ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΓΗΠΕΔΩΝ
Όταν μαθεύτηκαν, από τον ίδιο μάλιστα, τα περίφημα βαπτίσια του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, πολλοί άσκησαν έντονη κριτική. Σαφείς αιχμές κατά του υπουργού άφησε μάλιστα και ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Αθηναγόρας.
Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε στην κατηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να χάσουμε την ανθρωπιά μας και δεν θα γίνουμε γουρούνια επειδή θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυλιστούμε στη λάσπη».
Το επιχείρημα αυτό το έκαναν σημαία διάφοροι. Στα επιχειρήματα αν ακολουθήθηκε κανονική διαδικασία, αν υπήρξαν παραβάσεις, και κυρίως γιατί έπρεπε σώνει και καλά ο υπουργός να είναι ο νονός, οι απαντήσεις κινούνταν επιθετικά στο νεφέλωμα του «είστε αναίσθητοι», δεν έχετε «ανθρωπισμό», και άλλα παρόμοια.
Χθες ο υπουργός δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1: «Μπορεί και να έχω κάνει και λάθος στο θέμα της βάπτισης, αλλά δεν είναι δυνατόν να με κατηγορούν για πλαστογράφηση του συγκεκριμένου εγγράφου... το να μου ασκήσει κάποιος κριτική για το αν έπρεπε να δεχθώ να είμαι νονός στη συγκεκριμένη βάπτιση, είναι μια θεμιτή κριτική και πιθανόν και να μην έπρεπε».
Τώρα που ο κ. Γεωργιάδης αναγνωρίζει πως «πιθανόν και να μην έπρεπε» (μια κομψή αυτοκριτική) να είναι νονός, φαντάζομαι ότι οι θερμοί υπερασπιστές του «ανθρωπισμού», του «ήθους» και της «ανθρωπιάς» θα αναλογιστούν ότι ο φανατισμός οδηγεί στην αυτογελοιοποίηση. Άλλωστε, ο φανατισμός λένε κάνει κακό ακόμη και στα γήπεδα.
• • •
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ
Μετά τις εκατέρωθεν διόλου κομψές δηλώσεις, φαίνεται ότι ο πρώτος κύκλος των αντιπαραθέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Κρεμλίνου έκλεισε. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επιβεβαίωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν μετανιώνει που χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, «φονιά», στη δε πρόσκληση του Ρώσου ηγέτη για δημόσια συζήτηση, ο Λευκός Οίκος απάντησε ξερά ότι ο πρόεδρος είναι «πολύ απασχολημένος».
Είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις των χωρών. Το βέβαιο προς το παρόν είναι ότι επανήλθαν στο σημείο που τις άφησε ο πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, πολύ μακριά από το φλερτ του Ντ. Τραμπ προς τον Πούτιν. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Τραμπ στον διάσημο πολιτικό σχολιαστή Bill O’Reilly όταν αποκάλεσε τον Πούτιν «φονιά»: «Πιστεύετε ότι η χώρα μας είναι τόσο αθώα;».
Εν πάση περιπτώσει, κρίνοντας από τα σχόλια στα κοινωνικά μέσα, οι τραμπικοί μάλλον βρίσκονται σε σύγχυση. Το μόνο που έχουν να πουν είναι ότι ο «αδύναμος» Μπάιντεν δεν τολμάει να αντιπαρατεθεί στο κάλεσμα του Πούτιν για συζήτηση. Εμφανώς αμήχανη αντίδραση απέναντι στη στάση ενός προέδρου που δηλώνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «θα πληρώσει ένα τίμημα» για τον κυβερνο-πόλεμο που εξαπέλυσε κατά της αμερικανικής δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και 2020.
• • •
ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Δικαστήριο στην Κίνα αποφάσισε ότι ο πρώην εργοδότης μιας γυναίκας, την οποία απέλυσε επειδή έκανε χρήση της άδειας μητρότητας επί τρίμηνο, να της καταβάλλει τους μισθούς και αποζημίωση.
Η κινεζική νομοθεσία προβλέπει 98 μέρες άδεια μητρότητας, τις οποίες οι περιφέρειες μπορούν να αυξήσουν κατά το δοκούν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The South China Morning Post, η απόφαση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι αρχές θεωρούν επείγουσα την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης. Το δημογραφικό πρόβλημα ήρθε στην πρώτη γραμμή, όταν πέρυσι διαπιστώθηκε μείωση κατά 15% των γεννήσεων. Οι 10 εκατομμύρια γεννήσεις μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνες του 1961, όταν η Κίνα δοκιμαζόταν από τον μεγάλο λιμό.
Η ανησυχία ότι η Κίνα μετατρέπεται γρήγορα σε «χώρα γερόντων» είναι έκδηλη στην κινεζική ηγεσία. Σύμφωνα με μελέτες αυτό αναμένεται να συμβεί το 2022, ενώ από το 2027 εκτιμάται ότι ο πληθυσμός θα αρχίσει να μειώνεται, αν δεν υπάρξει αντιστροφή της τάσης.
Πηγή: South China Morning Post
• • •
ΑΣΤΙΚΟ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ
Με 9 εκατομμύρια κατοίκους, η Πόλη του Μεξικού είναι η πολυπληθέστερη πόλη στη Βόρεια Αμερική. Εκτός των άλλων, η πόλη είναι γνωστή, όπως και γενικότερα η Νότια Αμερική, για την παροιμιώδη κυκλοφοριακή συμφόρησή της, που οφείλεται στην άναρχη ανάπτυξη, στην εκρηκτική αύξηση των οχημάτων και στην κακή κυκλοφοριακή αγωγή των οδηγών.
Την Πέμπτη 4 Μαρτίου, εγκαινιάστηκε η πρώτη αστική γραμμή τελεφερίκ, μήκους 1,07 χιλιομέτρων, που θα εξυπηρετεί κατοίκους των φτωχών περιχώρων που βρίσκονται στις πλαγιές των λόφων, τον δε Ιούνιο προβλέπεται ότι η γραμμή αυτή θα έχει μήκος 9,2 χιλιόμετρα. Μέχρι σήμερα, η κυκλοφορία γίνεται με βανάκια, κάθε δε άλλη λύση αποκλείστηκε και λόγω των μεγάλων κλίσεων (της τάξεως του 15%).
Η Πόλη του Μεξικού δεν είναι η πρώτη στην Λατινική Αμερική που υιοθετεί τη λύση του αστικού τελεφερίκ. Έχουν προηγηθεί η πόλη Μεντελίν της Κολομβίας, το Ρίο ντε Τζανέιρο και άλλες.
• • •
Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Επιστήμονες διατείνονται ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε πριν από 13,77± 0,059 δισεκατομμύρια χρόνια.
Σύμφωνα με ορισμένους μεσαιωνικούς υπολογισμούς, η 18η Μαρτίου (!) ήταν η πρώτη μέρα της Δημιουργίας.
«Αυτόν τον μήνα ο παντοδύναμος Θεός δημιούργησε όλη την Πλάση, ορατή και αόρατη. Και είπεν ο Θεός· γενηθήτω φως· και εγένετο φως. Αυτή η μέρα ήταν η 18η Μαρτίου» (Byrhtferth, Enchiridion, 1011).
• • •
ΤΑ ΒΑΠΤΙΣΙΑ ΤΟΥ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ) ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ
Στις 19 Μαρτίου 1812 ψηφίστηκε το Ισπανικό Σύνταγμα, ένα από τα πιο φιλελεύθερα της εποχής. Το Σύνταγμα μπορεί να μην άντεξε — καταργήθηκε το 1814, όταν ο Φερδινάρδος Γ΄ επανήλθε στον θρόνο — αλλά οι διεργασίες αυτές υπήρξαν τα βαπτίσια του πολιτικού φιλελευθερισμού.
Η αρχική σημασία του liberal που ήταν «γενναιόδωρος» δεσπόζει σε όλον τον 18ο αιώνα. Ο Θερβάντες, λόγου χάριν, τιτλοφορεί «El amante liberal» μία από τις «Υποδειγματικές Νουβέλες» του, η οποία σωστά μεταφράστηκε «Νουβέλα του γενναιόδωρου εραστή».
Με την πολιτική έννοια του όρου, το liberal εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1810, στη σύγκληση του Ισπανικού Κοινοβουλίου στο Καντίζ για τη θέσπιση του πρώτου συντάγματος της χώρας με θερμούς υποστηρικτές τους «φιλελεύθερους».
Από την Ισπανία ο όρος πέρασε στη Γαλλία, και από εκεί σε όλον τον κόσμο. Το 1830 υπάρχουν και «φιλελεύθερες» απόψεις, και «φιλελεύθεροι» που τις ενστερνίζονται.
Έκτοτε, οι ασάφειες δεν θα περιοριστούν, μάλλον θα αυξάνονται με τη χρήση ή την αποφυγή της χρήσης του όρου — όποιος θέλει μονοσήμαντες έννοιες, ας ασχοληθεί με τα μαθηματικά.
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ