Η προσήλωση της κυβέρνησης στην οικονομία και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

ΠΕΜΠΤΗ Η προσήλωση στην οικονομία, οι κίνδυνοι και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστός στο δόγμα Κλίντον «είναι η οικονομία, ηλίθιε», θα κινηθεί με παρόμοιο τρόπο και προεκλογικά, σε δύο κατευθύνσεις.
0

Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με την επιδίωξη ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, ώστε να μη διαταραχθεί η σταθερότητα που επηρεάζει και την οικονομία. Πλησιάζοντας προς τις εκλογές όμως ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα των υποκλοπών που παραμένει ανοιχτό. Μπορεί να μην έχει το πολιτικό ή επικοινωνιακό κόστος που θα περίμενε κανείς, έχει όμως θεσμικό κόστος για την κυβέρνηση και κυρίως για τη χώρα. Παρομοίως, η ΝΔ θα επιδιώξει να κλείσει και όλες τις πρόσφατες αποκαλύψεις για βουλευτές της με την κλασική μέθοδο του συμψηφισμού. Μια ιδέα πήραμε αυτές τις μέρες, όταν μετά την αποκάλυψη για μια δικηγόρο βουλευτή της ΝΔ ότι εξακολουθούσε να πληρώνεται από τον ΕΦΚΑ έπειτα από την εκλογή της, ακολούθησε η αποκάλυψη για μια δικηγόρο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε το ίδιο.  

O Κυριάκος Μητσοτάκης, πηγαίνοντας προς τις εκλογές, εξετάζει όσα είχε υποσχεθεί την προηγούμενη προεκλογική περίοδο και δεν έπραξε, καθώς ένα από τα συνθήματά του θα είναι ότι έκαναν όλα όσα είπαν ότι θα κάνουν. Οπότε αυτά που δεν έκαναν θα φροντίσουν τώρα να μοιάζει σαν να τα έκαναν ή ότι, έστω, ξεκινάνε τώρα να τα κάνουν.

Η οικονομία ως πολιτική και προεκλογική προτεραιότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστός στο δόγμα Κλίντον «είναι η οικονομία, ηλίθιε», θα κινηθεί με παρόμοιο τρόπο και προεκλογικά, σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μια θα αναδείξει κυρίως αυτό που θεωρεί επιτυχία της κυβέρνησής του, αξιοποιώντας τους θετικούς δείκτες και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αποσιωπώντας όμως ότι στην κατάσταση που ήταν η ελληνική οικονομία, αυτό που προβάλλει δεν είναι κατόρθωμα. Από την άλλη, η κυβέρνησή του προσπαθεί να δείξει ότι ενδιαφέρεται και για τον λαό, δίνοντας κάποιες αυξήσεις που δεν καλύπτουν τον πληθωρισμό και με επιδόματα τύπου pass που καθιέρωσε, τα οποία θα συνεχιστούν μέχρι τις εκλογές. 

Η κόντρα με την ΑΔΑΕ

rammos sakellaropoulou Facebook Twitter
Ίσως σήμερα λίγοι να θυμούνται ότι τον Οκτώβριο του 2016, ο Χρήστος Ράμμος, μαζί με τη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αντιπρόεδροι του ΣτΕ και οι δύο τότε, είχαν παραιτηθεί από την Ένωση των Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Φωτ.: Eurokinissi

Στο θέμα των υποκλοπών το Μέγαρο Μαξίμου έχει ανοίξει μία όχι απλώς αχρείαστη αλλά και επικίνδυνη κόντρα με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Είναι ξεκάθαρο ότι στη διένεξη αυτή ήταν το Μαξίμου που ήρξατο χειρών αδίκων, ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ανεξαρτησία του. 

Ίσως σήμερα λίγοι να θυμούνται ότι τον Οκτώβριο του 2016, ο Χρήστος Ράμμος, μαζί με τη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αντιπρόεδροι του ΣτΕ και οι δύο τότε, είχαν παραιτηθεί από την Ένωση των Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τα μαγειρέματα που επιχειρούνταν σχετικά με τον διαγωνισμό και το νομοσχέδιο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Τότε, παρά το κλίμα φόβου που επικρατούσε (ένας δικαστής που έκρινε ως αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο Παππά είδε την προσωπική του αλληλογραφία να διαρρέει στον Τύπο), ο Χρήστος Ράμμος άσκησε έντονη κριτική χωρίς φόβο. Το ίδιο κάνει και σήμερα. Εκφράζει την επιστημονική του άποψη με επιχειρήματα, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική, αποδεικνύοντας ότι είναι πραγματικά ανεξάρτητος. 

Η γνωμοδότησή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, που υποστήριξε ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον την αρμοδιότητα να ερευνά αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν εάν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους, εκθέτει την κυβέρνηση. Η γνωμοδότηση είναι προφανές ότι ήταν καλοδεχούμενη στο Μέγαρο Μαξίμου και βεβαίως στηρίζεται στον νέο νόμο που εφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον οποίο πήρε την αρμοδιότητα από την ΑΔΑΕ και την έδωσε σε τριμελή επιτροπή (που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και στην οποία προεδρεύει εισαγγελέας). 

Όλα αυτά φανερώνουν ότι μπορεί η κυβέρνηση στα λόγια να μιλάει για «άπλετο» φως, στην πράξη όμως αποδεικνύει ότι θέλει να κρατήσει την ιστορία αυτή στο σκοτάδι. Η αναφορά Ντογιάκου σε σειρά ποινικών διατάξεων και νόμων που επισύρουν ποινές ακόμα και δέκα χρόνων κάθειρξης για όσους παραβιάζουν τη διαδικασία που προβλέπει ο (σ.σ. νέος) νόμος, μηδέ και της ΑΔΑΕ εξαιρουμένης, δημιουργεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση. Επίσης, με την ερμηνεία του κ. Ντογιάκου (με την οποία συμφωνεί και η κυβέρνηση φυσικά) ότι το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει στην ΑΔΑΕ «λευκή επιταγή», αλλά «καταλείπει στον κοινό νομοθέτη το εύρος και τον τρόπο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της», επιχειρείται να καταστεί μια ανεξάρτητη αρχή σχεδόν διακοσμητική. 

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ αντέδρασε, απαντώντας ότι η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου νομικά δεν παράγει καμία δέσμευση και παραβιάζει «την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ», ενώ με το θέμα θα ασχοληθεί και η ολομέλεια της ΑΔΑΕ, οπότε θα υπάρξει νέα ανακοίνωση και συνέχεια. Η σύγκρουση με μια ανεξάρτητη αρχή, επειδή συμπεριφέρεται ως τέτοια, εκθέτει την κυβέρνηση και βλάπτει το φιλελεύθερο προφίλ που θέλει να προβάλλει ο πρωθυπουργός, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε επικίνδυνες καταστάσεις. 

«Σας περιμένω να με συλλάβετε»

ntogiakos Facebook Twitter
Η γνωμοδότησή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, που υποστήριξε ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον την αρμοδιότητα να ερευνά αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν εάν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους, εκθέτει την κυβέρνηση. Φωτ.: Eurokinissi

Η αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, αντί να μείνει στους πραγματικούς κινδύνους με επιχειρήματα και πολιτικές προτάσεις, κατέφυγε πάλι σε εντυπωσιασμούς που τραβούν την προσοχή μεν, αλλά απομακρύνουν από την ουσία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ανακοίνωσή του, μίλησε για απειλές που «δεν αφορούν μόνο τα στελέχη της ΑΔΑΕ» αλλά και εκείνον προσωπικά, παρότι η σύγκρουση αφορά αποκλειστικά την Αρχή. Αλλά, αφού, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, έχει καταθέσει κι εκείνος στην ΑΔΑΕ αίτημα να τον ενημερώσει ποιοι παρακολουθούνται, «αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου».

Βέβαια, πουθενά ο κ. Ντογιάκος δεν ανέφερε ότι διώκονται όσοι ζητούν ενημέρωση, αλλά ο κ. Τσίπρας του είπε: «Κύριε εισαγγελέα, πλατεία Ελευθερίας 1 είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε». Η εντυπωσιακή αυτή δήλωση τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας σε βάρος της υπόλοιπης ανακοίνωσης, αλλά δεν φώτισε καθόλου την πολύ σοβαρή υπόθεση, γεγονός που εν τέλει διευκολύνει την κυβέρνηση ώστε να μη στριμώχνεται επί της ουσίας, αφού αυτή δεν αναδεικνύεται. 

Κάνοντας τσεκ στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Κατά τ’ άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πηγαίνοντας προς τις εκλογές, εξετάζει όσα είχε υποσχεθεί στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο και δεν έπραξε, καθώς ένα από τα συνθήματά του θα είναι ότι έκαναν όλα όσα είπαν ότι θα κάνουν. Οπότε, αυτά που δεν έκαναν, θα φροντίσουν τώρα να μοιάζει σαν να τα έκαναν ή ότι, έστω, ξεκινάνε τώρα να τα κάνουν. Αυτός ήταν και ο λόγος που δόθηκε στη δημοσιότητα η αρχιτεκτονική πρόταση που προκρίθηκε για τη δημιουργία του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και η οποία θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Μία από τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού προεκλογικά, όμως, στην οποία είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση και είχε ενθουσιάσει πολλούς, ήταν η αναβάθμιση όλης της περιοχής που περιλαμβάνει τόσο το Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου. Η τετραετία συμπληρώνεται και η υπόσχεση του πρωθυπουργού έμεινε ανεκπλήρωτη. 

Άλλη μία ανεκπλήρωτη δέσμευση της κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός και η επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης, την οποία ζητούσαν επιτακτικά ο επιχειρηματικός κόσμος και οι επενδυτές που υπολογίζει ιδιαιτέρως το Μαξίμου. Κάποια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε αν θα μπορούσε να τρέξει το θέμα μόνο για τις υποθέσεις των επιχειρήσεων, αλλά αυτό θα δημιουργούσε δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων και δεν ήταν και εφικτό. Τώρα, τη δωδεκάτη ώρα, λέγεται ότι κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει κάτι, μετά και την πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης. Αλλά η ουσία είναι ότι πέρασαν σχεδόν τέσσερα χρόνια και πάλι κανείς δεν τόλμησε να εκσυγχρονίσει τη Δικαιοσύνη. 


 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχεται δεύτερη παγκόσμια ύφεση μέσα στην ίδια δεκαετία; - Δεν έχει συμβεί εδώ και πάνω από 80 χρόνια

Διεθνή / Έρχεται δεύτερη παγκόσμια ύφεση μέσα στην ίδια δεκαετία; - Δεν έχει συμβεί εδώ και πάνω από 80 χρόνια

«Οι τρεις μεγάλες ατμομηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ευρωζώνη και η Κίνα, διανύουν μια περίοδο έντονης αδυναμίας», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το fact-checking

Οπτική Γωνία / Πώς ο Ζούκερμπεργκ υποτάχθηκε στις διαθέσεις των Τραμπ και Μασκ

Μετά το Χ του Μασκ, μερικές ακόμα μεγάλες πλατφόρμες υιοθετούν το ανεξέλεγκτο μοντέλο της χωρίς έλεγχο διακίνησης εκατομμυρίων πληροφοριών που επηρεάζουν και καθοδηγούν πολιτικές και κοινωνικές στάσεις. Παράλληλα, δεν θα επιβάλλουν όρια στη συμπεριφορά, ακόμα κι αν προσβάλλει ή ταπεινώνει κάποιους. Πλέον η ρητορική μίσους θα επιτρέπεται.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Οπτική Γωνία / Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Τι άφησε πίσω της η «πρώτη φορά αριστερά»; Σχολιάζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις.

Οπτική Γωνία / Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις

Μια νέα ιμπεριαλιστική και αποικιακή φαντασία διασχίζει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τον συνενώνει με τα σχέδια για αναδιάταξη ισχύος των παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Οπτική Γωνία / Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν τη θετική τους ψήφο βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαιτίας της στάσης της υπέρ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κρήτη: Oι πυροβολημένες κάμερες κυκλοφορίας και τα θανατηφόρα τροχαία

Ρεπορτάζ / «Στην Κρήτη πάνω από το 15% των οδηγών δεν έχει πάει ποτέ να δώσει εξετάσεις»

Οι θλιβερές ιδιαιτερότητες της Κρήτης και το μπαλάκι των ευθυνών για μία σύλληψη που δεν έγινε στην ώρα της και στοίχισε τη ζωή στον Παναγιώτη Καρατζή: Ο άδικος θάνατος του 22χρονου στα Χανιά βγάζει για άλλη μία φορά στο φως όλα τα στραβά που συνδέονται με την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Γιατί έρχεται παγκόσμιο χάος;

Οπτική Γωνία / Έρχεται παγκόσμιο χάος; ― 7 ερωτήσεις στον Τζέφρι Σακς

Πόσο «τραμπικός» θα αποδειχθεί ο Τραμπ στη νέα εποχή του; Μιλά στη LiFO ο Τζέφρι Σακς, καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Ρεπορτάζ / Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Κι όμως, το υπογειοποιημένο τμήμα του Κηφισού ποταμού, πάνω από το οποίο περνάει ο κεντρικός οδικός άξονας της Αττικής, ουδέποτε έχει συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας της Γεωμυθικής, η οποία «άναψε φωτιές».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τι «τρέχει» με τη Γροιλανδία;

Οπτική Γωνία / Η Γροιλανδία που βγήκε από τον πάγο και έγινε viral

Ποιο είναι το «γροιλανδικό πρόβλημα», το οποίο αποκτά πλέον νέα διάσταση, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να προσαρτήσει το αχανές αυτό νησί – γεωστρατηγικό «φιλέτο» με το μοναδικό οικοσύστημα στις ΗΠΑ; Και τι λένε οι ίδιοι οι κάτοικοί του για όλα αυτά;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Συνέντευξη / «Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Μια συνέντευξη επικεντρωμένη στην προσωπική του ζωή και όχι στις θέσεις του, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1996, λίγες μέρες προτού διαδεχθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ