Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Σύμφωνα με την έκθεση Σοβέ, περίπου 330.000 παιδιά έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας τα τελευταία 70 χρόνια, εκ των οποίων 216.000 κακοποιήθηκαν από ιερείς και κληρικούς.
Δίνοντας έμφαση στον «μαζικό» και «συστημικό» χαρακτήρα της κακοποίησης των παιδιών, η επιτροπή Σοβέ αμφισβητεί τις ίδιες τις δομές της Καθολικής Εκκλησίας, τη λειτουργία της, ακόμη και δόγματά της. Επί παραδείγματι, προτείνει ότι το ποινικό δίκαιο πρέπει να υπερτερεί του κανονικού δικαίου, θέτει το ζήτημα της αγαμίας του κλήρου και της θέσης των γυναικών στους κόλπους της Εκκλησίας. Οι αντιστάσεις, όμως, είναι πολύ μεγάλες.
Μία μόλις μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης και παρότι ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για «ντροπή της Καθολικής Εκκλησίας», ο πρόεδρος της Συνόδου των Επισκόπων Γαλλίας, Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ, έτριξε τα δόντια δηλώνοντας ότι «η μυστικότητα της εξομολόγησης είναι ισχυρότερη από τους νόμους της Δημοκρατίας».
Η φράση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και σχόλια, και χαρακτηρίστηκε «αντιδραστική», διότι ένα έγκλημα που μπορεί να αποτραπεί, πρέπει να αποτρέπεται, όπως επιβάλλει η κοινή μας αντίληψη του δικαίου.
Η φράση αυτή, επίσης, που λέει ουσιαστικά ότι ο νόμος του Θεού είναι ανώτερος από τους νόμους του ανθρώπου, θα πρέπει να μας κάνει να αναλογιστούμε το τι ακούστηκε και ακούγεται όταν οι μουσουλμάνοι λένε ακριβώς το ίδιο...
• • •
ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ
Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία έχουν ακούσει πλειστάκις το «τόπο στα νιάτα». Μπορεί μάλιστα να το έχουν πει και οι ίδιοι, όταν ήταν νεότεροι.
Για παράδειγμα, διάβασα αυτές τις μέρες, που ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου επικεφαλής στο ΚΙΝΑΛ, ότι ο υποψήφιος, Νίκος Ανδρουλάκης, θα φέρει το νέο, επειδή είναι ηλικιακά ο νεότερος.
Μπορεί να το φέρει, αλλά το νέος στην ηλικία ως εγγύηση για νέες, φρέσκες ιδέες δεν έχει καμιά απολύτως βάση.
Ασφαλώς, πρέπει να υπάρξει ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ασφαλώς, πρέπει να στηριχθούν οι νέοι. Αλλά, αδιαμφισβήτητα, επίσης, αυτή η ανανέωση θα πρέπει να βασίζεται σε αξιολόγηση των ατομικών προσόντων, και όχι σε κοινωνιολογικές κατηγορίες.
Ούτε αναγκαία ούτε ικανή συνθήκη αποτελεί η ηλικία για την επιτυχία. Δεν είναι αναγκαία, διότι υπήρξαν πολιτικοί σε σχετικά προχωρημένη ηλικία που άφησαν σημαντικό έργο· και δεν είναι ικανή, διότι σχετικά νέοι απέτυχαν οικτρά.
Άλλωστε, είναι γνωστό παλαιόθεν και τοις πάσι ότι το «νέος, άρα καλύτερος» είναι μπαρούφα.
Το είπε ωραία ο Λουίς Μπουνιουέλ: «Η ηλικία είναι κάτι που δεν μετράει, εκτός κι αν είσαι τυρί».
• • •
ΑΔΙΚΗΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΟΙ «ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ»
Η γαλλική Βουλή ψήφισε ομόφωνα, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, πρόταση νόμου του κόμματος του Εμ. Μακρόν LRM (La République en marche) που απαγορεύει τις «θεραπείες μεταστροφής (conversion)», οι οποίες επιδιώκουν «να αλλάξουν ή να καταπιέσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου» ενός ατόμου και «έχουν ως αποτέλεσμα να μεταβάλλουν τη σωματική ή ψυχική υγεία του».
Οι πρακτικές αυτές, πνευματικές ή ψευδο-ιατρικές, επιδιώκουν να επιβληθεί αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+, και φυσικά πρόκειται για τσαρλατανισμό.
Μέλη της συλλογικότητας «Τίποτα για θεραπεία» («Rien à Guérir»), η οποία εργάστηκε επί χρόνια για την ανάδειξη του φαινομένου, εξέφρασαν την ανακούφισή τους, και τον ενθουσιασμό τους για τον ισχυρό συμβολισμό της ομοφωνίας.
Το κείμενο, που διαβιβάστηκε στη Γερουσία προς επικύρωση, προβλέπει δύο χρόνια φυλάκιση και 30.000 ευρώ πρόστιμο στους λεγόμενους «θεραπευτές» ή σε θρησκευτικά άτομα που ισχυρίζονται ότι «θεραπεύουν» την ομοφυλοφιλία.
Οι πρακτικές αυτές, που ήρθαν στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ, είναι δύσκολο να απαριθμηθούν, κατέληξε μια κοινοβουλευτική επιτροπή, αλλά κατέγραψε μια εκατοντάδα περιπτώσεων, καθώς και αύξηση των σχετικών περιπτώσεων. Η επιτροπή ανέφερε, επίσης, διάφορες «θεραπείες» που χρησιμοποιούνται: «ύπνωση», «ορμόνες», «ηλεκτροσόκ», και θρησκευτικές προσεγγίσεις («πρόσκληση σε αποχή», «εξορκισμό», «αναγκαστικοί γάμοι»).
Μολονότι αυτές οι πράξεις καλύπτονται από άλλους νόμους, οι βουλευτές έκριναν αναγκαίο να υπάρξει ειδική διάταξη, ούτως ώστε να προσδιοριστεί ειδικό αδίκημα προκειμένου να ξεπεραστούν οι σχεδόν ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα θύματα στην κατάθεση μηνύσεων.
Στη Γαλλία, οι δύο κύριες ομάδες που προωθούν τέτοιες πρακτικές είναι οι ευαγγελικοί προτεστάντες και οι χαρισματικοί καθολικοί. Ωστόσο, σημειώνει η επιτροπή, δεν αφορούν μόνον τους χριστιανούς, αλλά και τους μουσουλμάνους ― η πρακτική αποβολής κακών πνευμάτων ρόκια (roqya) ― και εβραίους.
Πηγή: Marianne, Le Monde
• • •
Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΟΒΕΙ ΜΗΔΕΝΙΚΑ
Την περασμένη Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, η Βενεζουέλα εισήγαγε τη νέα εντός τριών ετών νομισματική αναδιαμόρφωση, κόβοντας 6 μηδενικά από το μπολιβάρ ως απάντηση στον υπερπληθωρισμό που μαστίζει τη χώρα ― το χαρτονόμισμα του 1.000.000 μπολιβάρ θα αντικατασταθεί με κέρμα του 1 μπολιβάρ.
Η πάλαι ποτέ ευημερούσα χώρα είδε το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 80% από το 2013, εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, των αμερικανικών κυρώσεων και της κακής διαχείρισης.
Ο πληθωρισμός, που τρέχει με 1.743% ετησίως σύμφωνα με το Venezuelan Finance Observatory, κατατρώγει τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειονότητα (πάνω από το 76% σύμφωνα με το ENCOVI) να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, και κάπου 5 εκατομμύρια άτομα να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Η αλλαγή αυτή δεν πρόκειται να έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι οι οικονομικές ανισορροπίες είναι οξύτατες, και συνεπώς τα μηδενικά θα επιστρέψουν σύντομα, δήλωσε ο οικονομολόγος Χοσέ Μανιουέλ Πουέντε.
Πηγή: Forbes, Reuters
• • •
Η ΣΤΙΓΜΗ ΜΟΝΡΟΕ ΤΗΣ ΝΤΕΝΕΒ
Δεν ήταν κακοκαιρία σαν την «Αθηνά» που μας προειδοποιούν ότι θα έχει θυελλώδεις ανέμους.
Ένα κάπως δυνατό αεράκι ήταν στον γάμο της Κατρίν Ντενέβ με τον Ντέιβιντ Μπέιλι το 1965, και η Γαλλίδα ηθοποιός άθελά της έκανε copy-paste τη διάσημη σκηνή της Μέριλιν Μονρόε στο «Επτά χρόνια φαγούρας» του Μπίλι Γουάιλντερ.