήγορα. Μου το λέει και ο ψαράς απέναντι».

Τον παρακολουθώ να κάνει «στενό μαρκάρισμα» στους πελάτες του ρωτώντας με αληθινό ενδιαφέρον πώς τους φάνηκαν αυτά που αγόρασαν στην προηγούμενή τους επίσκεψη.

Μια κυρία έρχεται καρφωτή για τις αγκινάρες και φεύγει με μια δωδεκάδα. «Αυτή την περίοδο κάνουν θραύση οι αγκινάρες» μου εξηγεί. «Πρώτα ξεκίνησαν του Ναυπλίου, τώρα οι Τήνου και σε λίγο θα έρθουν και οι άγριες. Μαζί με τα σπαράγγια, άγρια και σπαρτά, είναι το hype του καταστήματος».

Αυτή την εποχή έχει επίσης λεμόνια Άνδρου, μπρόκολα και μανταρίνια Λακωνίας, λάχανα και κουνουπίδια Χαλκίδας, ντοματίνια Κρήτης και Αχαΐας και κάτι συγκλονιστικές φράουλες, του Σπηλιώπουλου, από την Αχαΐα.

«Τώρα τελευταία ξεκίνησαν τα αγγούρια Φιλιατρών, πατάτες από τους Τρίποδες Νάξου και τα αβοκάντο του Μάρακα από τα Χανιά. Έχω και πορτοκάλια Λακωνίας και Χανίων, ακτινίδια Καβάλας και Λάρισας, "χρυσά" ακτινίδια Ιταλίας και Βερμίου, περγαμόντα Λακωνίας, μανιτάρια από τη φάρμα Πετρόπουλου στο Λέχαιο Κορινθίας, συριανά κολοκύθια, ό,τι κι αν φτιάξει ο Κουντουρογιάννης από τη Λακωνία (μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, χόρτα), γλυκοπατάτες Νάξου και Ηλείας, Κουτελιέρη και Τόγια αντίστοιχα, παντζάρια, κολοκύθια και μποκ τσόι από τον Ωρωπό!

Γενικά ο Ωρωπός στα ζαρζαβατικά είναι πάντα περιποιημένος και καθαρός, όπως και ο Μαραθώνας, γι αυτό και είναι λίγο πιο ακριβοί από τα Μέγαρα.

Ο κουλ μανάβης της πλατείας Μεσολογγίου ήταν πριν αθλητικογράφος Facebook Twitter
Κάνει «στενό μαρκάρισμα» στους πελάτες του ρωτώντας με αληθινό ενδιαφέρον πώς τους φάνηκαν αυτά που αγόρασαν στην προηγούμενή τους επίσκεψη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Επίσης, καλά χορταρικά αν και λίγο μαζικής παραγωγής βγάζει και ο Ορχομενός που υπέστη πλήγμα μαζί με τα καρότα και τα κρεμμύδια από την υστερία για τον Ασωπό. Αν τα προϊόντα είναι ακατάλληλα, πρέπει να απαγορευτούν, αν δεν είναι πρέπει να αποζημιωθούν οι άνθρωποι για τη ζημιά που τους έγινε.

Έχω και δέκα ειδών μήλα, αλλά σιγά σιγά τελειώνουν, μπαίνουμε στον Μάρτιο» μου λέει σχεδόν απνευστί.

Αμέσως μετά μου εξηγεί ότι το επάγγελμα του μανάβη νοσεί από έλλειψη συνδικαλισμού. «Ακούμε για τους κρεοπώλες, για τους φαρμακοποιούς, για τους αρτοποιούς και μόνο εμείς δεν έχουμε τίποτα. Και θα ήθελα να έχουμε, όχι για να διεκδικήσουμε κάτι, άλλωστε ο μανάβης είναι εκ φύσεως υπέρ της ελεύθερης αγοράς και του αρέσει να συγκρίνεται.

Ωστόσο, θα ήθελα να έχουμε ένα σωματείο για να μπορούμε να αντιδρούμε όταν, φερ' ειπείν τη Μεγάλη Εβδομάδα, κατά σατανική σύμπτωση, τα κολοκύθια φτάνουν τα 2,5 ευρώ!».

Μας διακόπτει άλλος ένας πελάτης που μπαίνει για να ψωνίσει τραχανά γιατί στο Μποστάνι υπάρχουν και ένα σωρό συσκευασμένα καλούδια. «Επειδή ο πεθερός μου είναι από τα Φάρσαλα φέρνουμε τρομερό τραχανά. Γλυκό και ξινό, του Ζαχαρή! Είναι χειροποίητος, αγνός και σούπερ. Φέρνω όμως και ξυνόχοντρο του Χαιρέτη για να τιμήσω και την πατρίδα Κρήτη.

Ο κουλ μανάβης της πλατείας Μεσολογγίου ήταν πριν αθλητικογράφος Facebook Twitter
Δυσκολεύτηκε στην αρχή όμως δεν το έβαλε κάτω και σήμερα δηλώνει πανευτυχής. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τελευταία κάναμε μια συνεργασία με τη Citrus από τη Χίο κι έτσι τώρα διαθέτουμε πίτες, μαρμελάδες, μουστάρδες και μια τρομερή vinegraitte.

Επίσης, στην τελευταία Εξποτρόφ γνώρισα τη Thirsty fruits κι έβαλα ελληνικά αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα. Μέχρι τώρα είχα μόνο εισαγωγής. Ευτυχώς γίνεται και καμιά έκθεση κι ανοίγουν τα μάτια μας αλλά, αν ακούνε, μην τις βάζουν μόνο Σαββατοκύριακα, γιατί οι μανάβηδες δουλεύουμε και την Κυριακή αφού πάμε αγορά και φορτώνουμε για την Δευτέρα».

Μου λέει και για ένα καταπληκτικό ελαιόλαδο Μάνης που φέρνει από τον Δαμιανό Παρουνιάδη, για τα διαφόρων ειδών μέλια του, από τον Χρήστο Θεοδωρίδη στη Νέα Πέραμο και τον Χαράλαμπο Φωτόπουλο στην Κορώνη, για τα αυγά από τα Μέγαρα και τα ελευθέρας βοσκής από τη Λιβαδειά αλλά και για τα μανιταροπροϊόντα (ριζότα, κριθαρώτα, σούπες, ζυμαρικά) της Culta terra από την Κρήτη.

«Τώρα βγάλανε και κρουτόν με γεύση μανιτάρι. Και όχι αγκαρικά αλλά λεντινούλα και πλευρώτους. Ωραία μανιτάρια. Για μανάβικο ξεκινήσαμε και έχουμε γίνει delicatessen!».

Έχει κι άλλα να μου πει αλλά του ζητώ να σταματήσει. Έχω πάθει overdose και θέλω να τα πάρω όλα. «Πες μου τι είναι της εποχής να προτιμήσω», του λέω πριν φύγω. «Αυτή την εποχή έχω τρελαθεί με τα λάχανα και τις ρίζες. Σελινόριζες, μαϊδανόριζες, γουλιά και κοκκινογούλια. Μαζί με σπαράγγια και αγκινάρες φτιάχνουν μενού πεντάστερου εστιατορίου».

Ο κουλ μανάβης της πλατείας Μεσολογγίου ήταν πριν αθλητικογράφος Facebook Twitter
Ο Στέλιος ξεκίνησε να τρέχει το μανάβικο εδώ και μια πενταετία περίπου όταν αυτός και η γυναίκα του το «κληρονόμησαν» από τον πεθερό του. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ