Λένα Διβάνη

Λένα Διβάνη Facebook Twitter
0

Στην Αθήνα ήρθα από το Βόλο δεκαοχτώ χρονών για το πανεπιστήμιο, και έμεινα.

Ανέκαθεν ήμουνα συγγραφέας. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Διπλωματική Ιστορία. Πάντα διάβαζα και έγραφα. Όλα τα 'χω γράψει, εκτός από ποίηση. Λογοτεχνία, θεατρικά, σενάρια, ιστορικά δοκίμια, παιδικά.

Πειραματίζομαι, μου αρέσει η αλλαγή. Δεν αντέχω να βρίσκομαι στο ίδιο έδαφος. Αυτή την περίοδο έχω ερωτευτεί το θέατρο. Έχω κάνει μαθήματα υποκριτικής αλλά ποτέ δεν θα ήθελα να παίξω επαγγελματικά.

Μένω στο Μαρούσι. Δεν μου αρέσει καθόλου. Είμαι του κέντρου. Τελευταία μου διαμονή ήταν στην Καλλιδρομίου, την οποία λατρεύω. Έβγαινα κάθε Σάββατο στην υπέροχη λαϊκή και χανόμουνα στον κόσμο. Τα προάστια πρέπει να χωριστούν από το κέντρο, ίσως και να πεθάνουν. Πάντα η Αθήνα είχε ένα κέντρο, είχε αυτό το χαρακτηριστικό. Η Κηφισιά είναι για τα πιτσιρίκια. Αν με βάλεις στο κέντρο της Ομόνοιας θα 'μαι μια χαρά. Εδώ πίνω τους καφέδες μου, εδώ συναντάω τους φίλους μου, εδώ βγαίνω. Ανήκω εδώ.

Μου αρέσουν πολύ τα καφέ της πόλης. Πηγαίνω στο Flocafé γιατί έχει ωραίο σουφλέ σοκολάτας, στο Σκουφάκι γιατί είναι μικρό και χαριτωμένο, στο RoseBud επειδή μου αρέσει ο κόσμος και τα χρώματα. Η Αθήνα στην οποία κυκλοφορώ δεν έχει αλλάξει καθόλου.

Διδάσκω Ιστορία στη Νομική. Είναι αρκετά συγγενική με τη λογοτεχνία. Ο άνθρωπος δεν είναι ένα πράγμα. Προσπαθεί να χωρέσει σε ένα πράγμα. Εξού και ασφυκτιά. Εγώ από μικρή το ήξερα πως είμαι πολλά πράγματα μαζί και αποφάσισα να δώσω χώρο σε όλα. Και πόσα θα κάνω ακόμα. Έχω αποφασίσει να δώσω διέξοδο σε κάθε τμήμα του εαυτού μου.

Πρέπει κανείς να αντιμετωπίζει κάθε μέρα σαν να είναι η μοναδική. Πού ξέρεις; Μπορεί να είναι. Κάθε μέρα είναι ένα μοναδικό κόσμημα. Αυτόματα πρέπει να πετάς όλα τα άχρηστα. Πρέπει να πάω στη γιορτή της θείας μου της Ρηνούλας. Γιατί; Θα πήγαινα την τελευταία μέρα μου στον κόσμο στη θεια μου;

Έτσι, έχω απεμπλακεί από πολλά βαρετά πράγματα. Πάντα ξυπνάω το πρωί και θυμάμαι ότι από παιδί είμαι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Επανατοποθετούμαι στη ζωή σχεδόν κάθε μέρα. Αναρωτιέμαι αν αυτό που ζω το έχω διαλέξει. Και ζω πιστεύω μια πολύ ενδιαφέρουσα ζωή. Δεν κάνω τίποτα που δεν θέλω.

Πιστεύω στην κινητικότητα των πραγμάτων. Αισθάνομαι λίγο φυλακισμένη στα δεδομένα. Έχω μια παιδική περιέργεια που δεν με εγκατέλειψε ποτέ και περιμένω συνεχώς πράγματα που, ακόμα κι αν είναι, δεν τα θεωρώ κακά, τα θεωρώ εκπλήξεις.

Ο έρωτας π.χ. ποτέ δεν ήταν ο ίδιος. Είναι μια εφεύρεση της Αναγέννησης, τότε ήταν πολύ πρακτικός δεν υπήρχε αυτό το ιδεολόγημα. Εξελίχθηκε και χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ για να σκλαβώσει τις γυναίκες. Τώρα νομίζω πάμε σε πιο ισότιμα πράγματα, σε πιο ανεκτικά. Η μονογαμία είναι εφικτή; Αυτό το ερώτημα τώρα προκύπτει. Στην πραγματικότητα έχουμε δει όλοι ότι δεν είναι. Οπότε το συζητάμε.

Το ιδανικό για μένα είναι κάθε άνθρωπος να ξέρει τις δυνατότητές του, να είναι ανοιχτός, να έχει ψυχική διαθεσιμότητα. Όλα τα άλλα βρίσκονται. Δεν είναι κακό να μπερδευόμαστε. Γιατί, ξέρετε, αν έχουμε πολλές βεβαιότητες θα βαρεθούμε στο τέλος, θα βάλουμε τον αυτόματο πιλότο. Ενώ αν δεν έχουμε είμαστε σε εγρήγορση.

Οι διαφορές των δύο φύλων είναι κοινωνικές. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μεταβατικό στάδιο. Δεν υπάρχουν πάρα πολλές γυναικείες γυναίκες ούτε ανδρικοί άνδρες. Είμαστε σε ένα ενδιάμεσο. Δηλαδή αποδομούνται οι ρόλοι των φύλων και πάμε προς καινούριους, που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Η Νάντια θα μπορούσε να είναι και Γιάννης, αλλά είναι Νάντια γιατί ξέρω καλύτερα το φύλο μου. Το εργαζόμενο αγόρι είναι μια μελέτη της λειτουργίας των ρόλων των φύλων, και των δύο όμως. Η οικογένεια παραεξελίχθηκε. Έχει φύγει από το παραδοσιακό πρότυπο. Περιέχει τέως συζύγους, φίλους, συγκατοίκους, εραστές. Όπως το Little Miss Sunshine. Τέλειο δεν ήταν;

Γράφω και κατά παραγγελία. Έχει πλάκα. Στριμώχνεις τον εαυτό σου σε ένα πράγμα που έχει κάποιος άλλος στο μυαλό του και έτσι βρίσκεσαι μέσα σ' ένα διανοητικό παιχνίδι. Πόσο μπορώ να πετύχω κάτι που έχει ο άλλος στο μυαλό του. Τώρα, στο τελευταίο θεατρικό μού παραγγείλανε και το περιεχόμενο. Αν δεν τους αρέσει μετά, τι να κάνουμε, c' est la vie. Μπορώ να το πετάξω. Δεν είμαι προσκολλημένη στα γραπτά μου. Πιο πολύ θα ήθελα να είχα γράψει τον Φύλακα στη Σίκαλη του Salinger. Θα τα πετούσα όσα έχω γράψει και όσα θα γράψω ευχαρίστως σε αντάλλαγμα.

Κλέβω από τους άλλους και το παραδέχομαι. Όπως είπε ο Χατζιδάκις, οι ιδιοφυΐες κλέβουν, οι ατάλαντοι μιμούνται. Στα βιβλία μου κυκλοφορούνε φράσεις τις οποίες έχω αγαπήσει. Είναι φράσεις-φάροι για μένα. Το εργαζόμενο αγόρι τελειώνει με μια φράση που είναι από ένα πολύ γνωστό ποίημα της Δημουλά - κανένα τέλος δεν έρχεται με άδεια χέρια.

Ταξιδεύω πάρα πολύ. Είμαι και σε ορειβατική ομάδα και πρόσφατα βρέθηκα στην Παταγονία, στη Γη του Πυρός. Εκπληκτικό πράγμα. Ένα τρομερό κενό και εντυπωσιακά βουνά, τα οποία εμφανίζονται στη μέση του κενού. Αν έχεις κλειστοφοβία τρελαίνεσαι, νιώθεις ότι δεν μπορείς να διαφύγεις πουθενά.

Όσο κινείσαι εμπνέεσαι. Πέτρα που γυρνάει δε χορταριάζει. Τα πάντα είναι πηγή έμπνευσης. Ακόμα και η εσωστρέφεια των ανθρώπων σήμερα. Αποτυπώνουμε με φως τις πιο σκοτεινές πτυχές. Λέμε τα ανείπωτα. Όσο μια κοινωνία είναι σε κρίση παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Διαχειρίζομαι τη σκοτεινιά με έναν ελπιδοφόρο τρόπο, ώστε βγαίνει ένα χαμόγελο στο τέλος.

Στην πραγματικότητα με τα βιβλία μου προσπαθώ να πω κάτι σε κάποιους. Αυτό κάνουν οι συγγραφείς, αντί να τους πιάσουν από το γιακά, το γράφουν. Καλό είναι αυτό, γιατί ο άλλος το καταλαβαίνει και ανταποκρίνεται. Μια γενικούρα δεν έχει ενδιαφέρον, πρέπει να 'σαι φορτισμένος για να γράψεις. Έχει γίνει πολύ personalized το γράψιμο. Εξού και η άνθηση των blogs.

Τα free press δίνουν το ρυθμό της πόλης. Σιχαίνομαι τα κανονικά περιοδικά. Οι Έλληνες άρχιζαν σιγά σιγά να πιστεύουν ότι πρέπει να διαβάζουν. Αυτό είναι μια καλή αρχή.

Είμαι ευτυχισμένη, ναι. Και στις δυστυχίες ήμουν αρκετά τυχερή. Είμαι πολύ των άκρων, είναι ωραία τα άκρα. Δε φοβάμαι να πέσω στον πάτο του βαρελιού. Ήταν η ευχή μου η περσινή. Να επιτρέψω στον εαυτό μου να πέσει πολύ χαμηλά, να είναι ανοιχτός στην καταστροφή. Αν δεν καταστραφείς δεν ξαναχτίζεις. Πιστεύω στο αιώνιο ξαναχτίσιμο. Είναι το μυστικό της πνευματικής νεότητας.

Προσπαθώ να μην έχω πρότυπο, παρ' όλο το βομβαρδισμό που δεχόμαστε. Όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο πρέπει δηλαδή να κρατάς μια αόρατη μεζούρα και να μετράς αν έχει λεφτά, τι δουλειά κάνει και αν έχει κοιλιακούς; Είναι μια σκέτη θλίψη.

Ήμουν και παραμένω party animal. Τα πάρτι των διανοουμένων είναι τα χειρότερα. Τα πιο απροσδόκητα, που στήνονται τελευταία στιγμή, αυτά μου αρέσουν. Το τελευταίο ήταν σε ένα ποτάμι στη Νέδα, κάτω από τα πεύκα.

Είναι καλό να έχεις ουδέτερους γονείς. Έτσι ήταν οι δικοί μου. Θα ήταν ευτυχείς με το οτιδήποτε. Ήθελαν από μένα και τις δύο αδερφές μου να είμαστε χαρούμενες. Τίποτε άλλο. Ο πατέρας μου όποτε δεν έβγαινα κανα βράδυ ρώταγε τη μάνα μου: «Τι έχει το παιδί; Μήπως δεν είναι καλά;»

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ