Τάσος Παπαϊωάννου

Τάσος Παπαϊωάννου Facebook Twitter
Illustration: One Man Show
0

Θα πρέπει να ήμουν γύρω στα τρία, όταν η γιαγιά μου με είχε πάει να δω τον Πινόκιο της Nτίσνεϊ σε ένα θερινό σινεμά της Λούτσας. Ακόμα σκάνε εικόνες στο κεφάλι μου με τον Πινόκιο στο εσωτερικό της φάλαινας που τον είχε καταπιεί. Δεν έχω ξαναδεί την ταινία από τότε.

Στο σχολείο δεν ήμουν ποτέ δημοφιλής αλλά ούτε και μοναχικός. Ίσως ήμουν λίγο ντροπαλός, ιδίως απέναντι στα κορίτσια. Μου πήρε καιρό να συνειδητοποιήσω ότι ο έρωτας είναι μια λειτουργία αμφίδρομη. Με άλλα λόγια, είχα φάει πολλές χυλόπιτες.

Διαβάζω κόμικς από πολύ μικρός, μικρόβιο που «κόλλησα» από τον ξάδερφό μου. Κάθε εβδομάδα έκανα επίσκεψη στο περίπτερο της γειτονιάς και αγόραζα όσα κόμικ μου επέτρεπε το χαρτζιλίκι μου.

Όσο μεγάλωνα, τόσο άλλαζε και το γούστο μου στα κόμικ. Άρχισα να διαβάζω Μίκι Μάους, Ποπάι και Τιραμόλα, μετά Βαβούρα και κόμικ με σούπερ ήρωες. Λίγο αργότερα έμαθα και τις αυθεντικές, αμερικανικές εκδόσεις. Έπαιρνα το λεωφορείο και πήγαινα στην Αγία Παρασκευή, τον Χολαργό ή τους Αμπελόκηπους μόνο και μόνο για να πάω σε περίπτερα που είχαν τέτοιες εκδόσεις της Marvel. Κάπου στα τέλη του Λυκείου σιχάθηκα τους σούπερ ήρωες. Γύρω στα 23, μέσω φίλων, ήρθα σε επαφή με τον κόσμο των ανεξάρτητων αμερικανικών εκδόσεων που άλλαξαν τον κόσμο μου.

Η εκδοτική μου εταιρεία Giganto Books σχηματίστηκε πριν 6 χρόνια και εκδίδει κόμικ από Έλληνες, κυρίως, δημιουργούς. Έχω εκδώσει κάτι λιγότερο από 30 τίτλους όλα αυτά τα χρόνια. Αποτελεί κάτι ως side project - όσο έχω χρήματα επενδύω σε αυτήν. Οι πωλήσεις έχουν πέσει πολύ τον τελευταίο χρόνο και η εταιρεία θ' αναπτύξει μια νέα στρατηγική από τον επόμενο χρόνο. Θα περιοριστεί το τιράζ των αντιτύπων και θα γίνει προσπάθεια ώστε να πωλούνται οι νέοι τίτλοι μόνο ηλεκτρονικά. Θα δούμε πώς θα κυλίσει το πράγμα με τη νέα στρατηγική.

Η αισθητική μου σε ό,τι κάνω έχει διαμορφωθεί από την παρατήρηση των έργων πολλών δημιουργικών ανθρώπων που εκτιμώ βαθύτατα. Φιλτράρω συναισθήματα και προσπαθώ να τα μεταφέρω κι εγώ μέσα από τα έργα μου.

Από τη φύση μου είμαι άνθρωπος που βαριέται εύκολα, κάτι που παρατήρησα από μικρός. Θέλω να ασχολούμαι συνεχώς με νέα πράγματα και να είμαι όσο πιο ανοιχτόμυαλος μπορώ σε νέα ερεθίσματα. Το 2008 θέλησα να δώσω ένα όνομα σε όλα αυτά που κάνω -εικονογραφήσεις, κόμικ, γραφιστική, εκδόσεις, φωτογραφία- και έτσι ονόμασα το προσωπικό μου στούντιο One Man Show.

Με την εταιρεία Plisskenlab έχουμε συνεργασία τα τελευταία 2 χρόνια. Τους άρεσαν οι αφίσες για την Sonic Playground και για τα Disco Pogo parties που είχα σχεδιάσει και ήρθαν σε επαφή μαζί μου. Έχω σχεδιάσει για την εταιρεία αφίσες για τους Silversun Pickups, Ρούφους Ουέινραϊτ και Βιμ Μέρτενς και αυτήν τη στιγμή σχεδιάζω όλο το promo υλικό για το επερχόμενο Plissken Festival 2010 που θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου στο κτίριο «Ελληνικού Κόσμου» και στο οποίο παίζουν μερικά από τα καλύτερα νέα συγκροτήματα και καλλιτέχνες (These New Puritans, The Handsome Furs, Chew Lips, Danger κ.ά.).

Όπως και πολλά που έχουν συμβεί στη ζωή μου, έτσι και το να γίνω μουσικός παραγωγός στον poplie.eu έγινε κατά τύχη. Η αλήθεια είναι πως κυνηγάω κι εγώ την τύχη μου. Είδα ένα blog post που έλεγε ότι ένα νέο ψηφιακό ραδιόφωνο ψάχνει νέους παραγωγούς, οπότε έστειλα email στους υπεύθυνους. Παίζω μουσική για τον σταθμό εδώ και 1 χρόνο και το διασκεδάζω πολύ. Έχω τρέλα με τη μουσική.

Πάντα έχω μέσα στην καρδιά μου το βιβλίο Φράνι και Ζούι του Σάλιντζερ. Λατρεύω τα πάντα γύρω από αυτό το βιβλίο: τη θεατρικότητά του, τους δυσλειτουργικούς του ήρωες, την έννοια του Θεού που προσδίδει στο τέλος του, την ίδια τη γραφή του Σάλιντζερ.

Παρόλο που δεν έχω μείνει ποτέ μου στο κέντρο της Αθήνας, το έχω φάει με το κουτάλι. Το κέντρο μ' αρέσει όταν το επισκέπτομαι για βόλτα και όχι καθημερινά για δουλειά. Σε λίγες μέρες ξεκινάνε οι δωρεάν, κυριακάτικες ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων και ανυπομονώ γι' αυτές. Είναι όμορφο να ανακαλύπτεις πράγματα για την Αθήνα, κάνοντας αυτές τις διαδρομές.

Από δημιουργούς κόμικ θαυμάζω περισσότερο από όλους τον Chris Ware, γιατί κάνει το δικό του και παραμένει ακόμα πιστός στο όραμά του και το προσωπικό του στυλ.

Το «Mellon collie & the infinite sadness» των Smashing Pumpkins είναι ο δίσκος που μου άλλαξε τη ζωή. Ακόμα και τώρα μου είναι πολύ δύσκολο να τον ακούσω ολόκληρο, από την αρχή μέχρι το τέλος του. Φοβάμαι πως αν το κάνω αυτό θα με επαναπροσδιορίσει ξανά.

Το ίντερνετ έχει αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ζωή μας σε σχέση με 10 χρόνια πριν, για παράδειγμα. Για μένα αποτελεί και το καλύτερο μέσο προώθησης της δουλειάς μου. Περνάω αρκετές ώρες on-line. Τώρα τελευταία προσπαθώ να τις περιορίσω σε 1-2 ώρες στο σύνολό τους, καθημερινά.

Η χειρότερη στιγμή της ζωής μου ήταν οι τελευταίες μέρες του πατέρα μου πριν τον θανατό του. Τις θυμάμαι ως πανικό συναισθηματικής φόρτισης.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ μου τη στιγμή που μου ανακοινώθηκε ότι δουλειά μου ως εικονογράφου δημοσιεύτηκε σε βιβλίο της Taschen (Ιllustration now! Vol.2). Αυτό συνέβη πριν τρία χρόνια, ενώ πριν λίγες μέρες μού ανακοινώθηκε ότι δουλειά μου ως γραφίστα δημοσιεύτηκε σε άλλο ένα βιβλίο της Taschen (Stationery design now!). Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα απ' όταν αναγνωρίζεται η δουλειά σου και αποδίδουν οι κόποι τόσων χρόνων από μία τόσο μεγάλη, παγκόσμια εταιρεία. Πετάω από χαρά κάθε φορά που συμβαίνει αυτό.

Το 2007, στο Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κοπεγχάγης είχα παρακολουθήσει μια έκθεση με το σύνολο του έργου του Lucian Freud. Θυμάμαι να δακρύζω μπροστά σε κάθε πίνακά του, σχεδόν.

Το μότο μου τα τελευταία χρόνια είναι ένα στίχος από τους Franz Ferdinand: «I 'll never be anything I hate». Δεν το ξεχνάω ποτέ αυτό και μέχρι στιγμής το έχω ακολουθήσει ρητά.

Τα τελευταία δέκα χρόνια μένω στα Σπάτα. Μένω στο ρετιρέ μιας τριώροφης πολυκατοικίας και από το μπαλκόνι μου βλέπω ολόκληρο το αεροδρόμιο. Γενικά, είναι μια ήσυχη γειτονιά και είναι όμορφα που ενώ δεν είναι μακριά από το κέντρο της Αθήνας, παραμένει εξοχή.

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ