Τα πάντα όλα καλά κι ωραία

Τα πάντα όλα καλά κι ωραία Facebook Twitter
«Τα όνειρα είναι κάτι στο οποίο πρέπει να πιστεύει κανείς», δήλωσε ο Kι Χουί Κουάν, παροτρύνοντάς μας να «διατηρήσουμε ζωντανά τα όνειρά μας», ενώ και η Μισέλ Γέο στον δικό της ευχαριστήριο λόγο, μας διαβεβαίωσε ότι ακόμα και τα μεγάλα όνειρα μπορούν να βγουν αληθινά.
0

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΓΚΡΙΝΙΑ (boomer κυρίως αντίληψης /προέλευσης, αλλά όχι αποκλειστικά) που επικρατεί περί της δήθεν κατάπτωσης του σύγχρονου σινεμά γενικά και των ταινιών που καταλήγουν στα Όσκαρ ειδικότερα, θεωρώ ότι υπήρχαν τρία διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας αριστουργήματα (ναι, αριστουργήματα, τσιγκουνιές θα κάνουμε;) ανάμεσα στις φετινές υποψηφιότητες για το βραβείο καλύτερης ταινίας: το «Tar», «Τα Πνεύματα του Ινισέριν» και το «The Fabelmans» του μπαρμπα-Σπίλμπεργκ. Και τα τρία… πήραν «τα τρία τους», όπως θα λέγαμε κοινώς.

Η νικήτρια ταινία, η οποία χρωστάει τον πολύ πετυχημένο ελληνικό τίτλο της («Τα πάντα όλα») στον αείμνηστο Νίκο Αλέφαντο, με είχε καθηλώσει μέχρι ένα σημείο αλλά τελικά με ζάλισε και με ξενέρωσε, αντίθετα από την προηγουμένη, και μοναδική άλλη, των δημιουργών της, το εξαίσιας παραφροσύνης αλλά και ευαισθησίας «Swiss Army Man» που το συνιστώ στους πάντες, αλλά κανείς δεν φαίνεται να με ακούει ποτέ. 

Δεν υποτιμούμε την αξία αυτών των ερμηνευτών αν σημειώσουμε ότι πάνω στη μεγάλη και δικαιολογημένη χαρά τους, όπως τόσοι θριαμβευτές πριν απ’ αυτούς, κατέληξαν να μιλάνε άπταιστα "ντισνεϊκά". "Όταν κάνεις ευχή σ’ ένα αστέρι, τα όνειρά σου βγαίνουν αληθινά", μας έλεγε ο Πινόκιο.

Κάπως έτσι όμως ήταν πάντα τα Όσκαρ λίγο-πολύ (στο τέλος κερδίζει η λιγότερο αγαπημένη σου ταινία μόνο και μόνο επειδή ικανοποιεί κάποια θολά οικουμενικά κριτήρια ή εμφανίζει ένα κοινωνικό μήνυμα, έστω και εντελώς αφηρημένο), απλά παραήταν χλιαρή και προβλέψιμη και νιανιά η φετινή λιτανεία.

Καλύτερα νομίζω απ’ όλες τις εντυπώσεις που διάβασα, το έθεσε ο παλαίμαχος και πολύ αγαπητός κριτικός του New Yorker, Anthony Lane, ο οποίος επίσης παρομοίασε την ολόλευκη εμφάνιση του David Byrne (γιατί δεν μπορώ ποτέ να συμπαθήσω αυτόν τον άνθρωπο;) επί σκηνής με «τον αρχάγελλο Γαβριήλ αν επέστρεφε στα εγκόσμια ως οδοντίατρος»:      

«Δεν υπήρχε χώρος φέτος για μύδρους ή βλασφημίες. Τόσο οι νικητές όσο και οι ηττημένοι επέδειξαν εξουθενωτικά καλή συμπεριφορά, και η ρητορική της εκδήλωσης ήταν αμείλικτα ανεβαστική. "Τα όνειρα είναι κάτι στο οποίο πρέπει να πιστεύει κανείς", δήλωσε ο Kι Χουί Κουάν, παροτρύνοντάς μας να "διατηρήσουμε ζωντανά τα όνειρά μας", ενώ και η Μισέλ Γέο στον δικό της ευχαριστήριο λόγο, μας διαβεβαίωσε ότι ακόμα και τα μεγάλα όνειρα μπορούν να βγουν αληθινά.

Δεν υποτιμούμε την αξία αυτών των ερμηνευτών αν σημειώσουμε ότι πάνω στη μεγάλη και δικαιολογημένη χαρά τους, όπως τόσοι θριαμβευτές πριν απ’ αυτούς, κατέληξαν να μιλάνε άπταιστα "ντισνεϊκά". "Όταν κάνεις ευχή σ’ ένα αστέρι, τα όνειρά σου βγαίνουν αληθινά", μας έλεγε ο Πινόκιο – όχι ο φετινός του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, αλλά ο αυθεντικός της ταινίας του 1940. Είναι τέτοια η εξωπραγματική ισχύ αυτών των ηλιόλουστων ψευδαισθήσεων που η λάμψη της καλύπτει… τα πάντα όλα.

Έτσι, όταν το "Ναβάλνι" αναγορεύτηκε καλύτερο ντοκιμαντέρ και όταν η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, εκμεταλλεύτηκε την περίσταση για να απευθυνθεί απευθείας στον φυλακισμένο σύζυγό της ("Μείνε δυνατός, αγάπη μου"), βρεθήκαμε όλοι να εξυμνούμε μια από τις μαγικές στιγμές του Χόλιγουντ. Η σκληρή αλήθεια της υπόθεσης –η φυλάκιση ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης από ένα καθεστώς που έχει καταλύσει τις δημοκρατικές αρχές– εξατμίστηκε στην ατμόσφαιρα καλής θέλησης μιας λαμπερής εκδήλωσης σε ζωντανή μετάδοση…».     

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ