Κι όμως υπάρχει ιδανική ώρα να πέφτουμε για ύπνο- Τι διαπίστωσαν επιστήμονες

Κι όμως υπάρχει ιδανική ώρα να πέφτουμε για ύπνο- Τι διαπίστωσαν επιστήμονες Facebook Twitter
PIXABAY
0

Φαίνεται πως υπάρχει ιδανική ώρα ύπνου -μεταξύ 22:00 και 23:00- και συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς, λένε ερευνητές αφού μελέτησαν 88.000 εθελοντές.

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τις ώρες ύπνου και αφύπνισης σε διάστημα επτά ημερών χρησιμοποιώντας μια συσκευή που μοιάζει με ρολόι χειρός και φορούσαν οι εθελοντές.

Πρακτικά αυτό που έκαναν ήταν να παρακολουθούν τι συνέβη στους εθελοντές όσον αφορά την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος σε βάθος έξι ετών.

Από τα 88.000 άτομα, περισσότερα από 3.000 εμφάνισαν κάποια καρδιακή πάθηση. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, όπως διαπιστώθηκε, πήγαινε για ύπνο αργότερα από τις 11.00 το βράδυ ή νωρίτερα από τις 10.00 το βράδυ -το διάστημα δηλαδή που θεωρείται «ιδανικό» για ύπνο. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Δρ Ντέιβιντ Πλανς, η πιο επικίνδυνη ώρα ήταν μετά τα μεσάνυχτα, «ίσως επειδή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να δούμε πρωινό φως, το οποίο ρυθμίζει το "ρολόι" του σώματος».

Ο ύπνος δεν είναι, ωστόσο, ο μόνος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς.

«Εξίσου σημαντικός είναι ο τρόπος ζωής σας, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, η διατήρηση υγιούς βάρους και η τακτική άσκηση, η μείωση πρόσληψης αλατιού και αλκοόλ αλλά και η ισορροπημένη διατροφή», πρόσθεσε η Regina Giblin, νοσηλεύτρια του British Heart Foundation.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συντροφιά ενός κατοικιδίου ισοδυναμεί με τα οφέλη του γάμου ή της φιλίας στην ψυχική υγεία

Τech & Science / Η συντροφιά ενός κατοικιδίου ισοδυναμεί με τα οφέλη του γάμου ή της φιλίας στην ψυχική υγεία

Οφέλη ζωής αξίας 90.000 δολαρίων προσφέρει η καθημερινή σχέση με έναν σκύλο ή γάτα, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη – Κάλεσμα για άρση των περιορισμών στην κατοχή κατοικιδίων
LIFO NEWSROOM
Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Τech & Science / Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Νέα έρευνα δείχνει ότι η χαμηλών θερμίδων Μεσογειακή δίαιτα, σε συνδυασμό με τακτική φυσική δραστηριότητα, μπορεί να προστατεύσει την οστική υγεία των ηλικιωμένων γυναικών
LIFO NEWSROOM
Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Τech & Science / Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Οι ειδικοί έφεραν τους Ανταρόλυκους στη ζωή χρησιμοποιώντας ανάλογη μέθοδο με εκείνη βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο Dolly
LIFO NEWSROOM