Στη μνήμη της αγαπημένης μου καθηγήτριας στο Γυμνάσιο

Στη μνήμη της αγαπημένης μου καθηγήτριας στο Γυμνάσιο  Facebook Twitter
Αυτοί που μένουν στη μνήμη σου – και ο καλός δάσκαλος πάντα αξιολογείται ως τέτοιος εκ των υστέρων – δεν είναι εκείνοι και εκείνες που σου χάιδευαν μια ψευδή αίσθηση αυτάρκειας και αυτοπεποίθησης αλλά εκείνοι που σου μάθαιναν μια αλήθεια. Οποιαδήποτε αλήθεια. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΣΕ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ως τον αγαπημένο τους καθηγητή οι μαθητές σου, και μάλιστα για πάντα. Ανεκτίμητο πραγματικά. Ένας καλός εκπαιδευτικός λειτουργός –ειδικά στο εφηβικό ναρκοπέδιο της μέσης εκπαίδευσης– μεταδίδει γνώση, αλλά κυρίως μεταδίδει αντίληψη, ακόμα και στάση ζωής σε κάποιες περιπτώσεις, προσφέροντας στις μαθήτριες και τους μαθητές του/της τη δυνατότητα να εξοικειωθούν όσο γίνεται με τις ιδέες, τα στοιχεία και τους ρυθμούς ενός μαθήματος.

Οι καλύτεροι όμως –εκείνοι και εκείνες που σου μένουν για πάντα στη σκέψη, αλλά και στην καρδιά– έχουν το σπάνιο και ανεξιχνίαστο χάρισμα να μεταδίδουν τον ίδιο τους τον εαυτό, την προσωπικότητά τους ή μια ιδανική εκδοχή της που λειτουργεί καταλυτικά στη διαδικασία μάθησης που συντελείται στο χαοτικό συχνά περιβάλλον της σχολικής αίθουσας. Οι άνθρωποι αυτοί συνιστούν ένα ευλογημένο είδος που έχει τη μαγική ιδιότητα να προωθεί –να «πουλάει»– με τον πιο ελκυστικό τρόπο τη γνώση και την κριτική σκέψη, απομακρύνοντας συγχρόνως το αυστηρό, γραφειοκρατικό πέπλο που σκεπάζει την σχολική εμπειρία.   

Ο καλός δάσκαλος δεν είναι απαραίτητα ο καλοσυνάτος, ο καλόψυχος, ο πράος, ο προσηνής δάσκαλος που συχνά οι μαθητές, μυρίζοντας αδυναμία (αποτελεί αυτό κάτι σαν έκτη αίσθηση των μαθητών απανταχού της γης), τον «καβαλάνε» στραγγίζοντας του κάθε ρανίδα προσωπικότητας, αλλά και αξιοπρέπειας, κάποιες φορές. Αυτοί που μένουν στη μνήμη σου –και ο καλός δάσκαλος πάντα αξιολογείται ως τέτοιος εκ των υστέρων– δεν είναι εκείνοι και εκείνες που σου χάιδευαν μια ψευδή αίσθηση αυτάρκειας και αυτοπεποίθησης αλλά εκείνοι που σου μάθαιναν μια αλήθεια. Οποιαδήποτε αλήθεια. 

Μια φορά είχε ξεχωρίσει ενώπιον των συμμαθητών μου μια έκθεση που είχα γράψει με θέμα «Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία» και νομίζω αυτή ήταν η πιο λαμπρή στιγμή που έζησα στη μέτρια και «γκρίζα» μαθητική μου καριέρα.

Κάθομαι και τα γράφω αυτά επειδή πληροφορήθηκα μέσα στο Σαββατοκύριακο, μέσω ενός «δικτύου» παλιών συμμαθητών, ότι έφυγε από τη ζωή η πιο αγαπημένη για πολλούς από εμάς καθηγήτρια που είχαμε στο Γυμνάσιο, η κυρία Φ., η φιλόλογός μας εκείνα τα παράξενα και ρευστά και τραυματικά χρόνια της πρώιμης εφηβείας, που τα πάντα φαίνονται ικανά να αφήσουν πάνω σου (μέσα σου) ανεξίτηλο ψυχοσυναισθηματικό αποτύπωμα. 

Μας φαίνονταν αστρονομικές και ασύλληπτες οι ηλικίες των ενηλίκων, αλλά θα πρέπει να ήταν τότε στην ηλικία των γονιών μας –ο γιος της μάλιστα ήταν ανάμεσα στους συμμαθητές μας– και μέσα στην τάξη λειτουργούσε ως μια ιδανική «γονεϊκή» φιγούρα που ενθάρρυνε την περιέργειά μας και έβγαζε στην επιφάνεια τα πιο ευγενή μας ένστικτα.

Ήταν σαν να μας έδειχνε –σε κάποιους από εμάς ειδικά– ότι ο κωλοπαιδισμός και η αντικοινωνική συμπεριφορά σ’ αυτή την ηλικία δεν είναι και το τέλος του κόσμου, αργότερα όμως είναι δραματικά βέβαιο ότι δεν θα βοηθήσει καθόλου στην αλληλουχία συμβιβασμών που είναι η ενήλικη ζωή. Σαν να λειτουργούσε ως διακριτικός φορέας μιας προοδευτικής αντίληψης, χωρίς σαφή κομματική απόχρωση και κυρίως χωρίς καμιά διάθεση ιδεολογικής χειραγώγησης. 

Τέσσερις δεκαετίες μετά, η μορφή της μου είναι θολή (δεν την ξαναείδα από τότε) αλλά ο τρόπος της –η στάση της, το ύφος της, το χιούμορ της, το διόλου σαρκαστικό μειδίαμα που επιστράτευε απέναντι στους κατά συρροή «αδιάβαστους»– παραμένει ζωντανός στο μυαλό μου, σαν εικόνα ισχυρού συμβολισμού και υψηλής ευκρίνειας. Θα έλεγα ότι ενσάρκωνε την έννοια της ενσυναίσθησης, δεκαετίες πριν εισαχθεί ο όρος στο κοινό λεξιλόγιο.

Μια φορά είχε ξεχωρίσει ενώπιον των συμμαθητών μου μια έκθεση που είχα γράψει με θέμα «Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία» –πού και πού τσιγκλούσε τις λογοτεχνικές τάσεις που μπορεί να κρύβαμε μέσα μας, αναθέτοντας μας εκθέσεις που ενθάρρυναν ένα συνδυασμό βιωματικής εμπειρίας και μυθοπλασίας– και νομίζω αυτή ήταν η πιο λαμπρή στιγμή που έζησα στη μέτρια και «γκρίζα» μαθητική μου καριέρα.

  

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Daily / Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Έχει προ πολλού περάσει στην περιοχή των συμβόλων, πάνω στα οποία προβάλλονται αμφίσημα και αντιφατικά πράγματα, σαν αυτά που εξέφραζε κατά καιρούς και ο ίδιος. Μουσικά όμως, είναι αδύνατον να τον αρνηθείς, όσο κι αν θα το ήθελες ίσως.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Daily / Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Στο νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Αμερικανού κινηματογραφιστή Κεν Μπερνς ξετυλίγεται η ζωή και το έργο του ανθρώπου που εκτός από το μεγαλειώδες εικαστικό έργο του, πρόλαβε πριν από μισή χιλιετία να αντιληφθεί, να ανακαλύψει, να εφεύρει ή να προβλέψει τα πάντα σχεδόν, από τη βαρύτητα μέχρι τον κινηματογράφο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Daily / Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Βασισμένο σ’ ένα εκπληκτικό πρωτότυπο υλικό, αυτό το εξαίρετο ντοκιμαντέρ του Disney+ σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε μάς μεταφέρει με μοναδικό τρόπο σ’ αυτό που βίωσαν τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος όταν πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε μια Αμερική που έμοιαζε να τους έχει απόλυτη ανάγκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Daily / Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Περί της νοσταλγίας για «τα παλιά», με αφορμή τον θάνατο του ηθοποιού Θάνου Παπαδόπουλου που έπαιξε σε εκατοντάδες ταινίες αλλά θα μείνει αξέχαστος για την εμφάνισή του ως διαπομπευόμενος «τεντιμπόις» στην ταινία «Νόμος 4000».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Daily / Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο μεγάλο συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη ως και το Σάββατο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ