Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios

Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter
Το μενού θα το αγκαλιάσεις με ένα βλέμμα, εμπρός σου, στο μενού. Μερικά πρώτα, τρεις στήλες με «κυρίως», να κάνεις τον δικό σου συνδυασμό με κάτι από τις τρεις επιλογές και θεότητα από κάτω η μνήμη της «γουρνοπούλας», να τη μοιραστούν 4 άτομα. Φωτο: Μαντώ Σταματίου
0

Στην ταράτσα, εκεί στα σκοτεινά, τη νύχτα φωτίζει η Ακρόπολη, στις σεζλόνγκ που είναι τοποθετημένες αντικριστά στον βραδινό ήλιο της βουλιάζουν χαμηλόφωνες κουβέντες με ένα ποτό στο χέρι, η μουσική κάνει ό,τι μπορεί για να μαγέψει την ατμόσφαιρα διακριτικά, σαν αραχνοΰφαντη νεράιδα.

Tα καλοκαίρια του Bios είναι και φέτος εδώ, καμωμένα από τσιμέντο και τα υπέροχα βοτσαλωτά ψηφιδωτά της αστικής αισθητικής του '30.


Κατεβαίνοντας τη σκάλα, στον μεσαίο όροφο, μπαίνεις «σαν στο σπίτι σου». Ανοιχτή η μπαλκονόπορτα στην κίνηση, να μπάζει τη δροσιά κι εκείνη τη χαρακτηριστική μυρωδιά της πόλης με καλό καιρό. Το εστιατόριο, pop-up, με ένα καινούργιο Taverna concept που μετρά μία εβδομάδα στις κουζίνες.

Τρία δωμάτια συνοψίζουν μια ιστορία από περασμένες δεκαετίες στην επίπλωση, ό,τι γούστο και να έχεις κάποιο τραπέζι θα κλέψει την καρδιά σου, όλα διαφορετικά, όλα μοναδικά, μια ανοιχτή κουζίνα σαν φως από μεσημεριάτικο ήλιο, ασπρόμαυρες καδραρισμένες οι αφίσες του νέου concept, τόσο to the point: ένας βοσκός με το κοπάδι του ατενίζει στο βάθος την Ακρόπολη.

Και τέλος, σου σκάει στο τραπέζι το «όνειρο»! Ένα ολόκληρο μπούτι από γουρουνάκι που ψήνεται όλη νύχτα στους 90 βαθμούς, με μια κρούστα κυριολεκτικά καραμελένιο κρύσταλλο. Που σπάει με πολλά κρακ σε χιλιάδες κομμάτια ‒ η συνταγή, μόνο κρέας και αλάτι. Έχω δοκιμάσει δεκάδες γουρουνοπούλες, αυτή ήταν μακράν η αρτιότερη, η ιδανική, η επιτομή!


Ναι, δεν το περίμενες σε ένα τέτοιο ντεκόρ, αλλά τόσο κλασικά, ρουστίκ και παραδοσιακά πρόκειται να εξελιχθεί η νοστιμιά αυτού του δείπνου, που κυριολεκτεί στον τίτλο του.


Η Γωγώ Δελογιάννη θα γίνει φίλη σου με το «καλησπέρα». Θα την έλεγα «σεφ», αλλά ηχεί τόσο στεγνό, σαν να της κλέβεις τη μισή ψυχή. Και η Γωγώ, βροντόφωνη, πληθωρική, αυθόρμητη και κυρίως ακατέργαστα αληθινή, είναι σαν ένα γεμάτο χυμούς δέντρο της καλής ζωής.

Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter
Η Γωγώ Δελογιάννη, βροντόφωνη, πληθωρική, αυθόρμητη και κυρίως ακατέργαστα αληθινή, σέβεται πάρα πολύ τον κ. Μπλούμενταλ, αλλά προτιμάει την πείρα της γιαγιάς της! Φωτο: Μαντώ Σταματίου


Δικηγόρος, με δικό της γραφείο, κοσμικά, Σίνα και Σκουφά, άντεξε τα κλασικά ταγέρ για οκτώ χρόνια, μετά κλείδωσε το γραφείο και την παλιά της ζωή, είπε να ακολουθήσει τα αρώματα της παιδικής της ηλικίας, το ζεστό γάλα με το παξιμάδι που θυμάται από τον Ηπειρώτη παππού της, τις τραγανές δίπλες της Πελοποννήσιας γιαγιάς.


Επέστρεψε στο Άργος, την πατρίδα της, και όσο κι αν η μανούλα της τα έβαψε μαύρα, εκείνη γράφτηκε στη Σχολή Τουρισμού. Μετά από λίγο ‒ακόμα δεν ξέρει ποιος της έκανε την πλάκα και την έγραψε υποψήφια‒ βρέθηκε στο «Μasterchef».

Εκείνο το τελευταίο με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο δεν έκανε και πολλή τηλεθέαση για να την αναδείξει σταρ, άσε που η Γωγώ δεν «μασάει» καθόλου με κάτι τέτοια. Έπειτα δούλεψε στο Costa Navarino και στη Fuga, τώρα εδώ, στα εναλλακτικά του Bios. Στα νερά της. Στα χωρικά της ύδατα.


Το μενού θα το αγκαλιάσεις με ένα βλέμμα, εμπρός σου, στο μενού. Μερικά πρώτα, τρεις στήλες με «κυρίως», να κάνεις τον δικό σου συνδυασμό με κάτι από τις τρεις επιλογές και θεότητα από κάτω η μνήμη της «γουρνοπούλας», να τη μοιραστούν 4 άτομα.

Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter
Κεφτεδάκια κρεατένια και ξεροτηγανισμένα, φάβα Φενεού, πατάτα ολόκληρη σπασμένη, λεπτή και ολοτράγανη με χοντρό αλάτι (κόλαση). Φωτο: Μαντώ Σταματίου
Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter
Το λουκάνικο με ολόκληρα κομματάκια από κρέας που φτιάχνει ένας παππούς στην Καρδίτσα με γιαούρτι σακούλας από την Καρδίτσα. Φωτο: Μαντώ Σταματίου

 
Η Γωγώ αγαπάει κυρίως την πρώτη ύλη. Και τη σερβίρει σχεδόν ακατέργαστη, βαθιά ελληνική και άκρως σπάνια.

Πάθος της η αναζήτηση, αυτό που δεν θα βρεις στις αγορές και τα σούπερ-μάρκετ, το τυρί που φτιάχνει μόνη της, ένα λευκό βελούδο που μοσχοβολά κατσίκα και χωριό, ο δικός της πελτές, το λουκάνικο με ολόκληρα κομματάκια από κρέας που φτιάχνει ένας παππούς στην Καρδίτσα, τα καππαρόφυλλα που μαζεύει η μαμά της από την Καραθώνα, πλάι στο κύμα, το γιαούρτι σακούλας από την Καρδίτσα, η σπάνια γινωμένη γραβιέρα από την Ελασσόνα, η φέτα από τους Βοσκούς Λιβαδίου του Ολύμπου.


Έρχεται, λοιπόν, μια ντομάτα «τριαντάφυλλο», ξεφλουδισμένη, με την κάππαρη και τις χοντρές ελιές της, μαγικό ζυμωτό ψωμί από τη χειροποίητη ζύμη του «Πεϊνιρλί Ιωνίας», χοντρές ελιές, πλάι η φέτα, η γραβιέρα, η δική της γκίζα, ξεροψημένη σφέλα και γιαούρτι όνειρο με χοντρό, θαλασσινό αλάτι, μυρίζει χωριό, προσφάι σε καρό πετσέτα κάτω από τη σκιά του ελαιώνα, σχεδόν ακούς τα τζιτζίκια, «παθαίνεις διακοπές», βουτιά στο Ελληνικό Καλοκαίρι του Λακαριέρ, άντε να πω στις σελίδες του Πάτρικ Λι Φέρμορ, για να τιμήσω την Πελοποννήσια καταγωγή της.

Κεφτεδάκια κρεατένια και ξεροτηγανισμένα, φάβα Φενεού, πατάτα ολόκληρη σπασμένη, λεπτή και ολοτράγανη με χοντρό αλάτι (κόλαση), γκόγκες από την Αργολίδα με ξερή μυζήθρα και καβουρμά.

Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter
Η 93χρονη γιαγιά έχει δώσει τηλεφωνικώς τα φώτα και τα μυστικά της για το πώς διαχειρίζεσαι το δύσκολο αυτό υλικό που λέγεται γκόγκα, με το βούτυρο και τη μυζήθρα, που ακούγεται εύκολο, αλλά σε μια μόνο στιγμή μπορεί να χάσει την υφή του, να σου στεγνώσει. Φωτο: Μαντώ Σταματίου
Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter
Μεδούλι μοσχαρίσιο ψημένο με χοντρό αλάτι και μαϊντανό για τη δροσιά. Φωτο: Μαντώ Σταματίου


Η 93χρονη γιαγιά έχει δώσει τηλεφωνικώς τα φώτα και τα μυστικά της για το πώς διαχειρίζεσαι το δύσκολο αυτό υλικό που λέγεται γκόγκα, με το βούτυρο και τη μυζήθρα, που ακούγεται εύκολο, αλλά σε μια μόνο στιγμή μπορεί να χάσει την υφή του, να σου στεγνώσει.


Μεδούλι μοσχαρίσιο ψημένο με χοντρό αλάτι και μαϊντανό για τη δροσιά, τηγανητός τραχανάς ανοιγμένος στο χέρι, με κρεμμυδάκι. Όλα μαζί στο τραπέζι, όπως ήταν παλιά η Ελλάδα της απλής, λιτής αφθονίας. Χωρίς πρώτα, δεύτερα και dessert.

Και τέλος, σου σκάει στο τραπέζι το «όνειρο»! Ένα ολόκληρο μπούτι από γουρουνάκι που ψήνεται όλη νύχτα στους 90 βαθμούς, με μια κρούστα κυριολεκτικά καραμελένιο κρύσταλλο. Που σπάει με πολλά κρακ σε χιλιάδες κομμάτια ‒ η συνταγή, μόνο κρέας και αλάτι. Έχω δοκιμάσει δεκάδες γουρουνοπούλες, αυτή ήταν μακράν η αρτιότερη, η ιδανική, η επιτομή!

Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter
Και τέλος, σου σκάει στο τραπέζι το «όνειρο»! Ένα ολόκληρο μπούτι από γουρουνάκι που ψήνεται όλη νύχτα στους 90 βαθμούς, με μια κρούστα κυριολεκτικά καραμελένιο κρύσταλλο. Φωτο: Μαντώ Σταματίου


Στο τέλος, η γαλατόπιτα που έκανε η εξ Ηπείρου γιαγιά, με σπασμένο παστέλι από φιστίκι και μαγικό παγωτό γιαούρτι και τα ξεροτήγανα της άλλης γιαγιάς, με σιρόπι μελιού και παγωτό παρφέ.

Και όπως αναρωτιόμασταν πώς μπορεί να γίνονται τόσο τραγανά και αιθέρια δαντελένια αυτά τα ξεροτήγανα, η Γωγώ μας βάζει στην περιπέτεια: πρώτα ακολούθησε μια τεχνική του Μπλούμενταλ, αλλά δεν της βγήκε. Παίρνει τη γιαγιά, της λέει το μυστικό, σουξέ!


«Σέβομαι πάρα πολύ τον κ. Μπλούμενταλ, αλλά θα προτιμήσω την πείρα της γιαγιάς μου!».

Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter
Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter

Info:

Bios, Πειραιώς 84, 210 3425335

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ