ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ
Οι New York Times ανέφεραν την Τετάρτη ότι οι πληροφορίες των ΗΠΑ που δόθηκαν στον ουκρανικό στρατό οδήγησαν στη στοχοποίηση Ρώσων στρατηγών κοντά στις γραμμές του μετώπου. Από τους δώδεκα στρατηγούς που λέγεται ότι σκοτώθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, «πολλοί» είχαν στοχοποιηθεί με τη βοήθεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις στο δημοσίευμα. Ο Guardian αναφέρει ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την ενημέρωση, για δύο λόγους: για την ασφάλεια των επιχειρήσεων στο έδαφος... και επειδή δεν θέλουμε να πάμε σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSC) χαρακτήρισε «ανεύθυνο» τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ βοηθούν την Ουκρανία να σκοτώσει Ρώσους στρατηγούς. «Οι ΗΠΑ παρέχουν πληροφορίες στο πεδίο της μάχης για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να υπερασπίσουν τη χώρα τους... Δεν παρέχουμε πληροφορίες με σκοπό να σκοτώσουμε Ρώσους στρατηγούς», δήλωσε η εκπρόσωπος του NSC, Adrienne Watson, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων με ηλεκτρονικό μήνυμα.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αρνήθηκε χθες ότι παρείχε πληροφορίες που επέτρεψαν στις ουκρανικές δυνάμεις να στοχεύσουν ανώτερους Ρώσους αξιωματικούς κοντά στις γραμμές του μετώπου. Είναι αλήθεια ότι οι ΗΠΑ παρέχουν στο Κίεβο πληροφορίες «για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να υπερασπίσουν τη χώρα τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, αλλά «δεν παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με τη θέση των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών στο πεδίο της μάχης, ούτε εμπλεκόμαστε στις αποφάσεις στόχευσης που λαμβάνει ο ουκρανικός στρατός».
Το θέμα είναι σοβαρό, διότι αφορά την εμπλοκή τρίτης χώρας στον πόλεμο. Πάγια θέση της Δύσης είναι ότι αποκλείεται η στρατιωτική εμπλοκή της στον πόλεμο. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μια χώρα δεν θεωρείται εμπόλεμη ενόσω εξοπλίζει, χρηματοδοτεί, εκπαιδεύει ή καταρτίζει έναν από τους εμπλεκόμενους. Παρομοίως, δεν θεωρείται ότι εμπλέκεται στη σύγκρουση, αν παρέχει απλώς πληροφορίες, δίχως άμεση συμμετοχή στις επιχειρήσεις.
Απεναντίας, αν μια χώρα συντονίζει αυτές τις δυνάμεις, έστω και από απόσταση, ή σχεδιάζει πολεμικές επιχειρήσεις, καθίσταται «εμπόλεμη». Αυτό και μόνο δείχνει τη μεγάλη ανευθυνότητα της διαρροής τέτοιων πληροφοριών.
Πηγή: Le Monde, The Guardian, France Inter
• • •
ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ
Μετά τη συμμαχία της Αριστεράς (το Εθνικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος επικύρωσε τη συμμετοχή του χθες), τα κόμματα που στηρίζουν τον Εμ. Μακρόν — La République en marche, το «Δημοκρατικό Κίνημα» του Φρανσουά Μπαϊρού και οι «Ορίζοντες» του Εντουάρντ Φιλίπ — συμφώνησαν για κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές υπό το όνομα «Μαζί» (Ensemble).
Στη συνάντηση ανακοινώθηκε, επίσης, ότι το κόμμα του Μακρόν, La République en marche, θα «επανιδρυθεί» και θα αλλάξει το όνομά του σε «Αναγέννηση» (Renaissance).
Οι δύο αυτές συμμαχίες και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα αποτελέσουν τα κύρια μπλοκ που θα παλέψουν για την ψήφο των Γάλλων σε έναν μήνα.
Το κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ, «Ανάκτηση» (Reconquête) θα κατεβάσει υποψήφιους σχεδόν σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, αλλά ο ίδιος ο Ζεμούρ διστάζει ακόμη να κατέλθει ως υποψήφιος.
Πηγή: Le Monde
• • •
ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη καυσίμων, ιδίως το Κίεβο, και μεγάλες ουρές σχηματίζονται στα πρατήρια υγρών καυσίμων.
Η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιρίντενκο, έγραψε την Παρασκευή στον λογαριασμό της στο Facebook ότι το μεγάλο διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ, στην κεντρική Ουκρανία, και πολλές άλλες μεγάλες αποθήκες «καταστράφηκαν» από τα ρωσικά πλήγματα. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι σε μια βδομάδα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.
Μεγάλο μέρος των καυσίμων κατευθύνεται προς τον στρατό, καθώς και προς τους αγρότες που βρίσκονται στο αποκορύφωμα της περιόδου συγκομιδής.
Ο Ζελένσκι έκανε έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης, η οποία μάλλον ήταν εκ του περισσού. «Η αναμονή για καύσιμα μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα, αλλά μπορώ να περιμένω και δύο ώρες για να βεβαιωθώ ότι δεν θα ξανασυμβούν ποτέ τέτοια πράγματα», λέει ένας κάτοικος του Κιέβου. «Μπορούμε να περπατήσουμε, δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα πάντα πρέπει να πηγαίνουν στο στρατό — καύσιμα, τα πάντα. Μπορούμε να υποφέρουμε λίγο. Θα τα καταφέρουμε. Μπορώ να οδηγώ λιγότερο. Οτιδήποτε, αρκεί να κερδίσουμε», λέει ένας άλλος.
Υπάρχει πολύς πατριωτισμός και περηφάνεια για να σταθεί κανείς σε τέτοιες «ασήμαντες» δυσκολίες.
Πηγή: France24
• • •
ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ
Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, δήλωσε πως η πολιτεία του θα αμφισβητήσει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ του 1982, η οποία απαιτεί από τις πολιτείες να προσφέρουν δωρεάν δημόσια εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών των μεταναστών χωρίς χαρτιά.
Η απόφαση αυτή, γνωστή ως Plyler v. Doe, ακύρωσε νόμο του Τέξας, ο οποίος απαγόρευε την κρατική χρηματοδότηση για την εκπαίδευση παιδιών που δεν είχαν γίνει «νομίμως δεκτά» στις ΗΠΑ.
Μετά τις αμβλώσεις, τα παιδιά, και ουδείς γνωρίζει μέχρι πού θα φθάσει ο κατήφορος των Ρεπουμπλικάνων, που κάποτε ήταν υπόδειγμα συντηρητικού κόμματος.
Πηγή: Austin American-Statesman
• • •
ΔΕΝ ΖΗΤΑΕΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ
Δεν φτάνει που καταποντίστηκε στις προεδρικές εκλογές, η Βαλερί Πεκρές βρέθηκε προσωπικά χρεωμένη με 5 εκατ. ευρώ, αφού με 4,78% δεν πέρασε το όριο του 5% ώστε να δικαιούται κρατική χρηματοδότηση.
Η Πεκρές έκανε έκκληση για δωρεές στους φίλους του κόμματος, και μέχρι τώρα μάζεψε περίπου τα μισά.
Παρά ταύτα, αρνήθηκε μια τετραψήφια επιταγή του Νικολά Σαρκοζί. «Δεν ζητάει φιλανθρωπία, αλλά αλληλεγγύη και φιλία. Είναι μια έντιμη γυναίκα», δήλωσαν στελέχη από το περιβάλλον της Πεκρές.
Η πρώην υπουργός του Σαρκοζί δεν ξεχνάει ότι ο πρώην προέδρος αρνήθηκε να την υποστηρίξει, ίσως και να την υπονόμευσε. Μικρό, αλλά ενδεικτικό γεγονός της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το κόμμα των «Ρεπουμπλικάνων» που τείνει να γίνει γκρουπούσκουλο.
Πηγή: BFMTV
• • •
ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΕΣ
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε συγγνώμη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, για τα σχόλια τού υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε πει ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε «εβραϊκό αίμα».
Η άποψη του Λαβρόφ είναι μεν εντελώς ανυπόστατη, αλλά όχι και ασυνήθιστη. Αναφερόμενος και στη δήλωση του Λαβρόφ ότι «κάποιοι από τους χειρότερους αντισημίτες είναι Εβραίοι», ο Yair Rosenberg σε χθεσινό του άρθρο στο Atlantic επισημαίνει ότι τέτοιες πεποιθήσεις είναι «πολύ πιο συνηθισμένες από ό,τι οι περισσότεροι συνειδητοποιούν», και δίνει ένα παράδειγμα.
Ενώ ο εδραιωμένος στην εξουσία Χίτλερ έθετε σε ισχύ σειρά αντισημιτικών νόμων, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup ρώτησε τους Αμερικανούς για τα εβραϊκά θύματα του ευρωπαϊκού αντισημιτισμού. Το 54% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «οι διώξεις των Εβραίων στην Ευρώπη ήταν εν μέρει δικό τους λάθος», και το 11% ότι έφταιγαν «εξ ολοκλήρου» οι ίδιοι. Κοντολογίς, το 65% των Αμερικανών υιοθετούσε μια «ήπια» εκδοχή της θέσης του Λαβρόφ, κατηγορώντας τους Εβραίους της Ευρώπης ότι φταίνε για τη δική τους κακοποίηση.
Η δημοσκόπηση έγινε το 1938. Ναι, παραμονή του Ολοκαυτώματος.
Πηγή: The Atlantic
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ