Στην Cookoovaya η σοφία κρύβεται στην αυθεντική απόλαυση

Στην Cookoovaya η σοφία κρύβεται στην αυθεντική απόλαυση Facebook Twitter
O σεφ Σπύρος Λιάκος, ιδιοκτήτης της Cookoovaya, καθώς και των Τραβόλτα, Basegrill και Hoocut. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Το φαγητό είναι μια γιορτή και στην Cookoovaya αυτή η φιλοσοφία διαπερνά όλη τη γευστική εμπειρία που θα βιώσεις από την πρώτη στιγμή και θα σε συνοδεύει ώρες μετά. Γιατί η απόλαυση είναι ένα συναίσθημα που δημιουργείται διαμέσου του φαγητού, γι' αυτό είναι ουσιαστική. Eπ' αυτών και άλλων «σοφών» συμπερασμάτων μάς μιλά ο σεφ Σπύρος Λιάκος, ιδιοκτήτης της Cookoovaya, καθώς και των Τραβόλτα, Basegrill και Hoocut. Χρειάζονται άλλες συστάσεις;

— Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που ορίζουν μια «σοφή» κουζίνα;

Σοφή είναι η κουζίνα που χρησιμοποιεί τα υλικά στην εποχή τους. Φροντίζει να είναι άριστης ποιότητας και, βέβαια, τα διαχειρίζεται με τρόπο που υπαγορεύεται καθολικά από τη φύση. Μια σοφή κουζίνα όμως φροντίζει να ικανοποιεί την απόλαυση και τη γεύση εξίσου με τη θρέψη. Δηλαδή να μη δίνει πιάτα μόνο νόστιμα αλλά και ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.


— Ποια είναι η φιλοσοφία της γευστικής εμπειρίας στην Cookοοvaya;

Πρωταγωνιστής στην Cookoovaya δεν είναι μόνο η γεύση αλλά και η συνολική απόλαυση του φαγητού, δηλαδή η φιλοξενία διαμέσου του φαγητού. Η Cookoovaya δεν απαιτεί οδηγίες λειτουργίας. Ο καθένας τη ζει όπως επιθυμεί. Η φιλοσοφία της θέλει τα πιάτα να μοιράζονται στην παρέα. Να δοκιμάζεις, να γεύεσαι, να απολαμβάνεις.

Στην Cookoovaya η σοφία κρύβεται στην αυθεντική απόλαυση Facebook Twitter
Πρωταγωνιστής στην Cookoovaya δεν είναι μόνο η γεύση αλλά και η συνολική απόλαυση του φαγητού. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO


— Πόσο δύσκολο είναι το πρότζεκτ της ανοιχτής κουζίνας; Τι είναι εκείνο που προσθέτει στην εμπειρία του πελάτη;

Για εμάς δεν είναι δύσκολο. Ένας μάγειρας που σέβεται τον εαυτό του και τη δουλειά του, ό,τι θα έκανε σε μια κλειστή, υπόγεια κουζίνα, θα το κάνει και σε μια ανοιχτή. Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά έγκειται σε αυτό που δίνει στον πελάτη. Από τη μια δημιουργεί μια βαθιά σχέση εμπιστοσύνης μαζί του και από την άλλη οι άνθρωποι που δουλεύουν σε μια τέτοια κουζίνα είναι περισσότερο χαρούμενοι και δημιουργικοί, ως εκ τούτου ο πελάτης απολαμβάνει κάτι καλύτερο.


— Τι μενού θα προτείνατε σε κάποιον που επισκέπτεται για πρώτη φορά τον χώρο σας;

Αφού τον καλωσορίσουμε και τον υποδεχτούμε στον χώρο μας, τα υπόλοιπα θα τα βρούμε μαζί του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο εστιατόριο. Αυτό σημαίνει ότι η Cookoovaya προσαρμόζεται στις ανάγκες και στη σχέση που δημιουργείται εκείνη την ώρα με τους πελάτες της. Το ζητούμενο για εμάς είναι να προσφέρουμε απόλαυση, που για τον καθέναν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό. Μάλιστα, είμαστε διατεθειμένοι να του την προσφέρουμε, γιατί, σε τελική ανάλυση, αυτό ακριβώς είναι η φιλοξενία: ευελιξία, διάθεση και νοιάξιμο.


— Ποιο είναι το αγαπημένο σας υλικό;

Το φρέσκο.

Στην Cookoovaya η σοφία κρύβεται στην αυθεντική απόλαυση Facebook Twitter
Ένας μάγειρας που σέβεται τον εαυτό του και τη δουλειά του, ό,τι θα έκανε σε μια κλειστή, υπόγεια κουζίνα, θα το κάνει και σε μια ανοιχτή. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Cookoovaya, Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, 210 7235 005

FΒ: Cookoovaya, Instagram: cookoovaya

www.cookoovaya.gr

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ