Όλα επιτρέπονται στον έρωτα και στον πόλεμο (της εικόνας)

Όλα επιτρέπονται στον έρωτα και στον πόλεμο (της εικόνας) Facebook Twitter
H Ολένα Ζελένσκα στο Αεροδρόμιο Αντόνοφ όπου διεξήχθη η πρώτη μεγάλη μάχη του πολέμου στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη. Η Πρώτη Κυρία περιστοιχίζεται από τρεις Ουκρανές στρατιωτίνες με πλήρη εξάρτηση, ενώ το φόντο πίσω τους φαίνεται να καταλαμβάνει το κουφάρι του Antonov An-225 Mriya. Φωτ.: Annie Leibovitz/Vogue
0

«Ε, ΡΕ, ΤΙ ΕΧΕΙ ν' ακούσει κι αυτός κι η γυναίκα του απ' όσους τον έχουν στην μπούκα». Αυτή ήταν η πρώτη αντανακλαστική μου αντίδραση στη θέα των "επίμαχων" φωτογραφιών που τράβηξε η Άνι Λίμποβιτς –η πιο διάσημη φωτογράφος διάσημων στον κόσμο– στο προεδρικό ζεύγος της Ουκρανίας για λογαριασμό της Vogue.

Μόνο που αυτή τη φορά αντέδρασαν και άνθρωποι που μέχρι τώρα δεν είχαν εκφραστεί αρνητικά για τον Πρόεδρο Ζελένσκι ούτε για κάποιους από τους πιο αμφιλεγόμενους σταθμούς στη διεθνή του καμπάνια, όπως τα βραβεία Γκράμι ή το φεστιβάλ του Glastonbury.

Προ καιρού, μάλιστα, είχε εμφανιστεί σε αντιστοίχως «glossy» φωτογράφιση για το Paris Match. Τα πάντα στην υπηρεσία του αγώνα, τα πάντα στην υπηρεσία της εικόνας, τα πάντα επιτρέπονται στον έρωτα και στον πόλεμο.

Αυτή εδώ όμως η φωτογράφιση ήταν σα να έχει μια ανάρμοστη και κακόγουστη υφή, παρότι εκτελέστηκε από μια τόσο επιφανή και ενδελεχή λειτουργό του φακού.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η πιο προβληματική ίσως εικόνα της φωτογράφισης, που εστιάζει στην Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας και έχει τίτλο «Πορτρέτο της Γενναιότητας», αυτή που προκάλεσε τις πιο έντονες αυθόρμητες αντιδράσεις, ήταν η πιο συμβολική και συγχρόνως η πιο ευθυγραμμισμένη θεωρητικά με κάποιες σύγχρονες δυτικές / φεμινιστικές ευαισθησίες

Και δεν μιλάμε για τις στρατιές των τρολ ούτε για τους πρόθυμους απολογητές της ρωσικής βαρβαρότητας ούτε για αντιδράσεις του τύπου «η χώρα τους χάνεται, οι φαντάροι σφάζονται στο μέτωπο κι αυτοί κάνουν φωτογράφιση μόδας», λες και ο Ζελένσκι όφειλε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με το ντουφέκι αντί να κάνει ό,τι μπορεί για να συντηρήσει το ενδιαφέρον και τη συμπάθεια του δυτικού κυρίως κοινού στον αγώνα της χώρας του.

Και η αλήθεια είναι ότι παρά την πολλαπλή κρισιμότητά του, ο πόλεμος αυτός που εξακολουθεί να μαίνεται τόσο κοντά μας έχει συρθεί στα πίσω δωμάτια της σκέψης, αδυνατώντας να μας προσφέρει στο στάδιο αυτό τη διέγερση με την οποία έχουμε συνδέσει την επικαιρότητα, την οποία συχνά αντιμετωπίζουμε με όρους πλοκής, σα να πρόκειται για δραματική σειρά γνωστής πλατφόρμας.

Είχε όμως κάτι το αβάσταχτα επιφανειακό και μια μακάβρια λάμψη αυτή η φωτογράφιση, πέρα από τα φωτοστέφανα του προεδρικού ζεύγους. Μπορεί να φταίει και αυτή η περίεργη glossy καθαρότητα που χαρακτηρίζει τα πορτρέτα της Λίμποβιτς. 

Κατά ειρωνικό τρόπο, η πιο προβληματική ίσως εικόνα της φωτογράφισης, που εστιάζει στην Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας και έχει τίτλο «Πορτρέτο της Γενναιότητας», αυτή που προκάλεσε τις πιο έντονες αυθόρμητες αντιδράσεις, ήταν η πιο συμβολική και συγχρόνως η πιο ευθυγραμμισμένη θεωρητικά με κάποιες σύγχρονες δυτικές / φεμινιστικές ευαισθησίες.

Είναι η φωτογραφία που δείχνει την Ολένα Ζελένσκα στο Αεροδρόμιο Αντόνοφ όπου διεξήχθη η πρώτη μεγάλη μάχη του πολέμου στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη.

Η Πρώτη Κυρία περιστοιχίζεται από τρεις Ουκρανές στρατιωτίνες με πλήρη εξάρτηση, ενώ το φόντο πίσω τους φαίνεται να καταλαμβάνει το κουφάρι του Antonov An-225 Mriya, του μεγαλύτερου αεροσκάφους στον κόσμο, που καταστράφηκε στη διάρκεια εκείνης της σφοδρής αεροπορικής επιδρομής.   

Με μια πρώτη ματιά όμως, αυτό που έβλεπε κανείς ήταν μια περιτέχνως στημένη φωτογράφιση στουντιακού τύπου, γυρισμένη σε πραγματικό σκηνικό καταστροφής και θανάτου. Και όλο αυτό έμοιαζε συγχρόνως επιπόλαιο, ρηχό και ανάρμοστο.

«Η πραγματικότητα δεν χρειάζεται ενίσχυση» είχε πει η ίδια η Λίμποβιτς κάποτε. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο παράξενο από την αλήθεια». 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ