ΕΡΧΕΤΑΙ ΒΑΡΥΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Η δημόσια έκκλησή τους θύμισε τα πετρελαϊκά σοκ της δεκαετίας του ΄70.
Με εξαιρετικά σπάνια κοινή τους δήλωση στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche την Κυριακή, οι επικεφαλής των τριών γαλλικών ενεργειακών κολοσσών, TotalEnergies (πρώην Total), EDF (η γαλλική ΔΕΗ) και Engie (συγχώνευση των Gaz de France και Suez), κάλεσαν τους Γάλλους να μειώσουν «άμεσα» την κατανάλωση καυσίμων, πετρελαίου, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, μπροστά στον κίνδυνο ελλείψεων και εκτίναξης των τιμών που απειλούν την «κοινωνική συνοχή» τον επόμενο χειμώνα.
«Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που προκύπτει από αυτές τις δυσκολίες απειλεί την κοινωνική και πολιτική μας συνοχή και επηρεάζει υπερβολικά την αγοραστική δύναμη των οικογενειών», υποστηρίζουν οι Patrick Pouyanné (TotalEnergies), Jean-Bernard Levy (EDF) και Catherine MacGregor (Engie).
Ως εκ τούτου, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η έλλειψη φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου τον ερχόμενο χειμώνα είναι η άμεση μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. «Αλλά — περισσότερο από ποτέ — η καλύτερη ενέργεια είναι η ενέργεια που δεν καταναλώνουμε».
«Η προσπάθεια πρέπει να είναι άμεση, συλλογική και μαζική. Κάθε χειρονομία μετράει», λένε οι Patrick Pouyanné (TotalEnergies), Jean-Bernard Levy (EDF) και Catherine MacGregor (Engie), καθώς η Γαλλία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, προσπαθεί να εξασφαλίσει την επάρκεια των αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα, παρά τη μείωση των ρωσικών παραδόσεων.
Παράλληλα, το γαλλικό υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης ανακοίνωσε ότι ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Saint-Avold θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί «προσωρινά» για να καλύψει ανάγκες, αν χρειαστεί. Το εργοστάσιο είχε κλείσει στις 31 Μαρτίου.
Σημειωτέον, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε την Πέμπτη τη δεύτερη από τις τρεις φάσεις του ενεργειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, προειδοποιώντας για υψηλό κίνδυνο μακροχρόνιων ελλείψεων εφοδιασμού. Γερμανοί ειδικοί επισημαίνουν ότι το αυξημένο κόστος που εμφανίζεται τώρα στους λογαριασμούς ενέργειας των πολιτών ήταν αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών στην αγορά φυσικού αερίου το περασμένο φθινόπωρο, ενώ προειδοποιούν ότι «ένας διπλασιασμός ή τριπλασιασμός είναι πιθανός».
Πηγή: Le Journal du Dimanche, France Info
• • •
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Οι G7 φαίνεται ότι συγκλίνουν σε δύο σημαντικές αποφάσεις με σκοπό να περιορίσουν τη χρηματοδότηση του πολέμου από τον Πούτιν: περιορισμό των εισαγωγών ρωσικού χρυσού και καθορισμός τιμή πλαφόν στο πετρέλαιο. Τα μέτρα αυτά προσδοκάται ότι θα έχουν άμεσες επιπτώσεις, αλλά βεβαίως αναμένονται οι αντιδράσεις της Μόσχας για να αξιολογηθεί η επιτυχία τους.
Παράλληλα, οι G7 εγκαινίασαν, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ύψους 600 δισ. δολαρίων μέχρι το 1927. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το πρόγραμμα βασίζεται σε « κοινές αξίες» όπως η «διαφάνεια», ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων, το περιβάλλον, η ισότητα των φύλων.
Παρότι δεν κατονομάστηκε, ο αντίπαλος είναι η Κίνα και τα τεράστια έργα που χρηματοδοτεί στις αναπτυσσόμενες χώρες Το Πεκίνο έχει επενδύσει μαζικά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες για την κατασκευή υποδομών στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» ή για να εξασφαλίσει πρόσβαση σε ορισμένες πρώτες ύλες. Ωστόσο, κατηγορείται ότι υλοποιεί τα σχέδιά του χρησιμοποιώντας δάνεια που είναι ασύμφορα και αδιαφανή, γεγονός που επιδεινώνει τα προβλήματα χρέους των ήδη ευάλωτων χωρών.
Οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 200 δισ. δολάρια σε πέντε χρόνια, αλλά η συνολική χρηματοδότηση θα γίνει με συνδυασμό κρατικών και ιδιωτικών πόρων.
Η υποσαχάρια Αφρική θα είναι σαφώς μια σημαντική προτεραιότητα της εταιρικής σχέσης που εγκαινιάστηκε από την G7, αλλά η Κεντρική Αμερική, η Νοτιοανατολική Ασία και η Κεντρική Ασία είναι επίσης «εξαιρετικά σημαντικές» περιοχές, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Πηγή: Le Monde
• • •
ΠΙΟΤΟ ΚΑΙ ΣΤΙΚΑΚΙ USB ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ
Ή θα πίνεις ή δεν θα κουβαλάς μαζί σου στικάκι USB. Αυτό είναι το μάθημα που έμαθε καλά κάποιος στην Ιαπωνία.
Μετά τη δουλειά, ένας Ιάπωνας πήγε με συναδέλφους του για ένα ποτό στην πόλη Αμαγκασάκι, βορειοδυτικά της Οσάκα. Όταν αποχώρησε ήταν τύφλα στο μεθύσι, και σωριάστηκε λιπόθυμος στον δρόμο.
Όταν συνήλθε ανακάλυψε ότι η τσάντα του είχε κάνει φτερά. Μικρό το κακό, αν η τσάντα του δεν περιείχε ένα στικάκι USB στο οποίο είχε μεταφέρει τα προσωπικά δεδομένα των 500.000 κατοίκων της πόλης. Το στικάκι περιελάμβανε τα ονόματα, τις ημερομηνίες γέννησης και τις διευθύνσεις όλων των κατοίκων της πόλης, καθώς και πιο ευαίσθητες πληροφορίες, όπως φορολογικά στοιχεία, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και πληροφορίες για τις οικογένειες που λαμβάνουν κοινωνική ασφάλιση.
Οι αξιωματούχοι της πόλης υποκλίθηκαν, ζητώντας συγγνώμη από τους κατοίκους για το ντροπιαστικό περιστατικό.
Πηγή: BBC
• • •
ΚΑΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ
Ο καθηγητής Ιστορίας στο Κέμπριτζ, Κρίστοφερ Κλαρκ, διάσημος από το βιβλίο του «Οι Υπνοβάτες» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014), μας παροτρύνει να αποφεύγουμε τις εσφαλμένες αναλογίες του πολέμου στην Ουκρανία με τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Δεν υπάρχει καμία αναλογία μεταξύ του 1914 και της κατάστασης στην Ουκρανία τώρα. Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος ξεκίνησε με έναν απίστευτα περίπλοκο τρόπο, στριφογυρνώντας σε ασήμαντα ζητήματα. Ενώ στην περίπτωση της εισβολής στην Ουκρανία, το 2014 και φέτος, πρόκειται ξεκάθαρα για παραβίαση της ειρήνης από μία μόνο δύναμη.
Πρόκειται για πολύ διαφορετικό σκηνικό. Δεν υπάρχει βαλκανική κρίση, δεν υπάρχει αλληλουχία αποφάσεων με το ‘θα το κάνουν’ και το ‘δεν θα το κάνουν’. Η Ευρώπη δεν χωρίζεται σε ένα δυαδικό ζεύγος συστημάτων συμμαχιών. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον, η Ρωσία είναι απομονωμένη αυτή τη φορά».
Ο Κλαρκ απορρίπτει επίσης τις συγκρίσεις μεταξύ της σημερινής γεωπολιτικής κατάστασης και εκείνης στις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μια σύγκριση που προτιμούν όσοι κατηγορούν το Βερολίνο ότι κατευνάζει τη Μόσχα.
«Ούτε βλέπω να είναι όπως το 1938, και ο Πούτιν δεν είναι σαν τον Χίτλερ. Ο Χίτλερ είχε μια βαθιά ρατσιστική φιλοσοφία, όπου οι Γερμανοί ήταν μια βιομάζα που επρόκειτο να επεκταθεί σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Μια καλύτερη αναλογία θα ήταν με τις καιροσκοπικές ρωσικές αρπαγές του 19ου αιώνα — για τις περισσότερες από τις οποίες εμείς στη Δύση δεν γνωρίζουμε πολλά, επειδή έγιναν εις βάρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο κόσμος γενικά μοιάζει όλο και περισσότερο με τον 19ο αιώνα: πολυπολικός και απρόβλεπτος».
Πηγή: The Guardian
• • •
«ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ 343 ΤΣΟΥΛΩΝ»
Το 1971, η εφημερίδα Le Nouvel Observateur δημοσίευσε το περιώνυμο μανιφέστο «Έκανα έκτρωση» και τις υπογραφές 343 Γαλλίδων που είχαν το θάρρος να υπογράψουν το μανιφέστο. Η δημόσια δήλωσή τους ότι είχαν κάνει έκτρωση στο παρελθόν επέφερε ποινική δίωξη, διότι οι αμβλώσεις ήταν απαγορευμένες.
Το μανιφέστο συνέταξε η Σιμόν ντε Μποβουάρ και το υπέγραψαν γνωστές γυναίκες της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας και διεθνώς (Ζαν Μορώ, Κατρίν Ντενέβ, Ανιές Βαρντά, Μαργκερίτ Ντυράς, κ.ά.).
Ήταν το ξεκίνημα μεγάλων αγώνων που οδήγησαν, στις 17 Ιανουαρίου 1975, στην ψήφιση του «νόμου της Βέιλ», χάρη στη σθεναρή στάση της τότε υπουργού Υγείας, Σιμόν Βέιλ, ο οποίος νομιμοποίησε τις αμβλώσεις.
Το περίφημο αυτό μανιφέστο έμεινε στην ιστορία ως «Το μανιφέστο των 343 τσουλών». Μια βδομάδα μετά τη δημοσίευσή του, το υπέρ του μανιφέστου Charlie Hebdo κυκλοφόρησε με ένα σκίτσο του Cabu, το οποίο είχε την ερώτηση «Ποιος γκάστρωσε τις 343 τσούλες στο μανιφέστο των αμβλώσεων;», και ένα σκίτσο του υπέρμαχου κατά των αμβλώσεων, υπουργού Μισέλ Ντεμπρέ, που απαντάει «Ήταν για τη Γαλλία».
Αργότερα, κάποιες φεμινίστριες επιχείρησαν να απαλείψουν το «τσούλες», αλλά υπήρξαν αντιδράσεις από τις 343, όπως η Ζαν Μορώ, και η φράση οριστικά πέρασε στην ιστορία.
• • •
ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Δεν είμαι στη δουλειά. Είμαι η δουλειά».
«Είναι φριχτό να ζεις με φόβο, ε; Αυτό είναι να είσαι σκλάβος».
— Blade Runner, 40 χρόνια