Γιατί να διαβάσουμε το τελευταίο σας βιβλίο;

Γιατί να διαβάσουμε το τελευταίο σας βιβλίο; Facebook Twitter
0

Θοδωρής Καραγεωργίου:

«Το e-drugs θα μπορούσε να προταθεί σε όλους όσοι ασχολούνται με το διαδίκτυο και θα ήθελαν να διαβάσουν ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Διαβάζοντάς το, θα έρθετε σε επαφή με τη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου, τον εθισμό, την απομόνωση και τη βία που προκαλεί η κακή και αλόγιστη χρήση του. Κλινικές απεξάρτησης, έφηβοι που ζουν σε έναν κόσμο φανταστικό, διεστραμμένοι ενήλικες, chat room και έρωτες ψηφιακοί συνθέτουν το τοπίο του συγκεκριμένου βιβλίου. Μέσω των ιστοριών του, θα γνωρίσετε ένα σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο, αλλά και καταστάσεις που θεωρούνται ακραίες και σπάνιες, οι οποίες όμως συμβαίνουν στον κόσμο γύρω μας όλο και πιο συχνά».

e-drugs, εκδόσεις Κέδρος

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης:

«Έγραψα ένα μυθιστόρημα. Είναι το τέταρτο λογοτεχνικό μου έργο κι εκδίδεται τις επόμενες μέρες. Με ρωτάτε για ποιον λόγο να το διαβάσετε. Ομολογώ ότι με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Αν ήθελα να κάνω τον καμπόσο, θα αράδιαζα καμιά δεκαριά λόγους, αν ήθελα να προκαλέσω εντύπωση θα παραδεχόμουν με ειλικρίνεια ότι δεν έχω ιδέα. Όμως το ότι έγραψα ένα βιβλίο δεν μου δίνει το δικαίωμα να του φέρομαι σαν να ήταν πραμάτεια σε πάγκο της λαϊκής. Την απάντηση, λοιπόν, που μου γυρεύετε θα ήταν καλύτερο να την ψάξετε στο ίδιο το βιβλίο. Εκεί ελπίζω ότι θα βρείτε τους λόγους, και εύχομαι να είναι ισχυροί».

Αστοχία Υλικού, εκδόσεις Μεταίχμιο

Σταυρούλα Σκαλίδη:

«Πρόκειται για μια ιστορία ωμοφαγίας και ομοφαγίας. Για το πώς τρώμε τις σάρκες μας μεταξύ μας, στο όνομα της αγάπης. Πώς η οικογένεια, οι καταβολές μας καθορίζουν σε έναν βαθμό αυτό που είμαστε, αλλά και το πόσο ευτυχείς και "ολόκληροι" κατορθώνουμε να γίνουμε. Η σχέση με τη μητέρα -μοίρα και πεπρωμένο μας κάποιες φορές- και η δική μας πρωτοβουλία να κερδίσουμε την ελευθερία μας, τον ίδιο τον εαυτό μας, εφόσον επιθυμήσουμε την ελευθερία μας. Είναι ένα βιβλίο για το πόσο "διψάμε-πεινάμε" να αγαπηθούμε από τους άλλους και ταυτόχρονα το φοβόμαστε, όπως φοβόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό, τη σκιά μας».

Κρέας από σταφύλι, εκδόσεις Πόλις

Νικόλ-Άννα Μανιάτη:

«Η ιστορία θα αγγίξει και θα προβληματίσει. Τρυπώνει μέσα στα σπίτια απλών ανθρώπων με τα καθημερινά τους προβλήματα επιβίωσης και ψάχνει το μυαλό, τις σκέψεις και τις αντιδράσεις τους. Επίκαιρες και διαχρονικές καταστάσεις. Θίγει τη γονική επιρροή στην ψυχοσύνθεση των παιδιών. Όταν τα προβλήματα των μεγάλων γίνονται και δικά τους, οι επιρροές στην ανατροφή και τον τρόπο σκέψης τους είναι παραπλανητικές, και πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες. Ακόμα χειρότερα όταν αυτές οι επιρροές αρχίζουν στα δώδεκά σου χρόνια, και από τον ίδιο σου τον πατέρα...».

Το Τίμημα, εκδόσεις Ωκεανίδα

Κώστας Μουζουράκης:

«Η ανάγνωση βιβλίων (μπορεί να) είναι πραγματική απόλαυση στους καιρούς της τηλεοπτικής -και όχι μόνο- αποχαύνωσης... Άραγμα, με ένα δροσερό ποτάκι και τη φωνή του Waits να στάζει δηλητήριο απ' τα ηχεία. Ιστορίες μοναξιάς και απώλειας, αιματοβαμμένες ιστορίες εκδίκησης, μέσα σε ήσυχα μπαρ, βρόμικα νυχτερινά στέκια και παλιά ξενοδοχεία. Μια βόλτα στη σκοτεινή και άγρια πλευρά της σύγχρονης αθηναϊκής μητρόπολης, παρέα με όλους αυτούς που οι γονείς μας μάς έλεγαν να μην τους κάνουμε παρέα. Νουάρ, ναι˙ γιατί σ' έναν κόσμο που δεν είναι αγγελικά πλασμένος, που ποτέ δεν ήταν, δεν αρκεί να έχεις στόχους - πρέπει να ξέρεις και σημάδι».

Φίδια στον Σκορπιό, εκδόσεις Καστανιώτης

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ