Καλάθι στην εκπνοή

Καλάθι στην εκπνοή Facebook Twitter
Τίποτα δεν μπορεί να μαγαρίσει τον ενθουσιασμό του μεγάλου κοινού που παρακολουθεί να ηγείται της «επίσημης αγαπημένης» ένα τέτοιο φαινόμενο παγκόσμιας ακτινοβολίας, ένας διαστημάνθρωπος όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Φωτο: FIBA.COM
0

«ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΠΙΟ ΩΡΑΙΟΣ εθνικός ύμνος στον κόσμο: ο ύμνος στην ελευθερία». Με τον vintage οίστρο εθνικόφρονος κονφερασιέ ανήγγειλε ο Βαγγέλης Ιωάννου την ανάκρουση του ελληνικού εθνικού ύμνου πριν από τον αγώνα με την Ουκρανία στο Eurobasket.

Δεν ξέρω αν το έχει ξαναπεί – πιθανότατα ναι, ταιριάζει άλλωστε απολύτως στο εθνεγερτικό ρεπερτόριο που μεταχειρίζεται στις ερμηνείες του. Αργότερα θα έλεγε το κορυφαίο ακόμα και για τις δικές του πολύ υψηλές επιδόσεις στο cringe γλαφυρόμετρο: «Οι Ουκρανοί είναι από σίδερο, αλλά εμείς από ατσάλι».

Το πνεύμα του Βασίλη Γεωργίου παραμένει αειθαλές πενήντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά το έπος του ΑΕΚ - Σλάβια στο Καλλιμάρμαρο. 

Το βέβαιο είναι ότι ο συναρπαστικός αντιπερισπασμός που προσφέρουν σε καθημερινή σχεδόν βάση ο Γιάννης και τ’ άλλα παιδιά αποτελεί ένα είδος εθνικού τονωτικού σε αυτό το μετέωρο μεσοδιάστημα μεταξύ καλοκαιριού και (ζόρικου, ως αναμένεται) χειμώνα.

Εντάξει, εύκολος στόχος θα μου πεις (και θα συμφωνήσω), άσε που πολύ καλύτερα το αντιλαμβάνεται το άθλημα από κάτι άλλους που κλήθηκαν να αναμεταδώσουν, φαινομενικά χωρίς καμιά σχετική ενασχόληση προηγουμένως, και εν πάση περιπτώσει έχει και μια νοσταλγική γοητεία αυτή η μπαλάντα του βετεράνου κρατικοδίαιτου sportcaster.

Τίποτα, εξάλλου, δεν μπορεί να μαγαρίσει τον (δικαιολογημένο) ενθουσιασμό του μεγάλου κοινού που παρακολουθεί να ηγείται της «επίσημης αγαπημένης» ένα τέτοιο φαινόμενο παγκόσμιας ακτινοβολίας, ένας διαστημάνθρωπος όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που, αντίθετα από τον Νίκο Γκάλη, γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ.

(Μόνο σεβασμός για τον Μεγάλο Νικ, απλώς το υπενθυμίζω επειδή κυκλοφορούν ανάμεσά μας με ξινισμένα μούτρα διάφοροι συμπατριώτες μας που οι ιδέες, οι παραστάσεις και η αντίληψή τους για τον κόσμο έχουν μείνει στο 1987 και ακόμα πιο πίσω).

Είναι σημαντική η πορεία αυτής της τόσο ιδιαίτερης και τόσο υπερβατικής εθνικής ομάδας σε μια οικεία και αγαπημένη σε εμάς διοργάνωση όπως το Eurobasket –ασχέτως του αν πολλοί Ευρωπαίοι φίλαθλοι αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή της–, όπου είχαμε πάρει για πρώτη φορά μετάλλιο (χάλκινο) το 1949 στο Κάιρο. Αντίθετα όμως από εκείνη τη διοργάνωση, που ήταν η πιο ταπεινή στην ιστορία του θεσμού, το φετινό Eurobasket φαίνεται να είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά που έχουμε δει, κι ας μοιάζει μέχρι στιγμής η δική μας ομάδα περίπου εκτός συναγωνισμού.

Τα δύσκολα πάντως θα έρθουν, αν έρθουν, σε μερικές μέρες, όσο στενεύει ο δρόμος προς τον τελικό. Το βέβαιο είναι ότι ο συναρπαστικός αντιπερισπασμός που προσφέρουν σε καθημερινή σχεδόν βάση ο Γιάννης και τ’ άλλα παιδιά αποτελεί ένα είδος εθνικού τονωτικού σε αυτό το μετέωρο μεσοδιάστημα μεταξύ καλοκαιριού και (ζόρικου, ως αναμένεται) χειμώνα. Μακάρι να φτάσει η ομάδα ως το τέλος, κι ας είναι μετά βαρύ το comedown.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωμπάσκετ 2022: Οι σταρ-αντίπαλοι της Εθνικής Ελλάδας

Θέματα / Ευρωμπάσκετ 2022: Οι σταρ-αντίπαλοι της Εθνικής Ελλάδας

Λούκα Ντόντσιτς, Νίκολα Γιόκιτς, Εβάν Φουρνιέ, Ρουντί Γκομπέρ, Ντομάντας Σαμπόνις, απέναντι στην Εθνική Ελλάδας και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, στο πιο αμφίρροπο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των τελευταίων δεκαετιών.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ