Πώς παρουσίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων

Πώς παρουσίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων Facebook Twitter
Ο Άδωνις Γεωργιάδης θεωρεί εύλογο να αυξάνονται οι τιμές των φαρμάκων μετά από δέκα χρόνια, όπως ζητούσαν οι φαρμακοβιομηχανίες, επειδή οι τιμές τους ήταν καθηλωμένες χαμηλά, όπως λέει. Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0


ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ
πολλών φαρμάκων , που ταλαιπωρεί εδώ και καιρό ασθενείς στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι έλυσε εχθές ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Πώς το έλυσε; Αυξάνοντας τις τιμές τους, οπότε τώρα δεν θα είναι πια φθηνά. Με αυτόν τον «ευρηματικό» τρόπο παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός εχθές τις μεγάλες αυξήσεις σε εκατοντάδες φάρμακα, οι οποίες θα επιβαρύνουν σημαντικά τους ασθενείς. 

Το επιχείρημα του υπουργού Υγείας ήταν ότι προχώρησε στις αυξήσεις για το καλό των ασθενών, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια των φαρμάκων αυτών στην Ελλάδα, και όχι για το καλό των εταιρειών που πίεζαν για αυξήσεις. Ο υπουργός Υγείας αρνείται, μάλιστα, ότι οι ασθενείς θα επιβαρυνθούν οικονομικά (κάτι που είναι δεδομένο), με το επιχείρημα ότι, αν δεν αυξάνονταν οι τιμές, τα φάρμακα αυτά θα ήταν σε έλλειψη και θα τα αντικαθιστούσαν με άλλα, ακριβότερα. Άρα, με τη λογική του Άδωνι Γεωργιάδη, είναι σαν να μην επιβαρύνονται! «Επιβάρυνση των ασθενών δεν θα υπάρξει, διότι τα φάρμακα αυτά οι ασθενείς τα αντικαθιστούσαν αναγκαστικά με άλλα, πολύ ακριβότερα φάρμακα και άρα τελικά πλήρωναν περισσότερα χρήματα», ισχυρίστηκε και προχώρησε ακόμα πιο πέρα, λέγοντας πως «οι υπολογισμοί που αναφέρουν τα δημοσιεύματα υπολογίζουν μεν την παλαιά και τη νέα τιμή, αλλά δεν υπολογίζουν το κόστος για τον ασθενή της αντικατάστασής τους με άλλα, ακριβότερα φάρμακα». 

Με τη χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας παραδέχεται εμμέσως ότι οι εταιρείες μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή των φαρμάκων που ήταν σε έλλειψη, αλλά δεν το έκαναν επειδή δεν είχαν σημαντικό κέρδος και το κόστος ήταν μεγάλο. 

Οι αυξήσεις που ισχύουν από χθες για περισσότερα από 800 φάρμακα υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνουν τους ασθενείς με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στο κόστος συμμετοχής τους, ενώ για τον ΕΟΠΥΥ η δαπάνη θα αυξηθεί κατά 60 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει δερματολογικό αντιβιοτικό το οποίο από 0,96 ευρώ πήγε στα 5,26 ευρώ και φάρμακο για το νευρικό σύστημα το οποίο από 2,7 ευρώ πήγε στα 12,35 ευρώ. Άλλο φάρμακο, για τον υποθυρεοειδισμό, αυξήθηκε από 1,59 σε 4,79 και ογκολογικό φάρμακο από 8,11 σε 22,88. Η μέση αύξηση των τιμών των φαρμάκων είναι στο 35%, αν και σε 100 φάρμακα η αύξηση είναι στο 100%, ενώ υπάρχει και φάρμακο που αυξήθηκε 448%. 

Το γεγονός είναι ότι, αφού το υπουργείο Υγείας, παρά τα μέτρα που κατά καιρούς ανακοίνωνε, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων που χρόνιζε, ανακοίνωσε χθες τις μεγάλες αυξήσεις τιμών σε πλήθος φαρμάκων. Το προηγούμενο διάστημα, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ είχαν ζητήσει να περιοριστούν οι εξαγωγές (σε χώρες όπως, π.χ., η Γερμανία) των φαρμάκων που είναι σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα.  

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν έλεγχε τι εξάγουν οι φαρμακαποθήκες, αλλά στηριζόταν στην καλή θέληση και τον λόγο τους ότι εξάγουν μόνο από τα περισσεύματα. Ο ίδιος ζητούσε πρόσφατα να υπάρχει ένας μηχανισμός που να ελέγχει αν εξάγεται πράγματι το περίσσευμα, αλλιώς, όπως είπε, θα εξάγονται όλα για να κερδοσκοπούν ορισμένοι. Πριν από έναν χρόνο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είχε δηλώσει πως οι ελλείψεις των φαρμάκων «αντιμετωπίζονται και με την απαγόρευση των εξαγωγών, γεγονός για το οποίο αντιδρά με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους μια συγκεκριμένη ομάδα φαρμακαποθηκαρίων» οι οποίοι, όπως κατήγγειλε, «επί της ουσίας κανιβαλίζουν την αγορά» και «το αντικείμενό τους ήταν κατά προτεραιότητα, ή ακόμη και αποκλειστικά, οι εξαγωγές και όχι η διάθεση των φαρμάκων στην ελληνική αγορά».

Πως παρουσίασε ο Αδωνις Γεωργιάδης τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων Facebook Twitter
Από εχθές που γνωστοποιήθηκαν οι αυξήσεις, υπάρχουν και σοβαρές καταγγελίες ιατρών οι οποίοι αναφέρουν ότι ανάμεσα στα φάρμακα που ακρίβυναν υπάρχουν και πολλά τα οποία δεν ήταν καθόλου σε έλλειψη και η αύξηση της τιμής τους αποτελεί δώρο προς τους φαρμακοβιομήχανους. Φωτ.: Eurokinissi

Στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, απασχολημένοι καθώς είναι με τα εσωκομματικά τους, δεν ανέδειξαν ιδιαίτερα το θέμα. Το ΚΚΕ ήταν αυτό που κυρίως ασχολήθηκε. Σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αναφέρεται ότι: «Όσο εξοργιστικό είναι οι λαϊκές οικογένειες, που ασφυκτιούν από την ακρίβεια, να φορτώνονται και τις νέες αυξήσεις σε πάνω από 800 φάρμακα, άλλο τόσο εξοργιστικό είναι ο υπουργός Υγείας, κάνοντας το μαύρο άσπρο, να ισχυρίζεται ότι απ’ τις αυξήσεις ωφελούνται οι ασθενείς. Μοναδικοί ωφελημένοι είναι οι φαρμακοβιομήχανοι, οι οποίοι και τις απαίτησαν, και όχι οι χιλιάδες ασθενείς που βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει το φάρμακο ως εμπόρευμα». Η θέση του ΚΚΕ είναι κατάργηση κάθε συμμετοχής-πληρωμής των ασθενών σε όλα τα φάρμακα. 

Με τη χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας παραδέχεται εμμέσως ότι οι εταιρείες μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή των φαρμάκων που ήταν σε έλλειψη, αλλά δεν το έκαναν επειδή δεν είχαν σημαντικό κέρδος και το κόστος ήταν μεγάλο. 

Από εχθές που γνωστοποιήθηκαν οι αυξήσεις, υπάρχουν και σοβαρές καταγγελίες ιατρών οι οποίοι αναφέρουν ότι ανάμεσα στα φάρμακα που ακρίβυναν υπάρχουν και πολλά τα οποία δεν ήταν καθόλου σε έλλειψη και η αύξηση της τιμής τους αποτελεί δώρο προς τους φαρμακοβιομήχανους. Ένα παράδειγμα που αναφέρεται είναι το Lasix, που η τιμή του αυξήθηκε κατά 40% και του οποίου «η χρήση γίνεται μαζικά εντός των νοσοκομείων και από άλλες ειδικότητες πλην της καρδιολογίας, κι έτσι η κερδοφορία της φαρμακευτικής εταιρείας θα εκτιναχθεί, εις βάρος και της δημόσιας υγείας», όπως αναφέρει ο καρδιολόγος Παναγιώτης Ιακωβής

Ο Άδωνις Γεωργιάδης θεωρεί εύλογο να αυξάνονται οι τιμές των φαρμάκων μετά από δέκα χρόνια, όπως ζητούσαν οι φαρμακοβιομηχανίες, επειδή οι τιμές τους ήταν καθηλωμένες χαμηλά, όπως λέει. Τα ίδια και χειρότερα, βέβαια, ισχύουν και για τους μισθούς και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Οι μισθοί στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχουν επανέλθει εκεί που ήταν πριν από την κρίση και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων τελευταία έχει μειωθεί δραματικά, την ώρα που η ακρίβεια συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη στη χώρα. Οπότε η αύξηση αυτή μπορεί να ανταποκρίνεται στο αίτημα των φαρμακοβιομηχάνων που θεωρούν ότι έχουν μικρά κέρδη, αλλά έρχεται σε αντίθεση με την οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των Ελλήνων, η οποία επιδεινώνεται διαρκώς λόγω της ακρίβειας και των χαμηλών μισθών. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Οπτική Γωνία / Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου δεν είναι η απλή τίμηση των θυμάτων. Είναι μνήμη κι αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή κρατικού αυταρχισμού και βίας, σε μηχανισμούς που λειτουργούν αθόρυβα μες στο εδώ και τώρα.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Οπτική Γωνία / Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Πόσες φορές να προσπεράσεις τον τοξικό του λόγο; Πόσες φορές να μην ενοχληθείς με τα υπερπατριωτικά τσιτάτα του; Πόσες φορές να μην απαντήσεις σε έναν πολιτικό που διαρκώς εκτοξεύει μισαλλόδοξες απόψεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ