Για πόσο θα κρέμεται το μπαλκόνι στη Συγγρού πάνω απ’ τα κεφάλια μας;

Για πόσο θα κρέμεται το μπαλκόνι στη Συγγρού πάνω απ’ τα κεφάλια μας; Facebook Twitter
Πληροφορίες που φιλοξενήθηκαν σε διάφορα Μέσα ανέφεραν ότι ο ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, αλλά το Σάββατο δεν είχαν έρθει οι γερανοί, επειδή (είμαστε και εμείς απαιτητικοί) ήταν... Σάββατο.
0

— Τι ακριβώς συνέβη με το μπαλκόνι του ξενοδοχείου στη Συγγρού;
Την Παρασκευή άρχισαν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου φωτογραφίες από το μπαλκόνι ξενοδοχείου, το οποίο είχε αποκολληθεί και κυριολεκτικά κρεμόταν πάνω από τα κεφάλια των περαστικών. Την πρώτη φωτογραφία ανέβασε στο Twitter στις 21/1 και ώρα 10:07 το πρωί γυναίκα που παρατήρησε αυτό που είχε συμβεί. Μετά, και εκτός από το παραδοσιακό ελληνικό τρολάρισμα στα social media, ξεκίνησαν οι πρώτες σοβαρές απορίες για το ποιοι επιλαμβάνονται τέτοιων υποθέσεων και κυρίως πόσο άμεσα γίνονται τα απαραίτητα.

— Δεν θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί άμεσα, δεδομένου ότι μιλάμε για ολόκληρο μπαλκόνι;!
Αυτό θα ήταν το λογικό. Η LiFO επικοινώνησε με την Τουριστική Αστυνομία που επιλήφθηκε του σουρεαλιστικού και (κυρίως) επικίνδυνου περιστατικού. Η ενημέρωση ήταν ότι άμεσα τοποθετήθηκαν κορδέλες που απαγορεύουν στους περαστικούς να περνούν από το σημείο. Ωστόσο, οι αρμοδιότητες της Αστυνομίας σταματούν εκεί.

— Ποιος έχει την ευθύνη για την απομάκρυνση του «ξηλωμένου» μπαλκονιού και για ό,τι δυσάρεστο τυχόν συμβεί;
Σύμφωνα με την Τουριστική Αστυνομία, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου. Βάσει και της πρόσφατης σχετικής νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 157/ 2020), «...ελλείψει πληροφόρησης των αρμοδίων υπηρεσιών περί του ενδεχόμενου κινδύνου λόγω στατικής ή δομικής ανεπάρκειας κτιρίου, δεν ιδρύεται υποχρέωση διενέργειας αυτεπάγγελτου ελέγχου προς διαπίστωση της επικινδυνότητας του κτιρίου, ελλείψει δε διαπίστωσης της επικινδυνότητας δεν ιδρύεται νόμιμη υποχρέωση των ίδιων οργάνων να διατάξουν τα κατάλληλα μέτρα άρσης του κινδύνου».

Στο μεγαλύτερο μέρος του αθηναϊκού κέντρου, κοιτώντας ψηλά, μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει παραμελημένα παλαιά κτίρια.

— Μάλιστα. Με το μπαλκόνι δεν λέμε, όμως, τι γίνεται και σήμερα είναι η 5η ημέρα που «ανεμίζει» πάνω από τα κεφάλια κατοίκων και περαστικών...
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, χθες αποφασίστηκε η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του ξενοδοχείου, μετά από επιτόπια επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπίας Αναστασοπούλου και του Διευθυντή της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (ΠΥΤ) Αττικής, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια. Όταν διαπιστώθηκε ότι προκύπτει άμεσος κίνδυνος για το δημόσιο συμφέρον και έκτακτη ανάγκη αποτροπής του κινδύνου αυτού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η αρμόδια Τουριστική Αστυνομία ανέλαβε την άμεση εφαρμογή της εν λόγω απόφασης και προέβη στην εκκένωση του ξενοδοχείου. Επίσης, χθες το αρμόδιο κλιμάκιο της ΠΥΤ Αττικής του υπουργείου Τουρισμού προχώρησε σε περαιτέρω ελέγχους για το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται σχετική ενημέρωση.

— Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου τι λέει;
Αν και η είδηση με το μπαλκόνι-έκθεμα έγινε viral από την Παρασκευή, όπως προαναφέρθηκε, ο ιδιοκτήτης ανέφερε ότι αυτό ξηλώθηκε λόγω των βροχοπτώσεων τα ξημερώματα του Σαββάτου. Πληροφορίες που φιλοξενήθηκαν σε διάφορα Μέσα ανέφεραν ότι έχει προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, αλλά το Σάββατο δεν είχαν έρθει οι γερανοί, επειδή (είμαστε και εμείς απαιτητικοί) ήταν... Σάββατο. Οπότε τα δέοντα έχουν γίνει, αλλά έκτοτε το μπαλκόνι εξακολουθεί να κρέμεται, πλέον σκεπασμένο και με προστατευτικό δίχτυ. Σε απόπειρα της LiFO να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου, η απάντηση ήταν ότι βρίσκονται σε απανωτά ραντεβού με υπηρεσίες για να επιλυθεί το πρόβλημα.

— Κάτι άλλο;
Έχουν ενδιαφέρον οι φωτογραφίες που φιλοξενούνται παντού στα Μέσα και δείχνουν ότι και από γειτονικά μπαλκόνια λείπουν... κομμάτια. Γενικώς, θα είχε ενδιαφέρον μία αυτοψία στο εν λόγω σημείο, κάπως πιο σφαιρική, κυρίως για να ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει πάνω από τα κεφάλια μας.

— Είναι αυτό το μόνο αθηναϊκό κτίριο, κομμάτια του οποίου επικρέμονται ως άλλη δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας;
Όχι. Στο μεγαλύτερο μέρος του αθηναϊκού κέντρου, κοιτώντας ψηλά, μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει παραμελημένα παλαιά κτίρια: κάποιο στηθαίο που έσπασε και προεξέχει εδώ, κάποιο ρήθρο μπαλκονιού που κρέμεται κάπου αλλού, και τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και σε σημεία της Πλάκας, του Μοναστηρακίου, του Ψυρρή, αλλά και αλλού μπορούν να εντοπιστούν τέτοιου είδους προβλήματα. Μια απλή βόλτα επί της Φιλελλήνων, της Μητροπόλεως, της Αιόλου και σε πολλά άλλα σημεία του κέντρου μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά παραγωγική σε ό,τι έχει να κάνει με τον εντοπισμό τέτοιου είδους κινδύνων.

— Γνωρίζουμε συνολικά για πόσα τέτοια κτίρια μιλάμε;
Σύμφωνα με μελέτη που είχε έρθει στο φως πριν από περίπου έναν χρόνο και είχε εκπονηθεί από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας και Παιδιού και Ιατρικής Ακρίβειας για τα κτίρια υψηλής επικινδυνότητας στο κέντρο της Aθήνας, είχαν εντοπιστεί περισσότερα από 1.500 τέτοια κτίσματα με τα περισσότερα να βρίσκονται σε περιοχές του αστικού κέντρου (Ομόνοια, Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Πετράλωνα, Ψυρρή κ.α.). Η μελέτη είχε εκπονηθεί από τον δόκτορα Αλέξιο-Φώτιο Μεντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου και τον Ι.Στ. Παπαδόπουλο, σε χρονική έκταση 15 ετών, και μεταξύ άλλων πηγών του κακού στη συγκεκριμένη έρευνα αναφέρονταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η υπερφορολόγηση, ενώ παρουσιάζονταν και λύσεις με επιστημονικό υπόβαθρο για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων. Ολόκληρη την ενδιαφέρουσα έρευνα μπορεί να τη διαβάσει κανείς εδώ.

— Αυτή είναι η μόνη έρευνα που έχει εκπονηθεί για τα παλαιά, παλαιά και... επιδιορθωμένα και εντελώς εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας;
Όχι. Είχε εκπονηθεί ακόμα μία το 2004, από φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που τότε είχαν εντοπίσει περισσότερα από 200 επικίνδυνα κτίρια σε δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, ενημερώνοντας μάλιστα τους δήμους και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

— Και;
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ένας 35χρονος είχε χάσει τη ζωή του από μάρμαρο που αποκολλήθηκε από παλαιό κτίριο επί της οδού Ερμού.

— Κάτι άλλο;
Μπορεί οι Γαλάτες και να είχαν δίκιο. Γενικώς, είτε διαβάζαμε Αστερίξ μικροί είτε όχι, ας ρίχνουμε και καμιά ματιά προς τα πάνω, περπατώντας στο αθηναϊκό κέντρο. Παγίδες δεν κρύβουν μόνο τα σπασμένα πεζοδρόμια.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Οπτική Γωνία / Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ