Rita Lee: Αποχαιρετισμός στη θεότητα του βραζιλιάνικου εκλεκτικισμού

Rita Lee: Αποχαιρετισμός στη θεότητα του βραζιλιάνικου εκλεκτικισμού Facebook Twitter
Η φοβερή Rita Lee πέθανε χθες στα 75 της, θύμα του καρκίνου του πνεύμονα με τον οποίο είχε διαγνωστεί πριν από δύο χρόνια.
0



ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ
 δεν είχε χάσει τη μοναδική ζωντάνια, τη μαγνητική λάμψη και το ασεβές πνεύμα που είχαν συντελέσει σημαντικά –μαζί με πλήθος από εξόχως ιδιοσυγκρασιακά τραγούδια που διαπερνούσαν πέντε δεκαετίες– στον τίτλο «βασίλισσα του ροκ» που της είχαν αποδώσει στη Βραζιλία, παρότι, όπως είχε δηλώσει η ίδια, προτιμούσε να τη θυμούνται ως «προστάτιδα αγία της ελευθερίας». Η φοβερή Rita Lee πέθανε χθες στα 75 της, θύμα του καρκίνου του πνεύμονα με τον οποίο είχε διαγνωστεί πριν από δύο χρόνια, και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της στάσης ζωής της το γεγονός ότι είχε δώσει στον κακοήθη όγκο που την κατέτρωγε το παρατσούκλι «Ζαΐρ», από το μικρό όνομα του τότε Προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Πέντε χρόνια πριν από τη μοιραία διάγνωση η ίδια είχε φροντίσει να βρει την ιδανική επιτύμβια επιγραφή για την περίπτωσή της, όπως αναφέρει σε ένα σημείο της αυτοβιογραφίας της που κυκλοφόρησε το 2016 με τίτλο Rita Lee: Uma Autobiografia και έγινε τεράστιο μπεστ-σέλερ στη Βραζιλία: «Δεν υπήρξε ποτέ της καλό παράδειγμα, υπήρξε όμως καλό άτομο».

Πέντε χρόνια πριν από τη μοιραία διάγνωση η ίδια είχε φροντίσει να βρει την ιδανική επιτύμβια επιγραφή για την περίπτωσή της: «Δεν υπήρξε ποτέ της καλό παράδειγμα, υπήρξε όμως καλό άτομο».

Υπήρξε σίγουρα επίσης εξωτικό φρούτο και ελεύθερο πνεύμα, από γεννησιμιού της σχεδόν. Ο πατέρας της ήταν αμερικανικής καταγωγής (απόγονος των Confederados που είχαν πολεμήσει υπό τη σημαία του Νότου στον αμερικανικό Εμφύλιο και όταν αυτός έληξε με την ήττα της Συνομοσπονδίας αναζήτησαν καταφύγιο και καινούργια ζωή στη Βραζιλία), οδοντίατρος και με έντονο ενδιαφέρον για τον αποκρυφισμό και τους εξωγήινους, και η πιανίστρια μητέρα της («πιο Καθολική κι απ’ τον Πάπα»), ιταλικής. Και πριν κλείσει τα είκοσι, το 1966, ξεκίνησε τη μακρά και συναρπαστική της περιπέτεια στο μουσικό στερέωμα ως μέλος των Os Mutantes, ενός από τα πιο συναρπαστικά «ποπ» σχήματα στην (παγκόσμια) ιστορία, το εκλεκτικό χαρμάνι των οποίων (tropicalismo, ψυχεδέλεια, bossa, πρωτοποριακές ενορχηστρώσεις, μεταμοντέρνες εμπνεύσεις, λοξές αλλά αλάνθαστα εθιστικές μελωδίες) ακόμα και σήμερα προκαλεί δέος και κεραυνοβόλο έρωτα σε όποιον συστηθεί μαζί του.

Os Mutantes - Le Premier Bonheur Du Jour

Το σλόγκαν του γκρουπ ήταν «É proibido proibir» («Απαγορεύεται το απαγορεύειν») και, όπως και άλλα εξέχοντα μέλη του κινήματος της Tropicalia, οι Mutantes βρέθηκαν στο στόχαστρο της βραζιλιάνικης χούντας και του συντηρητικού κατεστημένου, αντιμετωπίστηκαν όμως με έντονη καχυποψία από σημαντική μερίδα των αριστερών φοιτητών που αντιμετώπιζαν το ροκ (και δη το «ψυχεδελικό», μετα-καρναβαλικό υβρίδιο των Mutantes) ως εκ προοιμίου δυτικόδουλο, παρακμιακό αντιδραστικό, ιμπεριαλιστικό. Η Rita Lee εγκατέλειψε το γκρουπ το 1972 για να ξεκινήσει μια σόλο καριέρα που θα την καθιστούσε μία από τις πιο δημοφιλείς ερμηνεύτριες αλλά και προσωπικότητες στη χώρα της.

«Πριν από το ίντερνετ, υπήρχε μια μυστικιστική σχεδόν αύρα γύρω από τους καλλιτέχνες», έλεγε σε μία από τις συνεντεύξεις που έδωσε με την αφορμή της κυκλοφορίας της αυτοβιογραφίας της, η οποία ήταν «ένας εξορκισμός των κακών και μια γιορτή των καλών πραγμάτων» που της συνέβησαν. «Σήμερα το ανθρώπινο είδος μού φαίνεται κάπως υστερικό και ξεμωραμένο».

Lanca Perfume

 
Daily
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ