Οι «επενδυτές» και οι Αντουανέτες

Οι «επενδυτές» και οι Αντουανέτες Facebook Twitter
«Αν οι Ζακυνθινοί δεν θέλουν επενδύσεις και να φάνε ψωμί (από το Κατάρ), ας φάνε βελανίδια».
0

ΑΝ ΟΙ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΙ δεν θέλουν επενδύσεις και να φάνε ψωμί (από το Κατάρ), ας φάνε βελανίδια.

Αυτό περίπου είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, πριν από δύο χρόνια, απαντώντας στη Βουλή για το θέμα της επένδυσης του πρώην εμίρη στη Ζάκυνθο, εκφράζοντας πολλούς με παρόμοια νοοτροπία.

Έκτοτε το επανέλαβε αρκετές φορές και σε διάφορες παραλλαγές. 

Για όποιον έχει γνώση της υπόθεσης αυτής, οι Ζακυνθινοί στους οποίους αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης ποτέ δεν εναντιώθηκαν σε επενδύσεις. Αυτό που συνέβη είναι ότι μία μέρα του 2014 κάπου 200 κάτοικοι των Ορεινών της Ζακύνθου, μαζί με τους ιερείς και μοναχούς των ναών της περιοχής και τους κοινοτάρχες τεσσάρων κοινοτήτων, έμαθαν ξαφνικά ότι η γη τους, κάπου 15.000 στρέμματα συνολικά, είχε πωληθεί σε μία εταιρεία καταριανών συμφερόντων, από κάποιον που δεν του ανήκε η έκταση αυτή. 

Φανταστείτε κάποιον να πουλάει εν αγνοία σας και παράνομα το σπίτι ή ένα ακίνητό σας σε κάποιον που ενδιαφέρεται να φτιάξει εκεί ένα ξενοδοχείο και αν διαμαρτυρηθείτε, να σας καταγγείλουν ότι είστε εχθρικός με τις επενδύσεις!

Σήμερα εκκρεμούν οι διώξεις της δικαιοσύνης εναντίον των ατόμων που μεθόδευσαν την πώληση. Όπως εξήγησαν πολλές φορές οι κάτοικοι, οι φορείς και οι εκπρόσωποι της εκκλησίας του νησιού, κανένας τους δεν είναι αντίθετος με την αξιοποίηση της γης, με τον τουρισμό ή τις επενδύσεις. Αρκεί να γίνονται νόμιμα και όχι αρπάζοντας την περιουσία τους με απάτες.

Αλλά για κάποιους αυτά δεν έχουν σημασία. Όποιος αντιδρά στις «επενδύσεις» είναι εχθρός της ανάπτυξης και της οικονομίας. Ακόμα και αν ο «επενδυτής» επενδύει σε γη που απέκτησε παράνομα.

Είναι γεγονός ότι κατά καιρούς έχουν υπάρξει, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, είτε μαξιμαλιστικά αιτήματα τοπικών φορέων, είτε υπερβολές. Όπως για παράδειγμα ορισμένες αντιδράσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή το αίτημα κάποιων που ήθελαν το Ελληνικό να γίνει περιβόλια.

Υπήρχαν όμως και πάρα πολλές τοπικές αντιδράσεις κατοίκων που είχαν δίκιο και επιβεβαιώθηκαν, όπως οι κάτοικοι των περιοχών του Ασωπού, που τον μόλυναν οι ανεξέλεγκτες βιομηχανίες, ή οι κινήσεις πολιτών του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, όταν αντέδρασαν σε μία εξαιρετικά ρυπογόνο επένδυση που είχε σχεδιαστεί να γίνει στην περιοχή τους. Όπως έχουν δίκιο και τώρα οι κάτοικοι της Ζακύνθου που διαμαρτύρονται για τη γη που τους έκλεψαν. 

Φανταστείτε κάποιον να πουλάει εν αγνοία σας και παράνομα το σπίτι ή ένα ακίνητό σας σε κάποιον που ενδιαφέρεται να φτιάξει εκεί ένα ξενοδοχείο και αν διαμαρτυρηθείτε, να σας καταγγείλουν ότι είστε εχθρικός με τις επενδύσεις! 

Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τους Ζακυνθινούς των Ορεινών. Αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης όχι μόνο δεν τους συμπαραστάθηκε, απαιτώντας να επιβληθεί ο νόμος, αλλά τους στιγμάτισε και ως διώκτες των επενδυτών. «Είχατε, κύριοι Ζακυνθινοί, κάποιες χιλιάδες στρέμματα που δεν τα κάνατε τίποτα» είπε στη Βουλή ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αποφάνθηκε πως αν δεν θέλουν επενδύσεις, δεν θα γίνουν. «Θέλουν οι Ζακυνθινοί να πεινάσουν; Ας πεινάσουν». «Αν η Ζάκυνθος δεν θέλει, δεν πειράζει, θα πάμε κάπου αλλού». 

Αυτό θα έλεγε ενδεχομένως σήμερα και η Μαρία Αντουανέτα. Αλλά οι επενδύσεις, όσο κι αν τις χρειάζεται η οικονομία, σε μία χώρα που θέλει να είναι ευνομούμενη και όχι μπανανία, χωρίς νομιμότητα δεν μπορούν να υπάρξουν.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ