Υπουργοί σε ειδικές αποστολές και εμβόλια στο «ράφι»

Υπουργοί σε ειδικές αποστολές και εμβόλια στο «ράφι» Facebook Twitter
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΝΙΑ: «Σε 2-4 εβδομάδες θα δούμε τι ποσοστό από το τσουνάμι μολύνσεων θα μεταφραστεί σε τσουνάμι εισαγωγών σε νοσοκομεία, διασωληνώσεων και θανάτων» επισήμανε ο Γιώργος Παυλάκης, αφήνοντας αιχμές για πολιτική αδράνεια
0

ΚΟΥΡΣΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ, για να προλάβουν να πειστούν οι ανεμβολίαστοι πριν να είναι αργά, ξεκίνησε η κυβέρνηση την εβδομάδα που πέρασε. Στην πραγματικότητα, τώρα μπαίνει μπροστά μια πιο συντονισμένη καμπάνια εμβολιασμού, αφού μέχρι πρότινος η κυβέρνηση δεν έδειχνε μεγάλη ανησυχία, παρά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων όπως οι κ.κ. Παυλάκης, Σύψας και Τσιόδρας, που μιλούσαν εδώ και μέρες για έντονα αυξητική τάση της πανδημίας λόγω του στελέχους Δέλτα.

Άλλωστε, μέχρι πρόσφατα οι πρόθυμοι συνωστίζονταν στις ουρές για εμβολιασμό και όταν αυτοί εμβολιάστηκαν, τότε συνειδητοποίησε το πρόβλημα η κυβέρνηση, καθώς οι επιφυλακτικοί και οι αρνητές συνιστούν εν τέλει μια κρίσιμη μάζα στην Ελλάδα, η οποία καθυστερεί το χτίσιμο της ανοσίας του πληθυσμού.  

Στην πολύπαθη χώρα μας δεν αρκεί να έρθουν χρήματα, έχει σημασία και πού θα πάνε. Κυρίως αν θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία, αν θα μπουν βάσεις για πραγματική ανάπτυξη και αν θα ωφεληθεί εν τέλει ο λαός. 

Υπουργοί σε ειδικές αποστολές

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανέλαβε «ειδική αποστολή», ξεκινώντας περιοδεία στην ελληνική επαρχία, προκειμένου να ζητήσει τη βοήθεια αιρετών και τοπικών παραγόντων, ώστε να συμβάλουν στην αύξηση των εμβολιασμών στις περιοχές τους. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, επιφορτίστηκε με τον συντονισμό κυβέρνησης και Εκκλησίας, προκειμένου η τελευταία να παίξει πιο ενεργό ρόλο, επηρεάζοντας ιερείς και πιστούς που είναι επιφυλακτικοί ή αρνητές. Η Εκκλησία και ο ρόλος της στην πανδημία ήταν άλλος ένας παράγοντας που η κυβέρνηση είχε υποτιμήσει και τώρα τρέχει. 

Στο Μαξίμου, όταν είδαν ότι τα κρούσματα διπλασιάζονται και θα διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα, κατάλαβαν ότι η χώρα είναι πάλι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μολύνσεων που θα φτάσει σε τεράστια νούμερα, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο, αντιθέτως το «άνοιγμα» εξελισσόταν πανηγυρικά. Έτσι, αποφασίστηκε να προβεί ο πρωθυπουργός σε νέο διάγγελμα, το οποίο ήταν περισσότερο επικοινωνιακού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα, καθώς δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την κατάσταση.

«Σε 2-4 εβδομάδες θα δούμε τι ποσοστό από το τσουνάμι μολύνσεων θα μεταφραστεί σε τσουνάμι εισαγωγών σε νοσοκομεία, διασωληνώσεων και θανάτων» επισήμανε ο Γιώργος Παυλάκης, αφήνοντας αιχμές για πολιτική αδράνεια, η οποία επέτρεψε την άφιξη του τέταρτου κύματος την ώρα που κορυφωνόταν το τρίτο, και υποστηρίζοντας ότι «κάθε μέρα που περνάει είναι μια μέρα χαμένη για τη μάχη κατά του στελέχους Δέλτα».

Η κυβέρνηση, ωστόσο, εξακολουθεί να αποφεύγει τα σκληρά περιοριστικά μέτρα επειδή, σύμφωνα με την εικόνα που έχει, η κοινωνία είναι κουρασμένη και δεν τα θέλει αλλά και γιατί θεωρεί ότι η οικονομική ζημιά από δω και πέρα δεν θα είναι αντιμετωπίσιμη αν ληφθούν νέα μέτρα. Επιπλέον, στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι τα όποια μέτρα περιορισμού ή υποχρεωτικότητας «προσκρούουν στον φιλελευθερισμό τους», οπότε η κατάληξη είναι ξανά η «ατομική ευθύνη». 

Υπουργοί σε ειδικές αποστολές και εμβόλια στο «ράφι» Facebook Twitter
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, επιφορτίστηκε με τον συντονισμό κυβέρνησης και Εκκλησίας, προκειμένου η τελευταία να παίξει πιο ενεργό ρόλο. Φωτ.: Eurokinissi
αντιεμβολιαστες Facebook Twitter
Οι επιφυλακτικοί και οι αρνητές συνιστούν εν τέλει μια κρίσιμη μάζα στην Ελλάδα, η οποία καθυστερεί το χτίσιμο της ανοσίας του πληθυσμού. Φωτ.: Eurokinissi

Εμβόλια στο «ράφι»

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή η χώρα διαθέτει 7,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στα ψυγεία και τα στελέχη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων προβλέπουν ότι οι ΜΕΘ θα αρχίσουν να γεμίζουν πάλι από ανεμβολίαστους, αν δεν διατεθούν άμεσα. 

Στο Ισραήλ, όπου ο εμβολιασμός έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, η νέα κυβέρνηση εξακολουθεί να καλεί όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ήδη να το κάνουν άμεσα, προειδοποιώντας ότι πολλά από τα εμβόλια που διαθέτει θα λήξουν σύντομα. 

Η ημερομηνία λήξης των εμβολίων στην Ελλάδα είναι μια πληροφορία που δεν έχουμε ακόμα, αλλά, όπως και το Ισραήλ, αργά ή γρήγορα είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα. 

Πονοκέφαλος οι φοιτητές και οι μαθητές

Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για την έξαρση κρουσμάτων που παρουσιάστηκε σε πολλές παιδικές κατασκηνώσεις, η οποία αποτελεί σαφή προειδοποίηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, για το τι θα συμβεί το φθινόπωρο στα σχολεία και τα πανεπιστήμια με το στέλεχος Δέλτα, που τα δεδομένα δείχνουν ότι σαρώνει στους νέους. 

Στις ΗΠΑ, το παράδειγμα των οποίων επικαλούνται αρκετοί ειδικοί, το 28% των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και περισσότερες από πενήντα χώρες έχουν ξεκινήσει ήδη τον εμβολιασμό των παιδιών, για τα οποία υπάρχουν πλέον αρκετά δεδομένα. Στο υπουργείο Παιδείας, για την ώρα, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το αν θα γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί, ούτε καν για τα πανεπιστήμια (όπου υπάρχει συνωστισμός στα αμφιθέατρα), προκειμένου να ανοίξουν. 

Μαθητές Facebook Twitter
Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για την έξαρση κρουσμάτων που παρουσιάστηκε σε πολλές παιδικές κατασκηνώσεις, η οποία αποτελεί σαφή προειδοποίηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, για το τι θα συμβεί το φθινόπωρο στα σχολεία και τα πανεπιστήμια με το στέλεχος Δέλτα, που τα δεδομένα δείχνουν ότι σαρώνει στους νέους. Φωτ.: Eurokinissi

Οι αλλαγές στα πανεπιστήμια και οι αντιδράσεις

Σχετικά με πανεπιστήμια, η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα έχει να διαχειριστεί και το αποτέλεσμα της πολιτικής της για την ελάχιστη βάση εισαγωγής που εφαρμόζεται πρώτη φορά φέτος και θεωρείται βέβαιο ότι θα αφήσει εκτός τριτοβάθμιας αρκετές χιλιάδες φοιτητές που δεν κατάφεραν να την πιάσουν. Σύμφωνα με τα στατιστικά που δημοσιεύτηκαν, η χαμηλότερη βάση εισαγωγής θα είναι 8,3 και θα φτάνει έως 14,3 (ανάλογα με τον συντελεστή της σχολής), που σημαίνει ότι κανένας μαθητής που έγραψε κάτω από αυτόν τον βαθμό δεν θα μπορεί να εισαχθεί, όπως είχε τη δυνατότητα τα προηγούμενα χρόνια.

Η αλλαγή αυτή, για την οποία το υπουργείο Παιδείας έχει δεχτεί πολεμική από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις, παρότι είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση γνώριζε πως θα υπήρχαν αποκλεισμοί, όταν νομοθετούσε. Άλλωστε γι’ αυτό νομοθέτησε την ελάχιστη βάση, για να μην εισάγονται όσοι έχουν χαμηλές βαθμολογίες.  

Το φετινό φθινόπωρο θα είναι ένα κρίσιμο τεστ συνολικά για την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά στα πανεπιστήμια, καθώς θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και το ν+2, με το οποίο ένας φοιτητής τετραετούς σχολής δεν θα μπορεί να φοιτά σε αυτήν περισσότερο από έξι χρόνια ‒ όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό για σχολές των οποίων ο μέσος όρος αποφοίτησης είναι τα 7-8 χρόνια, όχι με αποκλειστική ευθύνη των φοιτητών, καθώς πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα.

Επίσης, φέτος θα είναι η χρονιά που θα εφαρμοστεί η απόφαση για πανεπιστημιακή αστυνομία και κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξουν αντιδράσεις και με ποιες συνέπειες. 

Τα χρήματα έρχονται, αλλά πού θα πάνε;

Η είδηση της εβδομάδας, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, είναι η επίσημη έγκριση του ελληνικού προγράμματος από το Ecofin και τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια που θα εκταμιευτούν από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στον Ιούλιο, ενώ αναμένονται άλλα 3,5 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του χρόνου. Στην πολύπαθη χώρα μας, όμως, δεν αρκεί να έρθουν χρήματα, έχει σημασία και πού θα πάνε. Κυρίως αν θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία, αν θα μπουν βάσεις για πραγματική ανάπτυξη και αν θα ωφεληθεί εν τέλει ο λαός. 

Η αντιπολίτευση κατηγορεί ήδη την κυβέρνηση ότι τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στις τράπεζες και σε ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις. Μέχρι τώρα κανένας δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια θα εγκρίνουν οι τράπεζες ‒που έχουν αναλάβει‒ τις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων. 

Πολλοί περιμένουν τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα σαν το «μάννα». Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει προϋποθέσεις πλήρους διαφάνειας, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν λεπτομερώς πού θα πάνε και να μην επαναληφθούν οι κακές πρακτικές του παρελθόντος. 








 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ