Στη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά προστέθηκε πρόσφατα και με αφορμή τις ανασκαφές στο πλαίσιο του έργου της επέκτασης του μετρό στον Πειραιά ένας αρχαίος θησαυρός που αποκαλύφθηκε στον λόφο της Καστέλλας σε ανασκαφή οικίας της ύστερης κλασικής περιόδου (δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ.). Ο θησαυρός αποτελείται από 22 αργυρά νομίσματα και 2 ανθεμωτά αργυρά διακοσμητικά στοιχεία που πιθανότατα ανήκουν σε κόσμημα. Από το σημείο εύρεσης πιθανολογείται ότι ο θησαυρός ήταν κρυμμένος σε έναν τοίχο του σπιτιού.
Ο φόβος της εχθρικής εισβολής και του εμφύλιου πολέμου αλλά και η αγωνία για τη μεταθανάτια ζωή έκανε τους ανθρώπους να κρύβουν σύνολα νομισμάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων σε σπίτια και σε ναούς ή ακόμα και σε τάφους. Τα σύνολα αυτά μας μεταφέρουν πληροφορίες για τη νομισματική κυκλοφορία στον ελλαδικό χώρο, ενώ ενίοτε συνδέονται με ιστορικά γεγονότα. Ο θησαυρός από την οικία στον Πειραιά μπορεί να συσχετιστεί με τις πολλαπλές εισβολές που σημειώνονται στην πόλη στις αρχές της ελληνιστικής εποχής.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά προσφέρει στον επισκέπτη την αντιπροσωπευτική και πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης, που κατά την αρχαιότητα γνώρισε μεγάλη ακμή τόσο ως εμπορικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου όσο και ως πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας. Το είδος των εκθεμάτων του, που προέρχονται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της αττικής παραλίας, και τα χρονικά όρια που καλύπτουν, από τη μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή, είναι αντιπροσωπευτικά της ιδιομορφίας, της σύνθεσης του πληθυσμού και της ιστορίας του Πειραιά. Οι συλλογές του μουσείου αποτελούνται κυρίως από ευρήματα ανασκαφών ή τυχαία ευρήματα και από παραδόσεις αρχαιοτήτων, ενώ έχουν εμπλουτισθεί και με τις δωρεές ιδιωτικών συλλογών, όπως αυτές της συλλογής Μελετοπούλου-Νομίδου και, πιο πρόσφατα, της Συλλογής Γερουλάνου.
Επιμέλεια: Γιάννης Πανταζόπουλος