Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΧΩΡΑ
Μπορεί να μην είναι άριστα, αλλά δεν είναι καθόλου άσχημα. Σύμφωνα με τον Δείκτη Πράσινου Μέλλοντος 2021 (Green Future Index) που εκπόνησε η MIT Technology Review για το 2020, η Ελλάδα κατετάγη 37η μεταξύ 76 χωρών.
Ο Δείκτης Πράσινου Μέλλοντος κατέταξε 76 χώρες βάσει της προόδου και των δεσμεύσεων τους για ένα χαμηλού άνθρακα μέλλοντος. Η τελική κατάταξη προέκυψε από την απόδοση των χωρών μεταξύ τους και τη συνολική βαθμολογία στους εξής πέντε πυλώνες: Εκπομπές άνθρακα, ενεργειακή μετάβαση, πράσινη κοινωνία, πράσινη καινοτομία και κλιματική πολιτική.
Η καλύτερη θέση της Ελλάδας είναι στις εκπομπές άνθρακα (7η) και η χειρότερη στην ενεργειακή μετάβαση (60η), ενώ στους άλλους πυλώνες βρίσκεται κοντά στην τελική συνολική της απόδοση: πράσινη κοινωνία (44η), πράσινη καινοτομία (44η) και κλιματική πολιτική (35η).
Στις πρώτες 20 θέσεις βρίσκονται 15 ευρωπαϊκές χώρες, οι δε πέντε πρώτες κατά σειρά είναι: Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία, Γαλλία και Ιρλανδία.
Μη ευρωπαϊκές χώρες στις πρώτες 20 είναι: Κόστα Ρικα (7η), Νέα Ζηλανδία (8η), Καναδάς (14η), Σιγκαπούρη (16η), και Ουρουγουάη (20η).
Στο «πράσινο μέσο» βρίσκονται διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων η Ινδία (21η), το Μαρόκο (26η), το Ισραήλ (38η), οι ΗΠΑ (40η), και η Κίνα (45η).
Τελευταίες στην κατάταξη βρίσκονται οι «αργόσχολες του κλίματος» και οι «απούσες του κλίματος» χώρες. Οι αργόσχολες χώρες (π.χ. Νότια Αφρική, Βιετνάμ, Ινδονησία) δίνουν προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη εις βάρος της απανθρακοποίησης. Η Ιαπωνία (60η) έχει πολύ περιορισμένους στόχους όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι απούσες περιλαμβάνουν πετρελαιοπαραγωγές χώρες (Σαουδική Αραβία, Ιράν, Κατάρ), την Τουρκία (68η), και τη Ρωσία (73η) που θεωρεί υπαρξιακή απειλή για την οικονομική ανάπτυξη την απανθρακοποίηση.
• • •
ΔΡΟΝΟΙ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ
Τρεις ιαπωνικές εταιρείες προσφέρουν υπηρεσίες απολύμανσης συναυλιακών χώρων και θεάτρων με ψεκασμό από δρόνους (drones).
Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι δρόνοι ψεκάζουν με αλκοόλ και έναν παράγοντα που γρήγορα απενεργοποιεί τον κορονοϊό, το δε αποτέλεσμα κρατά μια μακρά περίοδο, όπως έδειξαν οι έλεγχοι που πραγματοποίησε το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νάρα.
Για έναν χώρο 2.000 τετραγωνικών μέτρων, η απολύμανση κρατάει 15 με 20 λεπτά.
• • •
ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑΣ
Ένα βίντεο της ταφής με μπουλντόζα της 22-χρονης μαδαγασκαριανής, Μελανί, στη Σαουδική Αραβία, σόκαρε τη Μαδαγασκάρη. Το βίντεο αναρτήθηκε στα κοινωνικά μέσα στις 15 Μαρτίου.
Δυτικές οργανώσεις και δημοσιογραφικά σάιτ ενημερώθηκαν για το βίντεο από τη Γαλλο-μαδαγασκαριανή Ένωση AZIG, η οποία παρέχει διοικητική και ψυχολογική στήριξη σε εργαζόμενες από τη Μαδαγασκάρη και άλλες αφρικανικές χώρες σε χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες για τους ξένους εργαζόμενους.
Όπως εκατοντάδες άλλες, η Μελανί μετανάστευσε στη Σαουδική Αραβία για να δουλέψει ως οικιακή βοηθός. Όπως πολλές, επίσης, δεν άντεξε την κακομεταχείριση και εγκατέλειψε τη δουλειά της. Δίχως χαρτιά, η μόνη διέξοδος είναι η πορνεία ή η επαιτεία. Η Μελανί δολοφονήθηκε βίαια στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, όπου πήγε να συναντήσει έναν πελάτη και βρήκε μια παρέα ατόμων. Χάρη στην επιμονή της AZIG, το πτώμα της βρέθηκε σε ένα δάσος, και ενταφιάστηκε με αυτόν τον προσβλητικό τρόπο για τους συμπατριώτες της, που θεωρούν ιερή την τελετουργία της ταφής.
Το 2013, η Μαδαγασκάρη εξέδωσε διάταγμα που ανέστειλε τη μετανάστευση γυναικών προς τις χώρες του Κόλπου, κυρίως το Κουβέιτ, και τη Σαουδική Αραβία, η οποία βρίσκεται στις δέκα χειρότερες χώρες του κόσμου για τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσποσπονδία. Παρά ταύτα, στη χώρα εργάζονται 1,3 εκατομμύρια γυναίκες, από τις οποίες το 80% ως οικιακοί βοηθοί.
Πηγή: Les Observateurs
• • •
Η TOYOTA ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΪ
Μέσα σε λιγότερα από 40 χρόνια, το Ντουμπάι είχε εκρηκτική ανάπτυξη, όπως φαίνεται από τις δύο επόμενες φωτογραφίες.
Το 15-οροφο κτήριο κατοικιών της πρώτης εικόνας κατασκευάστηκε το 1974, τρία χρόνια μετά την ίδρυση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Το επίσημο όνομά του είναι Nasser Rashid Lootah Building, αλλά όλοι το ξέρουν ως Toyota Building.
Το περίεργο είναι ότι το κτήριο δεν έχει καμιά σχέση με την Toyota, εκτός από τη διαφημιστική πινακίδα στη κορυφή του. Οι συνήθειες δεν αλλάζουν. Το 2018 αφαιρέθηκε η πινακίδα, διότι είχε λήξει το συμβόλαιο, αλλά όλοι συνεχίζουν να το λένε Toyota Building. Γνωστό φαινόμενο και από τις μετονομασίες οδών στη χώρα μας.
Πηγή: Khaleej Times
• • •
ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 1941, με την επίθεση γερμανικών στρατευμάτων μέσω Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας.
Μετά την κατάρρευση του μετώπου στα σύνορα, οι γερμανικές δυνάμεις έπρεπε να περάσουν από τις διαβάσεις του Ολύμπου (Πέτρα, Πλαταμώνας, Τέμπη) για να βγουν στη Θεσσαλική πεδιάδα. Η 5η Νεοζηλανδική Ταξιαρχία με τρία τάγματα τοποθετήθηκε στα στενά της Πέτρας και ένα τάγμα στην διάβαση του Πλαταμώνα. Τελικά, οι γερμανικές δυνάμεις πέρασαν και από τις δύο διαβάσεις, το πρωί της 18ης Απριλίου κέρδισαν τη μάχη των Τεμπών, και την επομένη εισήλθαν στη Λάρισα.
[Στο μικρό αυτό αφιέρωμα στη γενέτειρά μου, οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του κ. Παρασκευά Καλπακτσόγλου]
• • •
ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΤΟΥ ΠΙΚΑΣΟ ΣΤΟΝ ΚΟΚΤΩ
Αν αποστολέας είναι ο Πικάσο και παραλήπτης ο Ζαν Κοκτώ, η καρτ ποστάλ θα μοιάζει κάπως έτσι.