ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

47' με τη Γαλήνη Χατζηπασχάλη

47' με τη Γαλήνη Χατζηπασχάλη Facebook Twitter
0
47' με τη Γαλήνη Χατζηπασχάλη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η Γαλήνη Χατζηπασχάλη μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη και ήθελε από πάντα να γίνει ηθοποιός. «Το θέμα "παράσταση" μπήκε από πολύ νωρίς στη ζωή μου» λέει. «Είχα ανάγκη να φαίνομαι και να είμαι το επίκεντρο. Αυτό με οδήγησε και στη σχολή, αλλά δεν ξέρω πώς ακριβώς, γιατί δεν έβλεπα καθόλου θέατρο πριν. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να γίνω και κάτι άλλο. Δεν ήμουνα καλή μαθήτρια και μου φαινόταν κάπως σαν ευκολία το να γίνω ηθοποιός, δεν χρειαζόταν να διαβάζω. Γενικά, μου αρέσει η έννοια του "εξευτελισμού" στη σκηνή , γι' αυτό και με έλκει η κωμωδία, μου αρέσει γιατί έχει πιο τρελούς κανόνες. Σκεφτόμουν πάντα ότι θα έκανα μια υπηρέτρια που τα κάνει όλα λίμπα. Κι όσο μου αρέσει να παίζω και να είμαι στη σκηνή, άλλο τόσο μου αρέσει και το διάλειμμα. Δεν μου αρέσει να δίνω το 100%. Δεν το αμφισβητώ όταν βλέπω να συμβαίνει, μπορεί και να μην έχω την ικανότητα να το κάνω. Θέλω να παίζω, αλλά ταυτόχρονα θέλω να τελειώνει η παράσταση. Μου αρέσει αυτό το πράγμα στο θέατρο, που αρχίζει και τελειώνει. Αντλώ πολλή χαρά από αυτό και σίγουρα το απολαμβάνω, αλλά δεν έχω όλη τη σκέψη μου εκεί, είμαι εν μέρει δοσμένη. Είναι πιο πολύ δουλειά και μου αρέσει που είναι έτσι».

Παρόλο που προσπαθεί να είναι μετριοπαθής ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέατρο, μιλάει με ενθουσιασμό για την παράσταση στην οποία συμμετέχει αυτήν τη στιγμή, το Δεκαήμερο, με τις ιστορίες του Βοκάκιου που σκηνοθετεί ο Νίκος Καραθάνος στο Εθνικό. «Είναι απλές, καθημερινές ιστορίες που διαδραματίζονται την εποχή που η πανούκλα θέριζε στη Φλωρεντία. Παρουσιάζει περιστατικά ανθρώπων που κοροϊδεύουν ο ένας τον άλλον, αστειεύονται και ερωτοτροπούν συνεχώς. Το κάνουν λες και είναι η κύρια ανάγκη τους και ένας τρόπος να αποφύγουν τον θάνατο που τους περιτριγυρίζει. Διαλέξαμε δώδεκα από τις εκατό ιστορίες του βιβλίου. Υπάρχουν καλόγεροι, καλόγριες, κουτοί και έξυπνοι, αθώοι και ένοχοι, άντρες, γυναίκες, γέροι και νέοι, οι οποίοι ερωτοτροπούν και απολαμβάνουν τη ζωή, απαλλαγμένοι από ενοχή και αμαρτία. Από την αρχή μέχρι το τέλος της παράστασης η ζωή παρουσιάζεται ως δώρο. Ο Νίκος Καραθάνος έχει μια ευαισθησία στο πώς αντιμετωπίζει γενικά τους ανθρώπους και ειδικά αυτές τις ιστορίες, που είναι ανεκδοτολογικές και απλές, και μας πρότεινε να παίξουμε, να διασκεδάσουμε και να κάνουμε χιούμορ. Βέβαια, κάποια στιγμή, στην πρόβα, μας είπε "όταν βγείτε να παίξετε, να σας πειράζει κιόλας". Δεν μας εξήγησε τι εννοούσε, αλλά η δική μου ερμηνεία ήταν ότι θα ήθελε να υπάρχει ζωντανό το αίσθημα της λύπης μέσα μας. Το παιχνίδι κάποια στιγμή θα τελειώσει και αυτή η λύπη φωτίζει την ουσία της ζωής: ότι γεννιόμαστε, ανθίζουμε, μαραινόμαστε, πεθαίνουμε.

Αυτό το έργο είναι διαφορετικό από τα άλλα της εποχής του. Εκείνη την εποχή γράφανε όλοι με ευσέβεια και ο Βοκάκιος έγραφε για ζωώδη ένστικτα, φωτίζοντας πράγματα που δεν φώτιζε κανένας, τις μυρωδιές, τους ήχους του σώματος, τα γυμνά κορμιά. Δεν μπορείς να πεις ότι το έργο αυτό είναι πρωτοποριακό σήμερα, άλλα αν δεις την ουσία της γραφής, καταλαβαίνεις ότι έχει σχέση με την απλότητα των πραγμάτων. Είναι μια γλυκιά παράσταση. Έτσι απλά προτείνει τη ζωή και σε κάθε ψυχή φωτίζει κάποιες καθημερινές μας στιγμές που μπορεί και να μας έχουν κουράσει, επειδή είναι επαναλαμβανόμενες. "Η παράσταση", έλεγε ο Καραθάνος, "είναι σαν το πρωινό ενός ανθρώπου. Κάποιος, όταν ξυπνάει, θα πίνει καφέ, κάποιος θα είναι ζαβλακωμένος και κάποιος άλλος θα οδηγεί το αυτοκίνητό του και θα σκέφτεται". Λειτουργεί με τις αισθήσεις αυτή η παράσταση. Έχει ιστορίες ανθρώπινες και χιουμοριστικές. Εγώ εμφανίζομαι σε τρεις από αυτές: Στην πρώτη είμαι παντρεμένη με έναν ομοφυλόφιλο – αυτό είναι κάτι που καταλαβαίνεις παρόλο που δεν λέγεται στην παράσταση. Το ξέρουν οι δυο τους και αυτή προσπαθεί να βρει τη χαρά με κάποιον άλλον. Λέει στην υπηρέτρια: "φέρε μου έναν άντρα". Στη δεύτερη ιστορία υπάρχει μια σκηνή με έναν παπά απατεώνα. Παίζω μια κοπέλα που πάει να εξομολογηθεί, του λέει ότι είναι όμορφη και ο παπάς θέλει να την κοροϊδέψει. Της λέει ότι θα την επισκεφτεί ο αρχάγγελος Γαβριήλ και της εμφανίζεται ως αρχάγγελος.

47' με τη Γαλήνη Χατζηπασχάλη Facebook Twitter
Με τον Άγγελο Παπαδημητρίου στην παράσταση Δεκαήμερο του Βοκάκιου.
#quote#

Θα ήθελα να παίζω για όλους και αυτό που κάνουμε να αφορά τους πάντες. Μπορεί να μη γίνεται, αλλά θα το ήθελα. Θα ήθελα να πάει η παράσταση σε ένα χωριό μακριά και να παίξω για μια γυναίκα σαν τη μακαρίτισσα τη γιαγιά μου, ας πούμε, που δεν ήξερε και πολλά γράμματα.

«Πώς είναι να είσαι γυμνός στη σκηνή, πόσο δύσκολο είναι να αισθάνεσαι ότι εκτίθεσαι;»

 

«Ακούγεται κάπως προκλητικό, αλλά εμείς δεν θέλαμε να είναι προκλητικό γι' αυτόν που το βλέπει. Είναι η φύση των ιστοριών τέτοια που δεν βγαίνει καθόλου χυδαίο. Δεν είναι τραγικό το γυμνό. Το ξεχνάς στην παράσταση και το ξεχνάει ο θεατής».

«Είπες πιο πριν ότι οι άνθρωποι που υποδύεστε στη σκηνή είναι απαλλαγμένοι από ενοχές και αμαρτία. Τι είναι για σένα η αμαρτία;»

 

«Η αμαρτία τότε, την εποχή του Βοκκάκιου, είχε να κάνει με το θείο. Ήθελαν να την ξεπεράσουν επειδή ήταν κινητήριος δύναμη για να προχωρήσεις, να κάνεις κάτι κοντά σε σένα. Για μένα αυτά που κάνω στην παράσταση δεν είναι αμαρτία. Και το ότι οι καλόγριες δοκιμάζουν πώς είναι να πηγαίνεις με άντρα για μια φορά δεν το βλέπεις σαν κάτι αμαρτωλό. Φωτίζεται περισσότερο η μοναξιά των γυναικών, το ότι θέλουν να ζήσουν την εμπειρία του έρωτα. Αμαρτία για μένα είναι οτιδήποτε είναι ενάντια στη φύση του ανθρώπου. Το να κάθεται κάποιος όλη μέρα στο γραφείο και να μην κάνει τίποτα για τη ζωή του, αυτό είναι για μένα αμαρτία...».

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Διεθνή / «Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Από τις πιο έγκυρες πηγές αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Οπτική Γωνία / «Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, μιλά για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία με αφορμή την έκδοση της έρευνας που συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νάνσυ Παπαθανασίου: Μια πρωτοπόρος της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα

Lgbtqi+ / Νάνσυ Παπαθανασίου: Μια πρωτοπόρος της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα

Η κλινική ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Orlando LGBT+ σε μια συγκινητική, διαφωτιστική και ενδυναμωτική συζήτηση για την πορεία που έχει διανύσει η εγχώρια ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και η ίδια, προς την ορατότητα και για όσα ακόμα πρέπει να γίνουν για την ισότητα και την αποδοχή άμεσα, εδώ και τώρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φρέντης Μπελέρης: «Έχω έναν λόγο παραπάνω να σέβομαι τις ελευθερίες κάθε πολίτη»

Συνέντευξη / Φρέντης Μπελέρης: «Έχω έναν λόγο παραπάνω να σέβομαι τις ελευθερίες κάθε πολίτη»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί πώς πήρε το όνομά του, ποιο είναι το πρόβλημα με τις περιουσίες των Χειμαρριωτών, τι θα κάνει αν πάει στην Ευρωβουλή και δηλώνει πως θα υπερασπιζόταν με χαρά τα δικαιώματα oποιασδήποτε άλλης μειονότητας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ