Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
1
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Kabar
  • Όμορφες γεύσεις στο Θησείο. Όταν επιχειρηματίες της εστίασης τολμούν, μεσούσης της κρίσης, να δοκιμάσουν την τύχη τους με νέους χώρους, ανοίγοντας συγχρόνως την αγορά εργασίας, στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας. Η οικογένεια της γνωστής και επιτυχημένης Κάππαρης των Πετραλώνων έκανε το επόμενο βήμα, δημιουργώντας ένα καινούργιο μπαρ-εστιατόριο, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού κοινού. Και το όνομα αυτού Kabar. Βρήκε τη θέση του σε ένα παραδοσιακό κτίριο στο Θησείο, που οι πέτρινοι τοίχοι του, αν είχαν μιλιά, θα αποκάλυπταν μια παλιά ιστορία, όταν στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα ήταν το ξακουστό ζυθοπωλείο του Πίκινου και αργότερα, μέχρι το 1970, λειτουργούσε ως τυπογραφείο, πριν επανέλθει ως αθηναϊκή ταβέρνα. Σήμερα, στοιχεία της αυθεντικότητας του κτιρίου έχουν διατηρηθεί κι εναρμονίζονται με τη βιομηχανική αισθητική και τις vintage επιλογές. Παρακολουθώ τον Γιώργο, τον bartender της σχολής bar philosophy, να ετοιμάζει ταχυδακτυλουργικά, πίσω από την μπάρα, το κοκτέιλ Βorn Star Martini. Πίνω μια γουλιά, ενθουσιάζομαι και ζητώ τη συνταγή. Ο χαμογελαστός σεφ Μανώλης Θλιβερός, κόντρα στο επίθετό του, μαγειρεύει με κέφι και εντιμότητα. Το μαστέλο, παναρισμένο με ξηρούς καρπούς (€7,50), ταιριάζει με την πάστα αποξηραμένου σύκου. Η σαλάτα με λαχανικά, τραγανό προσούτο, γκοργκοντζόλα και ρόδι (€9,50) τρώγεται ευχάριστα. Τις γευστικές εντυπώσεις κερδίζει το τραχανωτό με καραβιδόψιχα, κυβάκια μπέικον και πιπεριές Φλωρίνης (€14). Αν πεθύμησες το επιτυχημένο πιάτο της Κάππαρης, το ισκεντέρ (€9) έρχεται χορταστικό. Γύρος μόλις έχει βγει από το τηγάνι πάνω σε ψητές πίτες με σάλτσα ντομάτας με ελαφριά γλυκύτητα και γιαούρτι με πάπρικα. Εύγεστο και το ψαρονέφρι, μαγειρεμένο με κρασί Σάμος, μανιτάρια, παρμεζάνα και ρόκα (€11). ☛ Kabar, Ακάμαντος 28, Θησείο, 210 3464285.

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Kabar

  • Κεμπάπ με... σύστημα. Το κεμπάπ του Μπαρμπαδήμου το εκθείαζε γνωστός σεφ και με παρότρυνε να το δοκιμάσω. Όσες φορές έτυχε να περάσω έξω από το «συστηματικόν κεμπαπτζίδικον» στη Ν. Σμύρνη, ξεχείλιζε από κόσμο που καθόταν έξω, στα τραπεζάκια, με τις σόμπες. Πήγα καθημερινή βράδυ στις 11:00 και βρήκα θέση στη μικρή σάλα του, μπροστά από την ψησταριά. Μου θύμισε τα παλιά μπακάλικα: κονσέρβες στα ράφια, φακελάκια με μπαχαρικά και οι αρμαθιές με τα σουτζούκια, τους παστουρμάδες και τις καυτερές πιπεριές να κρέμονται. Τα σχόλια, γραμμένα με κιμωλία, φανερώνουν την αίσθηση του χιούμορ. Το προσωπικό, εξαιρετικά φιλικό και γρήγορο. Μέχρι να αποφασίσεις τι θα παραγγείλεις, σκάει ένα σαγανάκι με αρμένικο σουτζούκι, ομελέτα και πατάτες (€3,5). Τσιμπολογάς και μπαίνεις στο παιχνίδι. Τα σουβλάκια και τα κεμπάπ ψήνονται τη στιγμή της παραγγελίας και η σαλάτα είναι φρεσκοκομμένη. Το τυλιχτό με παστουρμά και ντοματούλα (€2,90) ήταν μια έκπληξη, τόσο η ιδέα όσο και η ωραία γεύση του. Το κεμπάπ από μοσχαρίσιο κιμά είναι ζουμερό και συνοδεύεται από ψητές στα κάρβουνα, αλάδωτες και αφράτες πίτες, κρεμμύδι και ψημένη πιπεριά (€7,50). Μπορείς να παραγγείλεις και μισή μερίδα, για να δοκιμάσεις περισσότερα πιάτα. Οι ψητές ολόκληρες ντομάτες που έρχονται μέσα σε αλουμινένιο παλιακό σκεύος με ελαιόλαδο είναι γλύκισμα (€3,40). Πάνε με όλα. Η νοστιμιά της σπιτικής σαλτσούλας (€1,50) ενισχύει το κλασικό χοιρινό καλαμάκι, που είναι μαριναρισμένο (€1,50). Άφησα για επόμενη επίσκεψη το τυλιχτό με σουτζούκι, που το προτείνουν και με φέτα. Μπράβο, το μενού έχει ωραίες ιδέες, πρωτότυπες και, το κυριότερο, νόστιμες. ☛ Ο Μπαρμπαδήμος, Αιγαίου & Σπαθάρη 2, Νέα Σμύρνη, 210 9347600.
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ο Μπαρμπαδήμος
  • Φαγητό ήρεμο αλλά και νόστιμο. Νέα άφιξη στη Γλυφάδα το Mentzelo's slow food and drinks, το εστιατόριο του σεφ Μέντζελου Δροσόπουλου. Στόχος του, όπως δηλώνει, είναι το «ποιοτικό, τίμιο και καθαρό φαγητό». Η σάλα του είναι όμορφη και εκφράζει την οικειότητα σπιτικής τραπεζαρίας με μοντέρνα καθίσματα, μπλε ράφια με βιβλία μαγειρικής και εγκυκλοπαίδειες και στο κέντρο ένας μεγάλος, παγκόσμιος χάρτης. Το μενού, στημένο με άποψη, καλύπτει άνετα κάθε γούστο και επιθυμία. Αληθινή, ελληνική κουζίνα. Τα φαγητά διατηρούν την πραγματική τους υπόσταση. Το κοκκινιστό μοσχαράκι με τις χειροποίητες χυλοπίτες (€11) χαρίζει με τη μεστή γεύση του εκείνο το πολύτιμο αίσθημα χαράς και πληρότητας που νιώθουμε όταν τρώμε καλομαγειρεμένο φαγητό. Από την κατηγορία «καπνιστά και μαριναρισμένα» δοκίμασα τη σπιτικά καπνισμένη –σε ροκανίδι οξιάς και βελανιδιάς– φέτα, φυλαγμένη στο ελαιόλαδο με πιπέρια και μπούκοβο (€5). Ιδιαίτερη γεύση. Τα αυγά μάτια με αρμένικο παστουρμά και κασέρι Σοχού (€7) που βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο είναι σκέτη αμαρτία. Ξυπνούν μνήμες πολύτιμες της μικρασιάτικης καταγωγής μου, όπως έμαθα να τρώω από τη Σμυρνιά γιαγιά μου. Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί (€5,5), τυλιγμένα σε βιολογικό αμπελόφυλλο, είναι ευωδιαστά. Αξιομνημόνευτη είναι η φρεσκάδα της πράσινης σαλάτας, σαν να είχαν κοπεί μόλις από τον κήπο το μαρούλι, τα καρότα, τα ραπανάκια, τα ντοματίνια και το ωραιότατο κουνουπίδι στην άλμη που χάριζε γευστική ένταση. Το ριζότο με τα βασιλομανίταρα (€8) δεν με ενθουσίασε τόσο σε γεύση όσο σε τεχνική. Εκτίμησα τη δυνατότητα της μισής μερίδας που προσφέρει το μενού σε κάποια πιάτα. Η κουζίνα του Μέντζελου σέβεται την εποχή, αναγνωρίζει την ποιότητα των υλικών και επαναφέρει στη μνήμη το αγνό παρελθόν μας με ένα πιάτο ντοματόρυζο με φρέσκια ντομάτα. ☛ Mentzelo's, Πανδώρας 16, Γλυφάδα, 210 8941071.

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Mentzelo’s

  • Σοκολατομανία. Στο Chocolating 2013 που θα πραγματοποιηθεί στο εστιατόριο Il Tramonto του ξενοδοχείου Arion Resort & Spa, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ο executive chef Στράτος Καλαθάκης θα ετοιμάσει ένα μενού από αλμυρά tapas με... σοκολάτα και ο pastry chef Φραντζέσκος Σώζος θα παρουσιάσει μοναδικές γλυκές «παρασπονδίες» με Valrhona. Απολαύστε τους σοκολατένιους πειρασμούς τα Σαββατοκύριακα 2-3, 9-10 και 16-17 Μαρτίου. Η είσοδος είναι 15 ευρώ και για τα παιδιά από 5 έως 12 χρόνων 8. ☛ Τηλ.  210 8902000.
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Αυτό το Θησείο τώρα επιτρέπεται να έχει τέτοιες τιμές ακόμα; Και το Μοναστηράκι, τα αναφερόμενα στους οδηγούς δεν είναι πλέον για ελληνικά βαλάντια. Τουριστομάνα η περιοχή, ας τους ξεζουμίσουμε..