Μπράβο μας, καταφέραμε να διχαστούμε ξανά

myanmar worker Facebook Twitter
Το περασμένο Σάββατο στη Μυανμάρ, ο νεαρός μηχανικός δικτύων Nyi Nyi Aung Htet Naing είχε γράψει στο Facebook: «Πόσα νεκρά κορμιά χρειάζεται ο ΟΗΕ για να δράσει». Χθες δολοφονήθηκε από την αστυνομία. Στη φωτογραφία λίγο πριν ξεψυχήσει, καθώς το αίμα του ρέει στο πεζοδρόμιο.
0

ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ, ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κενολογία αυτή τη στιγμή από την επίκληση νομικών διαδικασιών που ο Κουφοντίνας μπορεί να ξεκινήσει για βρει το δίκιο του· ούτε μεγαλύτερη ανοησία από την απειλή ότι θα γίνει χαμός αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του. Κενολογία, διότι είναι με το ένα πόδι στον τάφο· και ανοησία, διότι λεονταρισμοί αριθμητικά ασήμαντων ομάδων δεν μπορούν να φοβίσουν την οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Ο Κουφοντίνας ζήτησε να μην γίνει ανάνηψη, αν χάσει την επαφή με το περιβάλλον. Είναι αποφασισμένος να πεθάνει, και τίποτα δεν φαίνεται ότι θα τον κάνει να αλλάξει γνώμη. Από την άλλη, το Μαξίμου με ανακοίνωσή του δεν δείχνει καμιά διάθεση υποχώρησης, και τίποτα δεν φαίνεται ότι θα το κάνει να αλλάξει γνώμη.

Καταλήξαμε σε παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, εξαιτίας της ανικανότητάς μας να βρούμε τρόπους εκτόνωσης που θα απέτρεπαν τις αντιπαλότητες να εξελιχθούν σε μετωπική σύγκρουση. 

Τα καταφέραμε να χωριστούμε στη μέση για μιαν ακόμη φορά. Κι αν το καλοσκεφτούμε, για ένα απολύτως γελοίο ζήτημα: αν θα εκτίσει την ποινή του στον Κορυδαλλό ή τον Δομοκό. Τέσσερα κόμματα της Βουλής είναι υπέρ της υποχώρησης της κυβέρνησης, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον Βελόπουλο. Δικαστικοί και δικηγόροι έχουν διαιρεθεί, η επίκληση αριθμών και ποσοστών — πόσοι είναι υπέρ και πόσοι κατά της μιας ή της άποψης — απλώς μετράνε τα δέντρα και χάνουν το δάσος.

Θα είναι απεχθές να «εξαγνιστεί» μέσω του θανάτου του αυτός που έκανε το viva la muerte τρόπο ζωής.

Αν ο Κουφοντίνας πεθάνει, ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το επιχείρημα ότι δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα ή ότι θα καεί το σύμπαν είναι υποστηρικτική ρητορεία των προκαθορισμένων θέσεων κάθε μεριάς, όχι πρόβλεψη. 

Το βέβαιο είναι ότι φτάσαμε σε διχασμό, στο μόνο που δεν θέλουμε τώρα, όταν δεν έχουμε καν ξεμπλέξει από την πανδημία και η οικονομία πρέπει να ξαναπάρει μπρος. Θεωρώ αυτονόητο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να αφήσουν ανεκμετάλλευτο ενδεχόμενο θάνατο του Κουφοντίνα, διότι ασφαλώς γνωρίζουν ότι, πολύ περισσότερο από άλλες χώρες, ο θάνατος κατέχει ιδιάζουσα στη δική μας κουλτούρα. Και θα είναι απεχθές να «εξαγνιστεί» μέσω του θανάτου του αυτός που έκανε το viva la muerte τρόπο ζωής.

Η μόνη λύση είναι μια γενναία απόφαση της κυβέρνησης. Αν δεν υπάρξει, το μόνο που απομένει να πούμε είναι «ο Θεός βοηθός». Αλλά πολύ φοβάμαι πως κι αυτός μάς έχει βαρεθεί.

• • •

ΜΑΥΡΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΜΑΥΡΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

O/H Marieke Lucas Rijneveld — ένα άτομο που αυτοπροσδιορίζεται ως «μη δυαδικό» — παραιτήθηκε από τη μετάφραση στα Ολλανδικά ποιημάτων τής Αφροαμερικανίδας ποιήτριας, Αμάντα Γκόρμαν, η οποία απήγγειλε το ποίημά της «The Hill We Climb» στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. 

Σε ηλικία 29 ετών και με το πρώτο μυθιστόρημά του/της «The Discomfort of Evening», ο/η συγγραφέας από την Ολλανδία κέρδισε το περίφημο International Booker Prize 2020, καταφέρνοντας να γίνει το νεότερο άτομο που κερδίζει αυτό το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο και το πρώτο από την Ολλανδία.  

Ο εκδότης είχε δηλώσει ότι ο/η Rijneveld ήταν το άτομο που ονειρευόταν να μεταφράσει τα ποιήματα τής Γκόρμαν, η οποία «ενθουσιάστηκε αμέσως με την επιλογή του νέου/ας ποιητή/ας». 

Ωστόσο, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε το όνομα του μεταφραστή προκλήθηκαν σημαντικές αντιδράσεις στα κοινωνικά μέσα που ζητούσαν να μεταφράσει τα ποιήματα μια «νέα, γυναίκα, και ενσυνείδητα μαύρη».

Ο/Η Rijneveld εξήγησε με μήνυμα στο Twitter γιατί παραιτείται: «Σοκαρίστηκα από τον σάλο για την εμπλοκή μου στη διάδοση του μηνύματος της Αμάντα Γκόρμαν, και καταλαβαίνω όσους πληγώθηκαν από την επιλογή του [εκδοτικού οίκου] Meulenhoff να μου το ζητήσει».

Όλα αυτά εκτυλίχτηκαν την περασμένη εβδομάδα και, αν μη τι άλλο, προκαλεί εντύπωση η ταχύτητα με την οποία ο εκδότης υπέκυψε στα σχόλια στα κοινωνικά μέσα. Δεν θέλω να γενικεύσω από μία περίπτωση, αλλά η απαίτηση για μαύρο μεταφραστή είναι μια (ακραία) «αμερικανιά» σε ευρωπαϊκό έδαφος, που θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις.

Marieke Lucas Rijneveld Facebook Twitter
O/H Marieke Lucas Rijneveld που κέρδισε το International Booker Prize 2020.

• • •

ΔΥΟ ΤΡΕΛΟΙ ΓΑΛΛΟΙ

Δεν μπορεί, κάτι θα μας αφήσει η καραντίνα.

Πρώτο περιστατικό. Ένας 80ρης στη Γαλλία, που τον κατέγραψε η κάμερα να τρέχει με 191 χιλ/ώρα, δικαιολογήθηκε στους τροχονόμους λέγοντας ότι ήθελε να προλάβει το ραντεβού του για να εμβολιαστεί.

Δεύτερο περιστατικό. Για να ξεφύγει από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ένας 54χρονος τζόγκερ βούτηξε στη θάλασσα θερμοκρασίας 9 βαθμών Κελσίου, και χάθηκε γρήγορα από τα μάτια τους κολυμπώντας στα ανοικτά. Τελικά, επέστρεψε στο σπίτι του. Ύστερα από δύο ώρες, η γυναίκα του τηλεφώνησε στην αστυνομία να σταματήσουν τις έρευνες. Του έκοψαν πρόστιμο 135 ευρώ, και μάλλον θα έχει συνέχεια η ιστορία, διότι κινητοποιήθηκαν πολλά μέσα για να τον βρουν τουλάχιστον επί ένα δίωρο. 

Πηγή: Le Point, Ouest France

jogging Facebook Twitter
Τζόγκερ βούτηξε στο νερό 9 βαθμών Κελσίου για να αποφύγει τον έλεγχο αστυνομικών.

• • •

Ο ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Όταν η Τζέιν Γκούντολ και η Ρεμπέκα Ατένθια πρωτοείδαν τη Wounda δεν πίστευαν ότι θα ζούσε. Άρρωστη, ταλαιπωρημένη από τους λαθροκυνηγούς που την έκλεψαν από την οικογένειά της, ανήμπορη να σταθεί στα πόδια της, σώθηκε χάρη στην ιατρική φροντίδα τής Ατένθια και τη μεγάλη στοργή με την οποία την περιέθαλψαν όλοι, από την Γκούντολ μέχρι το προσωπικό του καταφυγίου — στη Wounda έγινε η πρώτη μετάγγιση αίματος από χιμπατζή σε χιμπατζή στην Αφρική.

Όταν δυνάμωσε καλά, έφθασε η ώρα να επιστρέψει στον φυσικό της χώρο. Η σκηνή του αποχαιρετισμού είναι από τις ομορφότερες που έχω δει.

• • •

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β΄ ιδρύει το Πανεπιστήμιο (ή κάποιου είδους ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα) της Κωνσταντινούπολης με προτροπή της συζύγου του Αιλίας Ευδοκίας, στις 27 Φεβρουαρίου 425 μ.Χ. — το Πανδιδακτήριον, αργότερα γνωστό ως Πανδιδακτήριον της Μαγναύρας.

Είχε 31 έδρες για νομικά, φιλοσοφία, ιατρική, αριθμητική, γεωμετρία, αστρονομία, μουσική, ρητορική και άλλα γνωστικά αντικείμενα, τα 15 στα λατινικά και τα 16 στα ελληνικά.

Πάντως, τα κύρια γνωστικά αντικείμενα για τους περισσότερους σπουδαστές ήταν τα νομικά, η φιλοσοφία και η ρητορική, που αποσκοπούσαν να διαμορφώσουν ικανό προσωπικό για να επανδρώσει την κρατική και εκκλησιαστική γραφειοκρατία.

Με περιπέτειες και αναδιαρθρώσεις έζησε 1000 χρόνια, μέχρι την άλωση της Πόλης. Θα ήταν ενδιαφέρον να διαβάσουμε μια αποτίμηση της συμβολής του στη μακροημέρευση της αυτοκρατορίας.

Istanbul

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Η πιο γόνιμη και φυσική άσκηση για τον νου μας είναι, κατά τη γνώμη μου, η συζήτηση.

— Μισέλ ντε Μονταίνι (28 Φεβρουαρίου 1533 – 13 Σεπτεμβρίου 1592)

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κούρτοβικ: Ψεύδονται όσοι λένε ότι ο Κουφοντίνας δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες

Ελλάδα / Κούρτοβικ: Ψεύδονται όσοι λένε ότι ο Κουφοντίνας δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες

«Ψεύδονται όσοι αναφέρουν ότι δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την μεταφορά του στον Κορυδαλλό και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία», σημειώνει η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ονομάζομαι Μαχμούντ Χαλίλ και είμαι πολιτικός κρατούμενος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / «Ποιος έχει το δικαίωμα να έχει δικαιώματα;»

Ο Παλαιστίνιος μεταπτυχιακός φοιτητής του Κολούμπια και κάτοχος πράσινης κάρτας, που συνελήφθη και κρατείται από τις αμερικανικές αρχές, υπαγόρευσε προς την οικογένειά και τους φίλους του την παρακάτω επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε στον Guardian.
LIFO NEWSROOM
Γιατί έφυγα από την Ουάσιγκτον Ποστ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Γιατί έφυγα από την Ουάσιγκτον Ποστ

Μετά από σαράντα χρόνια στην εφημερίδα, η αρθρογράφος γνώμης της Washington Post Ρουθ Μάρκους υπέβαλλε προχθές την παραίτησή της και εξηγεί στο κείμενο που δημοσιεύεται στο New Yorker γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.
THE LIFO TEAM
Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ