Το πρόβλημα με τους Παραολυμπιακούς

Το πρόβλημα με τους Παραολυμπιακούς Facebook Twitter
Η Ελένη Παπασταματοπούλου από την ομάδα της Ελλάδας πανηγυρίζει την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου μετά τη νίκη της επί της Fernanda Vargas Fernandez. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΚΑΘΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ η ίδια –ανομολόγητη– αμηχανία. Λίγο καιρό μόνο μετά την υπερπαραγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και τον υπερκορεσμό του κοινού, ακολουθεί το παραπαίδι τους (το δηλώνει και η ονομασία), οι Παραολυμπιακοί.

Ένας θεσμός που μοιάζει να τεστάρει κάθε φορά τα κοινωνικά μας αντανακλαστικά αλλά και τα βαριά στερεότυπα που εξακολουθούμε να συντηρούμε σε σχέση με τα άτομα με αναπηρία – είτε πρόκειται για αθλητές και αθλήτριες είτε όχι. Από τη μία, δεν μπορεί παρά να είναι θετικό να παρακολουθεί το ευρύ κοινό –έστω και κάθε τέσσερα χρόνια– το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει σε αθλητικό επίπεδο ένα άτομο με αναπηρία. Από την άλλη, είναι λίγο σαν να μεταφέρεται το αφήγημα ότι αν είσαι ΑμεΑ, ή είσαι υπεραθλητής ή δεν είσαι τίποτα. 

Φαντάσου να έχεις προετοιμαστεί σκληρά για μια τέτοια διοργάνωση και να φτάνεις τελικά στο βάθρο για να δεις να καπελώνεται όλη αυτή η προσπάθεια από επικεφαλίδες όπως «η δύναμη της θέλησης» ή ακόμα και «ο θρίαμβος της θέλησης».

Και το ζήτημα παραμένει πάντα το ίδιο. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε τους αγώνες αυτούς ως αθλητικό γεγονός όπου δεν μπορούν να είναι όλοι νικητές, χωρίς να αντιμετωπίζουμε τους αθλητές και τις αθλήτριες που συμμετέχουν ως υπερβατικά όντα που αξίζουν συνολικά τον θαυμασμό ή την ενσυναίσθησή μας, ανεξαρτήτως της επίδοσής τους στο αγώνισμα στο οποίο τόσο κόπο έχουν κάνει για να διαπρέψουν;     

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ. Ακόμα περισσότεροι δεν ξέρουμε τι σημαίνει να είσαι αθλητής υψηλού επιπέδου και ανταγωνισμού. Οι συμμετέχοντες στους Παραολυμπιακούς τα γνωρίζουν πολύ καλά και τα δύο. Και αναρωτιέμαι κάθε φορά πώς μπορεί να τους φαίνεται αυτός ο ψυχοπονιάρικος –και σφόδρα υποτιμητικός– τρόπος με τον οποίον καλύπτουν τους αγώνες τα media, ειδικά τα ελληνικά.

Φαντάσου να έχεις προετοιμαστεί σκληρά για μια τέτοια διοργάνωση και να φτάνεις τελικά στο βάθρο για να δεις να καπελώνεται όλη αυτή η προσπάθεια από επικεφαλίδες όπως «η δύναμη της θέλησης» ή ακόμα και «ο θρίαμβος της θέλησης», όπως είδα σε κάποιο σχετικό δημοσίευμα, έμπνευση κάποιου που προφανώς αγνοεί ότι αυτός ήταν ο τίτλος του ναζιστικού έπους της Λένι Ρίφενσταλ, μοιάζει όμως υππσυνείδητα να επικαλείται ένα είδος ευγονικής του συναισθήματος.    

Διάβαζα κάπου ότι σε έρευνες και δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί στην Βρετανία ανάμεσα σε άτομα με αναπηρία είναι σημαντικό το ποσοστό των ΑμεΑ που πιστεύουν ότι οι Παραολυμπιακοί αποτελούν ένα θεαματικό πατρονάρισμα και ότι ουδόλως ή ελάχιστα ενισχύουν τα δικαιώματα και την θέση τους στην κοινωνία, πέρα από τον χώρο του πρωταθλητισμού.

Πανηγυρίζουμε (και δικαίως, και το αξίζουν) για τις επιτυχίες των δικών μας αθλητών και αθλητριών στους Παραολυμπιακούς αγώνες, όταν όμως αυτοί τελειώσουν είναι βέβαιο ότι θα λησμονήσουμε την εξαιρετικά δυσχερή θέση των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα, αλλά και την συμπερίληψη, την αυτονομία, την ανεξαρτησία, την εργασία, την ψυχαγωγία, την καθημερινότητα, τη ζωή.    

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόση αυτονομία στην καθημερινότητα μπορεί να έχει ένα άτομο με αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Πόση αυτονομία στην καθημερινότητα μπορεί να έχει ένα άτομο με αναπηρία;

Η αυτονομία είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής στα ανάπηρα άτομα; Η βοήθεια που δέχεται κάποιος σχετίζεται πάντα με την αναπηρία του; Πόσο ρόλο παίζει το περιβάλλον που μεγαλώνει κανείς; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους πάνω στο θέμα.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ