Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Αν ο Dave Chang έλεγε ό,τι σκεφτόταν στις ακριβές παραγωγές του Netflix, μπορείς να φανταστείς τι λέει στη κουζίνα του σπιτιού του, σε καραντίνα.
0

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς τα καταφέρνετε με τις βαθιές αναπνοές αλλά νομίζω ότι οι υπόλοιποι διαχειριζόμαστε το συνεχές υπόκωφο άγχος των ημερών με το δίπτυχο φαΐ και οθόνες. Τρώμε, ξανατρώμε και πλένουμε πιάτα στο repeat. Στο ενδιάμεσο τσεκάρουμε τα κινητά μας –αντανακλαστικά– για τα κακά νέα της ημέρας ή για αντιπερισπασμό από αυτά. Στα απανωτά refresh των social media βρίσκεται πού και πού κάτι αισιόδοξο: μια κανονική, ανθρώπινη εξομολόγηση ή έστω ένα ταγκάρισμα σε κάποιο αστείο κορωνοmeme.

Και παρόλο που τα celebrities δεν τα πάνε πολύ καλά με την καραντίνα (βλέπε τη Μαντόνα να κάνει μπάνιο με ροδοπέταλα μιλώντας για τον ιό ως τον «μεγάλο ισοσταθμιστή», άλλους διάσημους να τραγουδάνε παρέα το «Imagine», αλλά –παραδόξως– αυτό να μη σώζει τον πλανήτη), υπάρχει μια κατηγορία διάσημων που μας κάνει καλή παρέα.

Αυτά τα αυτοσχεδιαστικά μαθήματα μαγειρικής αποδεικνύονται συχνά όχι μόνο πιο οικεία και ζεστά από ένα τυπικό μάθημα αλλά και πιο πυκνά, με τους σεφ να μοιράζουν μυστικά και να δείχνουν από τι είναι πραγματικά φτιαγμένη η μαγειρική τους.

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στο Instagram, το Twitter και το YouTube τις κουζίνες των σπιτιών τους. Έχουν και αυτοί φασόλια στα ντουλάπια, πανικούς, ελλείψεις σε υλικά και μοιράζονται αυτά που μαγειρεύουν για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Αυτά τα αυτοσχεδιαστικά μαθήματα μαγειρικής αποδεικνύονται συχνά όχι μόνο πιο οικεία και ζεστά από ένα τυπικό μάθημα αλλά και πιο πυκνά, με τους σεφ να μοιράζουν μυστικά και να δείχνουν από τι είναι πραγματικά φτιαγμένη η μαγειρική τους.

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Ο Massimo Bottura μαζί με την οικογένειά του.

Ο Massimo Bottura, ο Ιταλός σεφ του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin «Osteria Francescana», δίνει εδώ κι εβδομάδες live στο Instagram του άτυπα μαθήματα μαγειρικής. Στο «Kitchen Quarantine», όπως το ονομάζει, πολλές φορές μαζί με τα παιδιά και τη γυναίκα του, δείχνει βήμα-βήμα πώς ετοιμάζει το βραδινό της οικογένειας. Στο μενού έχουμε δει μέχρι τώρα πίτσα, pasta fagioli, τιραμισού κ.ά. ενώ ο Bottuta κάνει μερικές φορές και live Q&A απαντώντας στις μαγειρικές απορίες όσων παρακολουθούν.

  

 

Αν ο Dave Chang έλεγε ό,τι σκεφτόταν στις ακριβές παραγωγές του Netflix, μπορείς να φανταστείς τι λέει στη κουζίνα του σπιτιού του, σε καραντίνα. Όταν δεν κράζει τα instant pots («υπερεκτιμημένες χύτρες») μαγειρεύει με ενθουσιώδη και δημιουργική αδιαφορία προς τις αυστηρά παραδοσιακές συνταγές, χρησιμοποιεί ό,τι έχει, εξηγεί πώς προσαρμόζει τα υλικά όταν του λείπει κάτι και βάζει και λίγο MSG (γλουταμινικό μονονάτριο – «δεν είναι κακό, ξεπεράστε το»). Η εμφάνιση ως γνωστόν δεν τον απασχολεί οπότε στο feed του θα βρει κανείς πολλά πεντανόστιμα γκροτέσκα πιάτα, όπως η μακαρονοσαλάτα με τόνο κονσέρβα, ανακουφιστική και ενθαρρυντική. Πήγαινε στο προφίλ του για να δεις πώς γίνεται το καλό τηγανητό αυγό και τα ugly delicious χυλωμένα φασόλια με ρύζι.

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Christina Tosi

Ας ξεκινήσουμε από το ότι έχει σκύλο που τον λένε Butter. Η Christina Tosi, δημιουργός της διάσημης αλυσίδας ζαχαροπλαστείων Milk Bar που έχει επηρεάσει όσο λίγοι τις τάσεις στον κόσμο των γλυκών τα τελευταία χρόνια, με δημιουργίες όπως το παγωτό από cereal milk και τα compost cookies της, δίνει δωρεάν μαθήματα ζαχαροπλαστικής, live, από τον λογαριασμό της στο Instagram.

Το διαδικτυακό «Baking Club» λειτουργεί κάπως έτσι: Από την προηγούμενη μέρα η Tosi ανακοινώνει τα υλικά που θα χρειαστούν για την επόμενη συνταγή, τα οποία είναι πάντα φτηνά και εύκολα να τα βρεις. Την άλλη μέρα δείχνει βήμα-βήμα πώς να φτιάξεις μπισκότα, μπάρες βρώμης, pancakes, μοιράζεται τεχνικές και δίνει συμβουλές. Πιστή στο χαρακτηριστικό στυλ της, δεν παραλείπει να χρησιμοποιήσει απροσδόκητα υλικά όπως πατατάκια, nachos και instant ramen για τα γλυκά της. Το τελευταίο σουξέ ήταν τα ποπ κορν cupcakes, με αλεύρι από αλεσμένο ποπ κορν. Αν δεν πετύχεις τις live μεταδόσεις, τα βίντεο ανεβαίνουν και στο IGTV της.

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Samin Nosrat

Μόνο και μόνο η φωνή και το γέλιο της Samin Nosrat μπορεί να κατευνάσει τους πανικούς που λέγαμε. Η συγγραφέας και παρουσιάστρια του «Salt, Fat, Acid, Heat» ξεκίνησε αυτές τις μέρες ένα «podcast έκτακτης ανάγκης» που έχει σκοπό να βοηθήσει τους ακροατές να μαγειρέψουν με ό, τι έχουν στη διάθεσή τους. Το κοινό καλείται να στείλει γραπτά ή ηχογραφημένα μηνύματα αναφέροντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην κουζίνα ή τις πιο «ντροπιαστικές» του απορίες σε σχέση με το μαγείρεμα και η Samin, με τον γνωστό της ενθαρρυντικό και αισιόδοξο τόνο, μαζί με τον φίλο της Hrishikesh Hirway, είναι εκεί για να απαντήσει.

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Antoni Porowski

Θυμάσαι ποτέ τι μαγειρεύει ο Antoni Porowski στο «Queer Eye»; Όχι. Τον παρακολουθείς με ενδιαφέρον; Ναι, κι εγώ. Είμαστε όλοι εδώ για το eye candy και όχι για το κοτόπουλο παρμεζάν του Antoni. Ωστόσο στα μαθήματα μαγειρικής του στο Instagram οι λεζάντες με τα τραβηγμένα λογοπαίγνια κερδίζουν έναν έξτρα πόντο [Sloppy Joe Exotics, Chicken Soup For The Soul(cially distanced) και άλλα χαριτωμένα].

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Josey Baker

Και φτάνουμε αναπόδραστα στο κεφάλαιο ψωμί. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, όχι όμως και το πιο δύσκολο. Το να δημιουργήσεις από το τίποτα, μόνο αλεύρι και νερό, ένα υπέροχο καρβέλι ψωμί μπορεί να μοιάζει οδύσσεια και κάτι που θα ήταν να αφήνουμε καλύτερα στα χέρια των ειδικών. Μπορεί να είναι και έτσι. Ένας από αυτούς τους ειδικούς πάντως, ο Josey "the bread" Baker (το επώνυμο του είναι baker, από κει να καταλάβεις) του The Mill στο Σαν Φρανσίσκο (φαντάσου κάτι πολύ κοντά στο Tartine Bakery) υποστηρίζει πως αξίζει να δοκιμάσεις με οδηγό τα βίντεό του που αποσαφηνίζουν κάθε βήμα της διαδικασίας. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Γεύση / 10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Η νέα βίβλος των οσπρίων, ταξίδια στη Παλαιστίνη, στη Ρωσία, σε αστεράτα εστιατόρια, απλές συνταγές, περίπλοκες συνταγές – αυτά είναι τα βιβλία μαγειρικής που θέλουμε να χαζέψουμε τώρα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Ο διάσημος σεφ David Chang δεν είναι σίγουρος αν τα εστιατόρια θα επιβιώσουν από την κρίση του κορωνοϊού

Διεθνή / Ο διάσημος σεφ David Chang δεν είναι σίγουρος αν τα εστιατόρια θα επιβιώσουν από την κρίση του κορωνοϊού

Η στροφή στο delivery θα είναι οριστική, πιστεύει ένας από τους γνωστούς και πιο αγαπητούς σεφ στον πλανήτη και δηλώνει βαθιά προβληματισμένος για το μέλλον της βιομηχανίας εστίασης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM