The owner and the pet

The owner and the pet Facebook Twitter
0

Οι Wanna Be James? είναι το τυπικό boy-girl γκρουπ, ο Αντώνης και η Ανίτα, δυο νεαρά παιδιά που σπουδάζουν μουσική και ονειρεύονται να αποκτήσουν κάποια μέρα το δικό τους μερίδιο στην επιτυχία. «Πώς θα χαρακτήριζα τη μουσική που φτιάχνουμε; Electro grunge punk pop» μου λέει η Ανίτα. Στο σπίτι της όλα είναι πακεταρισμένα, είναι σε φάση μετακόμισης. Και με πυρετό. «Τι άλλο θα έλεγα; Ότι ουρλιάζω πολύ» προσθέτει. «Μπορεί να είναι μια μεγάλη παρανόηση αυτό που παίζεις, κάθε φορά που μας ρωτάνε λέμε και διαφορετικά πράγματα» λέει οΑντώνης. «Στον παππού λέω metal, στον πατέρα μου ροκ εν ρολ με ηλεκτρονικά, εξαρτάται από την ηλικία εκείνου που την περιγράφεις». Η μουσική τους είναι δυναμική, βασισμένη σε απλές μουσικές φόρμες, κιθαριστική ροκ που θυμίζει τις συνθέσεις των Sonic Youth, σύντομα τραγουδάκια με αναφορές στο πανκ όπως εξελίχθηκε στα ‘80s και τα ‘90s. «Δεν ξέρω αν μπορείς να απαντήσεις κάτι συγκεκριμένο πια όταν σε ρωτήσει κάποιος τι μουσική ακούς» λέει Αντώνης. «Όλοι ακούνε λίγο απ' όλα. Αυτή την περίοδο με έχει πιάσει μια διάθεση παλιμπαιδισμού κι ακούω grunge, ξαναγύρισα στα ‘90s».

Μου μιλάει για τα λεφτά που έχουν χαλάσει τόσα χρόνια που δοκιμάζουν την τύχη τους με τους Absent Mindead, το άλλο συγκρότημα που συμμετέχει, τα άπειρα CD που έχουν μοιράσει δωρεάν, «πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει όλο αυτό, δεν πάει άλλο. Πρέπει κάποτε να αρχίσουμε να ζούμε από τη μουσική». Μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν, τι είδους υποχωρήσεις να κάνουν για να συμβεί αυτό; «Θα παίζαμε με κάποιον ποπ καλλιτέχνη, ευχαρίστως θα ανοίγαμε το πρόγραμμά του. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζήσεις απ' τη μουσική». «Θα το κάνατε για την Τάμτα για παράδειγμα;». «Φυσικά, γιατί όχι; Αν έχεις τα περιθώρια να γίνεις καλύτερο γκρουπ και να ζεις απ' αυτό, γιατί όχι; Μόνο με τα live και την επαφή σου με το κοινό γίνεσαι καλύτερος. Στο εξωτερικό όταν ξεκινάει ένα γκρουπ έχει στόχους. Θέλουν να γίνουν διάσημοι, να βγάλουν λεφτά, η φιλοδοξία τους δεν σταματάει στο να παίξουν στο Gagarin. Σκέφτονται πωλήσεις, περιοδείες, όχι την κατάρα του μόνιμου support. Φταίνε οι μπάντες και ο κόσμος για τη σημερινή κατάσταση, που το παίζουν underground. Αν μας δει αυτό το κοινό να παίζουμε δίπλα σε ένα ποπ όνομα θα μας κράξει, θα πουν ξεπουλήθηκαν, ενώ όπου κι αν παίξεις εξακολουθείς να είσαι ο ίδιος. Όταν υπάρχουν δυο επιλογές και η μία είναι να παίξω supportστην Τάμτα και να παίρνω 300 ευρώ τη βραδιά γιατί είμαι μουσικός και αυτή είναι η δουλειά μου και η άλλη να παίξω τσάμπα support ή να παίξω με άλλα ελληνικά γκρουπ και να μην πάρω μία, ε, θα προτιμήσω την Τάμτα».

«Δεν βλέπω κάτι το underground σ' αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, βλέπω μια τεράστια μαλακία. Τι σημαίνει εναλλακτικό; Για όλα φταίει η νοοτροπία του κοινού των ‘90s, κι αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Οι εταιρείες είναι οι πρώτες που φταίνε για το διαχωρισμό. Σου λένε είσαι ροκάς, δεν σε τοποθετούν δίπλα στα άλλα ονόματα που έχουν, να σου κάνουν την ίδια προώθηση. Υπάρχουν πάρα πολλά γκρουπ πια που παίζουν και πάρα πολύ καλά, είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση από μουσικής άποψης απ' ό,τι στα ‘90s. Ό,τι έχω ακούσει από τότε μου φαίνεται πάρα πολύ πρόχειρο. Δεν θα μπορούσαν να σταθούν στο εξωτερικό με τίποτα, ενώ τα σημερινά μπορούν. Δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ξένα».

«Έχουν ακούσει και πολύ περισσότερη μουσική τα νέα γκρουπ. Μπορείς να δεις τι συμβαίνει έξω κατευθείαν, το μαθαίνεις αμέσως, παίζεις κι εσύ με έναν πιο σύγχρονο ήχο γιατί δεν υστερείς» λέει η Ανίτα. «Γιατί Wanna Be James?; Ο Jamesείναι ένας Καναδοαμερικάνος που μας είχε εντυπωσιάσει την εποχή που πρωτογνωριστήκαμε με τον Αντώνη και υπήρξε η αφορμή για να φτιάξουμε το συγκρότημα. Λέγαμε για πολλές μέρες ότι θέλαμε να ήμασταν σαν κι αυτόν: ασχολείται με τη μουσική, είναι αλτρουιστής, γενικά μάχεται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις διακοπές του πηγαίνει να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν ανάγκη, είναι vegan. Δεν είμαστε James, θα θέλαμε βέβαια...».

«Η μπάντα αυτή δεν ξεκίνησε σοβαρά. Ο Αντώνης ήταν στους Absent Mindead, εγώ στους Wild Honey, τα ‘χαμε φτιάξει και σκεφτήκαμε να γράφουμε κάποια κομμάτια, για πλάκα». «Να σου πω την αλήθεια; Ήθελα να της γράψω ένα δυο κομμάτια για να έχει ν' ακούει στις διακοπές, να μην την ξελογιάσει κανένας τουρίστας...».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT