Άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 είναι πιο πιθανό να πεθάνουν αν νοσήσουν από κορωνοϊό, από ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού συστήματος υγείας που «επιβεβαιώνει ότι ο διαβήτης αυξάνει σημαντικά τον θανάσιμο κίνδυνο», όπως μεταδίδει ο Guardian.
Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου ένας στους τρεις θανάτους από κορωνοϊό, μετά από νοσηλεία σε βρετανικό νοσοκομείο, σχετίζεται με περιστατικά διαβήτη. Αναλυτικά, άτομα με διαβήτη τύπου 1 είναι 3,5 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν αν νοσήσουν με Covid-19, συγκριτικά με τους μη διαβητικούς.
Εκείνοι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, μια μορφή διαβήτη που συνδέεται με την παχυσαρκία, φαίνεται πως έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν από ότι οι μη διαβητικοί. Στατιστικά, το 90% των διαβητικών πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και αρκετοί από αυτούς είναι υπέρβαροι.
Ωστόσο η ηλικία παραμένει ο πιο καθοριστικός παράγοντας σε ότι αφορά την θνητότητα από Covid-19 για όλους τους διαβητικούς: οι ασθενείς κάτω των 40 ετών έχουν πολύ μικρό ρίσκο συγκριτικά με όσους είναι άνω των 40 ετών, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο όσο αυξάνεται η ηλικία.
Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 το πάγκρεας παράγει ελάχιστη ή καθόλου ινσουλίνη, με αποτέλεσμα το άτομο να βρίσκεται σε απόλυτη εξάρτηση για τη διατήρηση ακόμα και της ίδιας του της ζωής από τη χορήγηση ινσουλίνης (σ.σ οι λεγόμενοι ινσουλινοεξαρτώμενοι).
Την περασμένη εβδομάδα, μια ανεξάρτητη έρευνα πρότεινε ότι το 25% των θανάτων από κορωνοϊό αφορούσε άτομα με διαβήτη. Αυτά τα δεδομένα δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί από ανεξάρτητη επιτροπή αλλά σύντομα θα δημοσιευτούν σε κορυφαίο ιατρικό περιοδικό.
Συνολικά από τους 35.785 θανάτους που έχουν καταγραφεί στην Βρετανία, 7.466 που κατέληξαν σε νοσοκομείο είχαν διαβήτη τύπου 2 και 365 διαβήτη τύπου 1.
Ο καθηγητής Τζόναθαν Βαλαμπτζί είναι γενικός, κλινικός διευθυντής για τον διαβήτη και την παχυσαρκία στην Βρετανία και ένας από τους επικεφαλής ερευνητές που υπογράφει την νέα έκθεση: «Η μελέτη καταδεικνύει το μέγεθος του κινδύνου που εγκυμονεί ο κορωνοϊός για άτομα με διαβήτη (...) Επίσης δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο για τους ασθενείς ανεξαρτήτως τύπου διαβήτη».
Ο Τζον Κοέν, επίτιμος καθηγητής για μεταδοτικές ασθένειες στην ιατρική σχολή του Σάσσεξ, εξηγεί: «Οι βακτηριακές μολύνσεις είναι πιο διαδεδομένες και πιο σοβαρές σε ασθενείς με διαβήτη. Αυτό όμως σε γενικές γραμμές δεν θεωρείτο πρόβλημα για τις μολύνσεις από ιούς όπως ο κορωνοϊός, αλλά οποιαδήποτε σοβαρή μόλυνση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές με τον έλεγχο της ινσουλίνης, και αυτό αυξάνει την πιθανότητα θανάτου για ασθενείς με διαβήτη τύπου 1».
«Οι διαβητικοί δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν κορωνοϊό, αλλά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά αν μολυνθούν», προσθέτει.
Η έρευνα κατέδειξε ότι συνολικά θάνατοι διαβητικών διπλασιάστηκαν κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας στη Βρετανία. Όσοι αντιμετωπίζουν και νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια ή είχαν περάσει εγκεφαλικό, διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια