Ακτιβιστές εναντίον δεξαμενόπλοιου

greenpeace Facebook Twitter
Ακτιβιστές της Greenpeace δέθηκαν στην αλυσίδα της άγκυρας του δεξαμενόπλοιου «Ust-Luga», που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο σε τερματικό σταθμό της Esso στα νοτιοανατολικά της Νορβηγίας.
0

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η επανεκλογή του Εμ. Μακρόν χαιρετίστηκε ως νίκη της Ευρώπης και αποφυγή της παράδοσης μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας στον ακροδεξιό λαϊκισμό.

Την ίδια μέρα, ένας απρόσμενος πολιτικός σεισμός συνέβη στη Σλοβενία. Το συντηρητικό/λαϊκιστικό Δημοκρατικό Κόμμα της Σλοβενίας του νυν πρωθυπουργού, Γιάνεζ Γιάνσα, με 23,6% συνετρίβη από τον νεοσύστατο κεντροαριστερό/οικολογικό πολιτικό σχηματισμό, Κίνημα Ελευθερίας, του Ρόμπερτ Γκόλομπ που έλαβε το 35,8% των ψήφων.

Αντίγραφο του Ντ. Τραμπ και του Βίκτορ Όρμπαν, ο Γιάνσα είχε κατηγορηθεί ότι αποδυνάμωσε το κράτος δικαίου στη χώρα του με επανειλημμένες επιθέσεις στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, την κοινωνία των πολιτών και το δικαστικό σύστημα. Η Σλοβενία παρουσίασε τη μεγαλύτερη εξασθένιση της δημοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη/ Κεντρική Ασία το 2021, σύμφωνα με έκθεση του ερευνητικού ινστιτούτου Freedom House.  

Οι νίκες του Μακρόν και του Γκόλομπ περιόρισαν την απογοήτευση από την επανεκλογή του Όρμπαν στην Ουγγαρία. Αν προστεθούν και οι ήττες του Μπόικο Μπορίσοφ στη Βουλγαρία και του Αντρέι Μπάμπις στην Τσεχία θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για σημαντική υποχώρηση των ακροδεξιών, αντιδημοκρατικών ιδεολογιών που ταλάνισαν την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και ενίσχυση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Παρεμπιπτόντως, το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μεγάλη ήττα των δημοσκόπων, οι οποίοι προέβλεπαν ισοπαλία μεταξύ του Γιάνσα και του Γκόλομπ, ενώ η διαφορά τους έφθασε στο 12%.

Πηγή: Politico, Euronews

robert golob Facebook Twitter
Ο θριαμβευτής των εκλογών στη Σλοβενία, Ρόμπερτ Γκόλομπ.

• • •

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ
Εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας στην έδρα του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας στην Τιράσπολ, την πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, μετά από επίθεση με εκτοξευτήρα βομβών που δεν άφησε κανέναν τραυματία, ανακοίνωσε η αστυνομία της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία αποσχισθείσας περιοχής της Μολδαβίας.

Άγνωστό είναι μέχρι στιγμής ποιος και γιατί το έκανε.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο βομβαρδισμός ήταν «προγραμματισμένη προβοκάτσια», η οποία «οργανώθηκε από την FSB [την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας] προκειμένου να ενσταλάξει πανικό και αντι-ουκρανικά αισθήματα». Ούτε από τις αρχές της Υπερδνειστερίας ούτε από τους Ρώσουν υπήρξαν σχετικές δηλώσεις.

Η επίθεση προκάλεσε εύλογη ανησυχία, διότι συνέβη τρεις μόλις ημέρες μετά τη δήλωση του αναπληρωτή διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, Ρουστάμ Μινεκάγεφ, ότι ο ρωσικός στρατός στοχεύει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της στρατιωτικής του επιχείρησης, ότι θέλει επίσης να δημιουργήσει ασφαλή εδαφική συνέχεια στην Κριμαία, και ότι ο έλεγχος της νότιας Ουκρανίας θα δώσει στη Ρωσία μια πύλη προς την Υπερδνειστερία.

Παρά ταύτα, η κλιμάκωση του πολέμου με ρωσική επίθεση στην Υπερδνειστερία θεωρείται προς το παρόν μη ρεαλιστικό σενάριο και ρωσικός αντιπερισπασμός από τις μάχες στο Ντονμπάς. 

Πηγή: Le Monde

tiraspol bomb attack Facebook Twitter
Το κτίριο του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας στην πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, Τιράσπολ, μετά τη βομβιστική επίθεση. Φωτ.: Twitter

• • •

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ
Στην πρώτη δήλωσή της όταν ξεκαθάρισε το αποτέλεσμα των εκλογών, η Μαρίν Λεπέν είπε ότι το ποσοστό της 41,46% αποτελεί «λαμπρή νίκη». Λαμπρή επίδοση σίγουρα, αλλά νίκη;

Τη θριαμβολογία της αποκαθήλωσε με τη φαρμακερή του δήλωση ο επίσης ακροδεξιός, Ερίκ Ζεμούρ: «Το όνομα Λεπέν [πατέρας και κόρη Λεπέν μαζί] έχασε 8 προεδρικές εκλογές». Πρόκληση αρκετή για να ξεκινήσει ο μεταξύ τους πόλεμος. 

«Νομίζω ότι πρέπει να ξεφουσκώσει το κεφάλι του, το οποίο είναι τεράστιο, και να σταματήσει να προσβάλλει τους ανθρώπους», είπε το μεγαλοστέλεχος τού κόμματος της Λεπέν και δήμαρχος του Περπινιάν, Λουί Αλιό. «Δεν περίμενα επίθεση από αυτόν το βράδυ του δεύτερου γύρου», συνέχισε, πριν σημειώσει: «Δεν βλέπω πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συμμαχία με τη δέουσα μορφή με τη Reconquête! [το πολιτικό κίνημα του Ζεμούρ] σήμερα».

Καμία πιθανότητα σε αυτό το στάδιο για συμμαχία με τον Ερίκ Ζεμούρ, λένε αρκετά στελέχη του Εθνικού Συναγερμού. «Δεν πρόκειται να κλειστούμε σε μια συμμαχία με τη Reconquête!», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορτάν Μπαρελά.

Η Λεπέν και το κόμμα της έκαναν μεγάλο λίφτινγκ προκειμένου να αποτινάξουν τα ακροδεξιά/φασιστοειδή χαρακτηριστικά τους και θα ήταν παράλογο να τα βάλουν από το παράθυρο ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Με τον αέρα του 41,5%, ο Εθνικός Συναγερμός μάλλον θα επιδιώξει να απορροφήσει δυνάμεις από τον Ζεμούρ, πράγμα το οποίο οδηγεί σε ακροδεξιά πολιτική αιματοχυσία.  

• • •

ΓΑΛΛΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΕΚΤΟΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Λαμβάνοντας το 90,6% των ψήφων έναντι 9,4% της Λεπέν, ο Εμ. Μακρόν σάρωσε στις ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό στη Βοστώνη με 95,5%, ενώ η Λεπέν στο Μαϊάμι με 24%.

Απεναντίας, η Λεπέν κέρδισε στη Μόσχα με 58,32% έναντι 41,68% του Μακρόν. Στον πρώτο γύρο, πρώτος ήταν ο Ερίκ Ζεμούρ με 26,85% των ψήφων. Σημειωτέον, πολλοί Γάλλοι επαναπατρίστηκαν μετά τις κυρώσεις, αλλά ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν ήταν πρώτος και στις εκλογές του 2021.

Θα έλεγε κανείς ότι η ψήφος τους ήταν αποτέλεσμα του διαφορετικού αέρα που αναπνέουν... 

Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η εκλογική συμπεριφορά των Γάλλο-ισραηλινών. Η νίκη του Μακρόν με 85,8% ήταν συντριπτική στο Τελ Αβίβ. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στον μεν πρώτο γύρο πρώτευσε ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ με 55%, ενώ η Λεπέν πήρε μόλις το 3% των ψήφων, αλλά οι ψηφοφόροι αγνόησαν μαζικά την υπόδειξή του να ψηφίσουν τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο,  

Παρά τις υποδείξεις πολλών εβραίων ηγετών, με επικεφαλής τον αρχιραβίνο της Γαλλίας Χαΐμ Κορσιά, ο οποίος είχε καλέσει να μην ψηφίσουν τα «άκρα», χαρακτηρίζοντας τον Ερίκ Ζεμούρ «ρατσιστή», οι Γαλλο-ισραηλινοί ψήφισαν τον Ζεμούρ λόγω της εβραϊκής καταγωγής και της αντιαραβικής ρητορείας του, αλλά δεν ψήφισαν τη Λεπέν της οποίας η εικόνα στους Ισραηλινούς είναι πολύ κακή, σύμφωνα με Ισραηλινούς αναλυτές.

• • •

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΜΕΡΟΛΗΨΙΑ
Η αλληλεγγύη που έδειξαν οι Ευρωπαίοι και γενικότερα η διεθνής κοινότητα προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες ήταν και πρωτοφανής, και υγιής αντίδραση προς βασανισμένους ανθρώπους.

Ωστόσο, πολλοί, συμπεριλαμβανομένης της Human Rights Watch, καταγγέλλουν τη διαφορετική αντιμετώπιση των προσφύγων από τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης ανάλογα με την καταγωγή τους. Όταν, λόγου χάριν, Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί έφευγαν από τοπικές συγκρούσεις για τους ίδιους ακριβώς λόγους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούσαν για «μεταναστευτική κρίση».

Κάποιοι προσπάθησαν να εξορθολογίσουν την πολιτική αυτή στάση επικαλούμενοι ωφελιμιστικά επιχειρήματα. Στη Γαλλία, λόγου χάριν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας, Jean-Louis Bourlanges, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, όταν δήλωσε ότι οι Ουκρανοί θα αποτελούσαν «υψηλής ποιότητας μετανάστευση από την οποία μπορούμε να επωφεληθούμε».

Η προφανής εξήγηση αυτής της μεροληπτικής συμπεριφοράς είναι οι «διπλωματικές και γεωπολιτικές σχέσεις» εγγύτητας μεταξύ Ουκρανίας και Ευρώπης (Michel Agier), οι οποίες ενισχύθηκαν από την ομόθυμη στάση των πολιτικών ηγεσιών και των επικοινωνιακών μέσων μετά τη ρωσική εισβολή. Θα ήταν εντελώς αδιανόητο, λόγου χάριν, η Πολωνία να είχε κλείσει τα σύνορά της στους Ουκρανούς και ταυτόχρονα να αντιπαρατίθεται σκληρά στη Ρωσία εξοπλίζοντας την Ουκρανία.

Άλλωστε, η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού στο Συμβούλιο της Ευρώπης ορθά επεσήμανε ότι αυτό ακριβώς το «μοντέλο» που εφαρμόστηκε με τους Ουκρανούς πρόσφυγες χρειάζεται να γενικευθεί και να γίνει κανόνας στο εξής, διότι «είναι αδιανόητο να είμαστε επιλεκτικοί στον ανθρώπινο πόνο».

Παρά ταύτα, ορισμένοι επιχειρούν να νομιμοποιήσουν αυτή την αλληλεγγύη με το επιχείρημα ότι η μεροληψία είναι ουσιαστικό στοιχείο της ηθικής. Είναι γεγονός ότι προσωπικές σχέσεις (με τα παιδιά μας, συγγενείς, φίλους) και προσωπικά σχέδια τα οποία αποτελούν στοιχεία της ταυτότητάς μας, δεν μας επιτρέπουν να κρίνουμε και να αποφασίσουμε αμερόληπτα. Διαισθητικά, η μεροληψία είναι δικαιολογημένο και προφανές γεγονός της ζωής. Ο ισχυρισμός ότι αντιμετωπίζω τα παιδιά μου απρόσωπα, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου, είναι ακατανόητος, αν όχι τερατώδης. 

Ωστόσο, η αιτιολόγηση της μεροληπτικής συμπεριφοράς απέναντι σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε μεν, αλλά αναγνωρίζουμε ότι έχουν κάποια κοινά πολιτικο-πολιτισμικά στοιχεία με εμάς προϋποθέτει μεγάλο και επικίνδυνο διανοητικό άλμα. Η μεροληψία υπέρ των Ουκρανών, αλλά όχι των Σύρων, είναι ιδεολογικής τάξεως, και δεν βασίζεται σε προσωπικές σχέσεις ή προσωπικά σχέδια, δηλαδή στα ελάχιστα αποδεκτά προαπαιτούμενά της στο πλαίσιο της ηθικής φιλοσοφίας, και μόνον ποιητική αδεία μπορεί να γίνει κάπως ανεκτή. 

Η αλληλεγγύη στους Ουκρανούς κάλλιστα απορρέει από το ότι υποφέρουν διότι είναι θύματα μεγάλης αδικίας, όπως όμως και οι Σύροι. Αν επικαλεστούμε την πολιτιστική εγγύτητα μπαίνουμε σε επικίνδυνα χωράφια, που μας οδηγούν π.χ. να υποστηρίζουμε τη Σερβία όταν σφαγιάζει τους μουσουλμάνους. Τα ηθικά προτάγματα καθολικής ισχύος είναι υπεραρκετά για να δικαιολογήσουν τη στάση μας, και δεν χρειαζόμαστε διανοητικές ακροβασίες για να δικαιολογήσουμε ιδεολογικές προτιμήσεις.   

• • • 

«ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΩΝ»
Τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες υπήρξε έκρηξη του επιστημονικού ενδιαφέροντος για τις συγκινήσεις, ύστερα από έναν σχεδόν αιώνα περιθωροποίησής τους.

H χρήση του όρου συγκίνηση (emotion), ο οποίος επινοήθηκε από τον Ρενέ Ντεκάρτ, γενικεύεται από τα μέσα του 19ου αιώνα, αποσκοπώντας να απαλλάξει την επιστημονική ανάλυση από το φορτισμένο με αρνητικές ηθικές θεωρήσεις πάθος. 

Το «πάθος» προέρχεται από το ρήμα πάσχω, υφίσταμαι δηλαδή ένα βάσανο, ένα μαρτύριο. Στη σύγχρονή τους έννοια, το μεν πάθος τείνει να περιλαμβάνει καταστάσεις που προκαλούν ισχυρότατες και ανεξέλεγκτες παρορμήσεις (π.χ. σεξουαλική επιθυμία, εξάρτηση από τα ναρκωτικά, αλκοολισμός), ενώ η συγκίνηση θεωρείται ότι εξαρτάται γενικά από γνωσιακές διεργασίες και χρησιμοποιείται τόσο για σχετικά ήπιες όσο και για έντονες καταστάσεις, δίχως ωστόσο να είναι κατ’ ανάγκη αρνητικές για τον άνθρωπο. Υπ’ αυτή την έννοια, λόγου χάριν, το αριστοτελικό πάθος στη «Ρητορική» αντιστοιχεί σε ό,τι σήμερα χαρακτηρίζεται ως συγκίνηση. 

Συγκίνηση και συναίσθημα χρησιμοποιούνται συνήθως, ως συνώνυμα, μολονότι η συγκίνηση κατά κανόνα καλύπτει μάλλον σχετικά βραχυχρόνιες καταστάσεις.

Εύλογα, το μεγάλο αυτό ενδιαφέρον για τις συγκινήσεις δεν παραμέλησε το πώς οι εικαστικές τέχνες τις αποτύπωσαν διαχρονικά, την ένταση και τις παραλλαγές τους, καθώς και την εξελικτική τους πορεία.

Το Μουσείο Marmottan Monet στο Παρίσι παρουσιάζει, από τις 13 Απριλίου έως τις 21 Αυγούστου 2022, την έκθεση «Το Θέατρο των συγκινήσεων», στην οποία εκτίθενται κάπου 80 έργα από τον 14ο έως τον 21ο αιώνα, ανάμεσά τους η «Μελαγχολία» του Ντύρερ (1514), «Η προξενήτρα» του Άντζελο Καροσέλι (1625) και «Η ικέτιδα» του Πικάσο (1937).

Η έκθεση φιλοδοξεί να αποτυπώσει το πώς η δυτική ψυχή συγκροτήθηκε σιγά-σιγά. «Οι οκτώ ενότητες της έκθεσης απεικονίζουν την αργή μεταγραφή των συγκινήσεων από τους καλλιτέχνες και την εξέλιξή της με την πάροδο του χρόνου, υπό το πρίσμα των αισθητικών και επιστημονικών προβληματισμών και του βάρους των ιστορικών γεγονότων», σημειώνει το Μουσείο στην ιστοσελίδα του.

Πηγή: Musée Marmottan Monet

Το γράμμα του Βαγκράμ Facebook Twitter
Κλωντ-Μαρί Ντυμπύφ, «Το γράμμα του Βαγκράμ», 1827, Μουσείο Καλών Τεχνών, Ρουέν.

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Όταν δεν υπήρχαν πια οι θεοί και ο Χριστός δεν υπήρχε ακόμη, υπήρξε, από τον Κικέρωνα στον Μάρκο Αυρήλιο, μια μοναδική στιγμή στην οποία υπήρχε μόνον ο άνθρωπος».

— Γκυστάβ Φλωμπέρ, «À Madame Roger des Genettes» (1861;), «Correspondance», Louis Conard, Paris, 1910-1933  (Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ έκανε γνωστή αυτή τη ρήση)

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Οι γαλλικές εκλογές και το αβέβαιο μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Ντάλης / Οι γαλλικές εκλογές και το αβέβαιο μέλλον της Ευρώπης

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σωτήρης Ντάλης μιλά στη LiFO εν όψει του δεύτερου, κρίσιμου γύρου των γαλλικών εκλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μεγάλη νίκη με πολλά ερωτήματα

Nικόλας Σεβαστάκης / Μεγάλη νίκη με πολλά ερωτήματα

Από την κλασική εκλογική σκοπιά o Μακρόν δεν «κέρδισε χάνοντας». Θα συνεχίσει να είναι Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και η Μαρίν Λεπέν ή ο Ζαν Λυκ Μελανσόν θα έχουν το ρόλο της αντιπολίτευσης. Από άλλες πλευρές όμως, το περιβάλλον αυτής της μεγάλης εκλογικής νίκης έχει πολλά ανησυχητικά σημάδια.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ