To Facebook συνδέει πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Σου βρίσκει παλιούς συμμαθητές. Σου κρατάει συντροφιά με τα παιχνίδια του. Οργανώνει επαναστάσεις. Ξεκατινιάζει κόσμο. Σου τακτοποιεί τη ζωή με αρχειοθέτηση φωτογραφιών και άλλων στοιχείων. Σου τρώει πολύ χρόνο και μπορεί να απολυθείς εξαιτίας του. Κατηγορείται ότι συλλέγει δεδομένα και τα πουλάει σε εταιρίες. Είναι ένα διαδικτυακός διαβολάκος που από τότε που μπήκε στη ζωή μας, την έχει φέρει τα πάνω κάτω. Έχει απλώσει τα πλοκάμια του σε κάθε έκφανση της κοινωνικής μας δραστηριότητας και (σχεδόν) σε κάθε γωνιά της γης.
Το τελευταίο αποδεικνύει και ο Άτλας που χαρτογραφεί τον πλανήτη με κλίμακα το πόσο δραστήρια είναι η κάθε περιοχή στο Facebook. Ο χάρτης συμπίπτει με άλλους χάρτες που απεικονίζουν την πληθυσμιακή πυκνότητα ή την οικονομική δραστηριότητα μιας περιοχής. Λογικό. Ενδιαφέρον πάντως προκαλούν οι «μαύρες» περιοχές στο χάρτη, όπως για παράδειγμα η Κίνα ή η Ρωσία. Η επέλαση της μπλε αυτοκρατορίας του "Προσωποβιβλίου" αναχαιτίστηκε σε συγκεκριμένα σημεία, για συγκεκριμένους λόγους.
Διαβάζω μερικά από τα σχόλια αναγνωστών, οι οποίοι παραθέτουν και δικές τους εκδοχές χαρτών που ασχολούνται με την εξάπλωση του Facebook και άλλων δικτύων, και την προτίμηση μιας χώρας ή περιοχής σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο. Δύο, ή μάλλον τρεις ακόμη χάρτες προστίθενται στο πανόραμα της παγκόσμιας κατάταξης των δικτύων που μπήκαν στη ζωή μας και την άλλαξαν ολοκληρωτικά.
«Μοιάζει με χάρτη που καταγράφει τις περιοχές που κάποτε κυριαρχούσε η Βρετανική αυτοκρατορία. Σύμπτωση, ή απόδειξη ότι οι παγκόσμιες δομές παραμένουν ακόμα αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας»
«Νομίζω ότι έχει να κάνει κυρίως με τη διαδεδομένη χρήση της Αγγλικής γλώσσας και την οικονομική επιρροή της Αμερικής (της χώρας που γέννησε το Facebook), παρά με την Ευρωπαϊκή αποικιοκρατία. Φυσικά και μπορείς να το συνδέσεις με την αποικιοκρατία, αλλά αν πας και πιο πίσω μπορείς να το συνδέσεις ακόμα και με τους Αρχαίους Έλληνες. »
«Ο χάρτης βασίζεται στη χρήση Facebook που γίνεται σε σπίτια ντόπιων και δεν υπολογίζει τη δραστηριότητα των τουριστών»
«Και η Νότια Κορέα, ποιο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιεί;»
«Νομίζω ότι πρώτα χρειάζονται πρόσβαση στο ίντερνετ» (απάντηση στο σχόλιο του προηγούμενου)
«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζων κάτω των 25 που θα βρήκαν αυτόν τον χάρτη … ενδιαφέρον.»
«Η Βραζιλία είναι μαύρη περιοχή στο χάρτη. Φαίνεται ότι οι φίλαρχοι του Αμαζονίου χρησιμοποιούν περισσότερο Friendster.»
«Κόλλησα πάνω στον χάρτη αυτόν, τον άλλο χάρτη του ‘Κόσμου τη νύχτα’ που δείχνει τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της γης. Έτσι μπορείς να διακρίνεις πιο καθαρά ποιες περιοχές ΔΕΝ έχουν μολυνθεί με τον ιό του Facebook” (δείτε τον κι από εδώ για καλύτερη ανάλυση)
«Υπάρχει κι ένας Ιταλικός χάρτης που αποτυπώνει τη χρήση κοινωνικών δικτύων ανά χώρα. Ευθυγραμμίζεται με αυτόν τον χάρτη του Facebook σχεδόν άψογα και εξηγεί τις μαύρες περιοχές. Φαίνεται πως δεν μπορείς να δικτυωθείς κοινωνικά στην Νότια Κορέα ή την Αφρική.» (δείτε τους δύο εξτρά χάρτες κι από εδώ για μεγαλύτερη ανάλυση)
Και μερικά στοιχεία για το Facebook.
Χρήστες στο Facebook
- Πάνω από 500 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες
- 50% των ενεργών χρηστών μπαίνουν στο Facebook κάθε μέρα
- Ένας μέσος χρήστης έχει 130 φίλους στο προφίλ του
- Οι χρήστες συνολικά ξοδεύουν πάνω από 700 δισεκ. λεπτά το μήνα στο Facebook
Δραστηριότητα στο Facebook
- Υπάρχουν πάνω από 900 εκ. διαδραστικά αντικείμενα με τα οποία παίζουν οι χρήστες (σελίδες, groups, events, community pages)
- Ένας μέσος χρήστης συνδέεται με 80 community pages, groups και events
- Ένας μέσος χρήστης παράγει 90 κομμάτια περιεχομένου κάθε μήνα
- Πάνω από 30 δισεκ. κομμάτια περιεχομένου (web links, ειδήσεις, blog posts, notes, φωτογραφικά άλμπουμ κλπ.) μοιράζονται ανάμεσα στους χρήστες κάθε μήνα
Παγκόσμια εμβέλεια
- Διατίθενται πάνω από 70 γλωσσικές εκδόσεις της σελίδας
- Περίπου το 70% oτων χρηστών του Facebook διαμένουν εκτός των ΗΠΑ
- Πάνω από 300,000 χρήστες βοήθησαν να μεταφραστεί το σάιτ μέσω αιτήσεων μετάφρασης
Πλατφόρμα
- Επιχειρηματίες από περισσότερες από 190 χώρες χρησιμοποιούν το Facebook για δουλειά
- Χρήστες στο Facebook εγκαθιστούν 20 εκ. εφαρμογές τη μέρα
- Κάθε μήνα, πάνω από 250 εκ. άνθρωποι συναναστρέφονται με το Facebook μέσω τρίτων ιστοσελίδων
- Περίπου 10,000 νέες ιστοσελίδες συνδέονται οργανικά με το Facebook κάθε μέρα
- Πάνω από 2.5 εκ. ιστοσελίδες έχουν συνδεθεί οργανικά με το Facebook μέχρι στιγμής, στις οποίες συγκαταλέγονται οι περισσότερες από τις κορυφαίες 100 αμερικανικές και παγκόσμιες σελίδες
σχόλια