Μια θάλασσα γεμάτη περίεργους «κατοίκους» από περισσότερα από 800 είδη, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 12 εντελώς καινούργια για τους επιστήμονες, έφερε στο φως η αποστολή του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης στα ανεξερεύνητα βάθη του Ινδικού Ωκεανού.
Ανάμεσα στα νέα πλάσματα που ανακάλυψαν συγκαταλέγεται ένα «καβούρι- αράχνη» με χνουδωτές αρθρώσεις και κατακόκκινα μάτια, αστερίες που ζουν κολλημένοι σε ξύλα αλλά και μια γιγάντια «θαλάσσια κατσαρίδα» με μήκος περίπου 30 εκατοστά.
Όλα τα πλάσματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης στο είδος της επιστημονικής αποστολής στη νότια ακτή της Δυτικής Ιάβας, στην Ινδονησία. Στην δύο εβδομάδων αποστολή συλλέχθηκαν περίπου 12.000 δείγματα που ανήκουν σε 800 είδη κι ανακαλύφθηκαν πάνω από δώδεκα νέα είδη καβουριών, γαρίδων και αστακών.
Η South Java Deep Sea Expedition διεξήχθη από μια ομάδα 31 ατόμων του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και του Ινστιτούτου Επιστημών της Ινδονησίας. Τα δείγματα συλλέχθηκαν από 63 σημεία, σε βάθος που κυμαινόταν από 800 έως 2.100 μέτρα.
Ένα από τα νέα είδη καβουριών που ανακαλύφθηκε ονομάστηκε χαϊδευτικά «Big Ears» επειδή μοιάζει σαν να έχει υπερμεγέθη αυτιά που προστατεύουν τα κόκκινα μάτια του.
Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν επίσης μια γιγάντια κατσαρίδα, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένα τέτοιο πλάσμα βρίσκεται στην Ινδονησία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα εντελώς νέο είδος, καθώς φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετικό από άλλα του είδους του.
σχόλια