Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
1
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Kabar
  • Όμορφες γεύσεις στο Θησείο. Όταν επιχειρηματίες της εστίασης τολμούν, μεσούσης της κρίσης, να δοκιμάσουν την τύχη τους με νέους χώρους, ανοίγοντας συγχρόνως την αγορά εργασίας, στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας. Η οικογένεια της γνωστής και επιτυχημένης Κάππαρης των Πετραλώνων έκανε το επόμενο βήμα, δημιουργώντας ένα καινούργιο μπαρ-εστιατόριο, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού κοινού. Και το όνομα αυτού Kabar. Βρήκε τη θέση του σε ένα παραδοσιακό κτίριο στο Θησείο, που οι πέτρινοι τοίχοι του, αν είχαν μιλιά, θα αποκάλυπταν μια παλιά ιστορία, όταν στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα ήταν το ξακουστό ζυθοπωλείο του Πίκινου και αργότερα, μέχρι το 1970, λειτουργούσε ως τυπογραφείο, πριν επανέλθει ως αθηναϊκή ταβέρνα. Σήμερα, στοιχεία της αυθεντικότητας του κτιρίου έχουν διατηρηθεί κι εναρμονίζονται με τη βιομηχανική αισθητική και τις vintage επιλογές. Παρακολουθώ τον Γιώργο, τον bartender της σχολής bar philosophy, να ετοιμάζει ταχυδακτυλουργικά, πίσω από την μπάρα, το κοκτέιλ Βorn Star Martini. Πίνω μια γουλιά, ενθουσιάζομαι και ζητώ τη συνταγή. Ο χαμογελαστός σεφ Μανώλης Θλιβερός, κόντρα στο επίθετό του, μαγειρεύει με κέφι και εντιμότητα. Το μαστέλο, παναρισμένο με ξηρούς καρπούς (€7,50), ταιριάζει με την πάστα αποξηραμένου σύκου. Η σαλάτα με λαχανικά, τραγανό προσούτο, γκοργκοντζόλα και ρόδι (€9,50) τρώγεται ευχάριστα. Τις γευστικές εντυπώσεις κερδίζει το τραχανωτό με καραβιδόψιχα, κυβάκια μπέικον και πιπεριές Φλωρίνης (€14). Αν πεθύμησες το επιτυχημένο πιάτο της Κάππαρης, το ισκεντέρ (€9) έρχεται χορταστικό. Γύρος μόλις έχει βγει από το τηγάνι πάνω σε ψητές πίτες με σάλτσα ντομάτας με ελαφριά γλυκύτητα και γιαούρτι με πάπρικα. Εύγεστο και το ψαρονέφρι, μαγειρεμένο με κρασί Σάμος, μανιτάρια, παρμεζάνα και ρόκα (€11). ☛ Kabar, Ακάμαντος 28, Θησείο, 210 3464285.

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Kabar

  • Κεμπάπ με... σύστημα. Το κεμπάπ του Μπαρμπαδήμου το εκθείαζε γνωστός σεφ και με παρότρυνε να το δοκιμάσω. Όσες φορές έτυχε να περάσω έξω από το «συστηματικόν κεμπαπτζίδικον» στη Ν. Σμύρνη, ξεχείλιζε από κόσμο που καθόταν έξω, στα τραπεζάκια, με τις σόμπες. Πήγα καθημερινή βράδυ στις 11:00 και βρήκα θέση στη μικρή σάλα του, μπροστά από την ψησταριά. Μου θύμισε τα παλιά μπακάλικα: κονσέρβες στα ράφια, φακελάκια με μπαχαρικά και οι αρμαθιές με τα σουτζούκια, τους παστουρμάδες και τις καυτερές πιπεριές να κρέμονται. Τα σχόλια, γραμμένα με κιμωλία, φανερώνουν την αίσθηση του χιούμορ. Το προσωπικό, εξαιρετικά φιλικό και γρήγορο. Μέχρι να αποφασίσεις τι θα παραγγείλεις, σκάει ένα σαγανάκι με αρμένικο σουτζούκι, ομελέτα και πατάτες (€3,5). Τσιμπολογάς και μπαίνεις στο παιχνίδι. Τα σουβλάκια και τα κεμπάπ ψήνονται τη στιγμή της παραγγελίας και η σαλάτα είναι φρεσκοκομμένη. Το τυλιχτό με παστουρμά και ντοματούλα (€2,90) ήταν μια έκπληξη, τόσο η ιδέα όσο και η ωραία γεύση του. Το κεμπάπ από μοσχαρίσιο κιμά είναι ζουμερό και συνοδεύεται από ψητές στα κάρβουνα, αλάδωτες και αφράτες πίτες, κρεμμύδι και ψημένη πιπεριά (€7,50). Μπορείς να παραγγείλεις και μισή μερίδα, για να δοκιμάσεις περισσότερα πιάτα. Οι ψητές ολόκληρες ντομάτες που έρχονται μέσα σε αλουμινένιο παλιακό σκεύος με ελαιόλαδο είναι γλύκισμα (€3,40). Πάνε με όλα. Η νοστιμιά της σπιτικής σαλτσούλας (€1,50) ενισχύει το κλασικό χοιρινό καλαμάκι, που είναι μαριναρισμένο (€1,50). Άφησα για επόμενη επίσκεψη το τυλιχτό με σουτζούκι, που το προτείνουν και με φέτα. Μπράβο, το μενού έχει ωραίες ιδέες, πρωτότυπες και, το κυριότερο, νόστιμες. ☛ Ο Μπαρμπαδήμος, Αιγαίου & Σπαθάρη 2, Νέα Σμύρνη, 210 9347600.
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ο Μπαρμπαδήμος
  • Φαγητό ήρεμο αλλά και νόστιμο. Νέα άφιξη στη Γλυφάδα το Mentzelo's slow food and drinks, το εστιατόριο του σεφ Μέντζελου Δροσόπουλου. Στόχος του, όπως δηλώνει, είναι το «ποιοτικό, τίμιο και καθαρό φαγητό». Η σάλα του είναι όμορφη και εκφράζει την οικειότητα σπιτικής τραπεζαρίας με μοντέρνα καθίσματα, μπλε ράφια με βιβλία μαγειρικής και εγκυκλοπαίδειες και στο κέντρο ένας μεγάλος, παγκόσμιος χάρτης. Το μενού, στημένο με άποψη, καλύπτει άνετα κάθε γούστο και επιθυμία. Αληθινή, ελληνική κουζίνα. Τα φαγητά διατηρούν την πραγματική τους υπόσταση. Το κοκκινιστό μοσχαράκι με τις χειροποίητες χυλοπίτες (€11) χαρίζει με τη μεστή γεύση του εκείνο το πολύτιμο αίσθημα χαράς και πληρότητας που νιώθουμε όταν τρώμε καλομαγειρεμένο φαγητό. Από την κατηγορία «καπνιστά και μαριναρισμένα» δοκίμασα τη σπιτικά καπνισμένη –σε ροκανίδι οξιάς και βελανιδιάς– φέτα, φυλαγμένη στο ελαιόλαδο με πιπέρια και μπούκοβο (€5). Ιδιαίτερη γεύση. Τα αυγά μάτια με αρμένικο παστουρμά και κασέρι Σοχού (€7) που βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο είναι σκέτη αμαρτία. Ξυπνούν μνήμες πολύτιμες της μικρασιάτικης καταγωγής μου, όπως έμαθα να τρώω από τη Σμυρνιά γιαγιά μου. Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί (€5,5), τυλιγμένα σε βιολογικό αμπελόφυλλο, είναι ευωδιαστά. Αξιομνημόνευτη είναι η φρεσκάδα της πράσινης σαλάτας, σαν να είχαν κοπεί μόλις από τον κήπο το μαρούλι, τα καρότα, τα ραπανάκια, τα ντοματίνια και το ωραιότατο κουνουπίδι στην άλμη που χάριζε γευστική ένταση. Το ριζότο με τα βασιλομανίταρα (€8) δεν με ενθουσίασε τόσο σε γεύση όσο σε τεχνική. Εκτίμησα τη δυνατότητα της μισής μερίδας που προσφέρει το μενού σε κάποια πιάτα. Η κουζίνα του Μέντζελου σέβεται την εποχή, αναγνωρίζει την ποιότητα των υλικών και επαναφέρει στη μνήμη το αγνό παρελθόν μας με ένα πιάτο ντοματόρυζο με φρέσκια ντομάτα. ☛ Mentzelo's, Πανδώρας 16, Γλυφάδα, 210 8941071.

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Mentzelo’s

  • Σοκολατομανία. Στο Chocolating 2013 που θα πραγματοποιηθεί στο εστιατόριο Il Tramonto του ξενοδοχείου Arion Resort & Spa, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ο executive chef Στράτος Καλαθάκης θα ετοιμάσει ένα μενού από αλμυρά tapas με... σοκολάτα και ο pastry chef Φραντζέσκος Σώζος θα παρουσιάσει μοναδικές γλυκές «παρασπονδίες» με Valrhona. Απολαύστε τους σοκολατένιους πειρασμούς τα Σαββατοκύριακα 2-3, 9-10 και 16-17 Μαρτίου. Η είσοδος είναι 15 ευρώ και για τα παιδιά από 5 έως 12 χρόνων 8. ☛ Τηλ.  210 8902000.
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
Αυτό το Θησείο τώρα επιτρέπεται να έχει τέτοιες τιμές ακόμα; Και το Μοναστηράκι, τα αναφερόμενα στους οδηγούς δεν είναι πλέον για ελληνικά βαλάντια. Τουριστομάνα η περιοχή, ας τους ξεζουμίσουμε..