The Breeders

The Breeders Facebook Twitter
0

Γνωριστήκαμε τον Οκτώβριο του 1999 μέσω ενός κοινού μας φίλου. Λίγους μήνες αργότερα ξεκινήσαμε την έκδοση ενός project-magazine με το όνομα «The Breeder», το οποίο βασίστηκε στις προσωπικές μας σχέσεις με τους καλλιτέχνες που παρουσιάζαμε. Η βάση μας ήταν η Αθήνα, αλλά μπορούσες να βρεις το περιοδικό στα πιο ενδιαφέροντα και ενημερωμένα βιβλιοπωλεία του κόσμου. Κάποια στιγμή χρησιμοποιήσαμε το υπόγειο των γραφείων του περιοδικού για να κάνουμε εκθέσεις νέων καλλιτεχνών. Αυτές οι εκθέσεις είχαν απρόσμενη επιτυχία και έτσι οργανικά το περιοδικό «The Breeder» μετατράπηκε στην γκαλερί The Breeder.

Όταν αποφασίσαμε να αναζητήσουμε μεγαλύτερο χώρο για την γκαλερί, εγκαταλείψαμε τη γειτονιά στου Ψυρρή, γιατί έτσι όπως είχε στο μεταξύ εξελιχθεί δεν μας ενδιέφερε.

Το Μεταξουργείο είναι μια γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας, με πολύ καλή ρυμοτομία και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, με τους οίκους ανοχής να δίνουν τον τόνο και να κρατάνε τους μικροαστούς σε απόσταση ασφαλείας, αλλά και με αρκετά άδεια οικόπεδα και εγκαταλειμμένα κτίρια. Μοιάζει μια περιοχή με άπειρες δυνατότητες. Από την πρώτη μας επίσκεψη καταλάβαμε ότι εδώ πρέπει να στεγάσουμε τη νέα μας γκαλερί.

Από την αρχή δεν βασιστήκαμε αποκλειστικά στην τοπική αγορά, στόχος μας ήταν η διεθνής αγορά τέχνης, η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να εξελιχθούμε στο επίπεδο που βρισκόμαστε σήμερα, παίζοντας πάντα με τους δικούς μας κανόνες και χωρίς να κάνουμε κανέναν συμβιβασμό.

Οι γκαλερί στην Αθήνα καλούνται να παίξουν πολλούς διαφορετικούς ρόλους, κυρίως λόγω της έλλειψης μουσείων και ιδρυμάτων για τη σύγχρονη τέχνη.

Τα τελευταία χρόνια η αγορά σύγχρονης τέχνης γνώρισε τρομακτική άνοδο· έργα νέων καλλιτεχνών έφταναν σε αστρονομικά ποσά στις δημοπρασίες και στην αγορά κυριαρχούσαν τα hedge funds και οι κερδοσκόποι. Αυτή είναι μια εποχή που έχει περάσει. Τώρα η τέχνη απευθύνεται πάλι σε αυτούς που την αγαπάνε.

Η Αθήνα όμως είναι πάντα στην περιφέρεια της καλλιτεχνικής παραγωγής και υποφέρει από εσωστρέφεια. Για να αλλάξει αυτό ίσως θα πρέπει και οι Έλληνες καλλιτέχνες να ενεργοποιηθούν και να ανοίξουν τα στούντιο, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέους χώρους που να διευθύνονται από καλλιτέχνες, fanzine, δράσεις κ.λπ. Υπάρχουν καταπληκτικοί καλλιτέχνες και θα θέλαμε να τους δούμε να κάνουν πράγματα.

Η επιτυχία μας οφείλεται στη μεγάλη μας τύχη. Δεν κάνουμε ποτέ κάτι με στόχο την επιτυχία, μάλλον το αντίθετο. Παίρνουμε μεγάλα ρίσκα και ό,τι κάνουμε είναι στο όριο. Και τώρα ετοιμάζουμε κάτι που είναι το πιο ριψοκίνδυνο από όλα.

Είναι πολύ σημαντικό για μας που το Breeder αποτελεί σημείο αναφοράς και αναγνώρισης από τους συναδέλφους μας σε όλο τον κόσμο και πολύ τιμητικό που ποτέ κάποιος καλλιτέχνης δεν αρνήθηκε μια πρόταση συνεργασίας μαζί μας. Είναι σημαντικό, επίσης, για έναν συλλέκτη να χτίσει στενές σχέσεις με τις γκαλερί που τον ενδιαφέρουν, ώστε να έχει πρόσβαση πρώτος στα σημαντικότερα έργα των καλλιτεχνών τους οποίους συλλέγει. Το να συλλέγει σε βάθος και να ακολουθεί την πορεία των καλλιτεχνών μέσα στον χρόνο είναι αυτό που μπορεί δώσει στη συλλογή του ιστορική σημασία. 

Τεράστια σημασία έχει το αν μια συλλογή αντικατοπτρίζει την εποχή της, αλλά και τους τρόπους που έχει επιλέξει ο συλλέκτης για να μοιραστεί τη συλλογή του με το κοινό. Η τέχνη είναι ζωντανή μόνο όταν τη βλέπουμε, άρα το να κρατάς μια συλλογή ορατή μέσω δωρεών σε μουσεία, μέσω δανεισμού έργων σε εκθέσεις, ή, ακόμα καλύτερα, δημιουργώντας ένα ιδιωτικό μουσείο είναι ο καλύτερος τρόπος να την κρατήσεις επίκαιρη και ουσιαστική.

Οι βασικές αξίες που θα πρέπει να έχει ένας συλλέκτης είναι επιμονή, αφοσίωση και συνέπεια.

Υπάρχει ένα κομμάτι του εαυτού μας που θα μπορούσε να ζήσει μόνο με έναν μικρό Mondrian. Στην πραγματικότητα, όμως, ζούμε σε έναν κυκεώνα από εκατοντάδες έργα τέχνης και αντικείμενα design που έχουν την τάση να αλλάζουν θέσεις συνεχώς. Έχουμε χτίσει μια συλλογή από έργα που είναι σχετικά με το πρόγραμμα της γκαλερί και αντανακλούν την πορεία της και την προσωπικότητά μας.

Αυτή την περίοδο στην γκαλερί παρουσιάζουμε την Ιρανή φωτογράφο Shirana Shahbazi. Εμπνευσμένη από τους μεγάλους ζωγράφους του 13-18ου αιώνα, η Shirana Shahbazi σκηνοθετεί και συνθέτει νεκρές φύσεις, τις οποίες φωτογραφίζει. Μοτίβα όπως κρανία, κοχύλια, πεταλούδες και φρούτα απεικονίζονται συχνά στη δουλειά της. Η καλλιτέχνις αποξενώνει τα στοιχεία αυτά από το συνηθισμένο τους πλαίσιο και τους επιτρέπει να έρθουν στο προσκήνιο και να αναδείξουν τη δύναμή τους ως εικόνες. Η έκθεση της Shirana Shahbazi είναι η δεύτερη έκθεση φωτογραφίας μετά του Ryan McGinley στα 8 χρόνια λειτουργίας της γκαλερί.

Το βράδυ στην Αθήνα είναι πολύ όμορφα να περπατάς στο κέντρο, στα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, το Σύνταγμα. Το πρωί είναι καλύτερα να αποφεύγεις τις μετακινήσεις.

Είναι πολύ ιδιαίτερη πόλη η Αθήνα, για πολύ τολμηρούς παίχτες. Είναι μια πόλη που η πλειονότητα των κατοίκων της δεν την αγαπά - φαίνεται από τους βρόμικους δρόμους, από τα γκράφιτι, από τα κτίρια που είναι αφημένα στη φθορά του χρόνου, αντίθετα με τη Νέα Υόρκη, ας πούμε, που λατρεύεται από τους κατοίκους της. Μια βόλτα στην Πανεπιστημίου είναι ικανή να σε ρίξει σε κατάθλιψη: ανά πενήντα μέτρα νοικιασμένα στέκια ακρωτηριασμένων ζητιάνων σε κάνουν να αναρωτιέσαι πότε είχαμε πόλεμο. Πιο χαμηλά στην Ομόνοια, junkies σε απόγνωση, εγκληματικότητα, εξαθλίωση... Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσεις την ανθρωπιά σου σε μια πόλη σαν και αυτή.

Δεν έχουμε μετανιώσει για τίποτα, κι αν μπορούσαμε να αλλάξουμε κάτι, θα αλλάζαμε τα πάντα.

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ