«Κάποτε στη Βόρεια Ιρλανδία»: Ένα συνταρακτικό ντοκιμαντέρ για μια βαθιά πληγή

«Κάποτε στην Βόρειο Ιρλανδία»: Ένα συνταρακτικό ντοκιμαντέρ για μια βαθιά πληγή Facebook Twitter
Η σειρά δεν ασχολείται τόσο με τα ίδια τα γεγονότα όσο με το συντριπτικό ανθρώπινο κόστος – προσωπικό, ψυχολογικό, σωματικό, υπαρξιακό.
0

Τρία χρόνια μετά το αντίστοιχου εύρους και ύφους «Κάποτε στο Ιράκ» (Once Upon a Time in Iraq), o βραβευμένος σκηνοθέτης Τζέιμς Μπλούμελ επέστρεψε φέτος με άλλο ένα ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του BBC και του αμερικανικού PBS. Το «Κάποτε στη Βόρεια Ιρλανδία» (Once Upon a Time in Northern Ireland) είναι ένα πραγματικά συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ σε πέντε ωριαία επεισόδια, μια διαδρομή τριών δεκαετιών όπου ζωντανεύει, με τον πιο συνταρακτικό τρόπο, η ιστορία των βίαιων θρησκευτικών και πολιτικών συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία, το χρονικό του εμφύλιου σπαραγμού που έμεινε γνωστό με τον ήπιο, για τα μέτρα της αιματηρής αντιπαράθεσης και αλληλοεξόντωσης που διεξαγόταν μέρα-νύχτα, χαρακτηρισμό «Οι Ταραχές» (The Troubles).

Η σειρά είναι στημένη ως προφορική ιστορία εμπλουτισμένη με πλούσιο (και σε κάποιες περιπτώσεις σπάνιο) αρχειακό υλικό, το οποίο, ακόμα κι αν είσαι αρκετά μεγάλος για να θυμάσαι την απεργία πείνας και το τραγικό τέλος του Μπόμπι Σαντς, σε κάνει κάθε τόσο να αναπηδάς από τη θέση σου και να μην πιστεύεις στα μάτια παρακολουθώντας το κρεσέντο βίας, έχθρας και ατόφιου μίσους ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πολύ μεγαλύτερη αναστάτωση και συγκίνηση όμως προκαλούν τα πρόσωπα που αφηγούνται αυτό το χρονικό αίματος μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες. 

Το «Κάποτε στη Βόρεια Ιρλανδία» αξίζει να το αναζητήσει κανείς επειδή αποτελεί υπόδειγμα συναισθηματικής εξιστόρησης που πηγαίνει πολύ βαθύτερα από οποιοδήποτε αμιγώς ιστορικό ντοκιμαντέρ έχει ασχοληθεί (και είναι πολλά) με την περίπτωση της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι άνθρωποι που μιλάνε στο ντοκιμαντέρ δεν είναι ειδικοί, πολιτικοί αναλυτές, θεσμικοί εκπρόσωποι ή δημοσιογράφοι. Είναι άνθρωποι –Καθολικοί, Προτεστάντες, Republicans και Loyalists– που ζούσαν καθημερινά και για δεκαετίες σε εμπόλεμη ζώνη (μέσα στην Ευρώπη) και σε καθεστώς ασύλληπτης διχόνοιας με τους γείτονές τους στην απέναντι πλευρά του δρόμου (κυριολεκτικά) και κάθε μέρα δεν ήξεραν αν θα υπάρξει επόμενη. Είναι άνθρωποι που οι ζωές τους σημαδεύτηκαν ή διαλύθηκαν από την εμφύλια διαμάχη, άνθρωποι που θρήνησαν και θρηνούν νεκρούς στο σπίτι τους αλλά είναι ευγνώμονες που δεν είχαν και εκείνοι την ίδια τύχη. Κάποιοι από τους ομιλούντες είναι εντελώς αθώοι του αίματος, κάποιοι συμμετείχαν στα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου και των δύο πλευρών, όλοι τους ζουν με ένα βαθύ τραύμα.  

«Κάποτε στην Βόρειο Ιρλανδία»: Ένα συνταρακτικό ντοκιμαντέρ για μια βαθιά πληγή Facebook Twitter
Το «Κάποτε στη Βόρεια Ιρλανδία» είναι ένα πραγματικά συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ σε πέντε ωριαία επεισόδια.

Η αφήγηση (χωρίς αφηγητή) ακολουθεί χρονολογική σειρά, από το τέλος της δεκαετίας του ’60 ως τις πρώτες αφίξεις του βρετανικού στρατού κι από το σφαγείο της «Ματωμένης Κυριακής» (Bloody Sunday) το 1972, την απόπειρα δολοφονίας της Θάτσερ, τις απεργίες πείνας των κρατουμένων στα κολαστήρια, τις ατέλειωτες βομβιστικές επιθέσεις, τις ατέλειωτες κηδείες, τις σφαγές αθώων, μέχρι την ιστορική συμφωνία εκεχειρίας –και αμνηστίας– τη Μεγάλη Παρασκευή του 1998 (φέτος συμπληρώθηκαν 25 χρόνια). Σ’ αυτό το διάστημα χάθηκαν βίαια πάνω από 3.500 άνθρωποι, απλοί πολίτες ως επί το πλείστον, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία βρισκόταν σε καθεστώς τρόμου και ομηρίας από τους φανατικούς ινστρούχτορες των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. 

Η σειρά όμως δεν ασχολείται τόσο με τα ίδια τα γεγονότα όσο με το συντριπτικό ανθρώπινο κόστος – προσωπικό, ψυχολογικό, σωματικό, υπαρξιακό. Το «Κάποτε στη Βόρεια Ιρλανδία» αξίζει να το αναζητήσει κανείς επειδή αποτελεί υπόδειγμα συναισθηματικής εξιστόρησης που πηγαίνει πολύ βαθύτερα από οποιοδήποτε αμιγώς ιστορικό ντοκιμαντέρ έχει ασχοληθεί (και είναι πολλά) με την περίπτωση της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου οι διαχωριστικές γραμμές είναι τόσο έντονα χαραγμένες που παραμένουν ακόμα και σήμερα δραματικά ευδιάκριτες. 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο κακοποιητής δηλώνει φεμινιστής

Daily / Όταν ο κακοποιητής δηλώνει φεμινιστής

Οι συντριπτικές αποκαλύψεις για σωρεία σεξουαλικών επιθέσεων εκ μέρους του διάσημου συγγραφέα Νιλ Γκέιμαν, ο οποίος συχνά εμφανιζόταν ως «φεμινιστής», αποδεικνύουν ότι οι χαρισματικοί άνθρωποι, αλλά και τα «power couples», πρέπει να προσεγγίζονται με ιδιαίτερη προσοχή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η προβοκατορία του Τοσκάνι

Daily / Η προβοκατορία του Τοσκάνι

Η πιο σημαντική, η πιο καίρια φωτογραφία που συνδέθηκε με τον Ολιβιέρο Τοσκάνι και τις αμφιλεγόμενες διαφημιστικές πρακτικές του –η θρησκευτική σχεδόν εικόνα του λιπόσαρκου ασθενή του AIDS στο νεκροκρέβατό του– δεν ήταν δική του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Daily / Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Έχει προ πολλού περάσει στην περιοχή των συμβόλων, πάνω στα οποία προβάλλονται αμφίσημα και αντιφατικά πράγματα, σαν αυτά που εξέφραζε κατά καιρούς και ο ίδιος. Μουσικά όμως, είναι αδύνατον να τον αρνηθείς, όσο κι αν θα το ήθελες ίσως.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Daily / Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Στο νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Αμερικανού κινηματογραφιστή Κεν Μπερνς ξετυλίγεται η ζωή και το έργο του ανθρώπου που εκτός από το μεγαλειώδες εικαστικό έργο του, πρόλαβε πριν από μισή χιλιετία να αντιληφθεί, να ανακαλύψει, να εφεύρει ή να προβλέψει τα πάντα σχεδόν, από τη βαρύτητα μέχρι τον κινηματογράφο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ