Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
0

ΣΚΙΑΘΟΣ

Στον Μέγα Γιαλό, στη βεράντα της κυρα-Λένης, θα έχεις το πέλαγος καρτ ποστάλ και θα γευτείτε σπιτικά μαγειρευτά φαγητά. Νόστιμα σουτζουκάκια, κόκορα κρασάτο και αγριοκάτσικο μαγειρεμένο με τέχνη. Τα κρέατα και τυριά είναι ντόπια. (24270 24370)

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Στο Αγνάντι, στην περιοχή Γλώσσα, κάτω από την πλούσια σκιά της κληματαριάς, θα πάρετε γεύση από έναν αλλιώτικο μουσακά, φτιαγμένο με τόνο από την Αλόννησο. Εδώ, έχουν μεράκι και το αποδεικνύουν με τους χορτοκεφτέδες με τα δώδεκα διαφορετικά χόρτα, τον ροφό που τον μαγειρεύουν με αγκινάρες και τα λεμονάτα φιλέτα γαύρου. (24240 33606)

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

Στο μαγαζί Δύτης, στη Στενή Βάλα, ο Γιώργος είναι βουτηχτής και βγάζει φρέσκα ψάρια για την καταπληκτική κακαβιά που ετοιμάζει η γυναίκα του. Οι σκορπίνες λεμονάτες μυρίζουν θάλασσα και η γαριδομακαρονάδα είναι λαχταριστή. (24240 65748)

ΣΚΥΡΟΣ

Η κυρα-Μαρία στο Πέρασμα, στην περιοχή Τραχύ, θα σε μυήσει στις νοστιμιές που μαγειρεύει με ό,τι παράγει το μποστάνι της. Εδώ παίζει δυνατά η λαδόκολλα με ξινοτύρι, τα λαδερά και το λεμονάτο κατσικάκι. (22220 92911)

ΡΟΔΟΣ

Στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, στη Σωκράτους και στον αριθμό 76, θα κάνετε στάση και θα πιείτε τον ελληνικό καφέ σας σερβιρισμένο στο μπακιρένιο μπρίκι με το λουκουμάκι από δίπλα, στο αυθεντικό «Τούρκικο Καφενείο», με το θολωτό ταβάνι και τους παλιούς ανεμιστήρες. Αν επιθυμήσετε και ναργιλέ αρωματικό, δεν θα σας χαλάσουν το κέφι.

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Τα Πλατάνια είναι ένα παραδοσιακό ταβερνάκι που στην κουζίνα του μαγειρεύουν τρεις γενιές γυναικών. Αρχηγός είναι η κυρία Κατερίνα που τα μαγειρευτά της είναι άπαιχτα, ενώ οι ρεβιθοκεφτέδες της γιαγιάς θα σας κλέψουν την καρδιά. Κάτω από τα δέντρα της πλατείας, στη δροσιά, θα γευτείτε μουσακά και χταπόδι στιφάδο (22460 49206). Επίσης, πάνω στο γραφικό λιμάνι θα πιείτε τον καφέ σας στον Στράτο και θα τον συνοδεύσετε με τα χειροποίητα εκπληκτικά «στραβά» -ο τοπικός μπακλαβάς- από τα χεράκια της κυρίας Χρυσαφίνας. Πάντα φιλόξενος και πρόσχαρος, ο Στράτος θα σας μυήσει στη γοητεία του ακριτικού νησιού. (22460 49257)

ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Γεύση από τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού θα πάρετε στις Πυλές από παξιμάδια, ψιλοκούλουρα, εξαιρετικά χειροποίητα ζυμαρικά, κάππαρη, κρίθαμο, παστές και κολυμπητές μικρές ελίτσες, ψωμί, κουλούρες, ντόπιο κρασί αλλά και τον διάσημο μπακλαβά του γάμου.

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Μέσα στη Χώρα του γραφικού νησιού θα αναζητήσετε την Ωραία Αστυπάλαια, που η κουζίνα της θα σας μυήσει στις ντόπιες συνταγές των διάσημων κιτρινοκούλουρων με ντόπια ζαφορά, της ξυαλίνα (ντόπιο γιαούρτι) και των αραντιστών (φακές με σβωλάκια ζυμαριού).

ΧΙΟΣ

Μέσα στην πόλη της Χίου θα βρείτε τον Χότζα, ένα μαγαζί που κρατά τις αξίες του από το 1882. Ο ιδιοκτήτης και σεφ Γιάννης Λινός συμβάλλει με κέφι και γνώση στη διάδοση της παραδοσιακής τοπικής κουζίνας. Θα δοκιμάσετε αυγοκαλάμαρα, πίτες, και ζεστό γαλακτομπούρεκο (22710 42787). Στην Απλωταριά -κεντρική αγορά της πόλης- θα αναζητήσετε τα διάσημα παγωτά Κρόνος, που φτιάχνονται με την παλιά σπιτική συνταγή. Γεύση που ξυπνά τις παιδικές μνήμες. Η Χίος φημίζεται για τα εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα της. Πριν φύγετε από το νησί, εκτός από τις αναμνήσεις σας, θα πάρετε μαζί σας μαστίχα Χίου, το λευκό ντόπιο τυρί μαστέλο από αγελαδινό γάλα που ψήνεται στη σχάρα. Επίσης, τα λιαστά ντοματάκια είναι μια υπέροχη γευστική εμπειρία, όπως και ο Αριούσιος οίνος, το ντόπιο κρασί.

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Στη Χώρα, η Ταβέρνα του Σωτήρος εκφράζει την απόλυτη λιτότητα της ντόπιας γεύσης με το ανεπανάληπτο γεμιστό κατσικάκι στη λαδόκολλα, ζυμωτό ψωμί, πατάτες τηγανισμένες σε φωτιά από ξύλα και λιωτό, που είναι κοκκινιστό με λιωμένα καρύδια, καθώς και με τοπική λεμονάδα (25510 41500).

ΛΕΣΒΟΣ

Στον κόλπο της Καλλονής βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Παρακοίλων και θα τρελαθείτε από την ποικιλία των γλυκών κουταλιού όπως τσάγαλο, ελιά, σελινόριζα. Θα πάρετε χειροποίητες χάχλες και χυλοπίτες και φυσικό αλάτι Καλλονής. Εδώ φημίζονται για το ανθόνερο που παρασκευάζεται από απόσταγμα νεραντζόφυλλων (22510 42659). Αμπελόφυλλα και τραχανά από τον συνεταιρισμό Αγιάσος (22520 23318). Φέτα και λαδοτύρι από τα τυροκομεία στο Μαντάδο. Στο Πλωμάρι αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο του Ούζου, που αγκαλιάζει ευλαβικά την παράδοση από το 1860 και φιλοξενεί το μυστικό που συνεχίζει να δίνει την ποιότητα και τη γεύση στο Ούζο Βαρβαγιάννη. Η γλυκύτατη Βάγια Βαρβαγιάννη θα σας ξεναγήσει στην ιστορία των παππούδων της και του ούζου (22520 32741 , 333000).

ΛΗΜΝΟΣ

Στον Πλατύ Γυαλό, η ταβέρνα Ζέφυρος προσφέρει μια πανδαισία της τοπικής γεύσης στην πιο σπιτική της εκδοχή. Η μαγείρισσα δέχεται παραγγελίες και θα σας μαγειρέψει ό,τι σας έχει λείψει από το μενού της μαμάς, από στριφτές χειροποίητες πίτες μέχρι λαγό (22540 22180). Μαν-Τέλα: Από τις καλύτερες ταβέρνες της Λήμνου, σερβίρει χωριάτικες γεύσεις όπως αυτούσια χειροποίητα ζυμαρικά που φτιάχνουν οι γυναίκες του χωριού και συνοδεύονται με ντόπιο τυρί καλαθάκι και κόκορα αλανιάρη με χειροποίητες χυλοπίτες. Άπαιχτος ο φιλόξενος ιδιοκτήτης. (Σάρδες, 22540 61349). Θα πιείτε γλυκό κρασί Ηφαίστου Γνώση και το μεθυστικό μπουκέτο του θα αφυπνίσει τις αισθήσεις σας. Κάνει καλή παρέα με ώριμα φρούτα και ανάλατα τυριά. Περισσότερα θα σας πει ο οινοπαραγωγός Πέτρος Θ. Χατζηγεωργίου στο Καρπάσι Λήμνου (22540 31082). Η Λήμνος φημίζεται για τα τυριά της -καλαθάκι, κασκαβάλι, μελίχλωρο από τη βιοτεχνία Γκαραλή (22540 61518)- αλλά και για τα ντόπια ζυμαρικά όπως φλωμάρια, αυτούδια από τη βιοτεχνία Χρυσάφη (22540 31330.)

ΙΚΑΡΙΑ

Η αυλή της Πόπης Καρναβά έχει θέα στη θάλασσα και τα περισσότερα από τα υλικά της κατσαρόλας της είναι δικής της παραγωγής. Σαλάτα με γλιστρίδα, φουσκόπιτα, πίτες με σπιτικό φύλλο, ανθοί γεμιστοί και η σπεσιαλιτέ της, το σουφικό. (Οινομαγειρείο της Πόπης, Φύτεμα Εύδηλου, 22750 31928). Στο νησί παράγεται και ο Λευκός Τοπικός Οίνος Ικαρίας από την ποικιλία Μπεγλέρι. Αξίζει να το δοκιμάσετε και να το συνδυάσετε με τις τοπικές σπεσιαλιτέ.

ΠΑΡΟΣ

Στο λιμανάκι της Νάουσας, στο Σιγή Ιχθύος θα απολαύσετε τη γραφικότητα που σας περιβάλλει και θα νιώσετε την καλή ενέργεια του τόπου μαζί με τη δροσερή σούμα. Θα δοκιμάσετε από τα χέρια του Γιάννη Ζουμή χταποδάκι στα κάρβουνα ψιλοκομμένο και πεντανόστιμο, λακέρδα βελούδινη και καλαμαράκι γόνο (22840 51225).

ΜΥΚΟΝΟΣ

Το Bakalo είναι μια καινούργια ταβέρνα στη Λάκκα με κουζίνα μαμαδίστικη, βασισμένη στα προϊόντα του νησιού αλλά και σε καλές πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα. Από τα ράφια του θα αγοράσετε την τοπική λούζα, που έχει ρίζες στα χοιροσφάγια της αρχαιότητας, και την πικάντικη κοπανιστή (22890 78121).

ΑΜΟΡΓΟΣ

Η ψημένη ρακή είναι γέννημα-θρέμμα του νησιού από τα αρχαία χρόνια. Ζεσταίνεται και αναμειγνύεται με μέλι και κανέλα. Πίνεται στους γάμους, ως χωνευτικό, αλλά είναι ιδανική και για τρατάρισμα.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η Σελήνη, το ιστορικό εστιατόριο του νησιού, μετακόμισε από τα Φηρά στον γοητευτικό Πύργο και ένας καινούργιος χώρος προστέθηκε, το wine bar με τα εκπληκτικά κρασιά του νησιού. Στην κουζίνα, η σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη παίζει δημιουργικά με τα ντόπια υλικά (22860 22249).

ΑΝΔΡΟΣ

Το μπαλκόνι του Αιγαίου θα το αναζητήσετε στο Άνω Απρόβατο, για να απολαύσετε την πιο όμορφη θέα στο Αιγαίο και μαζί σπιτικό λουκάνικο και λαρδί, κόκορα κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι, συγκλονιστικό γουρουνόπουλο με πατάτες στο φούρνο και παραδοσιακή φρουτάλια (22820 42064).

ΤΖΙΑ

Στην Τζια, με... «δύο απλωτές» από το Λαύριο έφτασες. Εκεί, το γνωστό μας εστιατόριο Enoteca από τη λεωφ. Πεντέλης φόρεσε τα καλοκαιρινά του στο Βουρκάρι. Ο Ιταλός σεφ εμπνέεται από τη θάλασσα και δημιουργεί πιάτα νόστιμα όλο φρεσκάδα και ένας μεγάλος αριθμός από ενδιαφέρουσες ετικέτες τα συνοδεύουν.

ΕΥΒΟΙΑ

Ψωμάκι ζυμωτό με προζύμι, σπιτικές τυρόπιτες και σπανακόπιτες, αγνά κουλουράκια και παραδοσιακά βουτήματα στον Γιάννη Μπακούτη, στα Αλάτσατα (22210 84165).

ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα ζαχαροπλαστεία και στους παραδοσιακούς φούρνους της πόλης θα αναζητήσετε τη φογάτσα, ένα είδος τσουρεκιού βενετσιάνικης προέλευσης. Θα πιείτε στα καφέ της πλατείας Λιστόν την παραδοσιακή παγωμένη τζιτζιμπίρα και θα δοκιμάσετε συκομαΐδα που θα συνοδεύσει το ούζο σας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ