The List

The List Facebook Twitter
0

Η δουλειά μου (δάσκαλος στο πανεπιστήμιο) αλλά και το μεράκι μου (αν δε μ' άρεσε η δουλειά που κάνω θα την είχα παρατήσει) είναι να διαβάζω συνέχεια. Δυσκολεύομαι λοιπόν να ξεχωρίσω εποχικά αναγνώσματα. Αλλ' αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να διακρίνω το καλοκαίρι και τις «διακοπές» του από τις άλλες εποχές. Προσαρμόζω έτσι, όσο γίνεται, τις συστάσεις που μου ζητήσατε για τα πέντε βιβλία του φετινού καλοκαιριού. Η σειρά που τα βάζω δεν είναι σειρά προτιμήσεως.

Ιβάν Γιαμπλόνκα
Ζαν Ζενέ, Οι ανομολόγητες αλήθειες
Mετ. Γιάννη Στρίγκου, εκδόσεις Καστανιώτη (2008)
Μου το συνέστησε κι εμένα θερμά ο εκδότης, που πάντα κάτι παραπάνω ξέρει. Μεθοδική κριτική της αγιοποίησης ενός δεδηλωμένου «μασκαρά» (για να μην πω, νέτα σκέτα, καθάρματος). Τον ίδιο τον Ζενέ βλάφτει τελικά όλ αυτό το λιβανιστήρι, κάνοντάς τον υπερασπιστή των θυμάτων, ενώ εκείνος ενδιαφερόταν μόνο για τους θύτες. Ιδανική θερινή άσκηση για μια ζωή απαλλαγμένη, από δω κι εμπρός, από τη «νοσταλγία της λάσπη"».

Pierre Hadot
N' oublie pas de vivre. Goethe et la tradition des exercices spirituels.
Editions Albin Michel (2008)
Προς το παρόν τουλάχιστον για γαλλόφωνους αναγνώστες μόνο (μεταφράζω ωστόσο τον εμβληματικό τίτλο: «Μην ξεχνάς να ζεις...»). Με είχε συναρπάσει πριν από μερικά χρόνια Το πέπλο της Ίσιδος του ίδιου συγγραφέα. Η μαγεία συνεχίζεται με τούτο το τελευταίο του βιβλίο αφιερωμένο στον Γκαίτε και στις επικούρειες και στωικές καταβολές του. Φτάνουν πια τα καψουροτράγουδα και τ' άλλα memento mori. Υπάρχει και η απεριόριστη ηδονή που γεννά η συνείδηση ότι υπάρχουμε έστω και για μια στιγμή.

Έρμαν Έσσε
Ευχάριστες στιγμές στον κήπο
Mετ. Γιώτα Λαγουδάκου, εκδόσεις Καστανιώτη (2006).
Και για να το ελαφρύνουμε κάπως το πράγμα. Πολυγραφότατος ο δημιουργός του Λύκου της Στέππας, αλλά σ' αυτό του το «αφήγημα» βάζει τα δυνατά του να μας αποδείξει ότι νοιαζόταν εξίσου τα μεγάλα έργα που θ' άφηνε πίσω του με τις καθημερινές σκληρές εργασίες στον ανθόκηπο της Κάζα Ρόσα. Από τότε που πρωτοξεφύλλισα το βιβλίο, τι περηφάνια και για τα δικά μου δεντράκια που μεγαλώνουν αλλά και τι καημός για τη βερικοκιά, το πολύγαλα και τη δενδρώδη τριανταφυλλιά που ενδιαμέσως έχασα.

Guillermo Arriaga
The Night Buffalo
Sceptre (2006)
Eίμαι ακόμα υπό την επιρροή του επικού Οι τρεις ταφές του Μελχιάντες Εστράντα, που πρόσφατα είδα στην τηλεόραση. Φίλοι που εμπιστεύομαι και που εκτιμούν απεριόριστα τον κινηματογράφο που γράφει ο Αριάγκα σχεδόν με απέτρεψαν να δοκιμάσω και την πρόζα του. Αλλ' ήταν τόσο βαρβάτο το σενάριο αυτής της ταινίας, που δεν πείσθηκα και ζήτησα οπωσδήποτε να δανειστώ το Βούβαλο της νύχτας. Αν είναι να διαβάσω -και να συστήσω- κάποιο μυθιστόρημα αυτό το καλοκαίρι, ας είναι οπωσδήποτε γραμμένο από έναν αληθινό μάστορα της αφήγησης. Το θέμα στο Βούβαλο έχει άλλωστε κοινά σημεία με τις Τρεις ταφές... το μεγαλείο της φιλίας υμνείται ξανά, σε πείσμα κάθε αντίξοης συνθήκης.

Cass Sunstein
Republic. Com.2.0.
Princeton University Press (2007)
Aναθεωρημένη και «επικαιροποιημένη» έκδοση του πολύκροτου Republic.com (2001, προ 9/11) του πιο προβεβλημένου ίσως αυτήν τη στιγμή Αμερικανού νομικού επιστήμονα. Μεσολάβησε το πιο ευοίωνο και φιλικό προς τον κυβερνοχώρο Infotopia, αλλ' ο Sunstein ξαναγυρνά εδώ στη γόνιμη κριτική του των πρακτικών του διαδικτυακού cocooning («εγκλεισμός» σε φίλα μόνον προσκείμενες πηγές πληροφοριών) που απειλούν τη δημοκρατία, περιορίζοντας την «ανοιχτομυαλιά» μας. Ο Μπάρακ Ομπάμα, του οποίου ο συγγραφέας είναι φίλος -παλιός συμφοιτητής- και άτυπος σύμβουλος, έχει πάντως ήδη εμπεδώσει τα σχετικά μαθήματα, αν δεν τα έχει παραδώσει κιόλας ο ίδιος πρώτος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ