Γωγώ Δελογιάννη, ποιο φαγητό σού φέρνει δάκρυα στα μάτια;

Γωγώ Δελογιάννη, ποιο φαγητό σού φέρνει δάκρυα στα μάτια; Facebook Twitter
Φωτο: Μαντώ Σταματίου
0

Καλοκαίρι στο χωριό, σε ένα μικρό χωριό έξω από το Άργος. Ο παππούς, κατά τις 12 το μεσημέρι, γυρίζει από το χωράφι, ψηλός κι αγέρωχος, όπως είναι μέχρι και σήμερα, με κουβάδες ζαρζαβάτια στα χέρια του. Μια αγκαλιά ώριμες ντομάτες πάνω πάνω στον κουβά, για να μη χαλάσουν, ξεχωρίζονται και πλένονται με την καθοδήγηση της γιαγιάς: «Καθαρά, καθαρά, Γωγούλα, θα τις φάμε με τη φλούδα». Η γιαγιά, φοβερή μαγείρισσα, όπως είναι μέχρι και σήμερα, ελέγχει αν τις έπλυνα καλά και αρχίζει το μαγείρεμα.

Kαγιανάς, μυρωδάτος κι αχνιστός στα βαθιά πιάτα, κάτω απ' το χαγιάτι, στη σκιά, με το κρύο νερό να ιδρώνει στα ποτήρια, το ζυμωτό ψωμί του ξυλόφουρνου, τη φέτα λαδορίγανη κι ένα βουνό τηγανητά κολοκυθάκια στο κέντρο του τραπεζιού.

Απλώς τρίβει τις ντομάτες στον χοντρό τρίφτη, δεν κάνει τίποτε άλλο. Ούτε κρεμμύδια, ούτε πιπεριές, ούτε τίποτα. Τις βάζει σε δυνατό τηγάνι, με καλό ελαιόλαδο, μανάκι, αλάτι και ρίγανη, αφήνει να πιουν τα νερά τους, σπάει τα αυγά με τον πορτοκαλί κρόκο και, ταρατατά τατά, magic happens! Kαγιανάς, μυρωδάτος κι αχνιστός στα βαθιά πιάτα, κάτω απ' το χαγιάτι, στη σκιά, με το κρύο νερό να ιδρώνει στα ποτήρια, το ζυμωτό ψωμί του ξυλόφουρνου, τη φέτα λαδορίγανη κι ένα βουνό τηγανητά κολοκυθάκια στο κέντρο του τραπεζιού.

Ιεροτελεστία που επαναλαμβάνεται με ευλάβεια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, απαρέγκλιτα. Ακόμα και σήμερα, που δεν έχω χαγιάτι και τις ντομάτες δεν μπορεί να μου τις τρίβει η γιαγιά, την ιεροτελεστία της μίας φοράς την εβδομάδα, που μου θυμίζει πώς είναι να είσαι παιδί στα 32 σου, δεν τη χαλάω.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ