Η γειτονιά μου είναι η Καλλιθέα από τότε που γεννήθηκα. Λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας και ανάμεσα σε σημαντικές οδούς και λεωφόρους (Καλλιρρόης, Συγγρού, Αμφιθέας, Ποσειδώνος). Είναι ο πιο πυκνοκατοικημένος δήμος της χώρας! Στη γειτονιά της Καλλιθέας μπορείς να βρεις τα πάντα. Είναι ένα «μικρό κέντρο», όπως μου αρέσει να τη λέω.
Ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι το άρτιο ρυμοτομικό της σχέδιο. Δεν μπορείς να χαθείς στην Καλλιθέα, μια και όλοι οι δρόμοι θα σε οδηγήσουν στην κεντρική της λεωφόρο −η οποία τη διασχίζει κιόλας− και δεν είναι άλλη από τη Θησέως. Ξεκινάει ψηλά, από το γήπεδο της Καλλιθέας (σύνορα με Κουκάκι), και καταλήγει στις Τζιτζιφιές.
Τους τελευταίους μήνες αγαπημένο και ιδανικό μέρος για περίπατο και για να ξεφύγει κανείς από την καθημερινότητα είναι το Ίδρυμα Νιάρχος. Ο Κήπος και ο Φάρος είναι αγαπημένα μέρη. Οι Καλλιθεάτες είμαστε πολύ τυχεροί που το έχουμε στην περιοχή μας.
Η πρώτη αναγνωριστική βόλτα για κάποιον που έρχεται πρώτη φορά στην Καλλιθέα δεν είναι άλλη από τη Θησέως. Θα δει μαγαζιά, καφέ, πλατείες, σχολεία. Κατηφορίζοντάς την, παίρνεις άμεσα γεύση για το τι σημαίνει Καλλιθέα!
Στην Καλλιθέα υπάρχει η Σκεπαστή Αγορά δίπλα στην κεντρική πλατεία (Δαβάκη). Εκεί μπορεί κανείς να βρει μανάβικα, ψαράδικα (κάτι σαν τη Βαρβάκειο Αγορά), μαγαζάκια με βιολογικά, με μπαχάρια και υφάσματα. Στη δεύτερη μεγάλη πλατεία της περιοχής μου (Κύπρου) υπάρχουν τα περισσότερα καφέ της γειτονιάς. Εκεί βρίσκεται και το Μοmo με την ωραία αυλή! Μαζί με το L' ovelha negra (κοντά στο Ίδρυμα Νιάρχος) είναι τα δύο πιο ωραία μέρη στην Καλλιθέα για Sunday brunch αλλά και για χαλαρό ποτό! Για τις υπόλοιπες μέρες, τι καλύτερο από μπουγάτσα στο Crème Royale, αλλά και γνήσιο ιταλικό εσπρέσο στο Papagallino! Στις Τζιτζιφιές θα βρει κανείς μικρές ψαροταβέρνες, αλλά και πιο κεντρικά, στην Καλλιθέα, σουβλατζίδικα από τα παλιά, όπως οι γνωστές πλέον «Ρωσίδες» και ο Σταύρος (Μπιφτεκούπολη).
Η πρώτη αναγνωριστική βόλτα για κάποιον που έρχεται πρώτη φορά στην Καλλιθέα δεν είναι άλλη από τη Θησέως. Θα δει μαγαζιά, καφέ, πλατείες, σχολεία. Κατηφορίζοντάς την, παίρνεις άμεσα γεύση για το τι σημαίνει Καλλιθέα!
Το σπίτι της οικογένειας Λασκαρίδη είναι από τα πιο παλιά και ιστορικά κτίρια της περιοχής. Η ζωγράφος Σοφία Λασκαρίδη ήταν η πρώτη γυναίκα που φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Σήμερα εκεί βρίσκεται η Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας. Άλλα κτίρια είναι ο Οίκος Τυφλών, το Σκοπευτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, όπου σήμερα στεγάζεται και το λύκειο από το οποίο αποφοίτησα. Τέλος, από τα πιο ωραία κτίρια είναι αυτό του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου! Σε έναν από τους εξωτερικούς του τοίχους οι πρόσκοποι της Καλλιθέας έχουν φτιάξει τον «Τοίχο της Καλοσύνης». Το δέντρο-ζωγραφιά που έχουν κάνει έχει στα κλαδιά του άγκιστρα, στα οποία οι κάτοικοι αφήνουν ρούχα αλλά και σακούλες με τρόφιμα.
Από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της Καλλιθέας είναι ο «Michael Jackson». Κυκλοφορούσε συχνότερα στα τέλη του '90 με ένα walkman Sony στη διαπασών, ακούγοντας και χορεύοντας με πάθος το «Billie Jean». Πλέον θα τον δεις να μοιράζει φυλλάδια με την ίδια όρεξη.
Λίγα μέτρα από το πατρικό μου, συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Θησέως & Αγίων Πάντων, διαπράχθηκε ένα από τα πιο γνωστά εγκλήματα της Αθήνας του '31. Το τραγούδι «Κακούργα Πεθερά» (στίχοι Μοντανάρη / μουσική Βαμβακάρη) είναι εμπνευσμένο από τη δολοφονία του Αθανασόπουλου, ενώ υπάρχει ακόμη και βιβλίο για το έγκλημα με τίτλο Το έγκλημα στου Χαροκόπου.
ΚΑΚΟΥΡΓΑ ΠΕΘΕΡΑ, 1931, ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΤΑΛΓΚΑΣ
Τα κοσμήματα της Κατερίνας θα τα βρείτε στο κατάστημά της στην Καλλιθέα (Ελ. Βενιζέλου 96) αλλά και στο www.jour.gr, facebook
σχόλια