50.000 – 60.000 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
Η εύρεση λύσης στον πόλεμο Ουκρανίας και Ρωσίας μόνο εύκολη δεν είναι. Ωστόσο, αρχίζουν να διαφαίνονται τα όρια εντός των οποίων η ουκρανική πλευρά φαίνεται ότι κινείται.
Σύμφωνα με την The Kyiv Independent ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης με Ουκρανούς δημοσιογράφους, στις 5 Απριλίου, ότι η μάχη για τα καταληφθέντα εδάφη του Ντονμπάς από το 2014 θα είχε πολύ μεγάλο κόστος: «Θα κόστιζε 50.000 ή 60.000 από τους καλύτερα εκπαιδευμένους ανθρώπους μας, και ο εχθρός θα επέστρεφε τον επόμενο μήνα».
Τη θέση αυτή, επιβεβαίωσε ανακοίνωση του γραφείου του, αναφέρει ο Guardian. Η επίλυση όλων των ζητημάτων σε ένα πακέτο και ο τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία είναι «δύσκολη και απίθανη», και ο Ζελένσκι πιστεύει ότι το ζήτημα των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών του Ντονμπάς και της Κριμαίας δεν θα πρέπει να συνδεθεί με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, αλλά θα πρέπει να αφεθεί για διαπραγματεύσεις με χρονικό ορίζοντα την επόμενη 15ετια.
Με άλλα λόγια, ο Ζελένσκι θεωρεί νίκη αν δεν υπάρξει απώλεια εδαφών, πλην των κατεχόμενων από το 2014, δηλαδή αν οι Ρώσοι αποσυρθούν στις θέσεις που κατείχαν την 23η Φεβρουαρίου.
Απεναντίας, δεν είναι σαφές ποιες είναι οι κατακτητικές βλέψεις της Ρωσίας, λόγου χάριν, αν επιδιώκουν να εισβάλουν στην Οδησσό, αποκλείοντας την Ουκρανία από τη θάλασσα. Έχουν, όμως, δηλώσει ότι θα επιχειρήσουν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στο σύνολο του Ντονμπάς. Αυτό θα είναι το νέο «Στάλιγκραντ», όπως το χαρακτήρισε ο Ζελένσκι.
Πηγή: The Kyiv Independent, The Guardian
• • •
ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ
Ο πρώην ανταποκριτής της Monde στη Μόσχα, Jan Krauze, σε πρόσφατο άρθρο του (Le Monde, 03.04.2022) έγραψε ότι ο Πούτιν «δουλεύει ψιλό γαζί» (le rouler dans la farine) τον Εμανουέλ Μακρόν. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε πιο κομψά ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, στη σφοδρή επίθεση του κατά του Γάλλου προέδρου.
Όπως αναμενόταν, το «ψιλό γαζί» του Πούτιν στον Μακρόν υιοθετήθηκε ευρέως στα κοινωνικά μέσα, πρωτίστως από τους αδιάλλακτους, πολλοί εκ των οποίων δεν περίμεναν ούτε τον Krauze ούτε τον Μοραβιέτσκι.
Προσπερνώ την υπερφίαλη αυταρέσκεια (και αφέλεια) σχολιαστών, που αυτοί μεν καταλαβαίνουν το «ψιλό γαζί», αλλά όχι ο Μακρόν. Και την παράδοξη — και είναι ήπιος ο χαρακτηρισμός — απαίτηση να σταματήσει να μιλάει ο Μακρόν με τον Πούτιν, όταν οι Ουκρανοί συζητούν με τους Ρώσους.
Χθες ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια προεκλογικής επίσκεψης στην κοινότητα Σπεζέ του διαμερίσματος Φινιστέρ.
«Δεν είμαστε σε πόλεμο και δεν ήμασταν ποτέ σε πόλεμο με τη Ρωσία και ο Πρόεδρος Πούτιν είναι ηγέτης του οποίου τις απόψεις δεν συμμερίζομαι, αλλά με τον οποίο είχα πάντα διάλογο — ενίοτε με αντιπαραθέσεις — με περίσκεψη και απαιτήσεις. Αυτό κάνω από την αρχή του πολέμου, κάθε φορά κατόπιν αιτήματος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του Ουκρανού Προέδρου. Επειδή θεωρεί ότι είναι χρήσιμο να διατηρηθεί ένας διάλογος».
«Ενόσω ο Ουκρανός πρόεδρος μου ζητά να κάνω διάλογο με τη Ρωσία και η Γαλλία μπορεί να έχει αυτόν τον ρόλο που συνίσταται στην προώθηση των διαπραγματεύσεων, στην επίτευξη πραγμάτων σε ανθρωπιστικό επίπεδο και στην προετοιμασία της ειρήνης, θα το κάνω».
Απάντηση που δεν επιδέχεται παρερμηνείες, και πολιτικά σωστή, διότι αφήνει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, την ανάγκη των οποίων πρώτος ο ίδιος ο Ζελένσκι έχει κατανοήσει πλήρως.
Πηγή: Le Monde
• • •
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ 1,2 ΔΙΣ. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει — τώρα», δήλωσε χθες Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πλήττει 74 αναπτυσσόμενες χώρες, επηρεάζοντας συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε, οι οποίοι «είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην άνοδο των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων».
«Χρειαζόμαστε σοβαρές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. Ο πόλεμος αυτός αντιπροσωπεύει «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν τεθεί ποτέ στη διεθνή τάξη και στην παγκόσμια ειρηνευτική αρχιτεκτονική που βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Λόγω της φύσης του, της έντασής του και των συνεπειών του».
Πηγή: AFP, Le Figaro
• • •
ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί διαδικασίες για την περικοπή των κονδυλίων της Ουγγαρίας λόγω παραβιάσεων του κράτους δικαίου, δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενέκρινε τον Φεβρουάριο την περικοπή της χρηματοδότησης, αλλά η Επιτροπή επέλεξε να περιμένει μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές στην Ουγγαρία για να προχωρήσει.
Η Βουδαπέστη ενημερώθηκε χθες, δύο ημέρες αφότου ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κέρδισε μια τέταρτη συνεχή θητεία σε εκλογές, και αντέδρασε έντονα, ισχυριζόμενη ότι η ΕΕ ουσιαστικά τιμωρεί τους Ούγγρους ψηφοφόρους για τις δημοκρατικές επιλογές τους.
Ύστερα από πολυετή καθυστέρηση να αντιμετωπίσει παραβιάσεις του κοινοτικού δικαίου, η ΕΕ φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει αποφασιστικά. Άλλωστε, η συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για την Ουγγαρία του Όρμπαν, λόγω της στάσης που κράτησε στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Πηγή: Politico
• • •
ΕΝΑΣ ΖΗΤΟΥΣΕ ΜΑΣΑΖ, ΑΛΛΟΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Σε καμιά περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό είναι ο κανόνας. Ωστόσο, οι Ουκρανές που φτάνουν στο Βέλγιο αντιμετωπίζουν μερικές φορές εξωφρενική συμπεριφορά. Σε ορισμένους πρόσφυγες προσφέρεται στέγαση με αντάλλαγμα οικιακές εργασίες, μασάζ ή σεξουαλικές χάρες.
«Ο ένας ζητούσε μασάζ, ο άλλος ήθελε μόνο νεαρές, αδύνατες, όμορφες γυναίκες», είπε μια Ουκρανή.
Το Υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου εξέδωσε μάλιστα εγκύκλιο για να προειδοποιήσει τους δήμους και τα αστυνομικά τμήματα.
Πέρα από την αχαρακτήριστη συμπεριφορά «αλτρουιστών» «νοικοκύρηδων», το τράφικινγκ έχει αυξηθεί πολύ, όπως συμβαίνει πάντα σε ανθρωπιστικές καταστροφές.
Κατά το το Reduxx, οι αναζητήσεις στο Google για όρους όπως «Ουκρανές κοπέλες», «ουκρανικό πορνό» και «πολεμικό πορνό» αυξήθηκαν ήδη από την πρώτη εβδομάδα της σύγκρουσης. Ομοίως, οι κορυφαίες αναζητήσεις στο PornHub περιλάμβαναν τις λέξεις «Ουκρανία» και «Ουκρανικό κορίτσι». Άλλες πορνοσελίδες όπως η XVideos είχαν επίσης αξιοσημείωτη αύξηση, με ετικέτες όπως «Ουκρανίδα έφηβη» και «Ουκρανίδα πόρνη», προσθέτοντας χιλιάδες νέα βίντεο σε αυτές τις κατηγορίες.
Στη χώρα μας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δημοσίευσε οδηγίες προς όσους δραστηριοποιούνται στην υποδοχή των προσφύγων από την Ουκρανία, «για τον εντοπισμό ενδείξεων στρατολόγησης ατόμων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση, με σκοπό την εκμετάλλευσή τους αλλά και, για τη λήψη προληπτικών μέτρων».
Πηγή: RTBF, Reduxx
• • •
ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ
Πολλά θα ακουστούν μέχρι να βρεθούν οι υπεύθυνοι της σφαγής των αμάχων. Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που θεωρούν αδιανόητο ότι υπήρξε ουκρανική μεθόδευση και, επίσης, αδιανόητο ότι ο ρωσικός στρατός θα άφηνε όλα αυτά τα ακρωτηριασμένα, δεμένα πτώματα στη μέση του δρόμου.
Σήμερα το πρωί, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αναφέρει ότι πιθανόν οι υπεύθυνοι για τη σφαγή των αμάχων δεν ήταν τακτικοί στρατιώτες, αλλά αξιωματικοί της FSB (Federal Security Service), της ρωσικής υπηρεσίας ασφάλειας.
Το πρακτορείο επικαλείται τη μαρτυρία μιας 43χρονης Ουκρανής: «Στην αρχή υπήρχαν κυρίως νέοι (Ρώσοι) στρατιώτες. Κατόπιν, δύο εβδομάδες αργότερα, υπήρχαν και άλλοι. Ηλικιωμένοι, ήταν πάνω από 40 ετών. Ήταν βίαιοι. Κακομεταχειρίστηκαν τους πάντες. Και τότε ήταν που άρχισαν οι δολοφονίες.. ήταν πολύ καλά εξοπλισμένοι, φορούσαν μαύρες και σκούρες πράσινες στολές, όχι κανονικές στολές του ρωσικού στρατού».
Πρόκειται για μία μόνο μαρτυρία, η οποία ασφαλώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη με επιφύλαξη, και σίγουρα δεν μπορεί να γενικευτεί, αν δεν υπάρξουν πρόσθετα στοιχεία.
Πηγή: Le Monde