Ένας Ισπανός από το Τόκιο. Το ήδη πετυχημένο tapas bar Cinco στο Κολωνάκι επεκτείνεται. Σύντομα ανοίγει, ακριβώς δίπλα του, το Cinco JaPa TaPa που θα σερβίρει Japanese Tapas, δηλαδή μικρές γιαπωνέζικες λιχουδιές, όπως τα tataki style, sashimi style κ.λπ. Μαζί με αυτά στην μπάρα θα υπάρχουν γιαπωνέζικα αποστάγματα, καθώς και κοκτέιλ... Μέχρι να πάρω γεύση από τα Japanese Tapas, δοκίμασα τα δύο καινούργια πιάτα του μενού: burrata με καπνιστό σιρόπι ντομάτας και λάδι βασιλικού και κροκέτα καπνιστής πέστροφας με πραλίνα αμυγδάλου, μαρμελάδα ντομάτας και wakame. Cinco, Σκουφά52, Κολωνάκι, 210 3643603
Coco-Mat Hotel Nafsika: να ξαπλώσεις ή να φας; «Επιλέγω προϊόντα και λαχανικά από τη γύρω περιοχή (Κηφισιά, Μαραθώνα) και μαγειρεύω με ό,τι φρέσκο έχει η εποχή. Γκουρμέ είναι η σωστά μαγειρεμένη καλή πρώτη ύλη», λέει με πάθος ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος που ανέλαβε την επιμέλεια της κουζίνας του ανακαινισμένου ξενοδοχείου Coco-Mat Hotel Nafsika στην Κηφισιά. Μου άρεσαν η φρεσκάδα και η απλότητα του χώρου. Μιλάμε για αυθεντική φιλοξενία. Ακόμη και αν δεν απολαύσεις τη μαγεία του ύπνου πάνω στα κρεβάτια της Coco-Mat, αξίζει να κάνεις μια στάση στο εστιατόριο και να γευτείς το μεσημέρι σάντουιτς με χειροποίητο ψωμί με πελτέ ντομάτας, γραβιέρα , ψητή μελιτζάνα και σαλάτα. Για το βράδυ, ο προβληματισμός είναι απλός: έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε γιουβέτσι μοσχαράκι με φρέσκια ντομάτα, ξινότυρο και αγουρόλαδο ή φιλέτο από φρέσκια τσιπούρα με χόρτα ημέρας, πουρέ σελινόριζας και αυγολέμονο. Εδώ το δίλημμα που τίθεται είναι «να φας ή να ξαπλώσεις;». Όμως, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. ☛ Coco-Mat Hotel Nafsika, Πέλλης
6, Κηφισιά, 210 8018027
Σκηνοθεσία στην κουζίνα. Το Φανάκι στα Μελίσσια έστησαν με κέφι δυο φίλες, η Μαρία και η Κατερίνα, σκηνοθέτιδες στο επάγγελμα. Η αγάπη τους για τα παραδοσιακά προϊόντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας τις οδήγησε στη δημιουργία αυτού του μικρού παραδοσιακού καφενείου. Το βιολογικό λάδι του Μανούσου Μανουσάκη που «παίζει» στην κουζίνα τους επιβεβαιώνει την προτίμησή τους στην τοπική παραγωγή αλλά και την υποστήριξή τους στον συνάδελφό τους σκηνοθέτη. Περισσότερα, όταν δοκιμάσω την κουζίνα του. ☛ Παναγή Τσαλδάρη 26,Μελίσσια, 211 7200988
Μαύρο Πρόβατο με άποψη. Μια από τις καλύτερες προσεγγίσεις μεζεδοπωλείου αυτής της εποχής είναι το Μαύρο Πρόβατο στο Παγκράτι. Με άφησε ευχαριστημένη και χορτασμένη, σε ένα περιβάλλον με αφαιρετική απλότητα και άποψη, χωρίς η τσέπη μου να έχει δεχτεί επίθεση. Οι τιμές είναι μικρές και οι μερίδες το ίδιο, όμως το φαγητό είναι πολύ καλής ποιότητας και, λόγω τιμής, έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις αρκετά από τα πιάτα του καταλόγου. Κεφτεδάκια με ούζο και δυόσμο (3,70 ευρώ), τραγανή και όχι λαδοπιωμένη σαρικόπιτα με ξινομυζήθρα, μέλι και σουσάμι (4,80 ευρώ), πιτάκια Καισαρείας (3,90 ευρώ), εξαιρετικός ντάκος με κρητικό παξιμάδι, φρέσκια ντομάτα, φέτα και ελαιόλαδο (5,10 ευρώ), αρνάκι γάλακτος στη λαδόκολλα με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και μυρωδικά (12 ευρώ). Το σπιτικό κέικ καρότου (2,6 ευρώ) θα ήταν από μόνο του λόγος για να ξαναπάς στο μαγαζί. Χύμα κρασί καλής ποιότητας, αν και θα προτιμούσα μερικές καλές και προσιτές ετικέτες εμφιαλωμένων.Το Μαύρο Πρόβατο του Press Café ☛ Αρριανού 31, Παγκράτι, 210
7223469, 210 7123466
Αγοραστός. Είχα πολλές προσδοκίες όταν πήγα στο σχετικά καινούργιο μαγαζί του Αγοραστού στο Χαλάνδρι. Η ιστορία του στον Γέρακα τις δικαιολογούσε, αλλά, δυστυχώς, το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίθηκε σε ό,τι περίμενα. Δηλαδή, το κριθαρότο με γαρίδες (11 ευρώ), παρά τη γευστικότητά του, είχε εμφανώς χάσει κάθε ζωντάνια, αφού είχε ξεχαστεί στο μαγείρεμα περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Το ίδιο συνέβη και με το flap blanc angous σχάρας (20 ευρώ), που ήρθε με «ελληνικό» ψήσιμο, έχοντας χάσει τους χυμούς του, μακριά από το μίντιουμ που ζήτησα. Το σέρβις, αν και δεν είχε βαρύ έργο τη βραδιά που πήγα, δεν τα κατάφερε να σταθεί στο επίπεδο των τιμών που ζητά το μαγαζί (πάνω από 50 ευρώ το άτομο, με εμφιαλωμένο κρασί). Κρίμα, γιατί η κουζίνα φαίνεται να έχει διάθεση για κάτι καλύτερο, όπως έδειξε στα κεφτεδάκια μοσχαριού με φάβα (10 ευρώ). Ίσως να ήταν μια κακή μέρα. ☛ Αγοραστός, πλ. Ελευθερωτών, Χαλάνδρι, 210 6617353
Το Ψάριστον ξανοίγεται σε καινούργια νερά. Χρόνια τώρα το Ψάριστον μας ταΐζει καλό και προσιτό ψαρομεζέ. Ο Βασίλης, ο ιδιοκτήτης του, o άνθρωπος που μας έμαθε μια εναλλακτική προσέγγιση στο ψάρι, ετοιμάζει κάτι καινούργιο, ένα τσιπουράδικο στη Μεταμόρφωση. Περισσότερα σύντομα, όταν θα φάμε τους πρώτους μεζέδες από τον πάντα ευρηματικό Βασίλη.
Το κρέας είναι ντόπιο. Το βουβαλίσιο καπνιστό που δοκιμάζω έχει εξαιρετική υφή, πλούσια γεύση, κάτι πολύ ιδιαίτερο και όμως ελληνικό! Επιλεγμένα κομμάτια άπαχου βουβαλιού καπνίζονται με τέχνη και χαρίζουν ένα ιδιαίτερο άρωμα στο κρέας. Το ζεσταίνεις ελαφρά στον φούρνο ή στο τηγάνι για να ξεδιπλώσει τη γευστική του δύναμη. Ταιριάζει ανάμεσα σε φέτες πολύσπορου ψωμιού, με μια ντροπαλή δόση πάστα κόκκινης πιπεριάς και λίγα φυλλαράκια τρυφερής, πιπεράτης ρόκας. Το ελληνικό γκουρμέ σάντουιτς. Ο κ. Αθανάσιος Κοκκώνας ξέρει να σε μυήσει σε μια ποικιλία γεύσεων από βουβαλίσιο κρέας. ☛ Το Χασαπάκι, Ροδόπολη Κερκίνης Σερρών, 23270 22093
Γλυκά ποντιακά από σπίτι. Δοκίμασα τα ποντιακά γλυκά που φτιάχνει η Κυριακή στο ζαχαροπλαστείο «Τούρτα Μέλι» στην Καλλιθέα και ξεχώρισα την παραδοσιακή ποντιακή τούρτα μέλι με επτά στρώσεις χειροποίητων φύλλων κι ανάμεσα τους απαλή κρέμα και καραμέλα. Επίσης, μου άρεσαν και τα πουράκια, ζυμωμένα με μπόλικο καρύδι και άχνη ζάχαρη. ☛ Ματζαγριωτάκη 64, Καλλιθέα, 211 2126846
σχόλια