Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
Δεν πάει άλλο.
Από τη μια, χθες είχαμε 3.215 νέα κρούσματα και 46 θανάτους από τη νόσο.
Από την άλλη, τα νεύρα όλων είναι διπλά σπαραλιασμένα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την πανδημία και τα λοκντάουν, ο δε φόβος και η αβεβαιότητα για το τι θα επακολουθήσει διογκώνονται. Όσο κι αν προσπαθούμε να εξωραΐσουμε την κατάσταση για να πάρουμε κουράγιο, δεν καταλαγιάζει η ανησυχία και ο θυμός. Όλα μας φταίνε, και, όταν δεν ξέρουμε τι μας φταίει, είμαστε έτοιμοι να λύσουμε το ζωνάρι με την παραμικρή αφορμή.
Αν δεν υπάρξει άμεσα καταλλαγή, όσα συνέβησαν χθες στη Νέα Σμύρνη θα μοιάζουν απλά επεισόδια.
Όσο απαράδεκτος ήταν ο ξυλοδαρμός του νεαρού, τόσο απαράδεκτος είναι ο τραυματισμός του αστυνομικού. Το πρώτο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι, αν αρχίσει πλειοδοσία του ποιο από τα δύο είναι σοβαρότερο, το χάσαμε το παιχνίδι. Αν από τον ξυλοδαρμό θέλει να βγει νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ και από τον τραυματισμό του αστυνομικού η Νέα Δημοκρατία, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά.
Όποιος νομίζει ότι πρόκειται για συμψηφισμό είναι εκτός τόπου και χρόνου. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με νομικίστικους σχολαστικισμούς. Αν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πιστεύουν ότι το ένα ή το άλλο είναι σοβαρότερο, στερείται νοήματος η αξιολόγηση των περιστατικών. Το μόνο που μετράει είναι τι έχουν μέσα στα κεφάλια τους οι άνθρωποι, διότι αυτό υποκινεί τη συμπεριφορά τους. Και αυτό που έχουμε σήμερα στα κεφάλια μας διαμορφώνεται και από λογικές αναλύσεις, αλλά πρωτίστως από συναισθηματικές και άλογες αντιδράσεις για τον απλό λόγο ότι όλοι είμαστε στην τσίτα.
Η χθεσινή διαδήλωση ήταν βλακώδης, διότι τα επεισόδια ήταν απολύτως προβλέψιμα. Δεν υιοθετώ καμιά θεωρία συνωμοσίας. Ήταν προβλέψιμα εξαιτίας της έντασης που επικρατούσε, της αναπόφευκτης παρουσίας των μπαχαλάκηδων, και της παρομοιώδους πλέον αδυναμίας των οργανωτών να τους ελέγξουν. Ήταν βλακώδης, επίσης, όχι μόνον επειδή γίνεται σε κρίσιμη στιγμή της πανδημίας, άρα αυτόματα δημιουργεί αρνητική προδιάθεση στον πολύ κόσμο· αλλά και επειδή η πιθανότητα ήταν πολύ μεγάλη, η συγκέντρωση να γύριζε μπούμερανγκ για τους οργανωτές. Συνεπώς, αν η προσδοκία τους ήταν να αποκομίσουν οφέλη, την πάτησαν πανηγυρικά.
Απόδειξη γι’ αυτό είναι η εσπευσμένη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που καταδίκαζε τη βία απερίφραστα — πολύ καλή και δίχως αιχμές σε άλλα κόμματα. Προφανώς, συνειδητοποίησε μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού ότι το πολιτικό κόστος θα έπεφτε πάνω του.
Εν πάση περιπτώσει, το πρωτεύον είναι να αποφευχθούν τυφλές συγκρούσεις. Το πρώτο βήμα πρέπει να το κάνει η κυβέρνηση και να ανταποκριθεί αμέσως η αντιπολίτευση. Δεν είμαι αισιόδοξος. Ο φανατισμός έχει πιάσει ταβάνι και φαίνεται πως έχουμε μπει σε φαύλο κύκλο. Αν συνεχιστεί αυτό, σε πέντε χρόνια θα συζητάμε πάλι ό,τι συζητούσαμε επί δεκαετίες.
Το μόνο παρήγορο είναι ότι όσοι ονειρεύονται κίνημα νεο-αγανακτισμένων, καλό είναι να κάνουν ένα κρύο ντουζ να ξυπνήσουν. Διότι, ως γνωστόν, η Ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα.
• • •
ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΤΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ, ΜΟΡΦΩΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο δολοφονήθηκαν τέσσερις γυναίκες στο Jalalabad, μια πόλη 80 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ στο Αφγανιστάν. Πρώτα, τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι, ηλικίας μεταξύ 20 και 25 ετών, σε δύο διαφορετικές επιθέσεις. Δύο μέρες μετά, την Πέμπτη 4 Μαρτίου, μια γιατρός που πήγαινε στη δουλειά της, δολοφονήθηκε από εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.
Νέες, γυναίκες και μορφωμένες, αυτά ήταν τα κοινά χαρακτηριστικά των θυμάτων. Οι στόχοι αυτών και άλλων δολοφονιών είναι σαφώς εστιασμένοι σε μια νέα γενιά μορφωμένων Αφγανών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούν την ελπίδα της χώρας και τον κύριο αντίπαλο των μουσουλμάνων σκοταδιστών. Πολλοί από αυτούς τους νέους και νέες, που στοχοποιήθηκαν ως «εκδυτικοποιημένοι» από τους φανατικούς μουσουλμάνους, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από τη χώρα.
Η έξαρση της βίας φαίνεται πως οφείλεται στην αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την παρουσία των Αμερικανών στη χώρα. Σύμφωνα με τη συμφωνία της διοίκησης του Τραμπ με τους Ταλιμπάν, την κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, οι Αμερικανοί θα αποχωρήσουν τον προσεχή Μάιο. Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν πάγωσε τις αποφάσεις για να επαναξιολογήσει την κατάσταση.
Πηγή: The Guardian, France Inter
• • •
ΜΟΥΣΕΙΑ
Ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στους λάτρεις της τέχνης και των μουσείων, τα οποία περιμένουμε να ανοίξουν. Ο δημιουργός του βίντεο είχε πολλά κέφια όταν το έφτιαχνε.
🥳 L’ambiance attendue dans les musées lorsque l’on va nous annoncer leur réouverture ! 🤣
— Culturez-vous (@CulturezVous) March 8, 2021
Qui sera dans le même état ?! (moi 🙋🏻♂️ moi 🙋🏻♂️ moi 🙋🏻♂️) pic.twitter.com/aBOdrRK8xn
• • •
«Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ»
Η πρώτη έκδοση του διάσημου βιβλίου του Άνταμ Σμιθ, κορυφαίο έργο του Διαφωτισμού και της οικονομικής επιστήμης, κυκλοφόρησε στις 9 Μαρτίου 1776.
Δεν ευτύχησε στη χώρα μας ο Άνταμ Σμιθ. Μόλις το 2012 μεταφράστηκε «Η Θεωρία των Ηθικών Συναισθημάτων» (Παπαζήσης, μτφ. Διονύσης Δρόσος), ενώ ακόμη δεν έχουμε πλήρη μετάφραση του «Πλούτου των Εθνών» -- μια «αλλόκοτη μετακένωση», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Νικ. Θεοχαράκης.
Μια μεγάλη διαμάχη ξέσπασε στον 19ο αιώνα, κυρίως ανάμεσα σε γερμανόφωνους μελετητές, για το αν υπάρχει ρήξη ανάμεσα στα δύο αυτά μείζονα έργα του Σμιθ, με την έννοια ότι καθένα από τα δύο προσδιορίζει διαφορετικές και αντιφατικές μεταξύ τους αρχές που καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Σήμερα, η δεσπόζουσα άποψη θεωρεί λυμένο το «Das Adam Smith problem» και αστήρικτο τον ισχυρισμό της ρήξης.
Η επόμενη περικοπή από τον «Πλούτο των Εθνών» είναι μάλλον άγνωστη.
Στο... μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του δέκατου, ενδέκατου, δωδέκατου και δέκατου τρίτου αιώνα,,, η συγκρότηση της εκκλησίας της Ρώμης πρέπει να θεωρηθεί ως ο πιο φοβερός συνδυασμός που διαμορφώθηκε ποτέ εναντίον της εξουσίας και της ασφάλειας της πολιτικής διακυβέρνησης, καθώς και εναντίον της ελευθερίας, λογικής, και ευτυχίας των ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν να ακμάσουν μόνον όπου η πολιτική διακυβέρνηση είναι ικανή να τους προστατεύει.
Μπορεί να ειπωθεί ως απόφθεγμα, ότι, υποθέτοντας όλα τα άλλα πράγματα αμετάβλητα, όσο πλουσιότερη είναι η εκκλησία, τόσο φτωχότερος πρέπει να είναι αναγκαστικά είτε ο ηγεμόνας από τη μια, είτε ο λαός από την άλλη· και, σε κάθε περίπτωση, το κράτος πρέπει να αυτοπροστατεύεται.
• • •
Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΥΝ
Στις 5 Μαρτίου 1940, ο Στάλιν και το πολιτικό γραφείο του ΚΚ της Σοβιετικής Ένωσης εγκρίνουν την πρόταση του επικεφαλής της NKVD, τη μυστική αστυνομία της Ε.Σ.Σ.Δ., Λαβρέντι Μπέρια, για τη μαζική εκτέλεση Πολωνών αξιωματικών.
Περί τους 22.000 Πολωνοί αξιωματικοί και αστυνομικοί όλων των βαθμίδων, επιστήμονες και διανοούμενοι εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι από εκτελεστές της NKVD, από τις αρχές Απριλίου μέχρι τα τέλη Μαΐου του 1940 — ο αρχιεκτελεστής της NKVD, Vasily Mikhailovich Blokhin, λέγεται πως εκτέλεσε 7.000 άτομα.
Η μαζική αυτή δολοφονία έμεινε στην ιστορία ως «η σφαγή του Κατύν», από το όνομα της πόλης του Κατύν — μία από τις περιοχές στις οποίες δολοφονήθηκαν οι Πολωνοί αξιωματούχοι.
Ένα ειδεχθέστατο έγκλημα, το οποίο αρνούνται μέχρι σήμερα στη χώρα μας ο «Ριζοσπάστης» και κάποιοι «διανοούμενοί» μας, αναπαράγοντας το σταλινικό «Ψέμα του Κατύν», όπως έμεινε στην Ιστορία η προσπάθεια συγκάλυψης του μακελειού από τη Σοβιετική Ένωση.