Τιμ Κουκ: Η διάδοση ψευδών ειδήσεων καταστρέφει τον εγκέφαλο των ανθρώπων

Τιμ Κουκ: Η διάδοση ψευδών ειδήσεων καταστρέφει τον εγκέφαλο των ανθρώπων Facebook Twitter
1

Ο Τιμ Κουκ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Apple, κάλεσε σήμερα τις εταιρείες του τεχνολογικού τομέα να δημιουργήσουν νέα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση ψευδών πληροφοριών που έχουν ως στόχο να εξαπατήσουν τους αναγνώστες.


"Εμείς, οι εταιρείες τεχνολογίας, πρέπει να δημιουργήσουμε εργαλεία για να βοηθήσουμε να περιοριστεί ο όγκος των ψευδών πληροφοριών" είπε ο Κουκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph. Εξήγησε ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να γίνει "χωρίς να καταστρατηγηθεί η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου".


"Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία, δυστυχώς, οι πιο επιτυχημένοι είναι αυτοί που βάζουν τα δυνατά τους για να συγκεντρώσουν τα περισσότερα «κλικ», όχι εκείνοι που προσπαθούν να διαδόσουν την αλήθεια. Αυτό το πράγμα καταστρέφει τον εγκέφαλο των ανθρώπων. Πάρα πολλοί διαμαρτυρόμαστε για αυτό αλλά ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τι να κάνουμε", συνέχισε.


Ο Κουκ δεν διευκρίνισε τι είδους θα μπορούσαν να είναι αυτά τα "εργαλεία" αλλά ζήτησε να γίνει μια "ευρείας κλίμακας εκστρατεία" κατά των ψευδών ειδήσεων, ιδίως στα σχολεία.


Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Apple έγιναν αφότου το Facebook αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο να προσφέρει στους χρήστες του τη δυνατότητα να επισημαίνουν τις ψευδείς πληροφορίες που αναρτώνται στις σελίδες του. Το Facebook είχε κατηγορηθεί ότι διευκόλυνε τη διάδοση "ψευδών ειδήσεων" κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αφού γουστάρουμε να ακούμε ψευδείς ειδήσεις. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Αν δεν ήταν έτσι, όταν μια είδηση μας έκανε εντύπωση θα μπαίναμε στον κόπο να την ψάξουμε λίγο. Και αν βλέπαμε ότι ένα site μας τάισε με μια ψευδη είδηση, την επόμενη φορά θα ήμασταν επιφυλακτικοί απέναντι στο site αυτό. Και αν συνέβαινε το ίδιο ξανά, 1-2 φορές ακόμα, δεν θα ξανα-ασχολούμασταν με το site αυτό.Το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του κοινού, δεν ακολουθεί αυτήν την απλή, λογική διαδικασία, συνεπάγεται ότι εφόσον μια είδηση συμφωνεί με όσα πιστεύει, δεν το ενδιαφέρει αν είναι αλήθεια η ψεμματα. Απλώς του αρέσει να ακούει τέτοιες ειδήσεις. (Συνηθισμένη απάντηση όταν αποδεικνύεται το ψεμμα χωρίς αμφιβολία :"Ναι αλλα κάλλιστα θα μπορούσε να είναι έτσι")